Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Иракли - Природна местност се превръща в курортна зона!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Иракли - Природна местност се превръща в курортна зона!!!

Аз на море на палатка не ходя, имам няколко палатки, тенти и необходимото оборудване, както и една "рибарска" каравана, и с тях предпочитам да ходя сред природата по язовирите, но и аз имам мнение по въороса.
    Ясно е че плажа и околноста не може да остане в сегашния вид. След като толкова много се ходи и почива там, трябва и да се подържа. Някой трябва да го прави, съответно трябва и да се плаща, иначе вярно ще заприлича на бунище.
    Добре де, след като се е оформило като някакъв нерегламентиран къмпинг, най естественно е да се организира като такъв. Да издадат разрешения за строеж на къмпинг за палатки, каравани, бунгала, тоест да се запази колкото може досегашния статут. Смятам че така ще има най малко ощетени.
    Ясно е обаче че в България това не може да стане. Няма интерес, немогат да се изкарат много пари от палатки, каравани и бунгала. Друго си е на 1000 кв. м. да застроиш 3000, и да изпереш милиони.
    Това е положението, докато не застроят всичко, и няма кой вече да им стъпи в бетонните комплекси, няма да мирясат.
    После се надяват да си дигнат куфарите с милионите и да си почиват на края на света, ама силно се съмнявам че ще намерят спасение.
    Природата ще си отмъсти, и тогава ще осъзнаят грешките си, и ще почнат да бутат.
    Може да Ви прозвочи досадно, но и аз приканвам още веднъж всички: Колеги, носете си торби за отпадъци когато ходите сред природата, след това не ги оставяйте на пътя до някое дърво, защото там Волф и Дитц няма, транспортирайте и оставете например до най близката бензиностанция, или населено място.
    Между другото си мисля че природата по лесно ще се въстанови от хартии и опаковки, отколкото от бетона.

Коментар

Дългогодишните къмпингджии като мен не само, че не свинят, а при всяко разпъване почистват значителен периметър около лагера си и при заминаването си оставят така, сякаш не са били там. Горят паднали или сухи дървета и въобще по никакъв начин не разрушават природата. Това, обаче, въобще не важи за келешите, с които се напълниха дивите места. Не бъркайте двата вида. Няма общо помежду им. На Иракли ходеха /поне преди около 10 години/ хора от първия вид и плажът беше изключително чист.

Коментар

Аз самят нямам и никога не съм имал палатка... Просто ходех на Иракли за по един ден, но се възхищавах на отношението, на хората там, към природата... те наистина я пазеха, такава, каквато си е...
        Чат-пат минаваше кварталния на Обзор, правеше им забелека, даже от време на време им пишеше по някой акт... но той самият сякаш разбираше, че те не само не пречат никому, а и се грижат за мястото...
        Глупаво ще е да чакаме природата да си отмъсти. За съжаление, нямам идея, как по законен начин да принудим властимащите да спазват, създадените от тях самите, закони...
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
          Дългогодишните къмпингджии като мен не само, че не свинят, а при всяко разпъване почистват значителен периметър около лагера си и при заминаването си оставят така, сякаш не са били там. Горят паднали или сухи дървета и въобще по никакъв начин не разрушават природата. Това, обаче, въобще не важи за келешите, с които се напълниха дивите места. Не бъркайте двата вида. Няма общо помежду им. На Иракли ходеха /поне преди около 10 години/ хора от първия вид и плажът беше изключително чист.
          Извинявам се, не съм искал да обидя някого.
          Знам че е така, аз също ходя на едни и същи места, и знам че ако не си почистя, следващия път този боклук и още повече даже (забелязал съм че когато е мръсно хората не се стараят да пазят), мен чака.
          Но все пак някой го прави този боклук, апела ми е насочен към тези хора.
          Няма да се обидя ако си говориме на ти.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            Аз самят нямам и никога не съм имал палатка... Просто ходех на Иракли за по един ден, но се възхищавах на отношението, на хората там, към природата... те наистина я пазеха, такава, каквато си е...
            Чат-пат минаваше кварталния на Обзор, правеше им забелека, даже от време на време им пишеше по някой акт... но той самият сякаш разбираше, че те не само не пречат никому, а и се грижат за мястото...
            Глупаво ще е да чакаме природата да си отмъсти. За съжаление, нямам идея, как по законен начин да принудим властимащите да спазват, създадените от тях самите, закони...
            Изморих се вече, от 89 до към 99г. разбрах че съм бил един изключителен наивник. От тогава претръпнах, между другото поостарях и надявам се малко помъдрях. Мисля си че така сме устроени, първо да грешиме, а после да се стараеме да поправяме грешките си. Когато и това не осъзнаеме, Природата ли, Провидението ли, Господ ли, Нещо взима нещата в свои ръце, и положението се балансира.

Коментар

За съжаление някои грешки са непоправими... Дали е възможно "Германката" да изглежда някой ден така, както изглеждаше преди 15 години, или "Стамопол", или "Аркутино", или "Силистар"... Списъкът е много дълъг и касае не само ландшафта (ще ме извините за чуждицата), а и флората и фауната (хех, пак чуждици)... да ви припомня примерно, за тюлена монах, виждал съм една двойка, на Маслен нос, ама... преди много години, сега няма ни един, ни на Маслен нос, ни на Калиакра!
              Няма такава сила, която да смогва да оправя човешката гупост!
              Това ще се случи и с Иракли... надеждата умирала последна, та все си мисля, че не може да няма начин да се спаси...
              Последно редактирано от giorgio; 08-06-08, 19:03.

Коментар

Миналата година видях два делфина от балкона в стария град на Созопол, надявам се някой ден да видя отново и тюлени.
                Последно редактирано от Аndro 160; 08-06-08, 20:11.

Коментар

На мен лично ми става много тъжно като чета такива теми. Чуствам се безсилен да направя нещо, въпреки очевидната глупост. Просто става въпрос за едно голямо пране на пари..... и на никой не му пука, че от един добре уреден къмпинг може да се изкара много повече от бетон.
                  Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                  Drag Grand Canyon Daily
                  Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                  LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                    На мен лично ми става много тъжно като чета такива теми. Чуствам се безсилен да направя нещо, въпреки очевидната глупост.
                    + 1. А освен бетонирането само по себе си - същото което вече съсипа голяма част от Черноморието - в случая с Иракли има още нещо, което ме натъжава. Ще унищожат магията. Защото изобщо в целия район, където Стара планина слиза в морето има нещо вълшебно, особено. Уви, недостъпно за душата на бетон-хотелджията, заета с мечтата да продава всяко лято няколко тона бира на десеторна цена.

Пък имам и една прогноза, която ме вбесява. Един ден цялата бетонна шайка ще напъва държавата (т.е. ние, данъкоплатците) някак да я обезщети за неоправдалите се инвестиции. И ще го издейства. Както сега подкупва и заплашва наляво и надясно, за да застрои всяко ъгълче, така тогава ще подкупва за да се създаде, да речем "Защитен фонд за крайбрежното хотелиерство"...
                    Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                      + 1
                      Пък имам и една прогноза, която ме вбесява. Един ден цялата бетонна шайка ще напъва държавата (т.е. ние, данъкоплатците) някак да я обезщети за неоправдалите се инвестиции. И ще го издейства. Както сега подкупва и заплашва наляво и надясно, за да застрои всяко ъгълче, така тогава ще подкупва за да се създаде, да речем "Защитен фонд за крайбрежното хотелиерство"...
                      Наистина са шайка, една нищожна част от Българския Народ.
                      Мене пък като четa, почва да ме обзема една опустошителна ярост, кръвта ми нахлува в мозъка, идва ми да направя някоя глупост.
                      Успокоявам се с фактите че рано или късно всеки си получава заслуженото.
                      Последно редактирано от Аndro 160; 09-06-08, 09:30.

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                        ... Уви, недостъпно за душата на бетон-хотелджията, заета с мечтата да продава всяко лято няколко тона бира на десеторна цена.

Това което се строи там не е просто хотелче, а апартаменти и къщи за продаване - цяло малко селце подобно на новото село Свети Влад, което вече е залепнало за пейзажа близо до село Баня - пак в района и от същата страна на пътя към Слънчев бряг.
                        http://www.bipe-bg.eu/bg/EUR/viewcom...omplexid=10381

Ривърсайд вилидж ще се казва новото село в Иракли. Но на табелата си пише всичко всъщност...

Това имам предвид като казвам че слънчев Бряг пълзи за север ...
                        Първо селца тук таме , после смяна на статута на региона, а след това смело и с по-големите хотели...
                        Подписката доведе единствено до забрана на къмпингуването и паленето на огън. Но каква логика има - да забраниш къмпингуването , а да разрешиш строителство ?

Каква е ситуацията от различни гледни точки:
                        http://moiteplanini.com/news/kazusyt_irakli_otnovo_e_na_briukselski_a.html?page=2

Въпросът е - Какво може да се направи ?
                        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Вижте кво ще ви кажа.
                          Докато в България се строи за себестойност под 500 Евра и се продава по 2000 ще е така.
                          Когато цените на строителството се вдигнат, а на имотите паднат - тогава нещата ще се нормализират.
                          Проста сметка.
                          VITARA, SAMURAI
                          FIAT PANDA 4x4 CABRIO
                          RENAULT ESPACE QUADRA
                          ...и едно сивикче за града...

Коментар

Първоначално публикуван от samuraj Преглед на мнение
                            Вижте кво ще ви кажа.
                            Докато в България се строи за себестойност под 500 Евра и се продава по 2000 ще е така.
                            Когато цените на строителството се вдигнат, а на имотите паднат - тогава нещата ще се нормализират.
                            Проста сметка.
                            Твърде оптимистична и за съжаление не вярна по отношение на хотелите прогноза . В България строежа на хотели ще се нормализира едва след като се спре корупцият, изчезнат митниците, спре се търговията с наркотици и т.н. нали не си въобразявате, че всички превръщащи страната в бетонна джунгла са толкова тъпи, че да не разбират, че това ще скапе туризма и те ще останат празни?! Напротив, повечето го знаят много добре, но това е и търсената цел. Няма по-добра пералня за пари от празния хотел... който обаче поне на хартия е пълен.... След това като те питат от къде е мерцедеса и палата в планината, не се затрудняваш с отговора
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

вие май забравихте че това там са частни имоти,вие как щяхте да реагирате,ако някой опне палатка в двора ви или ви забрани да го ползвате както на ваз ви се ще

Коментар

Първоначално публикуван от stoian_qnkov Преглед на мнение
                                вие май забравихте че това там са частни имоти,вие как щяхте да реагирате,ако някой опне палатка в двора ви или ви забрани да го ползвате както на ваз ви се ще
                                Плажът ли е частен, или прословутата 150-метрова ивица край морето, или може би няколко декара море?
                                Когато една местност се обяви за "защитена зона", няма никакво значение чия собственост е... Дори и в града, или селото, върху собствената си земя, не можеш да строиш каквото и както си искаш...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X