Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лични впечатления за ресурси с истински FLAC, DSD и DXD -> музика високо качество...?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Коментар

Май за най-добър резултат трябва да се слуша свалено на компютър във високо качество с плейър, настроен за bitperfect playback. Youtube е удобно, но е компресирано, и още някакви особености има как минава музиката през миксера и т.н.
      Последно редактирано от jkd; 23-06-26, 01:36.

Коментар

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
        Хора, има ли някаква музика или песни, които използвате като референтни при проба на звука, колоните или там каквато звукова техника?
        Например аз използвам за сравняване и оценяване на звучене някои песни- Dire Straits - Sultans Of Swing или Prince - Purple Rain.
        Пълно е със списъци с препоръки в мрежата.
        Какви албуми блестят най-много на хубава аудио техника?
        10 альбомов, по которым вы сможете проверить домашнюю аудиосистему
        50 лучших музыкальных альбомов для аудиофилов (Трек-лист для проверки и настройки аудиосистемы)
        The Best Albums for Audiophiles
        Best album for testing audio equipment?

Може да се попадне и на някои, които ми изглеждат по-тенденциозни в подбора...
        The ultimate music tracks to test your hi-fi system (Songs that are particularly telling of a system's talents)
        Последно редактирано от jkd; 23-06-26, 01:25.

Коментар

Аз все пак смятам, че нещо записано в контролирано качество и кодирано в съответен формат с конкретни параметри е единственото което може да бъде ориентир... Иначе нямаме идея кое точно и с какво се сравнява... Продават се тестови плочи, дискове и файлове. Аз за съжаление нямам, явно ще трябва да купя. Впрочем имам един такъв тестов файл, който е една и съща песен кодирана от mp3 с ниски параметри до DSD 768Кбит. По принцип в някакъв момент можеше да се свали свободно само срещу регистрация, сега не знам как е, но ако някой я иска, предоставям... Ако пък някой от Вас има нещо подобно ще се радвам да го сподели, за тестови цели... Особено с коментар... Така че който иска, моля пишете ми ЛС. Все пак не е мой файла и не мога да го сложа видим за всички... Я вижте на заглавната страница какво е, 80 регистрирани потребители и 32000 нерегистрирани... Тоест де що AI за обучаване и събиране на инфо...
          VPetrov.photography

Коментар

• Венцислав Петров
            Венцислав Петров коментира
            Редактиране на коментар
            А този сайт има интересни и качествени изпълнение за някакви тестове, но все пак player и т.н. не са в контролирана среда, така че става колкото за идеята...

https://audiophilemusic.io/

Масово хората се оплакват, че всяко цифрово съдържание вече е манипулирано и замърсено от AI. Остава грамофонна плоча от някога, но там става сложно също.

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Нямам възможност всяка седмица да слушам на живо нещо, още повече повечето неща за които бих отделил време няма да дойдат при мен та... Но имам известен опит... Еми различно е, понякога в плюс, понякога не... много зависи от много неща...

Ето и един забавен тест, само това намерих в момента: https://youtu.be/0W5lCyEHPy8

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            И да не пропусна, има конкретики които на живо нямат еквивалент... Ама никакъв или поне аз не се сещам... Примерно слушал съм юбилеен концерт в голямата катедрала в Буда (Будапеща). Невероятен, с два органа, два хора и солист... Искам да кажа, че онзи големият орган въобще ама никак не може да бъде възпроизведен с каквато и да е уредба или слушалки според мен... Част от диапазона му е под чуваемата граница но се усеща като сгъстяване на въздуха...

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Един забавен поглед от човек, който знае какво говори: https://youtu.be/fp5k6dn16sM

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          ...Впрочем имам един такъв тестов файл, който е една и съща песен кодирана от mp3 с ниски параметри до DSD 768Кбит...
          Вероятно е техническа грешка, но DSD 768k няма.

Ако е PCM 768k, ползата от такъв запис е около 0. Малко устройства могат да го възпроизведат "нейтив", а ако изпозлва ресемплиране, ползата от файдата е съвсем никаква.
          Отдделно, като цяло ЦАП-овете нямат един и същи параметри при 48к, 96к, 192к. и т.н. като тенденцията е "нагоре" да стават по-зле/

Или казано накратко - смаоцелната "аудио лакомия" не винаги е стъпка в правилна посока...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Благодаря за корекцията, моя грешка разбира се! DSD256 e. Същият файл го имам 44/16 WAV до 192/24WAV и същото FLAC. + DSD64, DSD128

Ако идеята на темата е да вкараме орган и катедрала в главата си чрез колони или слушалки, с помощта на компютър, ясно е че няма как да стане. Като се замислих най впечатляващият звук наистина е създаден преди векове. Сега всичко е от супермаркет.

Коментар

Основното на това хоби би трябвало да е слушане на музика.
            Мога да се "изкефя" на хубава музика дори и да я възпроизвежда моно-касетофонче. Като имам само едно изискване - звукът да не е дразнещ.
            Да, на по-хубава "свирка" се кефя повече, особено ако и записът е хубав...

Залитанията с прослушване на кондензатори, кабели и т.н. не е за мен.

И коментаторите...

Коментар

Са, ако трябва да съм честен- малко преекспонираме и перфекционираме нещата. Пона аз за мен така го чуствам. Можем и с по-малко, ама търсим перфекционизъм, т.е. чешим краста. Поне над 90% от хората не знаят и не обръщат внимание на това за което си говорим ние и се кефят на музиката без да подозират за тези измерения. Дори и не предполагат и не ги интересува нещо повече. Нещо като с колите- може да използваме за ежедневието и Дачия, ама залитаме по наточени и съвършенни джипки. Колко реално ги ползваме в живота и ежедневието е друг въпрос. Вероятно използваме едва едни от 10-20% от това, което могат машините ни. Ама да има, да е направено и да е перфектно

То и техниката- за музика или за джипове или каквото се сетите, се движи в тази насока- ширпотреба, унификация, псевдо перформънс.
              От мен да знете- ние сме изчезващ вид. Икономиката и обществото не обича такива като нас. Ние пречим с идеите и визииите си.
              Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

Това е хоби за което можеш да похарчиш произволен бюджет от няколко (може би и десетки?) милиона (без значение какви пари), без да се затрудниш.
                Джипките, риболовът, пушкалата, фотографията и прочие хобита пасти да ядат...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                X