Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рис отново в България!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рис отново в България!

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Специално за България има много видове животни, които нападат. Колега писа за разкъсан от мечка, аз писах за поредния изяден от кучове. И за Кумчо Вълчо, влязъл във фолклора дори. По света има десетки видове животни, които замезват с нас. Малко се чувствам неловко да пиша очевидни неща, но се налага.
    Кумчо Вълчо, таткоото...
    и Кума Лиса, и Торбалан

Очевидно, колко да е очевидно?
    Колега, вълк виждал ли си?
    Очевидно е по опасен от кърлежа, ама от кърлежи хората мрат. А от вълци последните стотина години - не.
    И кои сме ние, че да решаваме кой вид да живее?
    От гледна точка на биосферата Земя, ние сме едни паразити в каламитет. Въшки. И след всеки пик на дадена вредна популация (каламитет за насекомите) иде спад... Някак си 200-300 000 години сме живели без да нарушаваме равновесието. Идва "цивилизацията", земеделието, индустриализацията и ето ни де сме... На път да се самозатрием.
    С какво рисът е по-лош от нас? Да е причинил изтребването на половината видове? Да е причинил климатични промени? Ама е страшен, апе, без него по-убаво.
    Защо все още толкова хора смятат, че всичко е измислено за нас...
    Не, ние сме ВЪШКИ.

П.С. В човешката история хората, изядени от други хора, са в хиляди пъти повече от хората, изядени от рисове...
    Последно редактирано от gadeff; 21-11-12, 23:35. Причина: П.С.
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Хмм, да. Няма как да ти сложа два поредни плюса, а би ми се искало.

Ботъм лайн - склонен съм да си платя за удоволствието да видя див рис, макар и отдалеч, и замалко. Нищо че е вреден, и напада хора Някак си ще преживея тази невероятна заплаха срещу собствената ми драгоценна персона..
      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

... Може да съм пристрАстен, но предпочитам гората с безопасни за човека гадинки.
        Стой си в парка с асфалтираните алеи! Там, освен някой помияр, хищници няма.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Стой си в парка с асфалтираните алеи! Там, освен някой помияр, хищници няма.
          Изобщо не си прав. Бъкано е с хищник в парка, и то много. Има ли помияр няма начин и някой и друг кърлеж да не се навърта наоколо, а както знаем те са отявлени кръвопийци Това за кОмарите го подминаваме поради сезона но пък как да подминем помиярските бълхи те и също като кърлежите. Да не споменаваме и стаените в храсталака чернокраки хищници които бродят по тъмна доба
          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
            Изобщо не си прав. Бъкано е с хищник в парка, и то много. Има ли помияр няма начин и някой и друг кърлеж да не се навърта наоколо, а както знаем те са отявлени кръвопийци Това за кОмарите го подминаваме поради сезона но пък как да подминем помиярските бълхи те и също като кърлежите. Да не споменаваме и стаените в храсталака чернокраки хищници които бродят по тъмна доба
            Ъъъъъъ, ами тогава човек хич да не излиза от къщи. Че и там не е съвсем безопасно ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Защо обърнахте такова голямо внимание на, може би единствения човек (Rabin) в България, който не се радва на новината за рисовете!?!
              Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Е ние тук дискутираме рис...а някой сякаш си мислят за тигър човекоядец.Рисовете са големи сладури.Аз лично не мога да си представя , как ще нападне човек при условие , че е малко по голям от средно голямо куче. А и от моите скиталчества знам ,че няма диво животно което да иска да се срещне с човек.
                Тук слагам и една снимка на рис заснет от мен в Германия, затворен в едно доста голямо пространство и превърнат в емблема и атракция на града. В самата планина Харц навсякъде има табели предупреждаващи за възможна среща с рис...ама такъв не видях А и този на снимката ми прилича повече на иберийски рис.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:_DSC0216.jpg
Прегледи:1
Размер:208.6 КБ
ID:5427788
                ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Яааа... наистина колко много внимание, лично! Благодаря!
                  Дали съм единствения в България, и дали се кефя или не - дори няма да споря, защото няма значение.
                  Някаква мода върви, и кой не скача е червен. Засега и все още не ме срам да споделя тук какво мисля. Нямам намерение да започна да скачам с модата. Ако всички имат еднакво мнение по всичко - това ще направи ли форума по-добър? Всъщност зададох отговор - ако сте искали всички да пишат по шаблон - вече да сте баннали всеки с "неправилно мислене" в първите му 100 мнения още.
                  Последно редактирано от Rabin; 22-11-12, 10:51.

Коментар

Тази твар, ако нямаше такава брада, щеше да ми спи на леглото и да мърка, като я почеша зад ушите. Голямото страшно.

Коментар

Rabin, нямам нищо против теб или мнението ти. Идеята на предишният ми пост беше, че:
                      ... няма да споря, защото няма значение.
                      Хората, които са се нагърбили с популацията на рисовете в България едва ли ще изчакат спора между теб другите да се финализира, за да решат какво да правят.
                      Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Aми много ясно. Какво тогава са се залютили някои хора. Имаше една тема за змиите, и колко неправилно било да ги трепеш в двора си. И пак такива реакции и нападки.
                        Дядо ми като ги е трепел да не би да се е срутила екосистемата? Скъпи на плявата, евтини на житото!
                        Енергоспестяваща крушка в хола, 200 коня жип с катализатор, и видиш ли колко сме загрижени и отговорни за околната среда.
                        А относно това:
                        Хората, които са се нагърбили с популацията на рисовете в България едва ли ще изчакат спора между теб другите да се финализира, за да решат какво да правят.
                        В момента играят единствено интереси и капитали и нищо друго, и гражданско общество отдавна няма. Тук сме единодушни.
                        Последно редактирано от Rabin; 22-11-12, 12:38.

Коментар

Сигурни сведения за съществуването на риса по българските земи са открити при археологически разкопки на древни поселения. Кости от рис са открити в пласт датиран от ранен плейстоцен в палеонтологичното находище Казарника до Белоградчик.При провдени разкопки през 1915 г. на Деневата могила край шуменското село Салманово е открита лява половина от долната челюст на рис.В миналото Странджа е била главно обиталище на риса в България.Рисът,макар и по рядко, се среща и из Бургаско, Панагюрско, Твърдишкия балкан, Влахина планина и на други места, В Стара планина последният известен рис е отстрелян през 1902 г. във Върбишкия Балкан, а за последно рис в Странджа е убиван през 1913 г.
                          Последния известен индивид в страната е убит през 1941 г. в Парангалица. от немски войници.
                          През 1980 г. в България са правени опити за реинтродукция на екземпляри в находища в Стара планин, от коиот преди това е изчезнал. Поради потайния начин на живот, който дивата котка води, някой експерти смятат,че през втората половина на ХХ век в България са се запазили няколко типично български екземпляра в районите на река Ропотамо, Странджа и в Южен Джендем в Стара планина.
                          през 1980 г. години видът е реинтродуциран в сръбската част на западна Стара планина, където има стабилна популация. В началото на 21 век в района на Берковица са се появили следи от рис, смятан за изчезнал територията на България. Предполага се, че те са от екземпляри, приминали през границата със Сърбия. Съществува опастност повторно заселване на рисове да бъде застрашено о евентуалното изграждане на ски комплекс в подножението на връг Ком.
                          През 2003 г. се появяват данни за рисове в района на Трън, Етрополска Стара планина и Странджа.През 2006 г. Странджа е записан звук от рис в размножителен период. През 2008 г. е острелян по невнимание в района на "Чупрене" (това изобщо не ми се, вярва да е бил острелян по - невнимание, по - скоро от страх)- Белоградчик, мъжки екземпляр с марка на ухото, а по - късно същата година е помощта на фотокапан е заснет рис в природната среда, маркиращ територия. Това говори, че той трайно обитава това място. През февруари 2009 г. е заснет рис и в българската част от Странджа. В края на октомви 2012 г. оново се появяват сведения за рисове в Осоговската планина край Кюстендил.
                          Все още не е изяснено към кой подвид спадат екземплярите срещани в България. Предполага се, че в България представилите са от два подвида. В района на Стара планина вероятно се среща караптския подвид, а планините Руй Малашевска, Осогово, Влахина и областта Краище са обитавани от балканския рис.

Коментар

Прочетох всички мнения и останах искрено учуден. Бе то излезе, че толкоз сърни са се навъдили, та чак посевите изпотъпкаха, както беше писано. За съжаление истината е съвсем различна. Това го казва един от пушкоимащите с вече 30 години стаж - официален. Неофициален от 6-7 годишен съм мъкнал еднодневката или манерката на дядо подире му. Та разходете се из гората без страх. Изчзването на риса не е само заради избиването му. Той както и вълка са тровени 50те години. Дядо ми беше роден 1906 и твърдеше, че даже е убивал рис. Говоря за източна Стара планина. Също така твърдеше, че чакал да подминеш и риса скачал от дървото на гърба ти и се стремял да захапе враа на човека. Иначе съм съгласен да се възстанови някаква популация. За целта като начало обаче трябва да се спре обявата "всичко коз", поголовната сеч в гората и да започне да се залесява малко, по малко.
                            „Хората са два вида - едните вярват в невероятното, а другите правят невъзможното. Оскар Уайлд.“

Коментар

Първоначално публикуван от mikewolf Преглед на мнение
                              ... Също така твърдеше, че чакал да подминеш и риса скачал от дървото на гърба ти и се стремял да захапе враа на човека. Иначе съм съгласен да се възстанови някаква популация. За целта като начало обаче трябва да се спре обявата "всичко коз", поголовната сеч в гората и да започне да се залесява малко, по малко.
                              Малко по малко почваме да си идваме на думата. Де ги тия еколози, че едни големи камиони с дървесина... Или пак бъркам, щото табелата на София, нали!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Тази твар, ако нямаше такава брада, щеше да ми спи на леглото и да мърка, като я почеша зад ушите. Голямото страшно.
                                И на мен повече ми са симпатични...Имам и снимка как се прозява сънено ама е с много лошо качество Истината е , че е много симпатично животно и аз лично много се зарадвах когато прочетох преди време , че се завръщат на наша територия
                                ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X