Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Почистване на язовир Голям Беглик

Pirateria, на мой много ясен и директен пост отговаряш пак с общи приказки ... Много ясно е че почиващи хора цапат и замърсяват. Това го правят и на: Царево, Шабла, Стара Планина, Доспат, Широка поляна ...Може би и там трябва да организираме концерти за да е всичко изчистено??? Аз ти зададох много директен въпрос но няма отговор, ясен и точен. Ако не се сещащ, повтарям:
    Нямам намерение да саботирам вашите усиля за организация на този фестивал, но пак повтарям че сте по моето скромно мнение избрали страшно погрешно място. Даже ако ви беше толкос важно да сте на Васил Коларов ( Голяам Беглик ) най учтиво моля за информация що се местите на защитена местност "Батлъбоаз", а не останахте на миналогодишно място до КЗУ, където поне имате ток, вода, големи поляни с по малко къмпингуващи, даже и какъв такъв хотел на близко за хора нямащи възможност да ползват палатки ????
    Надявам се че отговор няма да е в стила: За да сме по близко до глухаря !

Вече се чудя трябваше ли да пиша тук изобщо... Все пак, онова което ми дава надежда е че тук има много свестни хора които милеят за България и нейната природа. И сами разбирате че Батак вече не е природа а строителство, Доспат и Сърница почти същото, и остават само Беглици и Широка Поляна, както нещо обнадеждаващо за хора обичащи родопските езера и природа.
    Много благодаря на истинските хора, участващи на този пост, за ЛС, за подкрепа на форума, за мнения достойни да бъдат уважени... Все пак имам малко надежда че още има достолепните хора уважаващи и България и нейната истинска природа. Единствено което не одобрявам са мнения в стила "това е факт". Не, нищо не е факт, и няма смисъл да чакаме какво ще стане след това. Факт е че всичките трябва да се помъчим да запазим онова малко прида която ни остана, всичко друго са само приказки.

ПС
    Огромно благодарско и огромно ЕВАЛА за: zzlatev, dreado, dag, bliss-stick, Чавдар (V93), ... и другите правилно мислещи хора. Повярвайте, аз не съм провокатор, а човек влюбен в Родопските езера, който пише от собствено име и от името на всички приятели с които години на ред прекарваме лятото там, а които не са баш на ясно с интернета и с форумите.

ПС 1
    В разговорите с почиващите на Батлъбоаз в момента, преовладява мнение че фестивала се организира от Offroad-BG. Максимално се постарах да обясним на всичките познати че не е така, но до колко успях, на истина не знам.

ПС 2
    В вичките неща който не одобрявам, намерих и нещо хубаво:
    Имейки в предвид че организатора ще задели 5% от приходи за глухаря, глухаря вече разполага с 816 лв, естествено ако е вярно написано :

Линк: http://www.mtel.bg/mobiltel/press.php?id=497&
    Цитат:
    Шест проекта, които защитават каузата за опазване на българската природа, спечелиха финансиране по екологичната грантова програма на М-Тел. Част от тях са насочени към опазване на определени растителни и животински видове, а други към информиране на обществеността за проблемни области на екологията. Неправителствените организации, които ще ги реализират, ще получат от М-Тел бюджет на обща стойност 100 000 лв.
    …………………..

Организация: Сдружение „Байкария" - София
    Проект: Информационна кампания за опазване на природната среда чрез устойчиво ползване на защитените територии и потребление на органични продукти
    Отпусната сума от М-Тел ЕКО Грант: 16 320 лева
    .
    ............

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 184 лв. Разликата до 100 000 лв. ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.

Коментар

Позволявам си да пусна отделна тема тук,
      поради факта, че тази за "Почистване на яз. Голям Беглик"
      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=61130
      отдавна се превърна в дискусия "за или против" "Бегликафест".
      Моля модератор, да премести постовете от дискусията тук,
      защото тя отдавна не е по темата за почистването,
      а за Бегликафест и неговото съществуване.

Аз самият съм много против,
      провеждането на такива комерсиални мероприятия
      в малкото красиви и почти девствени места
      останали в майка България.
      Не ни стига "бетонизацията",
      ами търговкият нюх роди и нова форма
      за употреба и печалба от природата.
      Страх ме е, че тази "фестивализация",
      ще залее не само защитените местности
      в Родопите! Ще плъзне навсякъде
      и надали ще остане кътче в което да не се
      носят ритмите на "техно" и "чалга"
      придружени от пушека на скари
      и миризмата на вкиснала бира.
      Моля гласувайте!!!

Аз мисля, че постовете от тази дискусия,
      която се превърна в "за или против",
      трябва да се преместят тук http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...704#post800704
      Както и продължението на обсъждането.
      Моля модератор или администратор,
      за компетентна намеса!!!

Koлеги,
      изказването на мнение
      и обосновка, за гласуването,
      не е осъдително.
      Моля, правете го!!!
      Нищо, че анкетата не е анонимна
      и сме говорили доста по въпроса вече.
      Така, гласа ви ще има повече тежест.
      Благодаря, на взелите отношение
      още в другата тема.
      Надявам се да продължите и тук!!!
      Последно редактирано от giorgio; 22-07-09, 16:51.

Коментар

До: "Беглика фест" - полза, или вреда?!

Гласувах с "НЕ, не съм съгласен"
        Следях я онази тема с интерес,четох драсканиците за "любознателните млади хора милеещи за природата и Глухаря"
        Едно 90% от въпросните млади хора ще посетят феста за да се понапият,понапушат да се по.... в което лошо няма ама що бе точно в последните кътчета девствена природа. Едната природа ни е останала в тая скапана държава, давайте и нея да я осерем(цензурирайте ме ако смятате че е прекалено,но за друго определение не се сещам)
        Посещавал съм много концерти по стадиони и знам какви мизерии остават след концерта, да ама на другия ден почистването започва рано заранта и до късния следобяд всичко е почистено.И това е така щото има периметър около стадиона, я ти пусни 10 000 младежи по полянките и горичките пък ги следи дали не съсипват всичко. Надявам се скоро да успея да се включа в някоя от акциите за почистване организирани от Форума

Поздрави.
        Оpel Frontera A КБ 2.8 TDI; Peugeot 206 2.0 HDI
        Honda CB 919 Hornet
        0898849413-Светльо
        Кръвна Група: 0+

Коментар

Видно е че и аз гласувах с НЕ. Но не толкова, защото ще дойдат едни 4000човека и няма да може да се изчисти след тях. При добра организация ще може. Въпросът е че не можеш да си отговорен за действията на всеки един от посетителите. (Контрааргумент - да, те туристи, бракониери и т.н. съсипват ежедневно природата, сега какво толкова-толкова е, че е и организирано). В конкретния случай :
          Ок, ще се създаде организация, всичко ще е чисто.
          Въпросът - защо на едно от малкото непокътнати места в Родопите?
          Всеки 1 от тези примерно 4000 човека ще разкаже, след което ще се знае че еди къде си е много хубаво, щото е природата е непокътната и т.н. Тълпите "любознателни туристи" ще се множат, само да видят красивито място...и след 2-3 години ще е съсипано. Примери - много!

За да остане природа в България, последното нещо, което трябва да се прави, е да се организират каквито и да е масови прояви на тези места.

Воденето на големи групи от хора по такива все още непокътнати места е огромна грешка. Колкото повече хора знаят за някоя природна забележителност-толкова по-зле!

Не защото не е редно по принцип, не е редно това да се случва в България!

Защото нямаме култура и защото знаеш, че като си оставиш чувалите с боклуците след 1 седмица къмпинг на поляната - никой няма да те глоби.

Не сме Хърватска, където например през Плитвички езера минават над няколко стотин хиляди туристи годишно - и няма 1 фас по пътечките и във водата не плуват полиетиленови торбички.
          Последно редактирано от Тануцо; 20-07-09, 17:56.
          Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от dreado Преглед на мнение
            zzlatev, това го казах само защото повечето, които уж имат висока съвест и морал по форумите редовно слагат останалите под общ знаменател. Сам виждаш, че не е приятно.
            Колега, една молба. Попрочетете малко по-подробно за направеното от членовете на този Форум. Дори има специална тема за това с изброени всички нициативи, подети тук и пмогнали за някоя благородна кауза или за опазването на част от нашата Природа. Така че моля, не слагайте всички под общ знаменател, както и аз не го правя по отношение на организаторите и участниците във Беглика фест. Задавам конкретни въпроси, споменавам конкретни факти и очаквам конкретни отговори, защото е ясно, че организаторите мислят едно, но е много възможно гостите им да мислят друго. И съм убеден, че мястото е грешно подбрано.
            А предложението Ви за спортна насоченост на подобна инциатива е много добро. Хората, спортуващи активно сред природата, са свикнали да я пазят и да се отнасят отговорно към нея.
            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Със две ръце гласувах НЕ !
              Аргументи:
              - Против съм на каквито и да е масови мероприятия в малкото останалите места в БГ, за който може да се каже че са колко - толкос девствени.
              - Против съм щото колкото и да се старае организатор, той няма как да следи всичките участници ( по точно казано: платили билет, а тези платили си смятат че имат много права ).
              - Против съм каквито и да е масовите мероприятия който както "оправдание" за това което правят, изкарват аргумент че нещо защитават.
              - ПРОТИВ СЪМ НА ВСИЧКО КОЕТО ИМА РИСК ДА ИЗПОРТИ ОНОВА МАЛКО ОСТАНАЛА ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ !!!

Понеже, чувствам се малко или много виновен че започнах този спор с моите писаници. Искам на истина да кажа и да декларирам че нямам нищо против байкерите и техният фестивал, но пак повтарям: имам против място на което евентуално ще се провежда. Нарочно написах ЕВЕНТУАЛНО, щото знам че в момента има страшно много хора който не се примиряват с място на провеждане и който упорито работят да това нещо не стане така както е запланувано. И това са Българи (евала на тях!!!), който са се осъзнали че вече не става философия типа: "ще видим кво ще стане", "това е готов факт", "ще ги следим", "следващият път няма да има", "ще ги снимам и ще сложим снимките"... Даже и да загубят този път, няма да съжалявам. Все пак от някъде трябва да се започне... И все пак борба е за една човешка кауза, а именно: да опазим онова малко красивото което ни остана ...
              Последно редактирано от Dulen; 20-07-09, 22:25.

Коментар

Не Не и пак Не.Нека се събират някъде къде вече е съсипано.Нема нужда тълпите да унищожат и това което е останало.
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Моето мнение е ,че това мероприятие е редно да се проведе на друго място.

На страница 99 от Плана за упраление на защитените местности ЧАТЪМА, БАТЛЪБОАЗ, САМОДИВСКА ПОЛЯНА , ясно личи какъв е режима на мястото на което ще се проведе феста.

ІІ
                  . РЕЖИМИ, ОБЩОВАЛИДНИ ЗА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА ЗАЩИТЕНИ МЕСТНОСТИ

ЧАТЪМА”, “БАТЛЪБОАЗИ САМОДИВСКА ПОЛЯНА
                  4. Освен дейностите по заповедта за обявяване на посочените защитени местности, в
                  границите на обекта, се въвеждат следните допълнителни забрани:
                  (1)

Внасяне на неприсъщи за района, растителни и животински видове;
                  (2) Замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци;
                  (3) Бивакуване и палене на огън извън определените места;
                  (4) Събиране на редки и защитени видове, освен за научни цели;
                  (5) Унищожаване, увреждане, преместване на обекти и съоръжения от
                  административната, туристическата и информационната инфраструктура;
                  (6) Строителство, освен определеното с настоящия План за управление;
                  (7) Използване на МПС, извън местата, разрешени със заповед на Директора на ДДС;
                  ( Събиране на лечебни растения, горски плодове и гъби, освен за лични нужди в
                  количества, съгласно § 1, т.18 на Допълнителни разпоредби от ЗЛР.

http://www.ekoinnovation.com/docs/beg/plan_B.pdf

http://www.ekoinnovation.com/docs/be...s_EUNIS_A1.pdf

РЕЖИМИ
                  5. Забранени дейности:
                  (1) Голи, постепенни и възобновителни сечи, с последващо възобновяване и
                  възобновителни сечи за съчетаване на естествено с изкуствено възобновяване;
                  (2) Лагеруване и палене на огън в подотдели 208 а, б, в, г, д, 1, 2; 209 а, г, в2; 212 б; 214
                  а; 219 а, б2; 220 а, б, а1, б1, в ЗМ «Батлъбоаз»;
                  (3) Лагеруване и палене на огън в отдели 203,204,205, 206 и 207 в ЗМ «Самодивска
                  поляна», с изключение на тези части, които попадат в зоната за туризъм и инфраструктура.
                  (4) Лагеруване и палене на огън в отдели 196 б, в, б5; 197 б в ЗМ «Чатъма»;
                  (5) Лесовъдска намеса и извличане на дървесина в горите, определени за достигане
                  фаза на старост, освен в случаите на големи природни нарушения /ветровали и каламитети
                  на големи площи/.
                  6. Допускат се отгледни мероприятия в горските култури, определени за достигане фаза на
                  старост, които да подпомогнат устойчивостта им и процеса на диференциация на
                  структурата.
                  Последно редактирано от greenflag; 20-07-09, 23:12.
                  sigpic

Коментар

Досега се въздържах да коментирам защото не съм била на феста миналата година, нито участвах в почистването през юни.

Като се сравнят двете карти - тази, определяща мястото за къмпингуване на феста:

http://www.beglika.org/bg/kamping.html

и тази:

Първоначално публикуван от greenflag Преглед на мнение
                    На страница 99 от Плана за упраление на защитените местности ЧАТЪМА, БАТЛЪБОАЗ, САМОДИВСКА ПОЛЯНА , ясно личи какъв е режима на мястото на което ще се проведе феста.

се вижда, че мястото за къмпингуване почти изцяло влиза в защитената зона и подлежи на всички забрани, цитиране по-горе. В този случай, и с оглед резултатите от анкетата, е редно да напишем писмо до отговорните институции като ги запитаме защо е разрешено провеждането на този фест в нарушение на съществуващите планове и наредби.
                    Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Досега се въздържах да коментирам защото не съм била на феста миналата година, нито участвах в почистването през юни.

Като се сравнят двете карти - тази, определяща мястото за къмпингуване на феста:

http://www.beglika.org/bg/kamping.html

и тази:

Цитат:
                      Мнение на greenflag

се вижда, че мястото за къмпингуване почти изцяло влиза в защитената зона и подлежи на всички забрани, цитиране по-горе. В този случай, и с оглед резултатите от анкетата, е редно да напишем писмо до отговорните институции като ги запитаме защо е разрешено провеждането на този фест в нарушение на съществуващите планове и наредби.
                      Като се вгледате още по-внимателно ще забележите, че местата, където ще се проведе фестивала са предназначени именно за къмпиране (отдели 220 - 1, 209 - 3, 212 - 4,5,6 и 7 и 219 - 1).
                      Ако пък отидете на място ще забележите следи от диво къмпиране във всички забранени по-горе отдели, което е натрупано през годините.

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
                        Ако пък отидете на място ще забележите следи от диво къмпиране във всички забранени по-горе отдели, което е натрупано през годините.
                        Именно това написах и по-горе : Това не е оправдание, за да се провеждат организирани мероприятия в девствени местности!
                        Per aspera ad astra.

Коментар

Като се вгледате още по-внимателно ще забележите..........
                          "Фестивалната зона е с червенкото!" http://www.beglika.org/bg/kamping.html
                          ...че зоната наистина е защитена.

Коментар

А бре хора!!!
                            Дайте да опазваме и лещарката бре!!!
                            Тая птица е по- на изчезване и от Глухаря!
                            Вие к'во знаете за нея?!
                            Сигурен съм, че нищо.
                            Т.е. точно толкова, колкото някои от пишещите тук
                            са виждали Глухар на живо.
                            Е т'ва не е като секса на живо,
                            но ако трябва ще донесем един препариран Глухар,
                            да знаят за какво иде реч.
                            Аз лично, лещарка не съм виждал от двадесет години.
                            Едно време ги имаше,
                            но откакто започнахме да развиваме природата
                            "устойчиво", все повече намаляват.
                            Сигурно вече съвсем ги няма,
                            но някои казват, че техни приятели
                            са чули, че едни хора са видели такива.
                            ТА!
                            Дайте да го правим тоя "Лещарка фест".
                            Може и да не е на Беглика,
                            може и на Широка поляна.
                            Там също е почти девствено
                            и за това се нуждае от "устойчивост".
                            Гарантирам ви,
                            че с първите излишни пари
                            ще издам брошура, за лещарката(полвината за вас).
                            Така много хора ще разберат за съществуването и.
                            Ще тръгнат да я търсят за снимка
                            и нейните популации ще стават все по устойчиви.
                            След два-три феста
                            ви гарантирам, че глухари и лещарки
                            ще можете да наблюдавате от балкона
                            на блока си в "Люлин-6".
                            А по Беглика и Широка поляна,
                            няма да можете да се разходите,
                            без да настъпите яйце от тия видове.
                            А омлета от тях ще бъде гастрономичната
                            поанта на туризма в западните Родопи.

Вива ла комерсиализмус!!!
                            Вива ла глухарчитас!!!
                            Вива ла лещаркодаст!!!

П.П. Последното ви го написах на испански с български букви,
                            щото не знам дали се справяте добре с португалския...?!
                            Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 22-07-09, 01:50.

Коментар

недей така. може и да имат добри намерения ...

и защото този път с "добрите намерения" знаете къде ходи....

Та чудя се аз, дали този фест не може да се организира на някоя нива (или строоителна площадка ) около софия??

Разбира се с много ОГРОМНИ постери, показващи съдбата на глухаря, красотата на беглика и т.д. и т.п. и т. н.
                              така ще е по-удобно за посетителите, за организаторите (от гледна точка контрол само) , че и някой може да изкяри наем на земята в тази криза...

хем ще се съберат повече хора, (т. е. декларираният % ще става за нещо ) хем няма да пречат на дребните пилци (и без това май им е доста...)
                              (даже и на нас ще ни е удобно да минем за каузата да оставим по лев в коша поне ... )

единствените два минуса които виждам са, че организаторите ще трябва да се охарчат повече....
                              за да си изкарат печалбата.

и щото това по-горе ми прилича на "и да не си изчистим КАК ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, нали много цапат" , и "к'во ни пука..."

и още и още...

и въобще , (може би) уважаеми ( все още зависи от Вас) колега Pirateria , погледнете тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=2178
                              ако Ви има там... голяма част от въпросите (и негативното , доколкото има такова отношение в този форум) ще отпаднат...

(в смисъл , че вече ще са лични, и с лична отговорност... - Ваша)
                              Последно редактирано от deyan_h; 22-07-09, 04:06.
                              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

По-добре да се организира по един фест в личното недвижимо имущество на организаторите под надслов "Да опазим дома и семейството" например. Тогава и аз ще дойда и ще пия бира на корем в името на каузата. Мога да спретна компания от медалисти в спорта.
                                Мисля, че ще има голяма полза за съвременното ни общество. Ще се поканят всякакви утрепки за да се види какво представлява един истински дом, семейство и т.н.
                                Последно редактирано от blackfirefly; 22-07-09, 09:17.
                                Only after the last tree has been cut down,
                                Only after the last river has been poisoned,
                                Only after the last fish has been caught,
                                Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X