Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заточване на "съвременни" готварски ножове - как и с какво?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

След като купих това точило на Викторинокс, забравих за всички останали. Има го и в компактен размер за джобните ножчета на марката...
    Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisoned,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

След вашите подсказки и малко гуглене, поръчах това - диамантени "камъни" за заточване,

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled.jpg
Прегледи:514
Размер:242.6 КБ
ID:6887821

с чиято помощ и малко ръчен труд, мисля да спретна нещо подобно

Име:Untitled-5.jpg
Прегледи:507
Размер:83.6 КБ
ID:6887822

Камъните ще бъдат с едрина 600, 1500 и 3000
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

Коментар

• Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Малко залиташ към маниашките изпълнения, ама то ще си покаже. Имай предвид, че състоянието на кухненските ножове зависи основно от начинът на употребата им. Възпитаване на елементарни навици като ползването на дъска, примерно. Докато продължават опитите на ползвателите и ползвателките да се среже чинията, с читав нож няма да се видиш.

• коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        По начало ме вълнува състоянието на ножовете, които служат за приготвянето на храната. Тези, които показах на снимките са от един комплект, промотиран като заточен до живот . В интерес на истината, повече от две години рязаха без точене, но от известно време изискваха много повече усилия (и време) за рязане на ситни хапки месо да речем. За рязане на чинии имам комплект от 6 ножчета на "П. Денев", които са мой набор и нямат проблеми със заточване върху дъно от порцеланова паница или чиния.

• Alamo
        Alamo коментира
        Редактиране на коментар
        Диамантените пили вършат чудна работа но не на тази точилка, пълен боклук е и не си заслужава парите. Най-евтината, която горе- долу бива е Ruixin https://www.google.com/url?sa=i&url=...AAAAAdAAAAABAK
        Аз затичвам всичките си ножове кухненски, ловни, риболовни и сгъваеми с такива диамантени пластини и система с фиксиран ъгъл. Имам такъв Руиксин, имам точилка изработена от Wolf99, Сега поръчах Toohr3 от алито http://www.aliexpress.com/item/10050...21ef1802nuP3DL

Всеки нож ми е заточен под неоходимият ъгъл според предназначението и със всеки от моите ножове мога да се избръсна

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      След вашите подсказки и малко гуглене, поръчах това - диамантени "камъни" за заточване,

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Untitled.jpg Прегледи:29 Размер:242.6 КБ ID:6887821

с чиято помощ и малко ръчен труд, мисля да спретна нещо подобно

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Untitled-5.jpg Прегледи:27 Размер:83.6 КБ ID:6887822

Камъните ще бъдат с едрина 600, 1500 и 3000
      Преди време взех и аз няколко такива камъка от Китай. Над 500 изобщо не ги ползвам, те са за много фино точене. Ако не е късно ги откажи и си поръчай по-едри. Ползвам 120 и 320, 800 стои за резерв, а 2000 изобщо не съм го ползвал.
      Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
      Телефон - в профила!

Коментар

• коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря за подсказката! Утре ще видя дали може да се откаже поръчката.

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
      Нож за пет лева или пък собствена изработка, ако го търна на точило за стотина лева, ще ме боли до гроб
      Имате право на собствен ценностен избор ,а в случая и на икономическа обосновка. Кефа ,въпреки приказката, има своята цена.
      Хората са различни ( и както вметнахте-прочита често е различен), за моторен трион суми над 150 лв. някой считат за нелогични ,а съм купувал консуматив (шина и верига ) за над 240 лв,и диамантеното дискче над 100лв.
      Всеки е луд с номера си,но да не пречи на другите..

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение

Имате право на собствен ценностен избор ,а в случая и на икономическа обосновка. Кефа ,въпреки приказката, има своята цена.
        Хората са различни ( и както вметнахте-прочита често е различен), за моторен трион суми над 150 лв. някой считат за нелогични ,а съм купувал консуматив (шина и верига ) за над 240 лв,и диамантеното дискче над 100лв.
        Всеки е луд с номера си,но да не пречи на другите..
        Понеже стана въпрос за икономическа обосновка, да метна пет стотинки по темата:
        Във всяка каменоделска работилница остават парчета гранит или мрамор, два-три пръста широки и идеално прави от едната страна. Не ги ценят. Водна шкурка и двустранна лепенка струват нищо. Има и 2500. Върши чудесна работа.

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
          Търси NORTON камък, двулицев. Струва си парите, гарантирано.

Ето видео как се борави с него .
          Пробвал съм много видове "белгии", но тази е мега добра за цената си. Ползваш олио или хидравлично масълце
          В никакъв случай с олио!
          Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Пича от кой о го взех каза wd-40, масло или олио. В интерес на истината не съм го пробвал с оли. Зацапва ло се?

Олиото след време ще стане като дъвка. Основно камъните за заточване са два вида - водни и маслени. Ако си сигурен, че е маслен става и с WD 40. По принцип се прави с газ.
          Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

• I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Маслен е 100%. И съм го ползвал с вд-40, с двигателно масло, с машинно масло и с хидравлично масло. Най-добре ми се струва че се получава с хидравличното масло.

Темата *и отсъствито на жената" ме стимулира да прегледам ножовете в къщата.
          Оказа се ,че има 10-15 различни ножа (а се ползват 2-3 основно) и се хванах да ги "търна". Някой искаха отнемане на повечко материал и мързела в мен надделя. Шкурка 220 на лентовия шлайф , най ниските обороти,леко напръскване със спрей за ръжда (бързо и мързеливо) ,кофичка с вода за охлаждане и за броени минути повечето си минаха реда. По две три движения върху Градешко брусче с водичка ,обиране на "мустачки" в каиша и жената може да си "реже ръцете".
          Пс. При следващо ходене в посока- Котел,Градец,Медвен ,ще взема някоя плочка за нов по широк и дълъг брус. Мисля ,че 6х30 см.ще е оптимално.

Коментар

През годините съм пробвал какви ли не точила и най-доволен бях от едно закупено от ИКЕА в чужбина преди 15 години.
            Беше 4-5 евро по спомен.
            За съжаление го забутах някъде покрай многото смени на домовете през годините.
            В Практикер бях виждал точило FISKARS, което беше абсолютно същото на вид и си бях наумил да купя някой ден.
            За качеството на FISKARS мисля няма нужда да се коментира.
            Миналата седмица бях в ИКЕА и се сетих за въпросното точило.
            Намерих го и цената беше 16 лв, спрямо 35-40 лв в Практикер и други магазини за точилото на финландската фирма.
            Както и предполагах точилото е абсолютно същото, на дъното му има надпис FISKARS.
            За около 5-10 минавания на ножа през него става бръснач.
            Препоръчвам с две ръце !
            За това става въпрос.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:res_79137d75260109f1217c50c72b878894.jpeg Прегледи:0 Размер:39.3 КБ ID:6999134
            Който търси , намира !
            Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Име:IMG_3722.png
Прегледи:204
Размер:201.5 КБ
ID:6999136

$10.43 с таксите,ако не точи ще ти се сърдя,само такова нямах,ще ми го навре жената при другите точила

TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

• BENZBOSS
                BENZBOSS коментира
                Редактиране на коментар
                Аз го взех вече,10 кинта с такси и доставка,аз до магазина пеша трябва да ходя за да не дам поне 5 кинта за бензин,какво му плащаш……….. а тия козове вече не играят пред жената,че съм се увъртЕл у точила в нас……….и половината ножове пак тъпи

• дядо владо
                дядо владо коментира
                Редактиране на коментар
                Босе един виц по въпроса: След як секс с любовницата мъж седи и казва - "не ми се прибира" , а дамата казала "тогава вземи и наточи ножовете" започнал той и нещо се умълчал замислил, "какво се замисли" попитала дамата , "ами в къщи всички ножове са остри , а аз никога не съм ги точил......

• BENZBOSS
                BENZBOSS коментира
                Редактиране на коментар
                Нашия го мързи явно де’ а неговата мама,преди 3 дни пак точих,разсейва се нещо,а аз купувам ли купувам точила,ега му дойде мерака да я свърши и тая работа

Досега заточвах върху шкурка, но миналата седмица взех едно от Кауф....на Brio и на първо точене се представи добре.
              https://www.bagira.bg/35025/%D1%82%D...BD%D0%BD%D0%BE
              CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

Ей с това нещо си заточвам всички домакински ножове, малко водица и за 10 секунди режат перфектно, бързо и лесно.

Име:IMG_4791.jpeg
Прегледи:181
Размер:516.0 КБ
ID:6999163

Коментар

С риск да бъта охулен от всички ножари...
                  Преди време купих от Лидъл някакъв комплект "дамантени шкурки" за заглаждане на ръбовете на стъкла. Едната е с грит 600, а другата с 2000. Няколко тръкания първо в едрата, а след това в ситната връщат ножовете в кондиция.
                  Тия джаджи работят само в посока "по острието". Срещу острието започват да се скапват.
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    .... Тия джаджи работят само в посока "по острието". Срещу острието започват да се скапват.
                    Какво имаш в предвид, че трябва посоката на заточване да е отзад напред ?
                    ​​​​
                    М/у другото как е правилно напред назад или само в една посока?
                    Който търси , намира !
                    Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• BENZBOSS
                      BENZBOSS коментира
                      Редактиране на коментар
                      Срещу острието

• cnc82
                      cnc82 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Аз досега винаги съм го правил в двете посоки.
                      Ама не съм бил сигурен, дали това е правилния начин..

Това точило на Фискарс и аз бая го потъркалях. Даже си мислех, че нещо аз бъркам, та счупих едно и купих второ. Тотален вятър и мъгла е това. Работещите повърхности на двете колелца се зацапват за отрицателно време и не стават дори за финиш, камо ли за нещо друго. Пробвах да го ползвам с малко масълце, сипано във ваничката под тях, същата гъша хуйня. Да не говорим, че посоките, по които работят от двете страни на режещия ръб, са едновременно противоположни, а с подобно шлайфане не постигаш нищо.
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• BENZBOSS
                      BENZBOSS коментира
                      Редактиране на коментар
                      Нека се мъчи,ше го таковам у любовника аз,за 10 кинта плешива катеричка само

• cnc82
                      cnc82 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Пробвай с вода във ваничката под камъка.. 🙂

• Тропчо
                      Тропчо коментира
                      Редактиране на коментар
                      И с вода, и с масло пробвах. Само с лакочистител не съм. Това става само за похабяване на режещия ръб. Всъщност, има някакъв временен резултат, но погледнат под часовникарска лупа, ефектът е трагичен и после иска доста работа по възстановяване.
                      Между другото, колелцата са изработени от читав материал. Докарва на един от фините ми камъни, който съм го купувал на трицифрена цена. Това не пречи самата система на това точило да е сбъркана.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X