Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо допускаме да се случи това ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Защо допускаме да се случи това ?

Малко офтопик: бе, вие добре си се “дрънкате” по темата тука, типично по нашенски пак се разделихте, но я се замислете след 1000 години примерно тогавашните археолози, като разриват гробове от нашето турбо-чалга време и като намерят скелетите със силиконови торбички, колко ще се чудят какво ли е това, и за чий им е било на древните!?.....

Сега по темата; Приятелка е в Германия от 2 години. Веднъж ми писа – “Днес се разхождах из Берлин и с изумлемие видях как германците мият, чистят и буквално лъскат паметници на тоталитаризма – конкретно на руския войник. Разпитах познатите си – оказа се, че това се прави в цяла Германия редовно, има си заделен бюджет от общините за поддръжка на историческите паметници, а най-странното е, че никой там не го намира за странно, неуместно и пр. негативизъм, каквито и чувства да изпитва към строя, руснаците и т.н.”... Мисля, че такова отношение към историята е нормално, независимо от нашенските си абсурди.
    Идеята съоръжението на Бузлуджа да стане панорама например, никак не е лоша, би могло да се представят доста етапи от нашата история или събития свързани конкретно с мястото! Да бъде пригодено (ако е възможно) за спортни цели – също не е лоша идея. Но да седи там в сегашното си положение е наистина и жалко, и грозно!
    И защо все трябва да рушим и да почваме наново, и така.... “и няма край, и няма край”?!
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Това грозно съоръжение не е паметник, защото паметник си има на мястото, където Благоев е създал партията.
      Определено специално този продукт, белег на изродена мегаломанщина и загрозяващ природата трябва да се премахне от там!
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
        Приемам забележката. Не е правилна думата.
        Имам предвид, че се посещава организирано.
        А защо се посещават организирано? Едва ли само от комерсиални подбуди.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
          Малко офтопик: бе, вие добре си се “дрънкате” по темата тука, типично по нашенски пак се разделихте, но я се замислете след 1000 години примерно тогавашните археолози, като разриват гробове от нашето турбо-чалга време и като намерят скелетите със силиконови торбички, колко ще се чудят какво ли е това, и за чий им е било на древните!?.....
          Между древноста и днешно време има огромна разлика. Количеството информация и начините за съхранението й. Едва ли на археолозите от бъдещето, ще им се налага да копаят, за да се доберат до информация за днешния живот.

Сега по темата; Приятелка е в Германия от 2 години. Веднъж ми писа – “Днес се разхождах из Берлин и с изумлемие видях как германците мият, чистят и буквално лъскат паметници на тоталитаризма – конкретно на руския войник.
          Мисля че би трябвало да имаш представа каква е разликата в поддръжката на бронзов паметник в градинка в центъра на града и сграда с екзотична конструкция, кацналана на планински връх .

И защо все трябва да рушим и да почваме наново, и така.... “и няма край, и няма край”?!
          Една от причините е, че е твърде вероятно на мястото на сградата, в която живееш в момента, някога да е имало сламена колиба, после кирпичена къща и т.н. Да се надяваме, че някой ден ще бъде разрушена, заедно със стотиците околни, за да бъдат заменени например от само издържащи се енергийно сгради. За в бъдеще, кой знае...
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

А на какво бяха паметници точно тия-двете? Нещо реално, или нещо измислено. И кои бяха равни и кои по-равни от останалите.

Да, мен ме е срам от тоя период на историята ни, и съм на мнение че е по-добре изобщо да не се беше случвал.

Иначе, да, на Бузлуджа трябва да има паметник, за да си спомняме битката и падналите за България. Обаче никак не искам да си спомням партията и човечетата, които бяха на върха и я управляваха, заедно с простотиите им.

Интересно, но паметника на шипка е далеч от това състояние. Помислете, случайно ли е това, или не.

А ако изкукалите старци, дето се събират горе всяка година по 1-2 пъти, бяха събрали по левче-два, да го бяха ремонтирали. Лидерите им, на които явно тая измишльотина явно много им харесва, пък нямат никакви проблеми да съберат нужните пари и да го оправят, че и охрана да сложат. Явно обаче, не от вчра и от днес, им е по-лесно да лъжат изкукали старци колко са по-по-най.

Сигурен съм че падналите там за да ни има, също никак не биха искали в България след тях да се е случило каквото се е случило.

Накратко, на изкукали "богопомазани" полуграмотни старци не съм, и няма да се кланям. Техни паметници също не ми трябват. На когото са му нужни - моля, да си ги поддържа. Не е мой проблем.

И София без мавзолея ми харесва повече. На конкретното място има повече въздух. Според мен беше правилно решение да се махне. Не беше нужен никому.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              А на какво бяха паметници точно тия-двете? Нещо реално, или нещо измислено. И кои бяха равни и кои по-равни от останалите.

Да, мен ме е срам от тоя период на историята ни, и съм на мнение че е по-добре изобщо да не се беше случвал.

Иначе, да, на Бузлуджа трябва да има паметник, за да си спомняме битката и падналите за България. Обаче никак не искам да си спомням партията и човечетата, които бяха на върха и я управляваха, заедно с простотиите им.

Интересно, но паметника на шипка е далеч от това състояние. Помислете, случайно ли е това, или не.

А ако изкукалите старци, дето се събират горе всяка година по 1-2 пъти, бяха събрали по левче-два, да го бяха ремонтирали. Лидерите им, на които явно тая измишльотина явно много им харесва, пък нямат никакви проблеми да съберат нужните пари и да го оправят, че и охрана да сложат. Явно обаче, не от вчра и от днес, им е по-лесно да лъжат изкукали старци колко са по-по-най.

Сигурен съм че падналите там за да ни има, също никак не биха искали в България след тях да се е случило каквото се е случило.

Накратко, на изкукали "богопомазани" полуграмотни старци не съм, и няма да се кланям. Техни паметници също не ми трябват. На когото са му нужни - моля, да си ги поддържа. Не е мой проблем.

И София без мавзолея ми харесва повече. На конкретното място има повече въздух. Според мен беше правилно решение да се махне. Не беше нужен никому.
              Каква битка, какви паднали? Това е в прослава на партията и е там заради учредителния и конгрес. 20 Юли 1891г. 20 делегати с тартор Д. Благоев.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Каква битка, какви паднали? Това е в прослава на партията и е там заради учредителния и конгрес. 20 Юли 1891г. 20 делегати с тартор Д. Благоев.
                Ей тая:
                http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B4%D0%B6%D0%B0

Както казах и по-горе, партията и глупостите и не ме интересуват. Състоянието на "паметника" в момента си е точно екстра и олицетворява безмислието на глупостите, които сътовриха. Ако им е толкова ценен, да си го поддържат. Аз не ща да давам пари за глупости.
                Последно редактирано от sparkybg; 15-06-09, 12:34.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

.... Аз не ща да давам пари за глупости....
                  ...и аз . Ама има една категория хора, които май няма да се отърсят от лозунга : "Другари , дайте да дадем ! "
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    ...и аз . Ама има една категория хора, които май няма да се отърсят от лозунга : "Другари , дайте да дадем ! "
                    Е, дадоха. С едната ръка. Трохи.

Какво взеха с другата е съвсем друг въпрос.

Коментар

Ей тая:
                      http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B4%D0%B6%D0%B0

Както казах и по-горе, партията и глупостите и не ме интересуват. Състоянието на "паметника" в момента си е точно екстра и олицетворява безмислието на глупостите, които сътовриха. Ако им е толкова ценен, да си го поддържат. Аз не ща да давам пари за глупости.
                      Ами така де. Там паметник за падналите четници няма. Защо ли? Всичко е за възхвала на техния си "конгрес" и Априлския им пленум.

Коментар

Обиколил съм бая свят и в Европа няма затрити символи от миналото.Хората си ценят историята и я уважават.Пример за Мюнхен:прои едни снимки там,попаднах на страхотен площад с красиви паметници и сгради.Всичко е чсто и подредено.Годината е 2008ма.Мястото се оказа щаб квартирата и площада на СС...Имаше билборд със снимки и обяснения на няколко езика.
                        У нас,един кретен,реши че реваншизма е на почит и разкара Мавзолея.Защо,не се разбра.Имаше мърляви обяснения за унищожаване на връзката с миналото на мракобесния комунизъм и трябвало да се разкарат всички постсоциалистически символи...На доста хора зададох въпроса:Защо не се разруши и НДКто?Нали и то е построено по същото време и дори за не знам си кой конгрес на БКП...И о чудо!Никой не чуваше въпроса ми....
                        И за тези които пак ще обясняват какъв бил миналия период на БГ,не става дума за комунизъм в онзи му вид,а за принципи.
                        Пътят е целта.

Коментар

Първоначално публикуван от charger Преглед на мнение
                          И за тези които пак ще обясняват какъв бил миналия период на БГ,не става дума за комунизъм в онзи му вид,а за принципи.
                          Е дай ги тия прословути принципи, и кажи кой реално ги спазваше тогава?

Аз твърдя че и тогава и сега света се крепеше и крепи от едни и същи хора. И нито тогава, нито сега, крепящите положението са в завидно положение.

А да сравняваш мавзолея и измишльотината на бузлуджа с НДК е меко казано неуместно. Тогава всичко се правеше заради някой си конгрес, или като се гътне някой. Само дето първите две са символи на една голяма глупост, а третото върши работа и до днес.

На какво беше символ мавзолея? На какво е символ измишльотината на Бузлуджа? И каква реално работа вършеха, освен места за идолопоклонничество. Да си спомняме какво? Недоносчето Г.Димитров ли? Или някой конгрес? Какво ще ни донесе това? Каква полза има? Каквото трябва да се помни, се помни. Пише го в книгите и къде ли не. А състоянието на конкретни "паметници" е пряко огледало на отношението на народа към тях. Едното се беше превърнало в сборище на наркомани, а другото като гледам е такова и до днес.

Като какво да се преустроят? Идеи имаше всякакви, но никой не поиска. Вярвай, ако имаше хляб в това бузлуджа да се превърне в туристическа дестинация, това щеше отдавна да е факт. А даже и комунистите не си мърдат пръста за това.

Паметниците, които трябва да седят, си седят. Понякога и една плоча стига. И ако се стигне до там, и днес се намират хора, които с доброволния си труд ги поддържат. Некадърниците, мошениците, глупците и дребните душици са обречени на забрава от широката общественост. И това не е от днес, а от както свят светува.
                          Последно редактирано от sparkybg; 15-06-09, 15:24.

Коментар

sparkybg
                            Че е било,било е.Имало го е,пише го.Факт.Че е част от историята на България е факт.Просто тази история трябва да се пази и поколенията да знаят що за безумия е имало.А относно сравненията,повярвай ми,мога да сравнявам и едното с другото,че и с третото.
                            Отново има хващане за думата,идеята е ,повтарям отново историята ни да се пази.Щото написаното се променя,а построеното не.
                            Пътят е целта.

Коментар

Обиколил съм бая свят и в Европа няма затрити символи от миналото.
                              Егати, а тези хора на запад има ли къде да живеят и каква земя да обработват?!
                              Щото миналото е бая дълго време и ако нямаше затрити неща, нямаше да остане място за нищо друго...
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Обиколил съм бая свят и в Европа няма затрити символи от миналото.Хората си ценят историята и я уважават.Пример за Мюнхен:прои едни снимки там,попаднах на страхотен площад с красиви паметници и сгради.Всичко е чсто и подредено.Годината е 2008ма.Мястото се оказа щаб квартирата и площада на СС...Имаше билборд със снимки и обяснения на няколко езика.
                                У нас,един кретен,реши че реваншизма е на почит и разкара Мавзолея.Защо,не се разбра.Имаше мърляви обяснения за унищожаване на връзката с миналото на мракобесния комунизъм и трябвало да се разкарат всички постсоциалистически символи...На доста хора зададох въпроса:Защо не се разруши и НДКто?Нали и то е построено по същото време и дори за не знам си кой конгрес на БКП...И о чудо!Никой не чуваше въпроса ми....
                                Като си обикалял, да видя някъде, паметник на Хитлер,Химлер, Гьобелс, Гьоринг или някой от приятелите им?
                                Тука си имаме на Т.Ж.
                                Не че във Виена няма паметник на Съветската армия-освободителка, ама малко са го скрили, зад едни фонтани.
                                И да попитам: принципа какъв е? И какво общо има НДК с това? Това за мен е един от малкото добре замислени и изпълнени проекти от онези години, за разлика от Кремиковци, Дебелт, Червена поляна и т.н.т. За сега си се самоиздържа, което не е факт за чинията на върха. Да вземе и тя да се самоиздържа и ще е наред, ама се съмнявам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X