Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Урбанизиране на земеделска земя с намерения за строеж на нов дом - много неясноти?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    За триене...
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 12-05-21, 12:08.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #77
      Днес ми пристигна одобрения ПУП за Добрич, следваща стъпка там освен довършване на процеса по уреголиране е прекарване на ток и вода на база одобрен ПУП.

      В София Област обаче се закучиха нещата и никой не иска или не може да помогне от Плевен
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • #78
        Бих желал да поискам съдействие и съвет за точно конкретен въпрос - каква е практиката и нормативната база в България за ползване на стоманобетонни плочи с кухини или т.н. "voided concrete slabs"?

        След любезната помощ на Николов, открих техническия термин на това за което питам "безгредова стоманобетонна плоча с вградени на подходящи места в нея кухинообразуватели".

        Ето какво означава това -> ЛИНК и това ЛИНК
        1. Позволени ли са в съвременното строителство в България?
        2. Има ли някаква масова практика и какво се предпочита за оформяне на кухини, сферични елементи или готови панели с надлъжни хоризонтални кухини или други?
        3. Искам да ползвам такава практика за плочи между етажите на еднофамилна монолитна сграда изпълнена предимно със стоманобетон, целта е намаляне на общото тегло на сградата, не толкова но все пак търсено е и намаляване на цената(обема бетон), също търся и подобрена звуко и виброизолация. Има ли хора ползвали такива плочи?
        4. Може ли да се посочат конкретни документи където се обсъждат този вид плочи, разрешаващи или ограничаващи ползването им и т.н. за да се самоограмотя в конкретната материя?
        Работя с два архитекта за двата обекта, но искам да си сверя часовника преди да им "предложа или наложа" тези ми намерения. Пипам деликатно защото не искам да се скарам с иначе добри професионалисти, които обаче се стремят понякога да наложат собствени мнения или да се повлияват прекомерно от вижданията на местните "строители" в общината.
        Последно редактирано от BatGeorgeone; 13-05-21, 11:37.
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          Мое мнение - работилницата си я направи отделна. Както ще да я изолираш, винаги нещо ще се чува. Допълнителен бонус като е отделно е че имаш по-малко ограничения от всякакво естество.

        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси Спарки, разбирам ти съображенията и доводите, и ги споделям. Нека стигнем до там, аз все повече си мисля, че едно хале със готови термопанели ще е по-евтино, по-бързо и по-комфортно за такива нужди, но нека стигна до там, живот и здраве

        • sparkybg
          sparkybg коментира
          Редактиране на коментар
          За халето с термоппанели - именно!

      • #79
        Има някакво движение по регистрацията на кладенец в БД, обадиха ми се да поискат заявлението да е ръчно подписано и сканирано и после те пак го разпечатват, малко примитивно но много мили и любезни хора са в Плевен, дано скоро имам позитивна развръзка.

        Следващия проблем с който искам да се преборя е в София Област, например в Добрич мога да пусна ток в незастроен имот, Енергопро имат такава опция официално разписана. В ЧЕЗ обаче не виждам такива варианти и за София Област нещата не изгледат добре, защото реално за да се електрозахрани имот искат започнат реален строеж с всичките тонове документации, което е мега тъпо.

        Бих желал да попитам дали някой знае от опит с ЧЕЗ, възможно ли е захранване на електроконсуматор в незастроен имот, ето как примерно е описано в Енергопро => "Електроразпределение Север АД >>Присъединяване на обекти към електроразпределителната мрежа 10. За електроснабдяване на приемници на електрическа енергия в незастроен имот (напр. помпа за кладенец, косачка, парково осветление)" ?
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          може и да те огрее, явно има някаква акция по преразглеждане на заявленията, защото моите 2 ги бяха отхвърлили миналата година поради запълнен капацитет, а миналия месец изненадващо получих нови писма с регистрация.

      • #80
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        Бих желал да попитам дали някой знае от опит с ЧЕЗ, възможно ли е захранване на електроконсуматор в незастроен имот ?
        Възможно е

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          И Янко това твърди, но не мога да намеря официална форма или на нещо официално от ЧЕЗ на което да се позова, за това търся някой да сподели документ или да обясни с думи ЧЕЗки как точно става и как да оформя искането, ти знаеш ли?

        • mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          аз пък мисля че не може! и затова и няма официално.
          Въпреки това се среща - ние също имаме - на лозе което е незастроено имаме ток!
          Всички тези случаи са отпреди ЧЕЗ и Енерго Про в смисъл са от комунизма при съвсем други наредби и просто са заварено положение при открита партида.
          Сега за да ти пуснат ток - искат нотариален акт документи на имота акт 16 и още- накрая когато имаш всичко - може да се окаже че до теб няма близък трафопост или пък има стълб(при вилна зона) но няма достатъчна мощност(кабелите са тънки) и те са длъжни да те захранят ноооо
          но ако преценят че нямат икономически интерес - няма да го направят! Имаме такъв случай.Човека си плати и ... още чака...2 години вече чака да го присъединят...
          Това според мен е по лошо - не казват открито "няма да стане" ами казват "работи се" и дотам...

        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Градски, ти не си ми чел темата, виж стълбовете на електропровода ВЪТРЕ в моя имот , съседите ми също нямат постройка но имат ток и не е от преди комунизма.

          Преди десетина години имах имот в Ихтиман и без постройка си вкарах ток, за поливни нужди, тогава обаче имах връзки и в София и в Ихтиман, сега нямам.

          Приятел от селата около Ихтиман също си вкара на гола поляна, пак по параграфа както в Енергопро но ми е тъпо защо в ЧЕЗ сайтовете не го намирам този документ/форма за заявление?

      • #81
        При мен, където коли и беси ЧЕЗ, виждам ел табла и проводници в съвършено незастроени, но оградени имоти, та явно може. Не зная каква е процедурата, но е въможно.
        АКо засека собствениците на тези имоти ще питам, защото таблата са отскоро.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси предварително!

      • #82
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        ... В ЧЕЗ обаче не виждам такива варианти и за София Област нещата не изгледат добре, защото реално за да се електрозахрани имот искат започнат реален строеж с всичките тонове документации, което е мега тъпо... ?
        Според мен няма нормативно регламентиранио основание за такова искане, защото:
        <Съгласно НАРЕДБА No 6 от 24.02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, издадена от Държавната комисия за енергийно и воднорегулиране, обн., ДВ, бр. 31 от 4.04.2014 г., в сила от 4.04.2014г., изм. и доп., бр. 36 от 13.05.2016 г., в сила от 13.05.2016 г., изм., бр. 77 от 4.10.2016 г., в сила от 4.10.2016 г., изм. и доп., бр. 76 от 27.09.2019г., в сила от 27.09.2019 г.:
        ...Чл. 2.

        (4) Проучването за присъединяване и издаването на становище за условията и начина наприсъединяване се извършва след представяне на валидна виза за проектиране или влязъл в сила ПУП,
        когато издаването им е задължително съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Предварителният договор за присъединяване се сключва преди изготвянето наинвестиционния проект за изграждане или преустройство на присъединявания обект.

        Чл. 4. (1) За проучване на условията за присъединяване на обект на клиент към електрическата мрежа се подава писмено искане до съответния мрежови оператор по местонахождение на обекта в случаите:

        …9. за електроснабдяване на приемници на електрическа енергия в незастроен имот;…

        (3) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Искането по ал. 1 се подава от лице, което:
        2. е собственик, ползвател или наемател – за случаите по ал. 1, т. 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11 и 12;

        (4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Когато нивото на напрежението за eлектроснабдяване на обекта е определено, искането по ал. 1 се подава към оператора на преносната мрежа или към оператора на съответната разпределителна мрежа по местонахождение на обекта, а когато нивото не е определено – към оператора на разпределителна мрежа.

        Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) Искането за проучване на условията за присъединяване на обект към електрическата мрежа се подава по образец, предоставен от съответния мрежови оператор, с изключение на случаите, когато е подадено пореда на чл. 140а от ЗУТ.
        (2) Към искането по ал. 1 се прилагат копия на:
        1. (доп. - ДВ, бр. 76 от 2019 г., в сила от 27.09.2019 г.) виза за проектиране на присъединявания обект или влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), когато издаванетоим е задължително съгласно разпоредбите по ЗУТ - в случаите по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2 и 7, с изключение на случаите по чл. 140а от ЗУТ;
        2. документ, удостоверяващ вещното право върху обекта/имота или нотариално заверен договор за наем - в случаите по чл. 4, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 , 11 и 12;>


        Вашия случай според мен:
        1. Няма никаква връзка със ЗУТ по отношение на Вашия проблем;
        2. Напълно се припокрива с Чл. 4, ал. (1), т. 9 от горецитираната, действаща към настоящия момент наредба.
        Когато захарността в гроздето намалява, моята се покачва.

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Благодаря много!

          След малко ще инструктирам пълномощниците ми да действат.

          Аз така или иначе работя по въпроса за строителство но нещата не изглеждат да се случат в близките 12 месеца ако не и повече.

          Ток ми е нужен за да почна да облагородявам(поливане, сонда, осветление, интернет, видеонаблюдение и т.н.) имотите плюс когато дойда с караваната да има къде да си пусна като бял човек нужните електроуреди.

          Ясно осъзнавам, че после ще ме цакат с увеличаване на мощност но Се Ла Ви

      • #83
        Помолих в Добрич да започват процедурите по прекарване на ток и вода, ще докладвам ако/когато има интересни новини.

        Интересно ми е дали за водата ще се направят на интересни и важни като поискат строителна документация
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • #84
          Дойде ми регистрацията на кладенеца в Софийска Област, сега архитектката ми надявам се да подаде ПУПа за гласуване в Общината.

          В Добрич, хората на които възложих ми се запъват за ток и вода, карат ме да чакам новата скица с УПИ тъпо е когато упълномощените не следват изрично поръченията, но не искам да влизам в конфликти на финала, ще се чака решение на Комисията по Земеделските Земи, което е последната стъпка преди регулацията.
          Бъдете живи и здрави!

          Коментар


          • #85
            Напредваме полека лека по всички фронтове.

            Пуснахме вода и ток в Добрич.


            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot from 2021-10-31 13-33-23.png
Прегледи:488
Размер:251.5 КБ
ID:6785848


            Излезе заповед за влизане в сила на ПУПа в Софийска Област, сега изчакваме 14 дневния срок за оповестяване и възражения.

            Следват работен проект за Строеж на къща в Добрич и подаване за ток в Софийска Област.

            В Софето, нещата се движат значително по-бавно поради множество дребни проблемчета, всяко бави със седмици/месеци и резултата е налице, но човек се учи докато е жив
            Последно редактирано от BatGeorgeone; 31-10-21, 14:36.
            Бъдете живи и здрави!

            Коментар


            • #86
              Едва днес, взехме влезлия вече в сила ПУП за Софийска Област, супер мудно се движат нещата там.

              Обещаха ми днес да опитат да пуснат документи за ток там.
              Бъдете живи и здрави!

              Коментар


              • #87
                Сагите продължават и тази година

                В Добрич вече имам ток и вода, но не всички окончателни договори са готови и сега се боря да постигна това. Срещам сериозен отпор и от моите пълномошници и от дружествата и остър негативизъм защото за какво ми притрябвали договори и пломби и т.н. след като още не съм почнал да строя къщата, това били излишни неща, напълно ненужни и всеки път скандал когато им напомня, че си чакам последните документи.

                В Софийска Област очаквам тази седмица да е готова Визата за проектиране.

                В Софийска Област, получихме становище от ЧЕЗ с предложение за 6Квт, исках повече мощност но не ми се бави още процедурата. Потвърдих за 6Квт и сега чакам следващата стъпка, мисля договор за свързване и таксата от 4-5 стотака.

                И на двете места започнах действия по поставяне на т.н. временен преместваем обект а.к.а. офис/санитарен контейнер. Уж не се изисква проект, но смятам да мина през проектант с проект поне в Добрич, а в Софийско ще видим, може да видя проекта от Дч и да сменя данните и да го подам и в Елин Пелин.

                Идеята ми е да поставя по един 14-15м2 добре изолиран контейнер със санитарен възел за "нуждите и целите на предстоящите строителни дейности", а може би и нещо друго.

                Интересно ми е как тия контейнери се пренасят и позиционират, разбирай вдигат от ремаркето и спускане върху основите на терен? И на двете места и в Дч и в СО, терена е пресечен, в Дч има асвалт има и остри и тесни завои, а в СО си е направо балкан и асвалта свършва на 1км от мястото ми, което е пресечено, лека денивелация и т.н.

                Фургоните са или 6м или 7м дълги на 2.4м, което не е проблем за всеки камион над 7.5т. Тежат около 2 до 2.5т в зависимост от изолацията и оборудването и тук в Англия всеки 3 осов камион си ги носи на "гърба" и със собствения си кран ги вдига, върти и стоварва без грижи НО това на асвалта, ако добавим 1км офроуд и мека зимна/пролетна почва...

                Някой има ли опит или знае ли повече за доставката на такъв тип контейнери? За Софийска Област питам, цени и т.н.? Някакви особености и важни неща при този тип контейнери?
                Бъдете живи и здрави!

                Коментар


                • #88
                  То и тука в България в масовия случай така ги возят - камион с кран. Ако кабинката е нова, вероятно се взема от производител или дистрибутор - там ги разбират нещата. Ако е стара, вече според зависи. Аз преди години така организирах доставка на фургон за един пчелин - камиона полуприцеп за дърва, натоварване с кран, разтоварване на твърда площадка с мотокар с удължители на вилицата и оттам с трактор по черно пътче и ливадка няколкостотин метра. Фургонът беше стандартен 7 метра отдолу на плъзгачи.

                  Коментар


                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Мерси, за чисто нов контейнер си мисля. Масово доставката е тема, която не е описана на сайтовете и някой производители дори се отказват да коментират за това и питам. Според мен това е така защото има риск при пренасяне и поставяне нещо да се повреди и за това гледат да преместят отговорноста и риска при купувача, което си е точно кур*енски номер но това са особеностите на търговията у нас.

                • #89
                  По-добре помисли за някоя евтина каравана, без регистрация.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                  Коментар


                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Каравана вече има на имота, искам контейнер защото има 6-7см изолация и истинска баня и тоалетна.

                  • IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    ако е само заради WC-то, има такива контейнери. https://karmod.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE...B5%D1%80%D0%B8

                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ванка, с две жени в семейството "имаме" строги изисквания към баня, тоалетна и други такива рахаторазвалящи особености...

                • #90
                  Звъннах преди малко на няколко фирми за контейнери.

                  Теглото за 6м (20 футов контейнер) като ориентир е под или около 2 тона.

                  Транспорта за около София е около 10лв/км или по-малко.

                  Камиона е с малък кран и няма проблеми да достави и постави в леко пресечен терен, просто се избира по-сух ден и т.н.
                  Бъдете живи и здрави!

                  Коментар


                  • stefsab
                    stefsab коментира
                    Редактиране на коментар
                    Точно това. Може би ще ти трябва подготвен човек да ти изчисли, разположи, изработи и монтира/излее фундаментите. Евентуално сертификат за тях .

                  • 19R
                    19R коментира
                    Редактиране на коментар
                    А не може ли да се постави върху бетонни бордюри? Под път и над път има изхвърлени...

                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ангажирал съм Инженер проектант и той ми обеща тази седмица да ми направи един проект.

                    Питах Зам. Глав. Архиртект и той каза, че нужно някакво подобие на проект с параметрите и разположението на преместваемия обект, каза ми все едно, че подаваш за Виза за проектиране, същия набор от документи.

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X