Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Das Haus - нашата къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Купих си резачка за дърва на Parkside и за 2 дни орязахме цялата источна ограда.
    От предната страна на къщата улуците имаха обратен наклон и при дъжд водата падаше точно по стената.
    Не бях слагал подобно нещо никога, но според мен се справих добре (павето в края на тръбата го махнах).
    Оказа се , че мой колега живее в съседното село и се възползвах от служебния му бус да изхвърля старите матраци и ел. уреди миналата събота.
    Отделно купих 40 броя бетонни блокчета. С тях ще си направя вдигнатите лехи.
    Махнах и двойната ограда (била е ползвана да пази овцете на бившите собстниците от изяждане на живия плет).
    В събота или неделя ще идва човек да види дали може да вземе всички отрязани дървета заедно с купчината клони от езерото.
    В сеседно село има ТЕЦ и при големи количества сами идват да си ги извозват.
    Освободи ли се езерото влизам с багера и ще го зарина (още не съм решил дали цялото и само част).
    След това се започва с къртенето на фасадата на къщата. Искам до лятото мазилката , която е компроментирана да е свалена до тухла.

Живия плет ще го садим на пролет нов.
    Понеже не ми е в бюджета или интереса да купувам готови растения , ще си го разсаждам сам от пръчки (търся още думата на български...) .
    До момента съм се спрял на :

Forsythia × intermedia
    Prunus laurocerasus
    Carpinus betulus
    Sambucus (има го в изобилие около оградата, та няма нужда го садя)
    Cornus sanguinea
    Berberis thunbergii (за цвят, макар , че не съм фен на бодлите).

Снимката с крепостта е от двора на колегата. Съпругата ми е от В. Търново и се майтапи , че е напуснала единия град с крепост, за да отиде в село с крепост.

Гледам, че цените на японските тракторчета започнаха да падат. След Нова Година мисля да си направя подарък заедно с косачка за него.
    Нещо старо ще е, спрял съм се на Kubota B6000 Или B7000.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Faca; 23-10-24, 17:02.
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      ако имаш мрежа по която да се катери, погледни лоницера /няколко вида са/ веченозелено и цъфти красиво

Добри новини за клоните и отрязаните дървета в двора.
    Съседката ще започне да ги извозва (без мое присъстие, което си е плюс). Клоните ще се закарат в съседно село с ТЕЦ и дървата за горене ще си ги прибере. Синът и ще отреже и 2та големи бора и ще си прибере дървесината.
    Като цяло Win-Win ситуация за мен.
    Само за боровете ми искаха 300€ за рязане. С тези пари ще си купя достатъчно нацепени дървета (ако искам да паля печка), без да режа, цепя или нося.
    Ако успее да извози всички клони и времето е добро през зимната отпуска (23.12 до 7.1) ще се уча да работя с багерче в двора ни 😇

Имаме да вадим бая корени и да се отрежат още дървета, но поне имам вече човек който да ги вземе.
    Прикачени файлове

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Добра цена са ти дали за рязането. На мен тук, в България ми искат 1000 лева за 1 дърво

Аз не я разбирам тая идея за табула раза. И тук масово се прави. Купува се терен и се изрязват всички дървета. И се почва от една гола нива, или ливада, каквото там. Къщата и терена ми харесваха много повече потопени в зеленина като в първите снимки. Почистване от храсталак и бурени, да, Но изсичане на всичко... Твоя си работа, де. Да се лиши човек от свежест, зеленина и прохлада. Има си плажове за тая цел.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      Напълно на същото мнение съм... И по разни други теми го гледаме тва, че вадене на корени, че багери... И после косят трева по 4-5 часа из жегите, през седмица, две...

За други теми имам предвид, тука колегата да не се засяга.

• TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Нещата се правят с "перспектива". Кофтито е, че перспективата понякога се изкривява. Времето също е фактор. Аз засадих жив плет на вилата преди десетина години. Чак последните 2-3 години го подрязвам и оформям. Ако се сетя ще кача снимки тия дни.

Два огромни бора (които изобщо не им е място по тези географски шинири и най-вече на тази височина) до къща , която ще получи нов покрив за 50+k€ не са добра идея. Отделно корените със сигурност са под основите на гаража.
    На последно място е и въпроса със застраховката, която няма да плати при евентуално падане на някой от боровете (прекалено близо са до фасадата).
    Аз не съм казал, че ще кося трева и ще гледам гола зелена поляна.
    Жив плет ще има и от четирите страни на имота. Отделно вече засадих някакви фиданки, други дървета също ще има. В горния ляв край се предвиждат кошери.
    Отделно ще се опитам да изместя тревата , която расте в момента с различни миксове цветя.
    На немски се казва Blumenrasen (https://www.umweltberatung.at/blumenrasen) , коси се 4/5 пъти на година. Растенията са с по-дълбоки корени, т.е. няма да има нужда от поливане.
    Имах един професор в университета, който беше събрал различни видове семена спрямо регионите в Австрия.
    Трябва да се разровя в учебниците да видя за нашия регион какъв беше точно микса.

Коментар

Зимата дойде и почти си замина. Работата по къщата и двора спря, но остана малко време за проектиране.

Докато разглеждах сайтове за продажби, попаднах на къща в село на две от нашето, със сходен floor plan на нашата. Цената беше три пъти по-висока, но пък къщата беше готова за живеене.

С жена ми отидохме да я видим и да почерпим идеи.

До момента идеите са:
      ✅ Затваряне на колоните в стил зимна градина.
      ✅ Изместване на кухнята в плевнята (ще се наложи промяна в покривната конструкция). В този участък може да се обособи и гостна стая над хола, тъй като височината го позволява.
      ✅ Създаване на помещение за парно и тоалетна в стаята до плевнята.
      ✅ Разделяне на сегашната кухня на две спални (или два офиса).

Следващи стъпки:
      📌 Обсъждане на плановете с общината и подаване на чертежи за разрешително.
      📌 Като се стопли времето изкъртване на напукалата се мазилка отвън и отвътре.
      📌 Премахване на дървените подове в стаите и оценка на фундамента под стените.
      📌 Изготвяне на проект за ВИК, Парно и Електричество.

Снимките са от обявата на къщата, от която заимствахме някои идеи.
      Прикачени файлове

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        От чисто любопитство , каква е цената на тази къща ?

Миналата събота времето беше топло и реших да отида до къщата.
      Още от завоя видях, че нещо липсва – а именно боровете.
      Съседите били решили спонтанно да ги отрежат. Веднага се хванах да им помогна със събирането на клоните.
      Надявам се, че тази неделя, когато отида, вече да са ги извозили.
      На мястото , което се освободи от боровете, ще се използва за барбекю и пергола.
      Първо обаче трябва да се премахне един навес под който старите собственици са държали нацепени дърва. Като се махнат ще се открие зидарията на външната стена на гаража, която е доста интересна.

Въпросът е как да махна дънерите на боровете. На ръка ми се струва непосилна задача.
      Прикачени файлове

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        Или вързваш с въже и ги издърпваш с колата.

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Преди две седмици вадих един,около два пъти по-малък.Пролетта ми пробих дупки и го наливах с наса,беше позасъхнал.разкопах около него максимум метър,корените се оказаха плитки,около 40 сантиметра,пет-шест пресякох с брадва,два имаше надолу,тях със сабления трион и излезна.Час и малко,ама ми беше за първи път.

• Венци- малкия
        Венци- малкия коментира
        Редактиране на коментар
        Как така са решили да отрежат дървета в твоят имот ?!

Бяхме се разбрали със съседите да отрежат двата бора и да извозят всичко останало от двора.
      Семейството и приятелите ми критикуваха за това решение, но за мен сметката е проста.
      Само за рязането ми поискаха 300€. За тези пари ще ми докарат 4м3 нацепени дърва без да се занимавам да режа, да цепя и да събирам клони по двора.

Съмнява ме да мога да извадя корените на дърво с диаметър от 1 метър с колата. Ще ги копая явно като се стопли малко времето.

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Да гориш пресен бор е луда работа . Поне половината от смолата се отлага по кюнците и комина и ако се запали ти отиде къщата . Лошо са ги отрязали личи си че нямат опит . Когато ще вадиш корените стъблото се оставя над тях около метър за да има рамо и тогава е много по лесно лесно за вадене .
        Последно редактирано от sek.1; 01-03-25, 05:10.

• Гаврил Груев Хлътев
        Гаврил Груев Хлътев коментира
        Редактиране на коментар
        Абсолютно е прав sek.1 , той за чисто технически въпроси е адекватен и обоснован. Жалко , че по другите е .....

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Хълтев не може ако не се изсереш навсякъде . При мен е лесно с лебедката на Урала и корените на Байкушевата мура ще извадя . Последно вадихме миналото лято с колегата с големия кран корените на една череша която беше поне на 50 години . Крана не я усети .Горенето на прясно осечен бор е силно пожароопасно . Един колега така за малко да си запали къщата в Перник . Горил няколко дена в печката прясно отсечен бор и на третия ден наслоената в комина смола заедно с другия катран и отлагания се запалват . Късмета му е че отгоре на комина имал половин метър метална тръба и върху нея сложил една ламарина да спре достъпа на въздух и да задуши огъня. Пак късмет че беше спортист ВИФаджия и навремето е работил покриви в Германия та може да ходи по покриви и не го е страх от високо та си отърва къщата .
        Последно редактирано от sek.1; 03-03-25, 09:20.

В твоят случай са отрязани вече много ниско и изкореняването ще ти е много трудно, защото нямаш рамо да го разклатиш като пресечеш корените.
      Друг също работещ вариант е рязане до дъно и после разпробиване с свредло за дърво поне 20мм. Възмножно най-нагъсто и после насипваш амониева селитра в отворите, насипването поне да 2пъти за няколко месеца става на пепел.

Коментар

Боровете са направени на дъски и съхнат в двора на съседа.
        Решението за клоните от езерото се оказа моторен трион на Макита (с кабел), два ножа за дърво и много рязане и дробене.
        За два дни (първи ден сам, днес с помощ от майка ми) нарвзахме и натоварихме 1/3 от клоните в едно ремарке на трактора на съседа.
        Другата седмица (ако е хубаво времето) ще взема още някой приятел да помогне.

Винаги съм казвал, че човек трябва да говори с хората.
        Така стигнах до друг съсед , който има багер и огромна камара със земя, която не му трябва.
        Бързо се договорихме да зарови езерото (след като извадя клоните) и да ми заравни двора. Отделно срещу почти нищожно заплащане ще ми изкопае канал 30/70см за тръби от къщата до мазата (да си прекарам ток и вода).
        ​​​​Също така ще извади и корените на боровете и ще изкопае дупки за фундамент на оградата.

От цялата работа печеля време срещу почти нищожно заплащане.
        Прикачени файлове

Коментар

• Juiced
          Juiced коментира
          Редактиране на коментар
          Така е , казано е :"с хора се живее, не с пари"

Браво за напредъка. Сигурен ли си че искаш да ти зарови езерото? Може да ти събира дъждовна вода, може да си отглеждаш рибки, риби, водни лилии... една добра възможност стига да е желана де...

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          И много комари . Не им ли уцелиш в момента за пръскане с правилния химикал в такъв водоем с не постоянно течаща вода буквално се развъждат милиарди . На село на края на двора на двайсетина метра от оградата има малка рекичка . Лятото е страшно от комари . Имаше години навремето когато пръскаха и положението беше поносимо . Колеги от БАН на които това им беше работата са ми казвали че ефект от пръскането има буквално през няколко дни от развитието на ларвите на комарите . Преди и след този момент ефекта е почти никакъв .
          Последно редактирано от sek.1; 24-03-25, 08:37.

Първоначално публикуван от 19R Преглед на мнение
        ... Сигурен ли си че искаш да ти зарови езерото?......
        Понякога мястото където е бил водоем създава проблеми в бъдеще.

Коментар

Съдбата на езерото е решена.
          Тази седмица един от съседите ще влиза с багера и ще го зарови.
          Отделно ще оправим малко нивото на двора, за да може водата да не се събира пред къщата.
          Дъждовна вода ще събираме от покрива в заровена цистерна (която трябва да купя).
          Напояването ще го правя с тръби за оптика (пригодени за директно заряване) 12мм и 7мм , понеже имам достъп до неограничени количества.

За ел. инсталацията съм си приготвил 250м гофрирана тръба Ф25мм за ел. проводници. Лятото ще къртя канали в цялата къща за новата инсталация.

Ел. таблото ще ми го смени един от ел. техниците от работа, но кабелите ще трябва сам да си ги прекарам.

Съботата беше топла и я използвах да кося трева.
          Определено ще ми трябва тракторче за косенето, защото с косачката ми трябва около час. Като се махне езерото и хълмчето покрай него сигурно повече.
          Разглеждам различни малки трактори (около 15 коня) на марките Kubota или Iseki TX. В Германия ги има употребявани за около 3000 до 4000€.
          Ако има някой да се занимава или разбира от тези малки японски трактори , ще съм благодарен ако ме насочи към марка/модел.

Следващата събота със съседа ще се опитаме да махнем бетонните обрачи (общо 10 броя) , които уж събират вода (тя изтича отдолу).
          Ако успеем да ги извадим с багера ще ги наредя в двора като вдигнати лехи за цветя и зеленчуци.

Разглежам и оферти за оградни пана. Ако някой се занимава с продажба на такива , може да драсне едно съобщение.

Прикачени файлове

Коментар

• Пламен Атанасов
            Пламен Атанасов коментира
            Редактиране на коментар
            250 метра са малко . Приготви си още , а табло сложи по голямо .

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            От личен опит на енергетик на завод . Таблото поне 2 пъти по голямо от това което ти трябва в момента за да има място да вържеш други консуматори които неизбежно се появяват напред във времето и да не сменяш таблото заради липса на място за предпазители . Захранването и то с колкото може по голям резерв като мощност .

Не разбирам много (почти нищо) от токове. Таблото ще го изберем възможно най-голямо за битови нужди. В момента има 3 предпазителя и един главен автомат. Всичко ще е ново, но стъпка по стъпка.
          Като свърша със схемата за тока (какви консуматори ще имам в отделните стаи) , ще я пусна тук, да ме съветвате какво сечение кабели да купувам.
          Горе долу каква големина разпределителну кутии да взема? В апартамента са 105x105mm и инсталацията е на около 6-7 години (така го купих).
          Ето такива: https://www.obi.at/abzweigkasten/abz...AaAjp_EALw_wcB

Взех още 100м от гофрето, ако не ми стигне, ще купя още.

Покрай Великден ще се къртят канали по стаите.

Коментар

• Пламен Атанасов
            Редактиране на коментар
            Стават всякакви кутии , но по добре е да ползваш разпределителни кутии колкото се може по малко . Само където се налага , а връзките най добре направо в кутиите за контакти и ключове , ползвай само от дълбоките . Така има място за връзки , шели или каквото се наложи . Най важното че при необходимост имаш лесен достъп .

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Пак колкото по голяма толкова по леко се работи в нея . По тая причина мразя до ден днешен малките кръгли от едно време .

Като сме подхванали темата:
          Ще имам 3 спални. В тях ще се ползват лампи на тавана, контакти за лаптопи с монитори и телевизор.
          Всяка спалня мисля да я захранвам отделно с тръба и кабел (не знам какво сечение трябва точно) от таблото и всяка стая да си има собствен предпазител.
          Въпроса е дали така е правилно или трябва да разделям всяка спалня на 2 кръга с два отделни предпазители (един за лампата и един за контактите)?
          За кухнята четох в австрииските форуми, че печката, миялната машина и контактите трябва да са на отделни кръгове и предпазители.
          Това звучи логично и смятам да го направя така, но не знам за спалните дали трябва да ги разделям на контакти/осветление?

Коментар

• IvanIvanovi
            IvanIvanovi коментира
            Редактиране на коментар
            Може и да не ги делиш по стаи, щом е само за тези консуматори. Един кръг за контактите и един за осветлението е ок. Печка и фурна на отделен кръг, миялната не е голяма мощност. Оразмери си бушоните и слагай дефектно токова на всеки кръг

• Пламен Атанасов
            Редактиране на коментар
            Ако инсталациите ви са както в Германия , то това е положението .
            Два отделни кръга за спалня , 1 за контактите 16 А , един за осветление 10А . Кабела и за двете може да е 3x1,5 Nym - J . Ако разтоянието е по голямо , за контактите 3x2.5. Ако планираш ел. щори закарай си 5x1,5 до прозорците. Кабел за тв , за интернет също - cat 7 . Следващото всичко на отделен кръг и предпазител / Кухнята - 5x2,5 за печката , 3x2,5 за съдомиялна , хладилник , контакти , Пералнята също 3x2,5 . Fi 40 A - до 6 предпазителя на Fi. Мълниезащита и главен прекъсвач . Според нуждите може и още.

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Пусни си поне по един силов на отделен предпазител в стая . Австрия си е студена държава може да решиш в някой момент да подсилиш отоплението с нещо електрическо а читавите теглят 3 - 4 киловата . Навремето така теглих с мостови кабел външни контакти на село защото почнаха да се появяват големите електрически консуматори .

Да добиеш представа , това правих скоро на едно двустайно жилище.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X