Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Почистване на язовир Голям Беглик

Бих помолял организатора за няколко конкретни отговори на въпросите:

- Какво ще се прави с каравани и палатки който вече един месец лагеруват на поляна планувана за провеждане на мероприятие?

- След като на Вашият сайт има карта за палаткови лагери, означавали това че след мероприятие всичките тези места ще бъдат почистени?

- Коя институция в БГ Ви е издала разрешително за провеждане на фестивала на Голям Беглик и под какви условя?

- Къде ще се плаща (по точно на кое място) входна такса за мероприятие, и как ще различавате почиващите от участниците?

Предварително благодаря за ясни и точни отговори.

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
      а догодина та каня на моя фестивал ... ще закарам 5000 човека да се разходят по Крушунските Водопади с цел опазването им ....
      ...ае стига щуротии бе хора...
      Чичи Манчо,
      Крушунските водопади надали ще опазиш,
      ама прочутият Крушунски дъждовник,
      най-прекия роднина на огнения саламандър
      и прародител на шестокрилия петох.й
      сигурно ша моиш!!!
      Важното е да намериш едни балъци,
      да ти плащат едни кинти,
      за да се надрусат на теферич.
      Повода не е толкова от значение!!!!
      Ако не стане с дъждовника,
      пробвай с прочутия "български шапшал"?!
      Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 17-07-09, 23:15.

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
        Бих помолял организатора за няколко конкретни отговори на въпросите:

- Какво ще се прави с каравани и палатки който вече един месец лагеруват на поляна планувана за провеждане на мероприятие?

- След като на Вашият сайт има карта за палаткови лагери, означавали това че след мероприятие всичките тези места ще бъдат почистени?

- Коя институция в БГ Ви е издала разрешително за провеждане на фестивала на Голям Беглик и под какви условя?

- Къде ще се плаща (по точно на кое място) входна такса за мероприятие, и как ще различавате почиващите от участниците?

Предварително благодаря за ясни и точни отговори.
        1. Нямаме намерение да правим каквото и да било с къмпиращите около предполагамото място на фестивала. Десет дни преди началото те ще бъдат информирани, че предстои случването на това събитие и сами могат да решат как да постъпят.

2. Всички места, които са били ползвани по време на фестивала ще бъдат почистени. Всъщност нашата цел е цялата крайбрежна ивица да бъде почиствана регулярно и да се намери начин за сметосъбиране и редовно извозване на боклуците. По обективни причини в момента не можем да започнем реализацията на конкретните дейности, които сме запланували в тази насока.

3. Разрешение за провеждането на фестивала е получено от собственика на територията, а именно ДЛС "Беглика" и ДАГ. Разрешителни за търговските дейности (продажба на храна и напитки) е получено от Община "Батак".

4. Входните билети могат да бъдат закупени предварително.
        Билетите на място ще се продават при входа на фестивала. Не бих искал да влизам в подробности за това как ще се упражнява контрол на притежателите на билети, за да се избегнат злоупотреби, но диференциация на почиващи и посетители на фестивала ще има.
        Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 18-07-09, 16:57.

Коментар

Преди всичко благодаря за отговор. За да съм ясен, аз и за по нататък съм и ще бъда противник за организиране на каквито и да е масови мероприятия в почти девствената природа. Бих искал много ясно да кажа че аз на истина нямам абсолютно нищо против Вас и Вашият фестивал. Даже мисля че събирания на млади и не съвсем млади хора, на каквито и да е мероприятия, е много добра идея и евала ви че го правите. Единствено нещо което ме смущава и кое не съм съгласен е МЯСТО. Родопските язовири, в последните години, през лято и така и така стават пренаселени. Все повече хора идват на летните почивки там, и всяка година е все по трудно да се изчисти след тях. На всичко от горе когато се и за 5-6 дни, на това все пак малко място, изсипа 3000-4000 души, резултата ще е плачевен... Колкото и да се стараете, Вие няма как да контролирате техните действия. Хайде да се съгласим че 80% ще бъдат свестни и грижовни хора, но ако са другите 20% такива каквито ги видях че са миналата година, ще стане много лошо... А тези, условно казано 20% ще са горе долу 600-800 човека... И представете си да си всеки от тях за тези 6 дни хвърли по една капачка от бира става = 600 човека х 5 дни х една хвърлена капачка = 3.000 хвърлени капачки... Да не говорим за: пластмасова бъркалка, изгорен клон, счупено борче, малка или голяма нужда, тоалетна хартия, влажна кърпичка, презерватив, фас ... Изброях Ви дребни неща който едвам ли ще почистите... Надявам се че ме разбирате...

Не мога а да не напиша няколко думи по тема Вашите отговори, колкото и да Ви звучи нахално от моята страна:

1. Нямаме намерение да правим каквото и да било с къмпиращите около предполагамото място на фестивала. Десет дни преди началото те ще бъдат информирани, че предстои случването на това събитие и сами могат да решат как да постъпят.
          Десетки години на ред ходя на палатки и тук и къде ли не. Винаги е имало и има една КУЛТУРА на пристигащи, който с пристигане отива до съседи и ги пита: Няма ли да ви преча да се настаним тук до вас? Или, имате ли нещо против да се разположим тук...? При вас май става обратно !? Вие идвате, а другите, както написахте: сами могат да решат как да постъпят. Как смятате, редно ли е така?

2. Всички места, които са били ползвани по време на фестивала ще бъдат почистени. Всъщност нашата цел е цялата крайбрежна ивица да бъде почиствана регулярно и да се намери начин за сметосъбиране и редовно извозване на боклуците. По обективни причини в момента не можем да започнем реализацията на конкретните дейности, които сме запланували в тази насока.
          Не ми стана ясно какви са тие конкретни дейности, но може би не е и важно.

3. Разрешение за провеждането на фестивала е получено от собственика на територията, а именно ДЛС "Беглика" и ДАГ. Разрешителни за търговските дейности (продажба на храна и напитки) е получено от Община "Батак".
          До колкото знам ДЛС Беглика не е собственик на тая територия. Собственик е държавна а ДЛС Беглика и ДАГ е само стопанисва. Но след като са дали разрешително за провеждане на масово мероприятие, на това все пак девствено място, аз даже вече не мога да ги нарека стопанин ...

4. Входните билети могат да бъдат закупени предварително.
          Билетите на място ще се продават при входа на фестивала. Не бих искал да влизам в подробности за това как ще се упражнява контрол на притежателите на билети, за да се избегнат злоупотреби, но диференциация на почиващи и посетители на фестивала ще има.
          Много ми е интересно къде ще е вход, и как ще диференцирате почиващите който всеки ден ходят за: вода, хляб, бири, .... и зрителите или участници в фестивала ...

И да не досаждам повече, още веднаж искам да Ви кажа че аз на истина нямам нищо против Вашият фестивал, но пак повтарям, имам против МЯСТО. За разлика от онова което видях миналата година и което хич не ми хареса, сега се местите на още по девствено място, където на всичко което видяхме минала година, тая ще видим и агрегати за производство на ток, нужен за: сцена, хладилници, печки и котлони...

...
          Може би нямаше нужда да пиша тук. Едвам ли е нормално някой чужденец да е загрижен за Беглик повече от Българите... Обаче, и да заминем от БГ, едвам ли ще имам удоволствие да видим, където и да е, нещо по красиво от Родопи и родопските езера. Ето това искам - да останат такива каквито ги запомних...

Благодаря за внимание.

Коментар

Може би нямаше нужда да пиша тук. Едвам ли е нормално някой чужденец да е загрижен за Беглик повече от Българите... Обаче, и да заминем от БГ, едвам ли ще имам удоволствие да видим, където и да е, нещо по красиво от Родопи и родопските езера. Ето това искам - да останат такива каквито ги запомних...
            Искам да те уверя, че нашата цел е не по-различна - и ние искаме красивите и запазени места да останат такива. Но справянето с тази задача е един много сложен и комплексен проблем. Смятаме, че провеждането на фестивала (по правилен начин) е само едно средство за постигане на тази цел. Това, което в момента липсва на тези територии е грижата. Почти всеки язовир или красиво място в момента е като разграден двор и е оставено да се развива безстопанствено. Факт е, че голямата концентрация на хора ще доведе до по-силно влияние, но при положение, че то е контролирано смятам, че ще бъде ограничено до минимум. Същинския проблем според мен е, че в момента хиляди хора посещават това място тотално безконтролно - строят се съоражения, тоалетни, не се изхвърлят отпадъците и т.н. и по-лошото е, че пропорцията в този случай май е обратна на тази, която споменаваш в поста си по-горе т.е. 80% цапат и едва 20% се опитват да пазят. Ако тази тенденция се запази то съвсем скоро вече приличащите на сметище язовирни ивици съвсем ще се затрупат с всевъзможни боклуци - за пример виж далеч по-популярните "Широка поляна", "Доспат" и "Батак".
            Фестивала е само една стъпка, която фокусира вниманието върху района. Останалото е много работа и грижа да се запази мястото, такова каквото е и ние, а надявам се и всички, които милеят за това място ще положим необходимите усилия, за да се извървят и останалите стъпки.

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
              Искам да те уверя, че нашата цел е не по-различна - и ние искаме красивите и запазени места да останат такива ...
              Най-сигурният начин да съсипеш "красивите и запазени места" е да стовариш там многолюдни тълпи ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Добре, аз ще отида на фестивала.
                Разчитам на теб, 3 -те ти фотоапарата и 6 обектива. Ти си точния човек и съм убеден, че точно ще отразиш и хубавото, и лошото. Повече няма да пиша тук, нека мине и тоя фест, ясно е че процеса там е необратим, пък после на база на твоите снимки и информация ще мислим дали и какво да предприемем.
                LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                  Най-сигурният начин да съсипеш "красивите и запазени места" е да стовариш там многолюдни тълпи ...
                  Да, тук съм тотално съгласен!!! И не само най сигурен начин, а гарантиран !

Pirateria, благодаря за учтив отговор. Не мога да отрека че ми е удоволствие да пиша ( в случай спорим) с интелигентни и културни хора, без значение че имаме доста различни мнения по въпроса. Нашето различие е че ти пишеш за глобални неща а аз за точни и определени. Както и да е...
                  Нямам намерение да саботирам вашите усиля за организация на този фестивал, но пак повтарям че сте по моето скромно мнение избрали страшно погрешно място. Даже ако ви беше толкос важно да сте на Васил Коларов ( Голяам Беглик ) най учтиво моля за информация що се местите на защитена местност "Батлъбоаз", а не останахте на миналогодишно място до КЗУ, където поне имате ток, вода, големи поляни с по малко къмпингуващи, даже и какъв такъв хотел на близко за хора нямащи възможност да ползват палатки ????

ПС
                  След като е фестивала с цел защита на глухаря, бих ви помолял да прочетете какво писаха много по умни и по светнати хора от мен. Аз ще цитирам две извадки от линка, а вие сами правете изводи.

ЛИНК: http://www.ekoinnovation.com/docs/beg/plan_B.pdf
                  ( Моля, ако имате време, погледнете и страница на сайта къде има доста инфо за язовира и защитени местности http://www.ekoinnovation.com/act_projects.htm )

Цитат от документ:
                  -Глухар (Tetrao urogallus) – Видът се среща в защитената местност, но поради
                  малката площ не остава само в нея. Включен е в Червената книга на България и в
                  Приложение 1 на Директивата за птиците на ЕС. Популациите му в страната са
                  изолирани, ареалът е разкъсан, видът е застрашен от бракониерство. Особено
                  важно за него е запазването на подлеса на гората, на горските плодове и липсата на
                  безпокойство по време на гнездовия период (март – август). Като за осигуряване на
                  тази популация е нужно да се увеличи територията на ЗМ.

-Лещарка (Tetrastes bonasia) – Видът се среща на места в защитената местност.
                  Включен е в Червената книга на България. Популациите му в страната са
                  изолирани, ареалът е разкъсан, видът е застрашен от бракониерство. Предпочита
                  смесените горски участъци с богат подлес. Особено важно за него е запазването на
                  подлеса на гората, на горските плодове и липсата на безпокойство по време на
                  гнездовия период (март - август).

Коментар

по точен пост от горния няма тук ...
                    ...един ден ще си плащаме за "добрите намерения" .... ама мнооого ще си плащаме...
                    Дано това да е последният Фест там и никога повече да не се налага някой да помага на "природата" по тоя начин

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
                      Да, тук съм тотално съгласен!!! И не само най сигурен начин, а гарантиран !

Pirateria, благодаря за учтив отговор. Не мога да отрека че ми е удоволствие да пиша ( в случай спорим) с интелигентни и културни хора, без значение че имаме доста различни мнения по въпроса. Нашето различие е че ти пишеш за глобални неща а аз за точни и определени. Както и да е...
                      Нямам намерение да саботирам вашите усиля за организация на този фестивал, но пак повтарям че сте по моето скромно мнение избрали страшно погрешно място. Даже ако ви беше толкос важно да сте на Васил Коларов ( Голяам Беглик ) най учтиво моля за информация що се местите на защитена местност "Батлъбоаз", а не останахте на миналогодишно място до КЗУ, където поне имате ток, вода, големи поляни с по малко къмпингуващи, даже и какъв такъв хотел на близко за хора нямащи възможност да ползват палатки ????

ПС
                      След като е фестивала с цел защита на глухаря, бих ви помолял да прочетете какво писаха много по умни и по светнати хора от мен. Аз ще цитирам две извадки от линка, а вие сами правете изводи.

ЛИНК: http://www.ekoinnovation.com/docs/beg/plan_B.pdf
                      ( Моля, ако имате време, погледнете и страница на сайта къде има доста инфо за язовира и защитени местности http://www.ekoinnovation.com/act_projects.htm )

Цитат от документ:
                      важно за него е запазването на подлеса на гората, на горските плодове и липсата на
                      безпокойство по време на гнездовия период (март – август). Като за осигуряване на

-Лещарка (Tetrastes bonasia) – Видът се среща на места в защитената местност.
                      Включен е в Червената книга на България. Популациите му в страната са
                      изолирани, ареалът е разкъсан, видът е застрашен от бракониерство. Предпочита
                      смесените горски участъци с богат подлес. Особено важно за него е запазването на
                      подлеса на гората, на горските плодове и липсата на безпокойство по време на
                      гнездовия период (март - август).

Да това, което е написано от "Екоиновация" е факт. Те са изготвили плана за управление на защитените територии и именно на база на тяхното проучване са проектирани зони за къмпиране и туризъм в района, където се предвижда да се проведе фестивала http://www.ekoinnovation.com/docs/be...n_Zones_A1.pdf).
                      Фактите, свързани с присъствието на глухара в района на Беглика, до които имаме достъп благодарение на информацията получена от ДЛС "Беглика" и личните ни изследвания сочат, че в района (но извън границата) на ЗМ "Батлъбоаз" има едно токовище. По-голямата част от популацията всъщност обитава района северно от язовира (резерват "Беглика" и основното било на Баташка планина). Освен това характерно за тези птици е, че те обитават токовищата единствено през брачния период т.е. март - април, а през летните месеци се изкачват в по-високите части на планината (1900 - 2000 м.н.в).

Както споменах в някой от постовете по-горе глухара е символ (индикатор) на съхранени иглолистни ландшафти (неговите местообитания) и всъщност те са това, което би следвало да се опазва, за да се опазят и популациите на тази птица. Информационната кампания, която провеждаме успоредно с фестива е насочена именно в тази посока - да се демонстрира чрез представянето на един интересен и застрашен вид комплексния характер на природоопазването.

Цитат от документ:
                      Тук е допусната грешка - периода е от март до средата на май.

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
                        ....Особено важно за него е запазването на подлеса на гората, на горските плодове и липсата на
                        безпокойство по време на гнездовия период (март – август). Като за осигуряване на тази популация е нужно да се увеличи територията на ЗМ.
                        Тук е допусната грешка - периода е от март до средата на май.
                        Няма никаква грешка,
                        защото не става въпрос
                        само за брачен период - токуване(март-май),
                        а за ГНЕЗДОВИ период.
                        Компетентността ви е очевадна "колега"!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                          Няма никаква грешка,
                          защото не става въпрос
                          само за брачен период - токуване(март-май),
                          а за ГНЕЗДОВИ период.
                          Компетентността ви е очевадна "колега"!!!!

Глухар (див петел)
                          (Tetrao urogallus) Глухарят е голям колкото пуяк. Мъжкият има тъмно оперение. Кожата по "веждите" е без пера и е кървавочервена на цвят. Главата, гърбът и слабините са кестенявокафяви с дребни черни напречни рисунки. Гушата и гърдите са черни със зеленикав метален блясък. Крилата са черни, а опашката - закръглена. Опашните пера са черни с белезникави петна в средната част. Женската е по-дребна - колкото кокошка. Тя има ръждивокафяво оперение, изпъстрено с по-светли ивици и петна. Младите екземпляри приличат на женската. Глухарят е постоянна птица. Среща се в иглолистните и смесени гори на нашите планини. Размножителният период започва в края на март. Тогава мъжките токуват. Те избират хоризонтални клони на изсъхнали дървета и сутрин 2 - 3 часа преди изгрев започват да пеят. Когато на едно място за токуване се съберат две мъжки птици, те започват борба, докато единият победи и прогони противника си. Глухарят е предпазлива птица, но когато мъжкият пее, не чува. Женската прави гнездото на земята сред висока растителност. През май снася 6 - 11 светлокафяви яйца, изпъстрени с дребни точки. Малките се излюпват след 23 - 26 дни. Те са покрити с нежен пух. Напускат веднага гнездото и тръгват след женската. След 10 дни могат да подхвръкват по ниските клони на дърветата и образуват малки ята. Храната на глухаря е разнообразна - семена, листа, пъпки на дървета, червейчета, боровинки, малини, къпини и жълъд. През зимата се храни предимно с иглолистни листа. За смилането им поглъща камъчета (гастролити).

Коментар

В природата трябва да се влиза тихо,
                            "на пръсти" и така да се излиза.
                            Повечето от пишещите тук го знаят,
                            разбират и спазват.
                            на 4 гуми (: с ревящ мотор, атв, крос или 3 тонен джип хвърлящи дим и сажди (:

Към организаторите с които чистихме наскоро: Защо не направите феста изключително със спортна насоченост? Защо са ви групи да свирят? Има си подходящи места за тая цел... Няма смисъл да събирате градското "ъндърграунд" общество. Организирайте каякари, байкъри, планинари под едно небе - тва са все хора, които с много повече могат да помогнат на природата, стига да се научат на взаимно разбиране и компромиси, а не само да се плюят по форумите (плюем)

Коментар

Първоначално публикуван от dreado Преглед на мнение
                              Няма смисъл да събирате градското "ъндърграунд" общество.
                              Ето затова говоря, че от 1000 гости поне половината ще са от тоя тип, дошли за купона и без да ги е еня за природата. И ще оставят след себе си бая следи.
                              А затова кой как си кара джипа или мотора, е негова отговорност, но недейте слага под общ знаменател всички, занимаващи се с оффроуд. Повечето от нас пазят и милеят за природата. Внимаваме къде караме, как караме и нищо не остава след нас. Съобразяваме се със закона, сътрудничим на държавта в опазването на защитените местности и се грижим за тях.
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

zzlatev, това го казах само защото повечето, които уж имат висока съвест и морал по форумите редовно слагат останалите под общ знаменател. Сам виждаш, че не е приятно.

Всеки гледа да доминира и да покаже, че е по-по. НЕ СЪДЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО тези хора, а дайте идеи и подкрепа как да се подобрят нещата и помагайте при контрола на вече неизбежния фест. Аз предложих - според мен ще е супер ако феста е с изцяло спортна насоченост, за да можем да се съберем повече хора със сходни интереси. Също съм резервиран към това мероприятие и най-вероятно няма да отида(поне докато не се измени концепцията), но не ми харесва винаги да се подхожда с недоверие, криточност и нападки.

Ако има морални злоупотреби с природата - нека помогнем те да бъдат санкционирани и порицани.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X