Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Иракли - Природна местност се превръща в курортна зона!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Иракли - Природна местност се превръща в курортна зона!!!

Първоначално публикуван от fanatic Преглед на мнение
    Хихихи овчите душици нали знаеш като вкарат една ракия и всички са кумити, а на сутринта отиват да плащат 10-тъка на бея....
    Гульо забрави, всичко тук е загубена кауза.
    Много си прав, уви!
    Казах-ако.Но за съжаление народа е свикнал да си трае,щото покорна главица, сабя не я сече.Жалко!
    По-горе писах,че ще останат само спомените и разказите за тези места.
    Дошло е време разделно! И ако не предприемем нещо, децата ни ще пикаят на гробовете ни и ще е с право!
    На реститутите ще кажа само, че след като разпродадът "дедовите" ниви,ще им остане само спомена от блажното.Ще се уригват на бетон и празни хотели.
    Недалновидното мислене е убило не един бизнес.Но да се мисли в перспектива е трудно.Жалкото е,че за тези грешки ще плащаме всички.
    Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
      Аз не бих съдил толкова строго собствениците на земите... Лесно е да се говори, но не за всеки избора е толкова лесен и очевиден. 12 декара гора или достатъчно пари да осигуриш добро бъдеще на децата си... труден избор за един беден човек... ...П.П.: "Предприемачите" са друга категория, за тях оправдания не мога да намеря...

И аз не бих ги съдил прекалено строго. Най-малкото, защото е ясно, че първите ощетени ще бъдат те - или поне 70-80 на сто от тях.

Но конкретните случаи са безброй, всеки с отделна бъркотия. И в тази бъркотия законните интереси (или дори полузаконните, но разбираеми мераци) на собствениците не са решаващият фактор.

Ето един дребен пример от с. Лозенец (моля да ме извините, че почти същите снимки, правени миналата есен, съм ги пускал в друга тема).

Това чудо с апартаменти за продан е издигнато върху бивша общинска земя (продадена от община Царево - за почти без пари, според местната мълва). Впрочем, не е първото. Формално чудото може би не нарушава "изключителната държавна собственост", каквато според чл. 18 от Конституцията е крайбрежната плажна ивица. Защото е предимно над крайбрежни скали, които не са благоустроявани за плаж.

(Често съм срещал изразите "150-метрова" или "200-метрова крайбрежна ивица", но нещо не ги намирам в законите и се чудя откъде са се взели.

Конституцията не ги уточнява, в допълнителните разпоредби на Закона за държавната собственост стоят следните /разтегливи според мен/ формулировки:

§ 2а. (ДВ, 32/2005 - в сила три дни след 12.04.2005) “Крайбрежна плажна ивица” по смисъла на този закон е част от брега, представляваща естествено или изкуствено обособена територия, покрита с пясък, чакъл или други седиментни и/или скални образувания, с начин на трайно ползване за рекреационни цели.

§ 2б. (ДВ, 32/2005 - в сила три дни след 12.04.2005) “Морски плаж” по смисъла на този закон е обособена част от крайбрежната плажна ивица на Черно море с прилежаща водна площ. Границите на територията на морския плаж се определят въз основа на геодезическо заснемане чрез преки геодезични измервания, което се отразява в Акта за изключителна държавна собственост.)

Та може би въпросният блок е поникнал върху що-годе "правилна" земя.

Обаче след около 16 ч в късното лято чудото желязно засенчва към 1/3 от прелестното и "изключително държавно" диво плажче отдолу.

Толкова по-зле за любителите на диви плажове и на такива заливи до тях, в които водата да не е твърде фекализирана.

Освен това обаче дивото плажче още преди години е привлякло в близост известни частни инвестиции, включително на местни хора, включително върху техни си наследствени земи. И ето че сянката на пришълците - приятели на някой царевски общинар, разказва играта и на тях и на бизнес - плановете им.

Пришълците ще загубят. В последния или в предпоследния брой на "Капитал" има голяма разработка, според която по Черноморието вече са построени или в момента се строят около 50 000 апартамента за продан, но англичаните и някои други чужденци вече се дърпат и дори се опитват да продават придобитите преди 2-3 години имоти. И хубавите им цени май потеглят надолу...

Обаче пришълците от този вид (трети или пети?) имат разни начини да спечелят от... загубата си. (Да сте виждали, например, опашка в софийски бутик!? Не. Ама не фалира - и няма да фалира. )

Несъмнено и някой в община Царево е спечелил много от загубата на общината. И то просто продавайки евтино (нали не е негово).

Всички останали губят пряко. Даже без да говорим за гледка, наследство за поколенията, биоразнообразие и т.н. Даже да оставим емоциите настрана - логика няма, бе!

Прощавайте, че хем се отклоних, хем се разбърборих, ама мисля, че ще ме разберете. Някой ден ще разказваме на внуците си, как България, която с лишения и кръв се бореше за своите си три морета, не съумя да стопанисва даже едно.

Поздрави!
      Прикачени файлове
      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от tony553 Преглед на мнение
        Колега ! до тук чудесно, НО ти имаш 12 декара наследствено лозе или гора или нива - точно тук е ключът от стаята , дядо ти ти е оставил лозе да го копаеш и повярвай ми никой никога не се е и опитвал да ти оспорва това право !!! Само, че ти и другите такива като тебе понеже не Ви се копае лозе искате бетонни комплескси защото така е по-лесно, а по-келепир пада . Та като идеше реч за разпореждане с имот, то той не е лошо да се ползвува по предназначение, а не да му се сменява статута от лозе - в бетон, то за това вече и читаво вино нямаме и читав хотел - също! Ако беше реч за "рисорт" извинявам се за тъпата чуждица, дядо ти бог да го прости, не е бил по-тъп от теб и сигурно е щял да го направи!!! Остани си със здраве.
        е той дядо ми е орал с волове но това не значи че и аз трябва да го правя!а дали е лозе или гора е без значение но си е МОЕ .защо трябва пак да работим за" общото благо"

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Е нали точно това написах... във всички подобни случаи виновна е държавата... Тя има правото да решава смяната на предназначението... това кой какво иска си е негов проблем...
        Но както се вижда и с просто око и в Банско, София, Пампорово, морето и къде ли не, ДЪРЖАВАТА е тази която е допуснала подобни свинщини...
        е ами тя държавата се намеси достатъчно!ако ще е дае за всички защо за едни ще може а за други не?
        п.п не съм алчен предприемач просто искам своето
        Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 09-06-08, 20:44.

Коментар

Твое... твое... ама не знам един ден с какви очи ще гледаш внуците, когато се оплакват, че работа наоколо няма... Нито в туризма, защото вече никой не иска да стъпи там, нито в земеделието, защото земя не е останала, нито в морето, защото и рибата е изчезнала... Ама, да, всъщност сигурно пак държавата ще ти е виновна... И този път ще си прав, ще е виновна, защото сега ще ви разреши да строите... пък с пръста от изкопите, сами ще си закопаете бъдещето...
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Стойене,Стойене,що не харижеш земицата на любителите на природата,пък един ден да те утрепат внуците ти,че и една къщичка не си съумял да им спретнеш.Пък ти гордо ще се изправиш и ще им речеш:

"Абе аз земица имах,пък и някой лев можех да спретна,но я харизах на едни добри хора,чиито дяца гледай какви палати вдигнаха,ма не спят спокойно ша знаиш,и внуците в очите не смеят да погледнат от срама."

ПС:Всяка прилика с лица и събития е измислена."Сит на гладен не вярва",Стоянеееееееееееееее !!!
            Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
            NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Първоначално публикуван от fanatic Преглед на мнение
              Хихихи овчите душици нали знаеш като вкарат една ракия и всички са кумити, а на сутринта отиват да плащат 10-тъка на бея....
              Гульо забрави, всичко тук е загубена кауза.
              Че е загубена кауза съм съгласен, че има овчи души, има, ама не всички, и аз не съм.
              А защо е загубена кауза? Аз имам обяснение за себе си.
              Тренчев, 91 ли 92г. ги запали, и какво стана, дойде Беров и разцвета на мутрите. После 97г. Костов превзе с щурм парламента и какво стана, по зле. После дойде Царя и големите надежди да ни оправи, и какво стана, още по зле. За сегашните немам думи.
              В тези събития Народа не беше овча душа, ама всичко има някакви граници. Просто ни писна. И на мене ми писна да скачам за някакви справедливи каузи, а после се оказва че са ме използвали най долнопробно, както колегата каза, шайка ...., абе каквото и да кажа е малко.
              Така че повече на тази схема не може да се разчита.
              В една друга тема един колега даде верния отговор.

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
                ....В една друга тема един колега даде верния отговор.
                Какво искаш да кажеш?
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Ами елементарно. Ти като наемеш някой да свърши някаква работа, дадеш му даже и капаро, а той не само че не я свърши, ами отгоре на това те и окраде, плащаш ли му?

Коментар

Първоначално публикуван от stoian_qnkov Преглед на мнение
                    е той дядо ми е орал с волове но това не значи че и аз трябва да го правя!а дали е лозе или гора е без значение но си е МОЕ .защо трябва пак да работим за" общото благо"
                    Никъде не съм споменал да работиш за общото благо!!! - повярвай ми и дядо ти не го е правил, правил го е за себе си и семейството си, ама е РАБОТИЛ !!! и е увеличавал големината на земите, които притежава, а не е ПРОДАВАЛ с цел келепир !!! И пак ти казвам той ти е завещал ниви и никой не ти оспорва правото да ги ползвуваш по предназначение!
                    TLC 90 1KZ-TE 2000г.
                    "Социализмът приключва тогава, когато чуждите пари свършат!" - Маргарет Тачър

Коментар

Не са виновни хората че искат от земята си да станат милионери.
                      И ние обаче не сме наивници, да не разбираме за какво става въпрос.
                      На мен друго ми е интересно.
                      Като си купиш апартамент, или къща (в зависимост от това колко си заслужил, и какви комплекси имаш) на морето, с какво чуство и физиономия си топиш дебелия задник в тия до скоро кристално чисти заливи, а сега смърдящи на фекалии, защото нивите няма как да имат канализация.

Коментар

Голяма част от участниците в този форум живеем в жилищни сгради,построени върху някогашни ниви ,или когато става въпрос за нас и за собствените ни жилища,може на ниви??? 8 хипрмаркета,3 МОЛ-а и кино арена в Младост са върху нивите на хора от Горубляне продали ги на предприемачи.С тях какво да направим?
                        В тази връзка е аналогичен проблем в Иракли,с най-дългата плажна ивица в България-плажа между Камчия и Шкорпиловци и още много примери.Какво да предприемем или само ще пишем???

Груба справка-Само в София около 1 ооо 000 души,живеят в такива жилища.И не е само в София,на всякъде е така...
                        Последно редактирано от adwokat; 10-06-08, 09:07.
                        Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                        NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Да ама за тая работа си има последователност на процесите.
                          Почва се от А, а не от края на азбуката.
                          Топлата вода е открита много отдавна. Нали искаме да живееме в Бяла Държава.

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                            Груба справка-Само в София около 1 ооо 000 души,живеят в такива жилища.И не е само в София,на всякъде е така...
                            Пич, харесва ли ти да живееш в София?

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                              Голяма част от участниците в този форум живеем в жилищни сгради,построени върху някогашни ниви ,или когато става въпрос за нас и за собствените ни жилища,може на ниви??? 8 хипрмаркета,3 МОЛ-а и кино арена в Младост са върху нивите на хора от Горубляне продали ги на предприемачи.С тях какво да направим?
                              В тази връзка е аналогичен проблем в Иракли,с най-дългата плажна ивица в България-плажа между Камчия и Шкорпиловци и още много примери.Какво да предприемем или само ще пишем???

Едно човешко безумие не бива да оправдава други такива... би следвало да е пример за това че не бива така... София е идеален пример за това как не бива да се правят нещата...
                              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от stoian_qnkov Преглед на мнение
                                ... е ами тя държавата се намеси достатъчно!ако ще е дае за всички защо за едни ще може а за други не?
                                п.п не съм алчен предприемач просто искам своето
                                Ако закараш 3 каракачански или обикновенни кончета на нивата си, метнеш им по една чергичка на гърба - или самар и разхождаш из нея(Нивата-лозето - не е нужно да е конна база) туристите (които и без това идват да разглеждат мястото) - хем няма да ореш - хем ще е за твоето си благо, а не само за общото. И нивата пак си е нива и пак си е твоя. Ама печелиш ти от нея - а не тези които искат да направят пейзажа на лего/конструктор. И ще си печелиш дълго време от нея - ако разумът надделее и природата се запазва, а и внуците ти ще имат от какво да вадят парички там.....
                                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X