Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо допускаме да се случи това ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Защо допускаме да се случи това ?

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
    Въпроса е в това, че "младото поколение" не руши само комунистическите паметници. Не се руши, защото видиш ли ти тия работи са лоши, руши се, за да се руши нещо, каквото и да е. Така като се огледаш според теб всичко друго си е ОК и само комунистическите паметници са одраскани и оакани.
    Та темата е за вандализма под всякаква форма и върху всичко. Ако този, които руши комунистическите паметници вземе та създаде нещо друго, било то и градинка на ЕС (някой по-горе даде идеята) - добре. Ама хората, дето рушат масово не съзнават какво и защо го правят и никога няма да ги видите за градят.
    Ако мислиш, че преди 89-та нямаше гаменчета, които обръщаха боклуджийски кошчета през ноща, трошаха пейките в парковете, подпалваха класни стаи и т.н. Да знаеш, че не е като да нямаше. Просто рано или късно ги хващаха... а тогава биеха лошо. И въпреки това пак се намираха... Просто на някои им идва от вътре. Външна заплаха ги ограничава в отпускането на страстите, но в никакъв случай не ги променя отвътре. Децата са си едни и същи, контрола определя до колко ще се отпуснат, но не ги променя. Останалото е мидийно представяне: тогава по телевизията показваха само чавдарчета помагащи на стари жени да пресичат и пионерчета садящи дървета, сега се търси сензацията в гротеското. Съоветно и каквото показват, това се набива на очи. А в училището винаги са се чупели чинове и са ставали сбивания. Независимо дали се говори за тях или не.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts
      , Ти си малка и нямаш представа как стряскаха огромните бетонни измислици на строги партизани със шмайзери и петолъчки на кепето
      Ами във Варна и до ден днешен си имаме Пантеон с двама партизана отгоре но не се сещам нито преди 89-та да съм се стряскал като минавам, нито сега !Само дето вече си няма почетен караул от пионерчета и загасиха "вечния" огън)
      Последно редактирано от Goblin; 14-06-09, 06:23.
      подпис : Драги ми смехурко;))

Коментар

Хрумна ми още нещо...
        Като толкова милеете за "едно време" и как тогава било по-хубаво и се пазели паметниците и нямало вандали, я кажете колко паметници и символи на монархията са оставени от комунистите. Нали и те са част от историята??? Колко имена на улици са сменени след 9ти септември... По-лесно е да се каже колко не са...
        Това, че днес пренебрегваме историята и рушим паметниците и е започнало още тогава. Те са ни научили комунистите, по ирония на съдбата сега техните паметници са разрушавани...

Коментар

Първоначално публикуван от Dobs Преглед на мнение
          Хрумна ми още нещо...
          Като толкова милеете за "едно време" и как тогава било по-хубаво и се пазели паметниците и нямало вандали, я кажете колко паметници и символи на монархията са оставени от комунистите. Нали и те са част от историята??? Колко имена на улици са сменени след 9ти септември... По-лесно е да се каже колко не са...
          Това, че днес пренебрегваме историята и рушим паметниците и е започнало още тогава. Те са ни научили комунистите, по ирония на съдбата сега техните паметници са разрушавани...

Всъщност не са Комунистите, ако отидеш на Старосел и слушаш Гидовете, ще видиш че тази "Практика" е доста по-стара (целият Комплекс е бил ЗАРОВЕН от следващият клан, за да се забрави предишният!!!). Това си е в кръвта на хората, да Пренаписват Историята, за да могат да повтарят грешките на дедите си, Убедени че са По-добри от тях. Напрактика няма режим, който да не се е поне опитал да изтрие спомена за предхождащите го, не само като маха техните паметници, но и като пренаписва Учебниците по история за да Набие в главите на Бъдещото поколение "Правилните Възгледи"
          Още повече, че Съвременният свят е Много сложен и наситен с детали, докато историческите сабития са Опростени до безобразие - Абзац в Учебника - и лесно могат да се представят само като черни или пък бели

А за другата част от темата, не ми липсват онези времена, защото аз бях попораснал и виждах някой работи, пък и не бях като някой возени с Волги и ядящи Ягодки в Партииният Хотел, не, аз се редях на опашката за хляб в събота сутринта, защото следващата възможност беше чак в понеделник

П.С. Май не става много ясно от горе написаното, Но аз съм ТВЪРДО Против Пренаписването и изличаванате на Историята, Всяко събитие трябва да се помни - НЕПРОМЕНЕНО и да си вадят бъдещите поколения съответните изводи, ако могат

Коментар

Първоначално публикуван от Dobs Преглед на мнение
            По-подходящо би било да се направи паралел с паметниците на нацистите. И те са част от историята на Германия, но дали някъде ще видите свастика на публично място???
            При нас има още доста петолъчки...
            Някои режими принадлежат на миналото и паметниците им нямат място в днешния свят..
            Темата е много интересна наистина.Защото никога и никъде не е имало ясни правила на кого и за какви точно заслуги може да се издигне паметник.Поне засега, явно единственият критерии е колко време е минало от даденото събитие и какво остава в паметта на хората след 200,300 или 400 години/ не 20,30 или 50 години/.
            "Вятърът замита стъпките ни..Първо времето,после страстите,ни заличават.." - това ви е познато,нали ?
            Колега Добс,лично аз съм сигурен /като човек,занимаващ се почти непрекъснато с история/,че след два или три века /ако оцелеем,разбира се/, ще има и паметници на нацистите, и петолъчки и т.н.
            Ще си позволя един пример /нека модераторите го изтрият,ако преценят,че е извън темата/ от Тридесетгодишната война / 1618 - 1648 / - първата общоевропейска война,тъй като тя ми е нещо като специалност.
            Ще гледам да съм максимално кратък :

На 20 май 1631 г. след седеммесечна обсада,войските на граф Папенхайм и граф Тили превземат град Магдебург.Започва прочутото "Магдебургско клане".Само за два дни са избити 25 000 граждани,без разлика на пол и възраст.Те дори вярват в един и същи Бог като убийците си,просто по по-различен начин.Две седмици не са достатъчни само да се извозят труповете и да се изхвърлят в река Елба.Не Батак,не Лидице,не Хатин,не Сонг-Ми...25 000 цивилни за два дни !!!При това става въпрос не за чужденци,а за сънародници.

Въпросният граф Папенхайм има на две места паметници в Германия.Те са най-обикновени исторически забележителности и се поддържат в отлично състояние от съответните кметства.Просто са минали 400 години и ..толкоз.

И никой дори за миг не се замисля дали този човек заслужава паметник,не го взривяват,не рисуват по него.Той е част от немската история и няма как да бъде изтрит от нея.

Нека не забравяме,че съвсем неотдавна една родоотстъпничка и един "европеец" предлагаха да си преосмислим вижданията за Баташкото клане.Какъв е проблемът да сложим 3 кила ТНТ под черквата в Батак ?

Поздрави.
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение

И още - някак много странно ми звучат изказванията на хора под 40 г за онова време. ,.
              На мен ми е още по странно как хора на по 20 и по малко от 20 г. дават мнение, но това е животът.
              Станалото е факт. Постройките и паметниците построени от, или в памет на комунисти небива да се рушат. Много лесно е рушенето. Правенето е трудно. Постоянно се правят разкопки на могили и древни селища, с цел откриване на исторически данни. Защо след време нашите пра внуци трябва да ровят отново ? Само че те няма нищо да намерят понеже всичко се срива с земята.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Витлиемоф Преглед на мнение
                На мен ми е още по странно как хора на по 20 и по малко от 20 г. дават мнение, но това е животът.
                У дома некомпетентните мнения на 20-тина годишните обикновенно завършват със строг поглед.....от любящата майка. Ама това е форум, могат да си разсъждават на воля. При такова обучение като сегашното какво друго да очакваме. Виж, суперкомпетентни са обаче по въпросите за дрога, чалга и футбол. Което не ми харесва. Обаче това, че на мен нещо не ми харесва нищо не означава. Мога да се справя с подрастващите у дома, но с децата на хората нямам касателство. Да си пишат щом ги кефи. Лошото е, че свестните деца като пораснат ще се махнат от тая държава и ще отидат да си търсят късмета по широкия свят. Нас ще останат да ни управляват глупаците....както през последните 20 години.

Коментар

Откъде ресурс за поддържане?

Както казва един познат, дърт комунист - " Тия новите, не могат дори да боядисат това, което сме построили! ", та камо ли да го поддържаме...

Майтап...

Но не ми харесва измъчените ми данъци, да отиват за глупости, по-добре кувьоз за родилното, отколкото заплата за охрана на тия партийни свърталища...

То народа, каквото уважава си го пази! Във всяко село има паметник на загиналите в балканските войни!

Коментар

Първоначално публикуван от enev Преглед на мнение
                    Ами във Варна и до ден днешен си имаме Пантеон с двама партизана отгоре но не се сещам нито преди 89-та да съм се стряскал като минавам, нито сега !Само дето вече си няма почетен караул от пионерчета и загасиха "вечния" огън)
                    Е аз нямах предвид 100%-во стряскане . Даже нещо повече : имаше млади хора , които минаваха наперено и самодоволно покрай такива обекти - комсомолски секретари , председатели на учкома и деца на партийни секретари
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

За сведение въпросния паметник все още се използва за полагане на цветя, най-вече от младоженци и абитуриенти. Пантеона във Варна се намира точно под Двореца на спорта и културата. А под него се организират концерти, състезания със скейтове, катерене по стена и фрийрън. Едва ли някой ще посмее да го събори.

Коментар

Не е нормално да се разрушава какъвто и да е паметник. Всеки паметник показва възхода или падението на народа в даден момент.
                        И е малко смешно човек, роден преди 20г. да казва как съм живял по "онова" време. Извинявам се за спамчето, но ще отговоря:
                        Бях млад, бях спасител на морето и всяка вечер в леглото ми си лягаха различни какички. Е-ех, ако и сега беше така, за кво са ми плазми и интернет..
                        Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                        -----------------------------------------------
                        Питието определя съзнанието....
                        -----------------------------------------------
                        0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                          Темата е много интересна наистина.Защото никога и никъде не е имало ясни правила на кого и за какви точно заслуги може да се издигне паметник.Поне засега, явно единственият критерии е колко време е минало от даденото събитие и какво остава в паметта на хората след 200,300 или 400 години/ не 20,30 или 50 години/.
                          "Вятърът замита стъпките ни..Първо времето,после страстите,ни заличават.." - това ви е познато,нали ?
                          Колега Добс,лично аз съм сигурен /като човек,занимаващ се почти непрекъснато с история/,че след два или три века /ако оцелеем,разбира се/, ще има и паметници на нацистите, и петолъчки и т.н.
                          Ще си позволя един пример /нека модераторите го изтрият,ако преценят,че е извън темата/ от Тридесетгодишната война / 1618 - 1648 / - първата общоевропейска война,тъй като тя ми е нещо като специалност.
                          Ще гледам да съм максимално кратък :

На 20 май 1631 г. след седеммесечна обсада,войските на граф Папенхайм и граф Тили превземат град Магдебург.Започва прочутото "Магдебургско клане".Само за два дни са избити 25 000 граждани,без разлика на пол и възраст.Те дори вярват в един и същи Бог като убийците си,просто по по-различен начин.Две седмици не са достатъчни само да се извозят труповете и да се изхвърлят в река Елба.Не Батак,не Лидице,не Хатин,не Сонг-Ми...25 000 цивилни за два дни !!!При това става въпрос не за чужденци,а за сънародници.

Въпросният граф Папенхайм има на две места паметници в Германия.Те са най-обикновени исторически забележителности и се поддържат в отлично състояние от съответните кметства.Просто са минали 400 години и ..толкоз.

И никой дори за миг не се замисля дали този човек заслужава паметник,не го взривяват,не рисуват по него.Той е част от немската история и няма как да бъде изтрит от нея.

Нека не забравяме,че съвсем неотдавна една родоотстъпничка и един "европеец" предлагаха да си преосмислим вижданията за Баташкото клане.Какъв е проблемът да сложим 3 кила ТНТ под черквата в Батак ?

Поздрави.

След това нямам какво да добавя повече, напълно съм съгласен с Hala. А за Батак и "преосмислянето" му, мога много да напиша ама все нецензурни думички, та ще се въздържа.
                          Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
                          Honda CB 919 Hornet
                          0898849413-Светльо
                          Кръвна Група: 0+

Коментар

Относно критиките на старото към младото поколение. Тях винаги ги е имало. И преди 100 и преди 200 години. И ние като поодъртеем ще казваме "Еех кви сте такива младите ве. Ние кви бяхме на вашата възраст." Да не говорим пък, че младото поколение е продукт точно на вас - по-старото. Така че внимавайте с критиките, защотото реално те са към вас

П.С. Вече се чудя какво прави тази тема в "Изкуство и култура", но няма значение

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                              ...За сведение въпросния паметник все още се използва за полагане на цветя, най-вече от младоженци ....

???? Какво общо имат пък партизаните с младоженците
                              Странна държава сме !!!
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                ???? Какво общо имат пък партизаните с младоженците
                                Странна държава сме !!!
                                Е как какво общо? На една сватба, половината беше числен състав на БКП, партийците пък бяха 90% натегачи и трябваше да се покажат лоялни към партията. И преди "иху-аха", няма не искам, няма недей, всички дружно към паметника на партизаните-партията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X