Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Das Haus - нашата къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Ще ползвам темата на колегата да ме извини. Искам да повдигна един въпрос, като вярвам, че и на него ще му е полезен.

Май е се вкарам в подобен филм със стар керпич в бг, ама филма е същия керпич и влага.

Къщата е близо до събаряне, с влага в мазето. основата е от речен камък и керпич, нагоре ясно.
    Въпоса е как се действа. Места бригада започна с пода с бетон и подмазвае пояс ..
    Но местен старец , дюлгерин ( възрастен не работи) ме вкара в размишление. Керпич се поправя само с вар. В никакъв случай цимент, не поема движение, не пропуска влага, и запечатва. Кирпичът започва да се пука около него.
    Циментът задържа, влагата няма къде да отиде → кирпичът гние, рони се отвътре и става на прах.

Стар майстор, оплю варта в чували. Нямало нищо по добро от гасена вар домашна , как?

Коментар

Като за начало дренаж около къщата, слизаш под нивото на пода на мазата. Каква е тази основа от речен камък и кирпич?
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Основата от камък и кирпич вероятно е камък и кал, калта заготвена като за кирпич.
        Местният старец мисля че е напълно прав, за цимента, варта и кирпича де.
        Варта едно време хората са си я гасили на двора, в дупка или направо в мазата както е на село.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
          Основата от камък и кирпич вероятно е камък и кал, калта заготвена като за кирпич.
          Местният старец мисля че е напълно прав, за цимента, варта и кирпича де.
          Варта едно време хората са си я гасили на двора, в дупка или направо в мазата както е на село.
          Прав си, вероятно спойката на зида е кал, то и друга не съм виждал на селска къща де. Трябва да изчезне влагата преди да правиш каквото и да е. Иначе няма лошо една замазка бетон на пода, а стените с вар.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

Продължавам бавно но сигурно.
            Езерото остана в миналото. Съседа е минал с багера през седмицата и го е заровил. Оказа се , че в купчините земя е пълно със стари тухли. Сега ще ги обирам преди да го зарине окончателно с хубава земя.
            Свалих стария навес , който се ползваше за дървен склад. Бетоновите обръчи ще се свалят също и ще се ползват за вдигнати лехи. От тази част ще си направим пергола и място за барбекю.
            Преди това да се случи, ще трябва да извади корените от боровете с багера.

Миналата неделя се заиграх и изкопах и оградих със стари керемеди една градинка в която посадихме тикви. Ще ги пуснем да се качват по тази стара стълба, която ми се моткаше из двора.
            Изчистихме основно едната стая за да може да водя детето с мен и да си спи на обед там. Евентуално през май ще направя и първото ми преспиване там
            Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
            Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
            Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

• IvanIvanovi
              IvanIvanovi коментира
              Редактиране на коментар
              керемидите ги закопчавай една в друга и ще е по-устойчиво. после ще ги напъне пръстта, а и тревата като тръгнеш да косиш, ще ги буташ.

Писане, чешане по кратуната и нищо.
            Реших да освежа едната стая с една боя. Купих боя, мече и отивам да боядисвам. Да ама още с първото "мацване" падна старата боя. Викам си , ако ще е гарга да е рошава.

Бутнах всичко , което успях с къртача, шпакли, кирки, лопата и най-накрая мотиката от баба ми.
            Запълних всички дупки и цепнатини с някаква смес за такива неща.
            Грундирах с дълбокопроникващ грунд
            Последва мазилка Rotband на Кнауф и дебела мрежа (сигурно е за външни изолации), навсякъде вкл. тавана.
            Залепих ъгли с мрежа навсякъде. Тук стигнах до извода, че тази къща никога не е имала прави ъгли. Дали ще продължавам с ъглите ще реша като положа грубата мазилка на втората спалня.
            Втора ръка Blauband на Кнауф.
            Тук времето малко ме притисна и реших да си спестя 3та стъпка мазане с Gelbband на Кнауф (финиш) и изшкурих цялата стая с малкия шлайф на Dewalt и шкурка 80, който си бях купил да си шкуря кухненския плот в нас.
            Отново груба грешка , останах без ръце с това чудо. Ще си купувам жираф на Bosch за останалите стаи!

После пак грунд и боя. Тук пак грешка. Купил съм си мече с къс косъм и като цяло не ми хареса как стана, хем , че го минах 4 пъти.
            В момента гледам за airless paint spray-ер , нещо до 500€ , което да свърши работа, защото тия ~200м2 ако трябва да ги боядисвам както тази стая , предпочитам да ги налепя на плочки целите (по-лесно ми е ).

Заключението: научих се да шпакловам с мрежа, научих и тъста. Машини си трябва за такъв ремонт и ще ги купя. Качествени материали са задължителни.

В тази стая остават още первази да сложа и евентуално да изцикля пода. Но това ще стане , когато втората стая е готова. Тогава може и да оправя дефектите, които ми се набиват в очите.

Вчера шпакловах целия коридор с Rotband с мрежи навсякъде. Към края на седмицата ще мина 2ра и 3та ръка. Искам да видя , колко гладко мога да го докарам.

Коментар

• Пламен Атанасов
              Пламен Атанасов коментира
              Редактиране на коментар
              Спести си купуването на калпави машини. Вариантите са или намираш познат с правилните умения и машини , срещу някой лев ти замазва всичко качествено , Или ако държиш ти да си го правиш по добре наеми хубави машини . Спестяват време , работи се лесно и няма да се наказваш.
              Боядисването си иска правилната подготовка , не си я имал и затова не ти се е получило . За тези квадрати е неоправдано да купуваш машина , а и тя си иска умения да работиш с нея и правилно почистване като свършиш за да тръгне пак след време . Иначе е много лесно , стая двадесеина квадрата я правя за 15- 20 минути включително и тавана.
              Последно редактирано от Пламен Атанасов; 14-07-25, 20:49.

Аз съм на друго мнение.
            През седмицата седя по 50+ч или на стол или на седалка в колата. Всяко едно движение ми е добре дошло.
            Не гоня перфектни стени и прави ъгли, а търся собствените си възможности.
            Жирафа на Бош е в пъти по-приятна машина за работа от търкането нс ръка или други такива.
            След ремонта го продавам за -50€ и всички са доволни.

Коментар

• alexalex69
              alexalex69 коментира
              Редактиране на коментар
              Аз си купих един Райдър за да един обект и нямам идея вече колко точно съм направил . За правилно ползването на такава машина е необходима и правилна прахосмукачка . Задължително със самопочистване на филтъра !

• Пламен Атанасов
              Пламен Атанасов коментира
              Редактиране на коментар
              Затова му писах че подготовка и правилен инструмент е почти свършена работа. Тази прахусмукачка дето да върши работа струва едни пари , Жираф дето само си мислиш че е такова мерси , Ама всеки си знае , като иска да се мъчи негова си работа. Мнението си е едно , опита друго .

Имам и прахосмукачка. Kärcher WD6 , ще свърши работа (според ревютата в немските сайтове).

Коментар

Хубаво, че не си се втелясал да изправяш ъглите.
              При мен за чии се хванах.. 5 шапки пари да се изправи с гипсокартон.
              Накрая обема на стаята намаля защото на места се изнася с 20 см. А резултата.. и к'во толкова като са прави.

Коментар

• Juiced
                Juiced коментира
                Редактиране на коментар
                Зареди някои мебели, когато искаш да сложи секция например е много трудно.

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
              Хубаво, че не си се втелясал да изправяш ъглите.
              При мен за чии се хванах.. 5 шапки пари да се изправи с гипсокартон.
              Накрая обема на стаята намаля защото на места се изнася с 20 см. А резултата.. и к'во толкова като са прави.
              На 120 години е бабата. Няма как да са и прави ъглите. Прехода между стената и тавана е заоблен , навсякъде. Там най-много играчка с дебелата мрежа, но и хванах цаката.
              Като материали за едната стая ми излезе около 100€. За 70м² апартамент само за шпакловане (без таваните!) на друг обект познати ни взеха 3к€ (само за работа), а при мен ще отида на 150-200m² , като тръгна да правя кухня в старата плевня.
              За тези пари достатъчно машини и материали ще си купя.

Коментар

Миналата седмица приключих с коридора към този момент. Оставих го на гипсова мазилка , изшкурена и готова за финален слой.
                За шкуренето си купих Bosch GTR 55-225 и съм меко казано смаян с каква лекота се работи с тази машина.
                Докато детето спеше реших да забъркам една кофа груба мазилка за втората спалня. Исках просто да видя колко време ми трябва за един квадрат. Не ползвах майки (защото не си бях купил) и за 10мин (с бъркането) толкова.
                В петък ще купя железни шини за мазане 10мм от магазина , за да мога да направя стените прави.
                https://www.obi.at/putztraeger/schne...0-mm/p/4940284

Хубавата новина е , че говорих със съседа , който по професия е водопроводчик. Каза, че ще ми прати сайтове за материали и точно кои материали ще ми трябват за да сменя цялата ВиК инсталация от главния кран.
                Препоръча ми да изградя системата от PEX тръби, защото те работят с такива и има инструментите за снадките.

И той като мен си е купил къщата и я е ремонтирал (има още няколко такива в селото) та ще обменяме опит.
                Говорих с друг от селото, който ще ми помогне да си сменя ел. инсталацията и да ми нареди новото ел. разпределително табло.
                С бира в ръка, сладка приказка и "малко" работа, може и да стане един ден дом за живеене.
                Прикачени файлове

Коментар

Майките се правят много лесно от материала , примерно голдбанд , ротбанд или някаква на циментова основа без значение . Правиш си малко по гъст материал и го залепяш на стената където искаш да е майката в линия . с алуминиев мастар или нивел го нивелираш чрез притискане върху материала . Тънка тел или канап и се отстранява чрез изрязване между материала и мастара ( нивела ) . Стягат бързо , няма нужда да се отстранява нищо , и на практика можеш да ги направиш във всеки размер. Ако слагаш метални , ги отстрани след като стегне мазилката и попълни с материал.

(21) МАЯКИ ИЗ ШТУКАТУРКИ - YouTube
                  Последно редактирано от Пламен Атанасов; 22-07-25, 20:49.

Коментар

Първоначално публикуван от Пламен Атанасов Преглед на мнение
                    Майките се правят много лесно от материала , примерно голдбанд , ротбанд или някаква на циментова основа без значение . Правиш си малко по гъст материал и го залепяш на стената където искаш да е майката в линия . с алуминиев мастар или нивел го нивелираш чрез притискане върху материала . Тънка тел или канап и се отстранява чрез изрязване между материала и мастара ( нивела ) . Стягат бързо , няма нужда да се отстранява нищо , и на практика можеш да ги направиш във всеки размер. Ако слагаш метални , ги отстрани след като стегне мазилката и попълни с материал.

(21) МАЯКИ ИЗ ШТУКАТУРКИ - YouTube
                    Пламен ме е изпреварил, ама понеже до оня ден бях общак на Татко и имам пресни снимки.
                    Пускаш майките с по-гъст материал след два часа са дръпнали достатъчно за да може да се работи, вярно, че беше яко жега...
                    После почва голямото бъркане, носене и клепане с материал.
                    След като нахвърляш материал изтегляш с мастар по майките и пердашиш грубо да се изглади. При нас шпакловката ще е с циментово лепило, защото е полуоткрита тераса, за вътре и по-гладък финиш гипсова шпакловка..

Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X