Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рис отново в България!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рис отново в България!

Гледал съм научно популярен филм за вълците в Северна Америка. В някакъв ареал бяха изтребили популацията им и за няколко години броят на тревопасните толкова се бе увеличил, че растителността бе почти унищожена. Та някаква група учени отгледаха и пуснаха на свобода образувани с тяхна помощ две глутници. След няколко години глутниците си бяха разделили района и всичко отново бе в равновесие...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Рисът не е привнесен и нетипичен за нашата страна. Изтребен е. Механично от хората.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

абе вие ебавате ли се? как точно животно плашлив единак тежащо 20 кила ще те застраши?!?
        в добавка на написаното от gadeff иска да кажа, че наличието на хищници като риса, говори за добре работеща екосистема. Те са на върха на една доста крехка хранителна верига - тяхното наличие се обуславя от наличието на доста "жертви" надолу към основата на веригата.

п.п. дори риса да е най-страшния хищник не оправдава тоталното му унищожение! изчезването на един вид е по лошо и с по-тежки последствия от колкото много хора си дават сметка!
        В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Затова има Ловци, които да ограничават популацията на хищниците...
          В природата трябва да се поддържа баланса, м/у хищниците и другите животни, един път изпусне ли се популацията, става мазало...
          Бях чел за случай, в който бяха избили почти до изчезване Вълците, в някоя държава, да ама се оказало, че другите животни се размножавали неограничено и по едно време, станало бъкано, в гората се изпълнила с тела на умрели животни, понеже нямало какво да ги яде/не толкова какво, колкото до бройката/, популацията застаряла, тогава се сетили какво са направили и започнали да заселват и вдигат популацията на вълка, за да се изравни баланса в природата......
          Пък това да срещнете лице в лице такова животно като Риса/Мечката/Вълк(айде Сърна, Елен е по-възможно)..............................................
          Единакът, може да ви надуши от десетки метри, зависимост от посоката на вятъра и атмосферните условия.... Дали ще иска да се вре м/у шамарите ??
          От доста години съм по гората, до сега съм виждал Сърна и то с 300 зора, но и не я търся де... Вълк, не съм виждал през живота си в гората, говоря лице в лице.... Зайци и лисици също се срещат, но в последно време зайците се забелязват по-рядко, знам ли защо така.....
          По-голям хищник от Човека няма, всичко се бои и бяга от него...
          Дано да успеят да създадат стабилна популация, Рисовете, в България
          П.П Мечките е една друга тема, писал бях, защо са принудени да правят поразии и да посягат на най-големият си враг... Но не е тук мястото...
          Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 21-11-12, 22:32.
          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
          Honda Dominator 650
          088ЧЧ93979-->Борис
          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
            ...
            Това не отговаря на истината дори приблизително, горе вече споменахме.

Коментар

Дайте да изтребе хората?!!! Всичко ще се реши и всичко ще е ОК! Пффф..

Коментар

Това не отговаря на истината дори приблизително, горе вече споменахме.
                Уж, четох цялата тема, пък не видях някъде да се говори баш за това... Може пък не съм го вдянал..
                Дали не е вярно ?? Ами помислете, човека е способен да избие де, що има в гората, стига да рече......
                Всеки си решава за себе си.......
                Honda Dominator 650
                088ЧЧ93979-->Борис
                0878956Ч38-->Борис

Коментар

Специално за България има много видове животни, които нападат. Колега писа за разкъсан от мечка, аз писах за поредния изяден от кучове. И за Кумчо Вълчо, влязъл във фолклора дори. По света има десетки видове животни, които замезват с нас. Малко се чувствам неловко да пиша очевидни неща, но се налага.

Коментар

Има и по-големи глупости сътворени от човека. 1958г Мао идава указ да се изтребят врабчетата, да се предпазят от тях семената за посевите. За две години почти успяват да ги унищожат напълно. Съответно се увеличават неконтролируемо вредителите по насажденията. Пробват да ги прочистят с препарати без особен успех, реколта йок и следва такъв глад, че умират не знам колко милиона китайци. 1960г указа е отменен...

Коментар

Специално за България има много видове животни, които нападат. Колега писа за разкъсан от мечка, аз писах за поредния изяден от кучове. И за Кумчо Вълчо, влязъл във фолклора дори. По света има десетки видове животни, които замезват с нас. Малко се чувствам неловко да пиша очевидни неща, но се налага.
                      Нали уж ги изкарваха мечките нещо, стръвници ли как беше... И колко от популацията стават такива.. Дали пък не е от зор ???Дали защото нямат какво да ядът, та Зор кара..... нали я знаете и тази ?? Не е мястото в тази тема да пиша за тях... Може да сътворим темичка....
                      Аз до сега не съм слушал, по Рила, по нашият край да има пострадал от вълк/мечка....Чак даже разкъсан... За животни разкъсани е друга бира...
                      Не е като да не са виждали очи в очи вълци хората и мечки.....
                      Аз си се разкарвам спокойно из горите, пък не съм се чувствал застрашен от хищниците, по никакъв начин...
                      Дали защото аватара, е подобрен модел на трактор Беларус, та ме чуват от далеко, знам ли.......
                      Всеки си решава сам за себе си... Аз си поддържам тази теза и си нямам проблеми с хищниците...
                      Водим си дискусия, просто...
                      Honda Dominator 650
                      088ЧЧ93979-->Борис
                      0878956Ч38-->Борис

Коментар

Колега - ако не е твърде лично, колко често и къде точно се разхождате извън табелата "София" зачертана с червена диагонална черта ? Не се заяждам, просто питам.

Аз лично бръмча (пеша) вече близо 30 години из българските планини, и досега от диво животно не съм бил нападан. Специално диви животни съм виждал - лисица (веднъж - бегло), глиган (веднъж - още по-бегло), благороден елен (веднъж - отдалеч) и диви кози (от разстояние километър и нагоре). И това за 30 години. От всичките ми познати (които също не е като да не ходят по планини) само един е виждал мечка (под х. Левски и то пак само веднъж, и отдалеч). Къде ги тия хищници, и то нападателни ? Аз например съм петимен да хвърля един белтък на див рис (не в зоопарка), дори и само от километър разстояние, ама едва ли ще ме огрее в тоя живот.

Годишно повече хора загиват нахапани от безстопанствени помияри, отколкото от диви животни. А пък ти за рисовете се хвана....

П.С. Огромен +1 за поста на gadeff - по добре едва ли може да бъде казано !
                        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

За меците у нас има няколко теми във форума и надълго сме обсъждали кое защо и как. За кучетата......не ми се ще и да започваме но виж за изядени от комари съм готов да отворя нова тема.
                          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                            За меците у нас има няколко теми във форума и надълго сме обсъждали кое защо и как. За кучетата......не ми се ще и да започваме но виж за изядени от комари съм готов да отворя нова тема.
                            Тия са без конкуренция в убиването на хора...
                            http://desqtka.com/%D0%B4%D0%B5%D1%8...2%D0%BD%D0%B8/

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                              Абе знаех си че съм прав ама чак пък толкова...

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                                тая класация не е реална - няма ги.... рисовете...
                                В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X