Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лични впечатления за ресурси с истински FLAC, DSD и DXD -> музика високо качество...?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ами май си стана сложничко- един път качествена музикална система: класическа аналогова Hi-Fi от 80те години, грамофон, касетка, CD, или съвременна под формата на МР3; качествени и прилични колони / говорители; добър и качествен запис / носител.
    Някои от нещата ги имам, ама поради липса на време и условия, вероятно ще ги съкратя
    Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Не всичко става със слушалки. Не те ли удари баса в корема, значи не е рок. Баса се усеща, не само се чува.

• Венцислав Петров
      Венцислав Петров коментира
      Редактиране на коментар
      OK, специална добавка за теб (не съм я аз измислил), понеже си прав, въпросът се решава с качествени отворени слушалки за широка сцена и само външен subwoofer... як... за него няма значение толкова помещение, вълни и фази... той ще ти "прибира" корема, за останалото слушалките ще свършат работа...

• chrichri
      chrichri коментира
      Редактиране на коментар
      И външен ЦАП имам, и относително качествени слушалки, ама ухото не чува, бре...! Все ме тегли към музиката на живо.

До като беше към виваком ползвах тидал- качеството на музиката е много добро. Не знам какво стан спряха го май ?
    На компютъра със с някакви монитори - единствените който не са само бас (въпреки че са трилентови)
    Но е факт- за комютър трябва чаитав дак, вграденото аудио не става за музика.

Коментар

Аз от както се помня, та и от преди това, т.е. десетилетия, когато и където да погледна по големи и професионални концерти по света, виждам колони и озвучителни системи Marshall. Винаги съм ги приемал като еталон за такъв вид техника. Интересното е, че преди Маршала никъде не се виждаше за цивилна употреба, само за концерти. Междувременно виждам, че за концертите вече навлязоха и се навъдиха и други производители и фирми. В същото време има Маршали вече и за гражданско ползване. Подвластен на традицията и изкушен от набиваното с години реноме на Маршал, дълго време се изкушавах да си взема такива и за мен, за във вкъщи.
      Спираше ме само това, че вече имах не лоши колони Magnat Sigma 800, които общо взето ме задоволяваха.
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot 2026-05-14 163751.jpg Прегледи:0 Размер:188.1 КБ ID:7042597
      Но обстоятелствата и времето ме принуждават да направя това, за което говори Венци- преминах изцяло на сравнително качествени слушалки Sennheiser Momentum 4, с всичките позитиви и негативи произтичащи от това. Да, слушалката, колкото и да е добра, не може да даде чуството и ефекта от хубава колона. Но трябва да се съобразявам с един куп други странични фактори- обем на помощението, семейство, деца, работа и т.н. Та се явява не лош, задоволителен компромис. Има в нета достатъчно библиотеки с качествена музика, като формат на записа. Дори поради липса на време вече се задоволявам и със стандартно ютуб слушане и качество. Остава ми само да намеря качествен усилвател или плеър за компютъра, който да запълни с хубав звук слушалките, защото в момента тона и силата на звука ми идват (понякога) слаби.
      А колоните- колоните и останалата периферия и блокове- дек, CD, стерео ресийвър, на ниво края на 80 - 90те години, за лошо или добро ще се разделям с нея. Засега хващат пайжини в мазето.

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Аз под хубави слушалки имам предвид нещо подобно, ако условията позволяват отворени разбира се:beyerdynamic DT 1990 Pro MK II Tesla Не че цитираните са лоши, но все пак ако ще правим пълноценна замяна на сериозни колони...
        Последно редактирано от Венцислав Петров; 13-06-26, 13:45.

Робуването на марки е тъпо занимание.
      По-важното по повод горното мнение: Трябва да се прави разлика между профи озвучаване и такова за домашна употреба. Най-малкото изискванията към двете са коренно различни.
      Та това че не си си купил Маршал е голя плюсм за теб - спестил си едни пари, разочарование и не на последно място - разправия с шефа "защо си домъкнал тия грозни шкафове"...

Домашното аудио има други цели и в него малко профи техники са приложими.

Леко да повдигна завесата и за друга често допускана грешка свързана с профи техниката - студийните монитори. Хората които не се интересуват от материята поглешно смятат, че студийните монитеори са най-супердуперските колони на света. Едва ли не еталон за качество.
      Купуват си такива, и след това се срамуват, дори и да не си го признават.

Всъщност ако някой смята, че с няколко реда може да обхване материята, да го подготвя за голямото разочарование - не е познал...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Напълно съгласен! Студийните колони са супер подходящи за... студио... Впрочем не са и толкова скъпи, има много "за в къщи" които са на порядъци по-нагоре...

Мда... Точно по темата, която разглеждах вчера:
      - студийни слушали-монитори - предават звука точно какъвто е
      - потребителски слушалки - променят звука, прилагат автоматични корекции за да прикриват дефектите на записа

Такая тема сильно распространена в наушниках, возьмите мониторные наушники и послушайте их. Они вообще не звучат никак. Самый плоский звук, который только можно себе представить. При этом он наиболее аккуратен и правилен. Зато через эти наушники слышны все косяки на всех этапах продакшена. Возьмете любые хорошие потребительские наушники, там уже АЧХ скорректирована и они звучат приятнее маскируя огрехи продакшена.
      Разказват, че с аудиофилското оборудване е същата история (а сигурно и с останалото масово) - използвали науката психоакустика и чрез софтуерни трикове (филтри, дсп-та и подобни) променяли/правели звученето "по-хубаво, по-привлекателно, по-завладяващо и уникално". Всяка марка, разбира се, има свое виждане какви промени са необходими. Има и свои целеви групи купувачи, към които се нагажда. Съответно - прави нещата както на нея й харесват. Накрая всичко на пазара звучи различно. Всеки модел и комбинации от техника внася свои корекции в музиката, и ефектът от сбора им е непредвидим и неповторим.

Който иска универсална техника, която правилно да предава каквото музикантите са изсвирили, няма лесно да я намери в новото производство.

Вот вы говорите, что там Altera стоит. Это FPGA, внутри которой живут алгоритмы трансформирующие звук. Если вы немного понимаете, что такое психоакустическая модель, то знаете, как добиваются прозрачности звука и т.д. Вот самый простой эффект. А теперь представьте, вы занимаетесь продажами аудиофильского оборудования. Вам кровь из носу надо, чтобы оно звучало. Разумеется, что будут применены всевозможные ухищрения, чтобы звучало здорово и максимально незаметно. Вдобавок можно скомпенсировать нелинейность усилителя и фильтров. И применить это проще всего алгоритмически через DSP.

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Като добавим и факта, че музикантите създали музиката си имат собствено мнение, която рядко съвпада, съвсем пък хич...

Първоначално публикуван от jkd Преглед на мнение
      Мда... Точно по темата, която разглеждах вчера:
      - студийни слушали-монитори - предават звука точно какъвто е...
      Точно от тук идва заблудата. А всъщност, без да се опитвам да обобщавам, но в студиата обикновено има няколко чифта колони / монитори от които се чува различен звук.
      Причината е, че след мастеринга трябва да се добие представа как би звучал "продукта" в автомобил, на блутуут колонка, на умнотелефон, че и на по-сериозна система.
      За целта трябва да има нещо което да звучи като някои от изброените - като евтино тенеке...

Всъщност материята е сложна и всеобхватна.
      Неслучайно покрай нея има няколко спациалности, че и науки, като психоакустика и електроакустика.
      Електрониката, а допреди някакво време и механиката, са отделни дисциплини...

И коментаторите...

Коментар

13-06-26, 13:40
        Аз под хубави слушалки имам предвид нещо подобно, ако условията позволяват отворени разбира се:beyerdynamic DT 1990 Pro MK II Tesla Не че цитираните са лоши, но все пак ако ще правим пълноценна замяна на сериозни колони... .
        Ееее, късно казваш. Аз споменах, че съм лаик и на времето като си търсех слушалки ми препоръчаха Sennheiser. А сега ти ми измисли тези. Ако, дай Боже, децата или котката или кучето ми счупят Sennheiserа, съм първа писта да си взема и пробвам тези DT 1990 Pro MK II. Ама да си ги взема като втори, ще ми се напукат петите и жена ми няма да ми направи мусака поне 2 месеца

Коментар

Мразя слушалки, за малко да ме инвалидизират. Ремонтирах една цифрова джаджа и тя изведнъж реши всичко да й е на мах. Ушите ми свирнаха и заглъхнаха и реших, че това беше. Но уж се пооправих. Колоните обаче сам си сглобих и настроих, така че да ми харесат. Може да е просташко, но и аз искам басът да се усеща с повече от едно сетиво. Слушалките ги ползвам по неволя, когато чеша електронните барабани, за да не вдигам къщата. Но качествена бас каса през слушалки не съм чул. Джон Бонъм блъска 26' инчов бас, неуважително е някак да го слушам през слушалки.

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Да, особено с "по-як" усилвател може да стане беля... Че даже и неусетно без чак такива ексцесии. Много трябва да се внимава...

Няма как да не се съглася с горното.
          Но съществената част е "по неволя и копромис".
          Моито комплименти и респект за това, че сам си си зглобил и направил колони. Навремето имах един съсед, който учеше в Попов, после техническия- зглоби си и си направи сам дек-уредба. От тогава такъв тип хора ги гледам от долу нагоре с доста голямо уважение и почит.
          Иначе да, бас на макс след 8-9 часа вечерта, когато децата са си легнали, а аз имам време, не се връзва
          А музика без бас е като таратор без краставица, на който му липсва киселото мляко....

Коментар

Заместване на озвучителни тела със слушалки не е толкова банално занимание. Когато се слушат "тонколони" всяко ухо чува и двата канала.

За да се доближи слушане на слушалки до ОТ трябва да се направи частичен микс на ляв и десен канал или както е популярно като термин "crossfeed".
            За да е още по-пълна симулацията е хубаво освен смесване на каналите, да има и лека времева корекция на "другия канал". Което пък е невъзможна задача с аналогови средства.

И така нататъка. В мрежата има достатъчно информация по въпроса. Горното е само вметване - в коя посока е хубаво да се потърси информация...

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
              Редактиране на коментар
              Има и записи правени конкретно за слушалки, правят се с микрофони сложени на макет на глава за да се емулира човешко слушане. По-скоро са екзотика бих казал, но е интересно. Колкото до емулацията на звукова картина от колони, прав е колегата. На-който му се иска да пробва: Equalizer APO / Peace Equalizer. Тъкмо може лесно да се откаже ако не му хареса. В интерес на истината има неща които определено не звучат добре с емулация... Не знам, по-скоро е въпрос на вкус. Но всеки опит за по-сериозно заместване трябва да е с отворени слушалки, ако обстановката позволява.

Иначе като екзотика да спомена, че вече се продават "жилетки" за супер бас... да си го усещате с цялото тяло... :-)

• Венцислав Петров
              Редактиране на коментар
              Напоследък се забелязва и тенденция, все повече млади автори с малко пари записват и миксират в малки или домашни студиа, директно и само на слушалки. Това от една страна, от друга, основният пазар все повече са хора слушащи на слушалки. Тези с колоните са все по-малко и дори големите студиа, започват да се съобразяват...

• jkd
              jkd коментира
              Редактиране на коментар
              Според мен голямо значение има оригинално записаните албуми за какви озвучителни тела /ОТ/ са оптимизирани.

Ако се слуша съвременна музика, правена за/на съвременни слушалки, е едно.

Ако се слуша класически метал/рок и златната ера на поп музиката, е друго. Там всичко е тествано и настроено за по-ретро колони, с по-малко електроника, с големи и силни басове.

Висок клас техника от 80-те би трябвало да дава много добър звук за музика до 2000-ната и дори след това, понеже повечето студиа и големи групи са консервативни и ползват в мисксирането и правенето на музиката си доказани във времето модели. На върха на вълната на новаторството се носят по-нови, неизвестни и неутвърдили се изпълнители и звукозаписни специалисти.

Точно така, а как се слуша концерт на слушалки? Който е не в клуб на ниво подземен паркинг, а на стадион? Как ще вкараш Пинк Флойд на Помпей директно в главата през слушалки?

Коментар

• Венцислав Петров
              Редактиране на коментар
              По-нагоре колегата ittso го е написал, отворени слушалки, цифрова корекция + закъснения емулиращи реалността и панорамата се получава... Ако още по време на миксирането звуко инженера не е решил да го направи вместо нас... Сега колко и как е тема на дълъг разговор и сметки. Във всеки случай редовно започвам да слушам така и неусетно се връщам чистото разделяне на канали...

• Венцислав Петров
              Редактиране на коментар
              Сега съобразявам, че всъщност има стари записи, които ако не се слушат с такава корекция (препоръчвам на Jan Mayer) на слушалки са си направо дразнещи. Тогава въобще не са се съобразявали при звуковата режисура..., вокалите и инструментите се чуват разделени в лява и дясна слушалка, откровено дразнещо... Пример, може да чуете нещо от Бийтълс без съвременна звукова редакция...

И двете технологии имат своите предимства и недостатъци, и за двете "имат място под слънцето".
            Например със слушалки е много по-лесно да се постигне приличен бас, че и звук. Като за "бас" специално подчертавам бас, а не неконтролируемо боботене като суб-бас за домашно кино.
            На слушалките не им влияе акустиката на помещението, което за съжаление не е така при ОТ.

И коментаторите...

Коментар

Задава се трета технология, която претендира да е интерфейс, директен пренос на данни от и към мозъка. Tъй като ще е bit-perfect, FLAC няма повече да зависи от акустика и лични вкусове. За Неуралинк на Илън Мъск говоря.

Коментар

• Urko
                Urko коментира
                Редактиране на коментар
                Аз ще пропусна.
                Звучи ми зловещо.

• Венцислав Петров
                Редактиране на коментар
                Без да искаш увеличаваш докрай или се бъгва софтуера и... :-)

Хора, има ли някаква музика или песни, които използвате като референтни при проба на звука, колоните или там каквато звукова техника?
              Например аз използвам за сравняване и оценяване на звучене някои песни- Dire Straits - Sultans Of Swing или Prince - Purple Rain.

Коментар

Има няколко тестови / демонстрационни диска на Дали с добре записани разнообразни музикални стилове. Дисковете са повече за демонстрации на ОТ де - не как да им изпъкнат недостатъците, а как да "хванат ухото" на клиента.
                Има и доста други подходящи тракове за тестове.

Зависи какво искаш а тестваш. Как се представя системата на по-спокойна музика / вокали, джангър, рок, метъл, синтетичните стилове...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                X