Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рис отново в България!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Рис отново в България!

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Малко по малко почваме да си идваме на думата. Де ги тия еколози, че едни големи камиони с дървесина... Или пак бъркам, щото табелата на София, нали!
    Е не така де. Има и свестни еколози. Тази година бях в Крумовград в командировка. Не можеш да си представиш как в най големите жеги едни еколоз пъплеха по баирите и събираха костенурки. После разбрах, че от баира щяло да се добива злато от някакви хамериканци. Та нашите спасяваха костенурките в жегата. А пък аз на сянка и люскам студена бира
    „Хората са два вида - едните вярват в невероятното, а другите правят невъзможното. Оскар Уайлд.“

Коментар

Първоначално публикуван от mikewolf Преглед на мнение
      ... А пък аз на сянка и люскам студена бира
      Не те е срам! Нито си модерен, нито екологичен, и мислиш само за себе си

Коментар

Не те е срам! Нито си модерен, нито екологичен, и мислиш само за себе си
        Няма да обиждаш на еколог ей Това е мръсна дума
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
          Няма да обиждаш на еколог ей Това е мръсна дума
          ОК, не съм го и правил! Не съм посочвал някого конкретно. Гузните - негонени бягат, останалите - не ги касае.

Коментар

ОК, не съм го и правил! Не съм посочвал някого конкретно. Гузните - негонени бягат, останалите - не ги касае.
            Баш съм страшно гузен да знаеш Риса го кътахме началото на 80-те год. на минялият век когато и не бяхме чували какво е това животно екологът Сещаш ли се колко съм гузен и защо еколог в нашата територия е мръсна дума. Тези последните можеш да ги видиш да врещят по жълтите павета а нашего брата който си обича гората няма да го срещнеш при крещящите. С джип, но участващ в почистването на същите тези планини, гасящ пожари пак там и ако искаш можеш да продължиш ти...
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Аз се съгласих, че еколог стана мръсна дума, и не съм спорил за каквото и да било с теб. Разбрахме се за това, не разбрах за какво се засегна.

Коментар

Хич и не си го слагам на сърце, просто да уточним кой е еколог.

Коментар

Какво толкова му е хубавото да има още хищници из гората?
                  Добре де, тука вече даже има посипал си главата с пепел. Защо е толкова важно да се размножават хищници? Питам като човек, затова са форумите.
                  Някакви еколози се мъчели да развъждат рисове, и имат огромен успех с кучовете. Глутница наскоро разкъса стара жена и вече свикнахме, не е новина.
                  Тия същите еколози да се запънат на екологична катастрофа, причинена от алчността на поредния колонизатор - еколозите там никакви ги няма.
                  Ами да завъдим и хиени тогава... Де да знам, все някаква опасна твар, дето не е заселена тук. Въпросът остава. Екосистемата си е добре и без допълнения към опасните животни. Единствените, имащи полза от заселването им тук са самите хищници и никой друг. Предпочитам да срещам Зайо, отколкото нещо, дето го яде. Или дето дебне малките на сърните, примерно.
                  Специално за България има много видове животни, които нападат. Колега писа за разкъсан от мечка, аз писах за поредния изяден от кучове. И за Кумчо Вълчо, влязъл във фолклора дори. По света има десетки видове животни, които замезват с нас. Малко се чувствам неловко да пиша очевидни неща, но се налага.
                  Човече, това е направо невероятно!
                  Като чета и си мисля - Ти изпитваш ли подобна атавистична ненавист (страх, ужас) и към гълъбите примерно?
                  Те са преки потомци на динозаврите, директна издънка на рапторите, първи братовчеди на Т-рекс. Доказани стръвни всеядни хищници, канибали.
                  Възможно ли е да те е страх от всичко що "шумка" из гората?
                  Всъщност - влизал ли си в нея!
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

На лични заяждания не отговарям. Ако има някаква права вяра, която трябва да спазвам - моля да я видя написана. Тогава ще му мисля.
                    Органично противни са ми всякакви опити за псевдоекология. А напоследък се натрапва зверски. Докато природата се съсипва както никога досега.
                    п.с. И наистина питах като човек, колкото и да не ти се вярва. И си ми извадил думите от контекст.
                    Последно редактирано от Rabin; 27-11-12, 20:40.

Коментар

Не бе, нищо лично няма, още по-малко заяждане.
                      Изразявам само собственото си удивление.
                      И недей пак за контекст - цитирал съм целокупни мнения в натурален вид.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

За възстановяване популацията на риса у нас сега има необходимите условия: просторни горски райони, където хората са твърде малко, напр. Южна Странджа и Краище. Числеността на основната му храна - сърна и див заек има подем. Но големият проблем при реинтродукцията у нас на този вид е неговото поведение:
                        - рисът няма естествен враг в природата, поради което няма достатъчен инстинк за самосъхранение от хората;
                        - той има лична територия, която обикновено не напуска и в която минава животът му;
                        - при опасност не бяга, а се спотайва, докато тя отмине;
                        - предпочита пресна храна от убита от него жертва, напада жертвите си от засада на места, където вече е имал успех, често на вървища, скачайки от някое голямо дърво, поради което е лесно уязвим на варда.
                        Вероятно не съм успял да напиша всичко, което знам за риса от моя опит с едрите хищни бозайните, но най-големите пречки са тези.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Аз съм от Сибир, както се знае, и НИКОГА несъм чул рис да напада човек! Точно обратно, в световноизвестен Национален Парк "Столбы", в нещо като зоологическа градина на Елена Крутовская дълги години живяла опитомена рис, Дикси, сещам се че била е страхотна атракция, закачала се с хора, мъркала, просто била е една доста по-голяма котка.

За знаещи руски език има интересна статия с много снимки на Дикси - http://www.stolby.ru/Mat/Krutovskaya/1/008.asp

Коментар

http://www.youtube.com/watch?v=EiY9i...ayer_embedded#!

Ето едно клипче с освобождаване на рис от капан в щатите.Който не е запознат с животното може да се наслади на нрава му.Невероятно красиво същество.Има и Жип та клипа е с пълна насоченост към форума.
                            Сега сериозно-в щатите си имат рисове и то доста.Но освен да се радваме на освобождаването на котката клипчето загатва и за един много сериозен проблем а именно капаните оставяни от разни месари ...бракониери най-общо казано.
                            BMW X6

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Човече, това е направо невероятно!
                              Като чета и си мисля - Ти изпитваш ли подобна атавистична ненавист (страх, ужас) и към гълъбите примерно?
                              Те са преки потомци на динозаврите, директна издънка на рапторите, първи братовчеди на Т-рекс. Доказани стръвни всеядни хищници, канибали.
                              Възможно ли е да те е страх от всичко що "шумка" из гората?
                              Всъщност - влизал ли си в нея!
                              Ако гледа една Хичкокова класика, гълъбите може да му се видят по-страшни от "кучовете" !

Няма екосистема само със Зайо-Байо и Катерички !

P.S. Не познавам хора, които обичат планини и гори, но не харесват животните в тях.
                              P.P.S. А, сетих се за хабитата на Кумчо-Вълчо от постовете на кoлегата, където той съжителства с Катерички,
                              ама то си отива направо към биотоп, щот тиа два вида там се разбират прекрасно - Студентски град.
                              Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 04-01-13, 14:21. Причина: P.S.
                              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                                Ако гледа една Хичкокова класика, гълъбите може да му се видят по-страшни от "кучовете" !
                                Дали се усещате, че се подигравате на нещо, което не разбирате? Излязла е някаква еко-мода, и дай ся "кой не скача е червен". В няколко язовира пуснаха пирани, сигурно и на това имате някакво дълбокомислено оправдание. Кво ли разбирам от нуждата от пирани в екосистемата? Не, че този вид го е имало някога по тия ширини.
                                А София е затънала в лайна от тия кучове, ама нали има лели да ги защитават... Пък аз съм прост и виждам пустите едни пари в цялата работа. Милиони. Хичкок - не, ами Спилбърг направо. В белите страни ги няма тия проблеми, сигурно са варвари някакви.
                                Последно редактирано от Rabin; 04-01-13, 14:18.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X