Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо допускаме да се случи това ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Защо допускаме да се случи това ?

Народът пак се отплесна по колко са зли били комунистите. Пък то - обикновени управници. Видяли хлабавото и си развяли коня. Въпросът май беше за друго.

Аз, ако видя два камъка един върху друг, ако ще и на Дявола да са, ще ги заобиколя. Има други, ще ги ритнат. Ще ритнат и пясъчния замък на децата на морето. Ще ритнат ВСИЧКО.

Не е истина колко хора са се навъдили от този втория вид.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Народът пак се отплесна по колко са зли били комунистите. Пък то - обикновени управници. Видяли хлабавото и си развяли коня. Въпросът май беше за друго.

Аз, ако видя два камъка един върху друг, ако ще и на Дявола да са, ще ги заобиколя. Има други, ще ги ритнат. Ще ритнат и пясъчния замък на децата на морето. Ще ритнат ВСИЧКО.

Не е истина колко хора са се навъдили от този втория вид.
      Не е до любов към унищожението или обикновено хулиганство. Просто някои неща трябва да се премахват.

Изкореняването на плевели и бурени дали е полезно? Или е вредно, защото се нарушава естественият стремеж на природата към ентропия?

А недоразуменията от соца най-добре да съберем всички по 10 лв и да ги експедираме в Сибир - дип там си им е мястото, на вечно заточение.

ПП Според мен, правилният въпрос е, защо допуснахме да се случи социализмът...
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Защо приемате всичко буквално?
        Това, че тази дискусия е породена от унищожаването на конкретен паметник, не прави темата конкретна!

Аз не харесвам и турското, и византийското робство, но не мога да ги отменя... Не харесвам още много неща от историята ни, но това не може да бъде причина, да искам да я забранят, или забравят.

Историята трябва да се знае и помни!
        Един от най-добрите начини за това, е да съхраним паметниците и.
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
          Защо приемате всичко буквално?
          Това, че тази дискусия е породена от унищожаването на конкретен паметник, не прави темата конкретна!

Аз не харесвам и турското, и византийското робство, но не мога да ги отменя... Не харесвам още много неща от историята ни, но това не може да бъде причина, да искам да я забранят, или забравят.

Абсолютно съм съгласен с теб. Затова според мен грешка на прехода беше първосигналното унищожение на символите на тоталитаризма . Нещата можеха да се подредят много по-цивилизовано ( както споменах някъде преди) , а именно : Паметниците и останките от миналото се събират мъчително и по парче ( в това отношение между другото за вредата на иманярите , които разпродават националните ценности май никой не спомена в тази тема ) и се организират в музеи.
          Така че най- добре беше вместо да се рушат , тези паметници също да се вкарат в музеи. И то срещу такса , за да могат да се подържат. Е вярно че символите бяха прекалено много , та не е необходим музей във всяко село . Но така с един куршум - два заека :Хем съхранени за поколенията , хем ще носят приход от атракцията . А пък и така поставени на определени за целта места е по-лесно да се помни историята ... и някои неща да не се повтарят ...
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение

Именно по тази причина грък издига паметник на Капитан Петко войвода в Гърция.
            Едва ли точно гърците ни обичат много...
            http://www.dnes.bg/obshtestvo/2007/0...bylgarin.33634
            Последно редактирано от Scrapheap; 15-06-09, 10:18.
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

За да не ме набедите, че съм привърженик на „оня строй”, ще ви разкажа една съвсем прясна историйка:

Миналата събота се срещнах с инструктора си по моторно летене. За непосветените, това е т.н. „фигурно летена”, или „висш пилотаж”. Не бяхме се виждали от 36 години. Въпреки преклонната си възраст, спомни си кой съм, но не знаеше защо съм напуснал школата, в самия и край, без дори да си кажем „довиждане”. Когато му казах, че са ме прибрали от ДС и са ме обвинили в опит за бягство зад граница, съвсем простичко ме попита: „А защо не избяга?”.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Народът пак се отплесна по колко са зли били комунистите.
                Не мисля, че е отплесване. Погледни анкетата каква е. Аз затова и преди казах, че тази тема според мен не е за този раздел, но не би.

Коментар

Едва ли Бухенвалд и Освиенцим предизвикват носталгия и топли чувства у някого, но не са ги съборили...

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                    Едва ли Бухенвалд и Освиенцим предизвикват носталгия и топли чувства у някого, но не са ги съборили...
                    Но са туристическа атракция. Точно за това говорим и ние.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                      Но са туристическа атракция. Точно за това говорим и ние.
                      Атракция??????

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                        Атракция??????
                        Приемам забележката. Не е правилна думата.
                        Имам предвид, че се посещава организирано.

Коментар

Бакърджиев свърши само една положителна работа /макар и трудно/, и това беше да събори този цирей на центара на столицата.Урудлив и грозен цирей точно колкото тия дето са го замислили!
                          Ако някой каже че сега центъра на София не е значително по симпатичен от преди значи или си криви душата /а човек трябва ди се грижи за душата си/ или незнам, нямам думи за него!

Между другото и аз не виждам връзка между темата и анкетата.За това гласувах на 3 вариант, въпреки че съм над 40 годишен!
                          Последно редактирано от disko04; 15-06-09, 10:45.
                          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Паметниците са важни за хората и историята им. По това едва ли някой спори. По-скоро спорим за тънката граница между паметник и постройка.
                            Паметниците са обикновено масивни монолити, проектирани да издържат на ерозията и времето, за достатъчно голям период. Така те могат да съществуват с евтина периодична поддръжка.

Постройка, с голям обем и сложна архитектура, според мен може да бъде паметник само в преносен смисъл. Основната и функция обикновено е друга, осигуряваща съществуването и. Такива са много от черквите, храмове, музеи в антични сгради или в сгради с променено предназначение, галерии, представителни и ритуални комплекси.
                            Сграда, построена с функция, изчерпала смисъла си, може да продължи съществуването си ако промени функцията в друга, обществено полезна. Ако не се намери такава, сградата става опасна и обикновено се разрушава.

Отговорността на обществото е да намери решение на задачата - смислена полезна функция или унищожаване.
                            Show must go on!
                            LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                              Паметниците са важни за хората и историята им. По това едва ли някой спори. По-скоро спорим за тънката граница между паметник и постройка.
                              Паметниците са обикновено масивни монолити, проектирани да издържат на ерозията и времето, за достатъчно голям период. Така те могат да съществуват с евтина периодична поддръжка.

Постройка, с голям обем и сложна архитектура, според мен може да бъде паметник само в преносен смисъл. Основната и функция обикновено е друга, осигуряваща съществуването и. Такива са много от черквите, храмове, музеи в антични сгради или в сгради с променено предназначение, галерии, представителни и ритуални комплекси.
                              Сграда, построена с функция, изчерпала смисъла си, може да продължи съществуването си ако промени функцията в друга, обществено полезна. Ако не се намери такава, сградата става опасна и обикновено се разрушава.

Отговорността на обществото е да намери решение на задачата - смислена полезна функция или унищожаване.
                              Спокойно може да се направи нещо по подобие на панорамата в Плевен. Само че посветено на Хаджи Димитър и т.н.

Коментар

Паметниците освен вид и символика, имат и количество. Когато последното е голямо, няма нужда от всички, дори напротив, понякога се налага да се освободи място за нови. На много места са запазени средновековни крепости, стени, църкви, дори къщи обявени за архитектурен паметник и т.н. Но едници, което ги превръща в ценности. Представете си, че се запазваха целите градове, а не се строеше върху руините на предишните. Мъртви градове един до друг, а за следващия се взима още толкова от гората или обработваемата земя. Или всяка власт да издига на ново същото количество паметници, без да пипа старите... ми то няма да остане не бетониран връх по Балкана Не звучи добре, нали? Да вземем за пример и хотелите по морето и Банско. Ако щете вандал ме наречете, но аз съм за разрушаването им! Предполагам, че е по-лесно от изграждането им, но въпреки всичко бих предпочел вандализма, за да бъдат премахнати и да се възстанови природата до колкото може. Да, ама те също са символ на една епоха. Днешната. Която наистина би било добре да се помни, за да не бъде повторена... но въпроса е на каква цена. Ако цената е оставането и поддръжката на най-яркия й символ - бетонната джунгла от хотели, то не бих се съгласил на нея. По-добре да се заличи...

В случая с Бузлуджа, за такова скъпо за поддръжка чудо, кацнало на точно това място, не ми се плаче никак... Е, вече го има, така че иска ли някой да го ползва за нещо, нека се заеме с поддръжката му и проблема е решен. Няма смисъл да се разрушава, ако е полезно. Но да седи като самоцел, просто е излишно. Има и други паметници на онова време, които са на по-удачни места и изискват по-нормална поддръжка. Нека седят. Те са достатъчни.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X