Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рис отново в България!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Рис отново в България!

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Повтарям, омръзна ми от псевдоекология.
    Т.е. опита да се възобнови популацията на изчезнал вид е псевдоекология ?
    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Ето, и кафявата мечка била изчезнала според еколозите.
      Бозайници [редактиране]

В Червената книга на България са вписани 19 бозайника, като златката, пъстрият пор, тюленът монах, кафявата мечка, видрата, дивата котка, някои видове прилепи и други. По принцип, черноморският тюлен-монах се счита за изчезнал, макар че отделни екземпляри са били виждани за последен път през 1991 г. Други изчезнали бозайници са европейската норка, афалата и муткурът. През последните десетилетия са изчезнали и шест местни породи домашни животни – риломанастирска овца, местна клепоуха свиня, местна правоуха свиня, делиормански кон, камчийски кони рилски кон.
      Според екологичната организация Сдружение „Балкани“, в началото на 21 век, в района на Берковица са се появили следи от рис, смятан за изчезнал от територията на България в продължение на един век. Предполага се, че те са от екземпляри, преминали през границата със Сърбия. Според сдружението е възможно повторното заселване на рисове да бъде застрашено от евентуалното изграждане на ски комплекс в подножието на връх Ком, който е изключен от първоначалния проект на Натура 2000 след натиск от местния бизнес .[1]
      http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%...80%D0%B8%D1%8F

Коментар

Отклоняваме се от темата,но и аз да кажа две приказки..Не членувам в никакви "еко".."зелени" и тем подобни организации , но целият си смислен живот се опитвам да водя една борба против всички "унищожители" и "вредители" /от човешкият род Децата си възпитавах в този дух и успях в това отношение. От всичките си допирни точки до официалните екологични..или зелени ..или не знам си какви организации установих , че те са една ГОЛЯМА заблуда. Хората , които работят там са просто чиновници /обикновено съпруги, роднини, любовници на силните на деня/ и не им дреме за опазването на природата. Приемат те много учтиво и започва една кореспонденция и диалог за "изясняване" на проблема..ама то едно съчувствие...едно споделяне на "правотата на идеята" и така докато поредната гора е изсечена ..или блато пресушено ...И толкова ...Остава поредната загуба...Слава Богу , че срещнах ..и срещам хора...сами или по групи ,които сами без всякаква подкрепа правят нещо..Последния път издириха разсадник ,който трябва да се унищожи и от него бяха взети и залесени стотици фиданки...Псевдо -еколози ...това е много точна дума...Толкова по тази тема...Сега да стискаме палци за риса..и да помагаме с каквото можем
        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Ето, и кафявата мечка била изчезнала според еколозите.
          И това какво общо има с моя въпрос ?

Коментар

Eдинствено в интерес на точността:
            Вписан в Червената книга вид, не значи изчезнал !
            (за кафявата мечка става дума)
            Grand Vitara 1.6i 16V (94Hp)2001
            Недостатъчното количество просто ще свърши, недостъчното качество може да те довърши !
            'Толкова млад, а вече кривнал от пътя'

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              И това какво общо има с моя въпрос ?
              Тия неща ми се компилират някак автоматично, бързо и подсъзнателно, а не съм много добър с обясненията. Не те виня, нито когото и да било друг, че ме разбирате погрешно.
              Значи, кафявата мечка не знам колко е била изчезнал вид (според мен - не), но вкарват закон за защитата и.
              В момента е гъмжило, няма естествени врагове, и се раждат теми от типа http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=91096
              После вкараха закон за защита на кучовете. Има реален случай - съдиха баща, че защитил детето си от кучова глутница.
              Сега се подхваща приказка за нов хищник, защитен по дефолт. В същото време - вече стана ежедневие на буквално разкъсани хора. След случката с професора - "дълбокомъдрено" заключихме "българска работа", и свикнахме. Свикнахме живота на откровен и нападащ хищник да е поставен над човешкия. В града, не в гората.
              Паралелно с това върви кампания за ограничаване на разрешителните за оръжие.
              За капак - мъчат се да дават права на горските да се разпореждат еднолично с последната степен на пасивна защита в гората - а именно джипа.
              Някакси в 21 век ми е дълбоко унизителна тази ситуация.
              И едновременно с това - немалко народ подкрепят този статус. Ето, колегата на бой налита.
              Не знам за вас, ама на мен ми писна да разширяват периметъра на престъпленията. И вече нито частната собственост, нито дори животът ти е защитен. Дори няма реална законова пътека да се защитиш сам. Всичко това под лицемерната маска на "хуманност".
              Дядо ми преди 200 г. е ловил дивеч из гората, събирал си е дръвца, и данъкът е бил 10 % десятък. И природата е била много по-защитена и непокътната.
              А еколозите, ама истинските - отнасят реален бой. Къде от полиция, къде от мафия.
              Последно редактирано от Rabin; 04-01-13, 18:21.

Коментар

Може ли ребром да се наместя и аз. Относно това в горите да има само "тревопасни".Ако са сами колега "Рабин" и няма хищници, броят ще се увелечи прекомерно и щетите, ще са повече от ползите и красотите. Ще стане като в анимационното филмче на Д.Донев, където докараха таралежи да оправят проблема със змиите и т.н. и т.н.
                Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
                0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

.......
                  Аз те питам за риса, ти ми отговаряш за кафявата мечка, бездомните кучета и забраната за каране в защитени територии. Става малко като във вица за Рабинович на разпит в ОБХСС....

Коментар

... последната степен на пасивна защита в гората - а именно джипа. ...
                    Извинявай, ама ти в гора, различна от Борисовата градина, влизал ли си?
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Аз те питам за риса, ти ми отговаряш за кафявата мечка, бездомните кучета и забраната за каране в защитени територии. Става малко като във вица за Рабинович на разпит в ОБХСС....
                      Ако и след последния опит не ме разбра - по -добре не мога да обясня. Добавих някои неща.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Извинявай, ама ти в гора, различна от Борисовата градина, влизал ли си?
                        В момента търся темата дето се ядохте с bgbul. И на тебе ти беше писнало от законите за меците, подобно на мен.
                        С подигравките на лична основа бях наясно преди да се захвана с това. Не ми прави впечатление.

Ето, ама Хънтъра е зачистил кавгите, не е същото.
                        Първоначално публикуван от Чавдар (V93)
                        А иначе предположения бяха изказани и то повече от един път - свръхпопулация на мечки в района, предизвикана от изкуственото им развъждане и внасяне на външен за района и страната вид в ловен резерват, допълнено от това, че мечката е защитен вид и няма естествени врагове. Като сложиш в сметката и това, че хората в района живият в и от гората, картинката се оформя.
                        ...
                        Заглавието на темата си е съвсем на място, защото е зададен въпрос за конкретна ситуация - в близост до хижата има мечка, а хижата е в район, където вече имаше пострадали хора.
                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...=91096&page=13
                        Последно редактирано от Rabin; 04-01-13, 18:42.

Коментар

Ако и след последния опит не ме разбра - по -добре не мога да обясня. Добавих някои неща.
                          Тц, продължавам да не вдявам какво общо имат международното положение, данъците и слънчевите изригвания, със възобновяването на популацията на риса в България. Проехали, нека приемем че аз съм тъп, и да прекратим дискусията, и без това се въртим в кръг

Коментар

... Проехали, нека приемем че аз съм тъп, и да прекратим дискусията, и без това се въртим в кръг
                            Не, нека аз да съм тъп, и спирам да се опитвам да обяснявам.

Коментар

Пак оеишахме боят и секса. Кви еколози, кви пет лева?! така възникна и едно търкане на мнения между мен и колега от форума които изгладихме когато се разбрахме да не използваме мръсни думи тук, ака. "еколог". Това да те нарекат еколог е като да те издрусат с тежка псувня, според мен де, и предлагам да не се псуваме. Все си мисля че тук сме се събрали хора които ИСТИНСКИ си обичаме природата и разни..псувня.. не ни трябват за да си я пазим и уважаваме.
                              За риса, даже и в цитираната глупост от викито, прозира тъпотата и вродената простота/ия на списувателите..псувня... Пречел им ски проектът около в.Ком, милите те. Даже и не знаят къде точно обитава заселилият се у нас рис и че точно в този район и да е пълна пустош няма да се засели.
                              За меците. Да наистина са вписани в червената книга в период когато наистина са били на изчезване. Номерът е че след изкуственото им развъждане, умножаване и изпускане на процеса извън контрол никой не си прави труда да корегира ситуацията.
                              Та така драги ми приятели ситуейшъна направо си е ..екологичен../да се чете е=@ло си е м..та/.
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Аз лично не съм се опитвал да наричам "еколог" когото и да било лично. Понеже съм сигурен, че понякога звучи различно от каквото съм искал да напиша - казвам изрично, че еколози или псевдоеколози в тази тема не виждам да има.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X