Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Под наем или на изплащане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Под наем или на изплащане?

Покупката на недвижим имот носи сигурност ако се разглежда като вложение на средства. Ако целта е инвестиция, нещата се променят, заради параметрите ликвидност и мобилност, които в сегашната и неясно в какво бъдеще време икономическа ситуация, клонят към нула. Отдаването под наем не влиза в сметките, защото то по-скоро възстановява вложения финансов ресурс, разпределено далеч във времето. Но ако човек реши да си върне парите и да инвестира в нещо друго е почти невъзможно.
    JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Апартамент в града на изплащане изобщо не си заслужава. Варианта е място с къща. Около големите градове все още се намират такива на сносни цени. За което вече си заслужава, човек да изтегли кредит. А и тенденцията върви към поскъпване на земята за застрояване. Живея във Варна, във ж.к. Бриз. Купих мястото през 2004 та за смешната сума от 5000 евро.(500 кв м.) И си построих вила. През 2007 ма цената на квадрат отиде на 70 евро на кв. м за по лошите места(втора трета линия) и мина 100 евра за по хубавите. Все пак съществен фактор е и местонахождението на парцела. Но си е най сигурната инвестиция пред разни там недобри изпълнения на нови апартаменти, и рушащите се и плачещи за саниране в 90 % от случаите панелки. Имай си земята, па ако щеш и една каравана тури, и пак живей. А в апартамент под наем е по добре, отколкото в собствен! И да си длъжник на банката за нещо, за което не знаеш дали утре няма да почне да се руши върху главата ти.

Коментар

http://spisanie.imot.bg/kakva-triabv...vesticiia.html

Коментар

Това е истината!

Има само един "пробив" - очаква се жилището да е постоянно заето и наема да се плаща редовно..

Като се вкарат и тези две неизвестни, т.е. жилището да е заето 70% годишно и наема, да е събираем 85%, се отива в една неприятна истина, че рентата вече е кофти бизнес, реалната цена на имотите е много "неприятна" за продавачите и докато не се появи истинско движение на пари в обществото, кривата на бизнеса с наеми ще сочи много ясно посока "надолу"!

P.S. Но доколкото виждам, тук почти всички са на "своя земя", така че колега Иванов, за разлика от останалият свят, у нас работят едни непазарни принципи и по селата вдигат къщи на три етажа, а живеят в мазето, без да изчисляват лихвените проценти! Народопсихология!
          Последно редактирано от Volk; 18-07-11, 21:01.

Коментар

Аз от 17 години живея под наем и изобщо не мисля да ставам донор на банка. Когато имам пари живея точно в жилището, което искам, когато нямам- свивам перките и се местя в това, което е по джоба ми, но без никакви други притеснения.
            В допълнение бих посочил и основният за мен коз- сега наемът ми е около 500 лева, в замяна на което живея в централен квартал, до чудесен парк, в разкошен мезонет. За същите пари много мои познати изплащат отвратителни кимизарници в Люлин или Младост...е, хайде мерси, че след 30 години въпросният к*неф ще бъде мой. Изобщо не слагам в сметката ремонти и подобни екстри- под наем просто казваш еди- какво си не е наред и до края на седмицата проблема е отстранен.
            Но, както се казва- въпрос на гледна точка: аз предпочитам да плащам наем, който ми е по джоба, да живея на готино място, а парите, които остават да вкарвам в бизнес, вместо в непрекъснато "ъпгрейдване" на собственост...
            08седемшест5едно513четири

Коментар

Като става въпрос за народопсихология - прави ми впечатление, че и в тази, а и в други теми, никой не разглежда закупуването на имот без "да се влиза в отношения с банки" като фактически вариант! Значи: "Поевропейчваме" се, но не дотам... Защото колкото е характерно за типичния консервативен български манталитет да "е на свое" - толкова е характерно и да се въздържа от борчове (особено пък разни с трийсетгодишно действие).
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                Това е истината!

Има само един "пробив" - очаква се жилището да е постоянно заето и наема да се плаща редовно..

Като се вкарат и тези две неизвестни, т.е. жилището да е заето 70% годишно и наема, да е събираем 85%, се отива в една неприятна истина, че рентата вече е кофти бизнес, реалната цена на имотите е много "неприятна" за продавачите и докато не се появи истинско движение на пари в обществото, кривата на бизнеса с наеми ще сочи много ясно посока "надолу"!

P.S. Но доколкото виждам, тук почти всички са на "своя земя", така че колега Иванов, за разлика от останалият свят, у нас работят едни непазарни принципи и по селата вдигат къщи на три етажа, а живеят в мазето, без да изчисляват лихвените проценти! Народопсихология!
                Втория и третия етаж ти трябват да има къде да си сушиш царевицатаЧе при нас и селото не е село що требе....Къде са му на селянина складовете за зърно навесите сеновалитеот нищо нещо не се прави...Извинявам се за разводняването на хубавата тема....Наздраве Куме....
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
                  Аз от 17 години живея под наем и изобщо не мисля да ставам донор на банка. Когато имам пари живея точно в жилището, което искам, когато нямам- свивам перките и се местя в това, което е по джоба ми, но без никакви други притеснения.
                  В допълнение бих посочил и основният за мен коз- сега наемът ми е около 500 лева, в замяна на което живея в централен квартал, до чудесен парк, в разкошен мезонет. За същите пари много мои познати изплащат отвратителни кимизарници в Люлин или Младост...е, хайде мерси, че след 30 години въпросният к*неф ще бъде мой. Изобщо не слагам в сметката ремонти и подобни екстри- под наем просто казваш еди- какво си не е наред и до края на седмицата проблема е отстранен.
                  Но, както се казва- въпрос на гледна точка: аз предпочитам да плащам наем, който ми е по джоба, да живея на готино място, а парите, които остават да вкарвам в бизнес, вместо в непрекъснато "ъпгрейдване" на собственост...
                  И аз мисля така
                  А и лесно мога си сменя работата, не съм обвързан с накаква си панелка
                  Мобилност се казва, а като остарея ще бягам в някое село само да сме здрави!
                  Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
                  :D

Коментар

Първоначално публикуван от skunk Преглед на мнение
                    И аз мисля така
                    Аз не мислех така, но май така е правилно. В подкрепа на това е фактът, че най-мощната икономика в света е изградена от хора, живеещи по този начин. Освен че са по-продуктивни, изглеждат и по-щастливи от нас, собствениците на "имоти"...

Коментар

А защо непременно трябва да се приеме, че онази икономика е най-мощната именно в резултат от начина на обитаване!?
                      Онези хора така разбират нещата и са щастливи когато са в състояние да ги реализират според разбиранията си - Нашите разбирания са си нашите и ние също бихме били не по-малко щастливи, ако успяваме да сме в хармония с тях...

Коментар

Когато не знаеш какво искаш, няма как да постигнеш хармония. Но това е друга тема.
                        Мислех си просто, че ако начина на обитаване се превърне в самоцел, нищо друго не спори.

Коментар

То всяка фикс-идея и прочие вманиачаване - не биха могли да са основа за продуктивно развитие, но това (както и случая, в който не е ясно какво се иска) са частни случаи.

Коментар

Първоначално публикуван от goshito Преглед на мнение
                            ...Живея във Варна, във ж.к. Бриз. Купих мястото през 2004 та за смешната сума от 5000 евро.(500 кв м.) ...
                            Пак да питам - защо мислите, че реалната цена не е тази. Не мога да сметна корекцията на инфлацията, ама някъде в тая посока. Народът ли забогатя, европейците ли ни позлатиха, животът ли стана по-поносим? Какво се промени? В София виждам обяви за секретарки с икономика, външност и език за 300 лева заплата.
                            Само питам.
                            п.с. а снощи тука взривове някакви...
                            Последно редактирано от Rabin; 19-07-11, 09:50.

Коментар

Народопсихологията на българина по традиция си е такава-все го тегли към собствено жилище. Но опита през последните години съвсем ясно показа, че жилище има смисъл да се купува само при наличен кеш 100% + още за ремонт и поддържане. Всяко обвързване с банков кредит е игра на руска рулетка. Рано или късно пистолета гръмва...
                              Наемите позволяват нагаждане според доходите в момента. Само наемодателите още не са разбрали, че като искат наем в евро, трябва и да предложат жилище с евро стандарт. Все още си живеят с илюзията, че за мухлясала 30-годишна панелка натъпката с вехториите на баба ще прибират всеки месец по 250-300 евро и ще си свиркат. Пазарът бавно, но сигурно намества критериите...

Коментар

След още няколко години, ще се установи, че който е устискал с плащането на кредита постепенно е станал собственик на имот с европейски цени, а наемите също са стигнали европейски нива. И за да оборя тези, които ще излязат с тезата, че заплатите ни не са европейски ще им предложа да поразгледат цените на стоките за масова употреба и ги сравнят - особено по отношение критерия цена-качество - ще се окаже, че в много случаи въпреки ниските заплати сме задминали ценово европейците. Панелките ги слагам вън от класацията, въпреки, че ще се намери кой да им предложи пари заради локацията и после на мястото на старите клозети да построи нови съвременни сгради. А и когато наемите за стандартните и луксозните сгради си дойдат на мястото ще е пак съвсем нормално за вмирисаните панелки да се вземат по 250-300 евро наеми.
                                "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X