Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Почистване на язовир Голям Беглик

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Като гледам общото мнение, не се оформя в моя полза.

Все пак надявам, се че подобен документ, няма да излезе от името на форума !
    Прекалено ангажиращо е.
    Ангажиращо, или не
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА ФОРУМА.
    Всеки, който иска го копира и пуска ЛИЧНО!
    Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 23-07-09, 09:44.

Коментар

Здрвейте Колеги,
      Следя развитието на темата във форума. Аз също съм на мнение, че проявата Беглика Фест'09 е меко казано неразумна. Смятам, че Природата трябва да бъде посещавана от хора на които не им е нужно да бъдат организирани и поощрявани. Поощрявани сме само там където се иска да дадем нещо в чуждия джоб. Например да си пуснем СМС на кратък номер, да купим някоя марка бира, да се запишем за участие в ТВ състезание или да сменим текущия си телефонен план като ни подарят някакъв евтин телефонен апарат.
      В природата трябва да бъдат оставени да ходят само тези които изпитват нужда от нея. За пример давам групата почистваща яз. Въча. (то май темата тръгна от там) Надявам се всеки е отишъл да помогне с почистването и предоставя средства и инструменти колкото може.

Силно съм възмутен от съобщението "Другарки и другари, Сдружение "Байкария" ви предизвиква да станете..." във forthenature.org.
      Подкрепям идеята да се сигнализират компетентните органи но съм силно против това да става под формата на анонимни доноси и мръсотии. Също така смятам, че името на форума offroad-bulgaria.com не трябва да бъде намесвано по никакъв начин.

Ето какво предлагам. Вместо всеки да изпраща копие от горния проект за писмо до посочените по-горе електронни адреси, нека се направи електронна подписка в някой сайт. Например http://www.podpiski.org
      Всеки който има желание да подпише подписката и тогава да се изпрати линк към нея до посочените ел. пощи и до някоя медия с цел контролиране действията на органите. Имам силни съмнения, че регионалните подразделения на компетентните органи няма да имат волята да се забъркат в това, затова съм на мнение, че трябва да бъдат притеснявани по-често и да им бъдат посочени конкретни нарушения за които не могат да си затворят очите. Тоест някой да им свърши работата компетентно а те само да извършат формалните действия.

Сещам се и за друго. Лавинообразното изпращане на ел. поща в кутии на държавни органи може да бъде изтълкувано като саботаж. забележете в какви сайтове са им кутиите, което ме кара да мисля, че нямат висока ИТ култура и това ще бъде едно удобно извинение за това, че не са обърнали внимание на писмото.

Пишейки горното се опитвах да бъда достатъчно "мек" в изказа си за компетентните органи.
      Иван
      ivanp98[at]mail.бг

Коментар

Адмирирам Гражданска активност, която е провокирана от тази дискусия. Жалко, че такава почти нямаше по случаите, които се развиха през последните няколко години - Пирин, Рила, Черноморието и т.н.
        Аз лично смятам, че все пак подобна дискусия е по-добре да се осъществи на живо. Мисля, че по провеждащата се по този начин дискусия отправя послания, които определено не са част от нашето виждане, разбиране и действия. В тази връзка бих искал в качеството си на инициатор на дейности около язовир "Голям Беглик" да поканя заинтересованите на дискусия / обсъждане на случващото се, която да се проведе на живо. Моите възможности за случването на подобно нещо са: София - утре (петък 24 ти) следобяд или привечер, или на язовир "Голям Беглик" през следващите две седмици. За съжаление не бих могъл да осигуря зала, така че всякакви предложения за място на случване са добре дошли!

Коментар

Колеги, не мисля, че има смисъл да се затрупват електронните пощи на институциите с едно и също писмо, подписано от различни хора. Уверявам ви, че на всяко писмо се объръща внимание и ще се предприемат необходимите действия.
          [SIGPIC][/SIGPIC][FONT=Arial Black][COLOR=RoyalBlue][COLOR=DeepSkyBlue] По-добре да те мразят за това, което [B]СИ[/B], отколкото да те обичат за това, което [B]НЕ СИ[/B] !!![/COLOR] [/COLOR][/FONT]8)

Коментар

За съжаление следобед тръгваме към морето
            и няма да ме има до 03.08..

Хора подържайте "огъня"!!!

Pirateria,
            Василе,
            Защо не се преместите на голямата поляна
            до пътя, на разклона за ДЛС Беглика,
            т.е. на Малък Беглик?!
            И ток и вода има наблизо,
            не по-малко красиво е,
            по-комуникативно е
            по-лесно ще се извозят отпадъците
            и т.н. и т.н..
            Хем ще създадете и устойчиви
            условия да не се правят цигански катуни
            и изкупвателни пунктове за гъби и билки.

Там с удоволствие бихме се видели!!!

Първоначално публикуван от Krisyto Преглед на мнение
            Колеги, не мисля, че има смисъл да се затрупват електронните пощи на институциите с едно и също писмо, подписано от различни хора. Уверявам ви, че на всяко писмо се объръща внимание и ще се предприемат необходимите действия.
            Не е много така!
            Ако един ти каже, че си грозен
            си мислиш, че е зложелател.
            Но ако ти го повторят много хора,
            почваш да се замисляш сериозно,
            дали не е истина....?!
            Последно редактирано от giorgio; 23-07-09, 16:16.

Коментар

В момента се опитвам да уредя зала в едно читалище. Моля кажете дали има желаещи за участие в публично обсъждане за утре в София, за да резервираме зала. Ако това не е възможно, може да предложите дата за такова в перииода до 02.08 в района на Беглика.

Коментар

Едва ли ще има достатъчно желаещи.
                Както вече казах, аз ще мина в Неделя, до Беглика, ще се видим и ще направим един фоторепортаж, какво се работи по феста, какви са плановете и какви са защитните мерки, които предвиждате. Репортажа ще публикувам тук. И тогава ще продължим обсъждането.
                След това предвиждам 2 ра серия на репортажа - по време на фестивала и 3 та част след фестивала.
                Така ще добием материал и фактология за конкретните измерения на феста, и обсъжданията няма да са толкоз емоционални а по скоро прагматични.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
                  В момента се опитвам да уредя зала в едно читалище. Моля кажете дали има желаещи за участие в публично обсъждане за утре в София, за да резервираме зала. Ако това не е възможно, може да предложите дата за такова в перииода до 02.08 в района на Беглика.
                  Не мисля, че ще е нужна зала.
                  Можете и тук да напишете вашите доводи за провеждането на фестивала на това място, както и бъдещите Ви планове за местността.
                  Кратко, обосновано и конкретизирано.
                  Написаното остава!

За да няма недоразбрали!
                  Хората тук не сме против "Байкария".
                  Не сме и против карането на велосипеди в планината, каяци в язовирите и т.н. природосъобразни дейности.

Против сме и реагираме срещу провеждането на един фестивал на неподходящо място!
                  И ако в дългосрочните Ви планове е залегнало експлоатирането на това място по този начин, реакцията ни е напълно обоснована.

По-добре да се мисли в насока за почистване на натрупаното замърсяване там
                  и урежане на нещата със сметосъбиране и сметоизвозване през целия сезон.

Коментар

Именно.

Публична дискусия се получава и тук. Не е необходимо да има лична среща предварително. Целите на феста са ясни, поне от официалната информация, публикувана в сайта.
                    Ако има още нещо, с което не сме запознати, но смятате, че може да е полезно - няма пречка това да се случва и тук.
                    Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                      ... За да няма недоразбрали!
                      Не сме и против карането на велосипеди в планината, каяци в язовирите и т.н. природосъобразни дейности.

Против сме и реагираме срещу провеждането на един фестивал на неподходящо място! ...
                      Именно! И особено срещу публикуваните цели "за това и следващото лято" ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Съвсем лаишки и повърхносно, бих разделил съществуващите Екологични убеждения, на две групи:

1. Наивисти
                        2. Конструктивисти.

Тезата на наивистите се характеризира с вопъла - Оставте всичко, като си е! Да запазим природата в девствения и непокътнат вид, в който съществува от най дълбока древност. Нека се развива и еволюира сама. Па макар и само в резерватите.

Конструктивистите са на друга вълна - Така и така ние , хората сме вече тук. Много сме и се размножаване с нерегулируеми темпове. Никой не е в състояние да промени или овладее този процес. Земята се свръхнаселва безконтролно.
                        Нека поне се научим да живеем в хармония с природата, за да запазим малкото което все още може да се запази.
                        Нека опитаме да научим и останалите хора на това.

Аз не се чувствам достатъчно компетентен, за да взема едната или другата страна. Имам нужда още да се уча.
                        Но съм в състояние да приема тезата на опонента и да се опитам да вникна в смисъла и.

Вероятно истината е някъде по средата, както винаги се е случвало.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                          Pirateria,
                          Василе,
                          т.е. на Малък Беглик?!
                          не по-малко красиво е,
                          по-комуникативно е
                          и т.н. и т.н..
                          Да, ето това е един прекрасен вариант, и конструктивно предложение.

Първоначално публикуван от rumbata
                          За да няма недоразбрали!

Против сме и реагираме срещу провеждането на един фестивал на неподходящо място!
                          И ако в дългосрочните Ви планове е залегнало експлоатирането на това място по този начин, реакцията ни е напълно обоснована.

По-добре да се мисли в насока за почистване на натрупаното замърсяване там
                          и урежане на нещата със сметосъбиране и сметоизвозване през целия сезон.
                          Абсолютно съм съгласен с това мнение ! Браво на автора.

Коментар

Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                            Pirateria,
                            Василе,
                            т.е. на Малък Беглик?!
                            не по-малко красиво е,
                            по-комуникативно е
                            и т.н. и т.н..

Там с удоволствие бихме се видели!!!
                            Да Тони, това е мястото. /ми то май предния път беше там/
                            Но нима все още някой се заблуждава, че всичко това се прави в името на природата, глухарите, младежта и дрън-дрън...Тук става въпрос само за ПАРИ!
                            И аз като вас познавам добре района. Мястото на което ще се проведе феста е единственото на този язовир, което може да побере толкова хора и с минимум средства и персонал да се осигури гарантиран КОНТРОЛИРАН достъп.
                            На сто-двеста метра преди въпросното място имаше табела "Защитена територия. Забранено пасането на домашни животни" , а ще докарат там хиляди хора.
                            Възмущението ми отново прераства в гняв!
                            Според мен целите на организаторите са делеч по-комерсиални от печалбата от един фест.
                            [IMG]http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg[/IMG]TLC LJ70 - първата любов

Коментар

За сега "строителните работи" на Защитена територия не са започнали, въпреки че бяха обявени. Да се надяваме че няма ни да започнат.
                              Благодаря на всичките за подкрепа и желани да запазим Беглик такъв какъв си е сега...

Коментар

Невъзможно е да се опази! Тамън от там се връщам.... то панаааиииир!

По темата:
                                Важно е да се почистват регулярно поне сметищата, които се трупат покрай пътя Батак-Доспат. Това е уникум, има планини с връх от пълни торби. За какво развитие говорим, камо ли устойчиво.

И другото което е... опитах се да изчистя едно сметище на широка поляна....еми то се оказа 1 метър ров в който боклуците са "депонирани". Там хубавото е че, сметищата не са малко, но боклуци извън тях почти няма. Нашата полянка я изчистих буквално за 20 минити. Тъпо ми стана като отидох към дарданелите с каяка и дори там(достъпно главно по вода) имаше изоставени боклуци/.... сложих каквото успях в лодката.

Според мен усилияата за почистване на голям беглик не могат да изключват широка поляна, тези две места са си едно, както и цялата тамушна гора. Трябва общ план!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X