Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Урбанизиране на земеделска земя с намерения за строеж на нов дом - много неясноти?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Почистването на терени е слабо търсена услуга у нас. Особено с механизация. Прави се с...цигани с резачки. Рядко с механизация, поради липсата на такава. Разрешение от общината за премахване на растителност може и да трябва, но 2/3 от общините изобщо нямат приети наредби за това, съответно-в наредбите им за МДТ изобщо липсва такава административна услуга...та тука може да се окажеш в друга задънена улица.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Човека е профи, бачка с общината и местните големци и НЕ иска и НЯМА да почне без да имам този документ, явно в нашата община на това гледат сериозно, инак мерси за инфото.

    • santaclash
      santaclash коментира
      Редактиране на коментар
      Ако е местен, значи там си имате уредба и човека правилно иска да си я следва. В което няма лошо-една седмица или две са нищо на фона на това, което тепърва те чака с промяната на предназначението.

  • #17
    Само да вметна, че черницата е много търсен материал за направа на бурета.

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      То и за ореха говорят че в търсен, ама 1 година не мога да намеря кой да дойде да отсече и да си го вземе .
      Имам становище от лесовъд , но ореха е между згради и няма достъп от механизация.

  • #18
    Преди време, кмета на населеното място, в чието землище е имота, даваше разрешение за отрязване на дървета в земеделските земи (до 5 броя).
    Маркираха се за извозване също с негова марка.

    Дали обаче са се променили нещата не съм сигурен ....

    П.П: Питайте за "почистване на земеделски земи от растителност .

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Аз си взех разрешение за премахване до 5 дървета , обаче това е за живи дървета. За изсъхнали и опасни не знам как стои въпроса .
      Иначе просто отидох и казах че искам да почистя двора и те ми дадоха тазрешителното ( една бележка ).
      Само че аз съм в едно село с 50 жители.

    • BulAf
      BulAf коментира
      Редактиране на коментар
      Не ги интересува какви са (изсъхнали или живи) - щом са в нивата са плевел 😉

  • #19
    Благодаря на всички за съветите.

    Оказа се, че Черниците са в едно с орехите особен вид декоративна растителност, която се нуждае от специална закрила и т.н.

    Общината има бланка "ЗАЯВЛЕНИЕ За издаване на разрешение за премахване, преместване или окастряне на дълготрайна дървесна и храстова растителност"

    Подсказано е в Интернет, че е нужно да се упоменат неща от рода на:

    Дърветата са на голяма възраст, със затихващ прираст, намалена дълговечност, несиметрични и не балансирани корони с голяма височина. Констатирани са множество механични повреди по корени, ствол, клони, наличие на суховършие и вредители по корона, V- образно сключване на клони с голяма тежест. За някой от дърветата се наблюдава гниене на дървесината с опасност от пречупване на ствола. Всички дървета се намират в зони с постоянно натоварване от пешеходци и моторни превозни средства.

    Закона(л.63, ал.2 от Закона за устройство на територията) предвижда възможност за премахнване на дървета в случай на :

    при наличие на изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, особено в основи на сгради и съоръжения, както и дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура;

    За подсилване на аргументите си, ще се позова на днешната авария в електроповода причинена от дърветата, ще се позова на скорошната авария с инцидент при който Гражданска защита е закрепила временно положението + съществуващата жалба срещу мен и ще добавя, че и в момента дърветата представляват непосредствена опасност за здравето и живота на ползвателите на моя имот и този на съседите плюс всички пешеходци и автомобили + застрашават енергопреносната мрежа ала бала....

    Прилага се Нотариален Акт, Скица и се ползва готова бланка от Общината, НЕ се заплаща такса за Становище и се чака до месец, това на теория.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • ognqn
      ognqn коментира
      Редактиране на коментар
      Да споделя и мойте перипетии с дърво:
      Черница засята в гробищата,от родителите ми.Станала 7/8 метра и буйна корона.Корените надигат надгробните плочи и всички се оплакват от дървото.
      В чудо се видях.Никой не иска с вишка да реже,защото с падането си клоните чупят паметниците.
      Първо питах еколога на общината и писах заявление до кмета.Дадоха разрешение без проблем.Намерих двама сръчни тъмни сънародници,които се качиха и с брадва внимателно изкастриха короната.След това с машина нарязаха и ствола.Струваше ми 200лв.,но работата стана перфектно.С механизация-вишка шеще да излезе тройно като цена.
      Само като допълнение по време на рязането аз и двама приятели следяхме процеса и помагахме с изнасянето на клоните.Думата следяхме е важна,за да се стигне до щастлив край.

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря Иван и Огнян, на там съм се насочил и аз, шилка имам, триони, мачете също, стълби има под наем, въжета, помощник ще намеря може би и после внимателно ще опитам да оправя първо опасните клони докато чакам разрешението, което още не съм подал.

    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Рязането на високо дърво, близо до сгради , не елементарна работа .
      https://www.youtube.com/watch?v=9pSUskOVZGQ&t=1333s

  • #20
    Ех бат Георге...
    Труден и трънлив е пътя по който си тръгнал.Става всичко става - ама толкоз мъка нерви време ресурси...
    Описаното от теб място отговаря на района на Гаази баба край Добрич.Или района по пътя на село Богдан.
    Всички тия препирни и простотии с пуп муп фуп ток вода и прочие можеха да бъдат избегнати...
    Долу горе парцел със статут като твоя му искат около 5-10-15 хиляди...
    С оправен статут(има ги доста) ги има и за 15 000лв....долу горе от 3 до 5 хиляди е разликата между "оправен"(статут ток и вода) и неоправен парцел
    Ама майната му на статута- въпроса е че за тез пари има готов прокаран ток и вода...Хич не е малко...
    Винаги след продажбата възниква въпроса смяната на статута и прокарването на ток и вода струват ли 5 000??? Нервите и времето(минимум година) не ги броя...

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Ти да не си ми земляк бре, много ги чуваш
      Сега сериозно, да за там иде реч, ама ако ми намериш парцел за 15-20 бона в регулация още утре правим сделка, хич ги няма хубавите парцели еле пък в регулация.
      Моя е близко до старческия за това си го харесвам.
      На мъдър и зрял човек "звучиш", като такъв сигурно си осъзнал, че лесните и бързи победи не са сладки, не, че обичам да ми е гадно ама знам, че без да си платя цената няма как да мина метър и те така те

    • KingofROAD
      KingofROAD коментира
      Редактиране на коментар
      Точно така, лесна и бърза победа не е сладка и ценна. И лесно се пропилява, не се пази и цени. Няма да се плашиш. Щади си нервите и здравето, не се престаравай излишно, и не се връзвай на тоя и оня, и който мине. Едно по едно нещата ще се напипат по правилния и здравословен начин.
      И аз съм на подобно дередже от 2008-ма насам, когато решихме да се изнесем на село, около 25км. от Пловдив. ПУП, муп и тн екстри не съм имАл, но за сметка на това 90% от постройките по двора бяха кирпич, строен предимно от прадядо ми. Най-новата постройка е строена в началото на 70-те. Външна баня и тоалетна. Плевня по-гоУЕма от старата къща, целия двор опасан по оградите с навеси. Асмалък по средата на двора около 400кв. Около 40 годИн почти нищо не побарвано и ремонтирано, освен по-новата постройка от 70-те - боядисване отвътре. Бащата на един приятел ми даде кураж да започна.
      И това беше само началото... Сега като си дам една равнометка как съм започнал, и каква работа съм отметнал 90% сам, или с един майстор и аз общак (с малко дребна лична механизация), свят ми се завива, и съм горе-долу по средата на идейния проект. Междувременно и други щуротии, дандании, и тръпки в жуотя на мравкити. Но не съм се отказал, и продължавам да продължавам...

  • #21
    Тия дни обикалях селата в региона и забелязах възможността да се снабдя с камъни, големи, дялани и/или просто оформени камъни с всякакви размери от няколко до може би стотин КГ размери. Не говоря за т.н. Балчишки камък, който е някакъв си вид варовик с много следи от раковини/миди, не ме кефи много този тип камък.

    Въпроса ми е следния - как е най-ефективно и ефикасно да се товарят и разтоварват камъни за зидария на къща/оргада?

    Мислех си с т.н. камион с кофа тип ножица но няма ли да ги натроши, това ме безпокои?

    Има и вариант на ръка но ако се товари във висок камион, гърча ще е нечовешки, може да ме викат на съд в Хага.

    Имам ремарке но е малко за товарене, най-много около тон да нося, а това е смешно като количество камъни.

    Да взема палети на които да се редят и обезопасят(пристегнат/фиксират добре) камъните и после камион с кран да вдига палетата, мисля има такива като вилици за вдигане на палета с кран, дали е добра идея?

    Местата от където може да се вземат камъните са стари зидове, още от турско време, стари къщи или от миналия век или още от по-миналия то там мисля ще е нужно механизиран метод инак камък по камък ще е мъка.

    Знам, че има магазини и строителни борси, но от няколко години съблюдавам принципа "Рециклирай и използвай отново" за всичко, което мога, искам да събера камъни правени с душа и в които аз ще вложа душа и пот, който знае за какво говоря ще ме разбере.

    Целта, или по-скоро мечтата ми е да имам къща с много камък и с много дърво, към момента с тия кризи и проблеми е добра възможност човек легално да се снабди с хубави материали, за което и задавам тия въпроси.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Едва ли е законо да идеш да вземеш на някого падналата ограда
      "Брането " на строителни материали , преди време го даваха по новините
      Ако си се разбрал със собственика , се извинявам за коментара.

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Не ме четеш добре, Ванка, казах легално да се набавят, което означава да се купи, от десетки години насам избагвям всячески кражбите, дори и една шепа круши не бих откраднал освен ако не съм притиснат и не ми се налага.

    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Моя грешка , имаш бира

  • #22
    Вчера влязох и прекарах почти цял ден в "джунглата" където освен като Маугли се почуствах и като мисионер, защото ми предстои да "култивирам" част от съседския манталитет.

    От друга страна е хубаво да имаш съседи, които мислят за теб и ти "помагат", ето например бяха ми оставили стотици празни чували от пелети, стотици празни бутилки(стъклени и пластмаса), огромни купчини с изрезки от храсти и дървета, стари обувки и дрехи и може би най-важното, няколко чувала с кучешки лайна, подозирам за да покрият нуждите ми от тор, как да не кажеш "Евалла" на такива добри хора.

    Направих няколко табелки на които писмено изразявам благодарността си и също да им напомня, че имота вече се ползва и стопанисва.

    Подадох искане за Разрешение за сеч, имам входяш номер и чакам посещение и становище.

    Още една хубава новина, открих шахта и две чешми, в моя и в съседния имот, тоест имаме чешми и вода, която е прекъсната от шахтата, в Понеделник ако ми остане време ще ида да платя във ВиК да ме включат отново и да опитам да намеря старата партида или може би да си отворя нова, което би станало по-лесно и бързо.

    С една голяма купчина камъни, бетонни късове и тухли (отново подарък от съседите) смятам да "симулирам изграждането" на сонда та ако ми пуснат проверка от Басейнова да имам на какво да се позова от кумова срама.

    Трябва да си набавя лопата, мотика, тръба Ф25-30мм, ъгъл и някакъв вид кран или тапа, барем малко оприлича на сонда "симулацията" за нуждите на прекарване на ток.

    За да не съм голословен, ето едни бързи снимки от Преди и Сега

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:2020-07-25 08.01.177.jpg Прегледи:0 Размер:826.4 КБ ID:6628013
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:2020-07-25 12.23.197.jpg Прегледи:0 Размер:868.0 КБ ID:6628014
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #23
      Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
      ...
      Въпроса ми е следния - как е най-ефективно и ефикасно да се товарят и разтоварват камъни за зидария на къща/оргада?
      ...
      Според мен те така:
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1587114629-29012400.jpg Прегледи:0 Размер:185.7 КБ ID:6628039
      Има ги в България, викат им "палетки страници" или "палетна яка" (от англ. - pallet collar).
      На първо четене, твоят всезнаещ адаш Чичо Гошо ми каза за старозагорска фирма, която иска 18-и-нещо лв за чисто нова яка. Имат реклама във фацебука. Немам такова бук и не можах да видя за кой размер палети са им яките.
      В английския ми гараж имам няколко такива за 1200х1000 палет. Височината на една яка от моите е 200мм. Имах и няколко пластмасови палета от този размер, ама ги разкарах по настояване на стопанката на къщата.
      Последно редактирано от krasi-mir; 26-07-20, 09:40.
      Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto, Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

      Коментар


      • #24
        Най ефективно се товарят камъни, ако терена позволява викаш си един товарач и една 4 оска със стоманен кош и товариш .

        Коментар


        • #25
          Трябва ви е това от снимката, мангали и КамАЗ.
          По изключение може с товарач. Не за друго. ми му е скъпа машиносмяната.

          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

          Коментар


          • #26
            Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
            Трябва ви е това от снимката, мангали и КамАЗ.
            По изключение може с товарач. Не за друго. ми му е скъпа машиносмяната.

            Това от снимката не знам от къде ще го търси, и колко ще му стъпи в пари. Машиносмяна на комбиниран багер е 40-50 лв., това за големите, малките по 40. Нищо скъпо не въждам. За изкопа за дренажа платих 5 часа, два от които за път. Изкопа 32 м., широчина 1 м. и средна дълбочина 1.5 м. За 200 кинта не знам колко мангала ще се подпират по лопатите поне 10 дена. А, и бонус изкопаната пръст я разстла в парцела, и извади коренищата на една джанка саморасла на оградата.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

            Коментар


            • KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Механизацията си е механизация. Аз преди време копах с 8 тонен трактор с багер и товарач, за около 320лв. машиносмяната, за 8 часа работен ден. + 200лв. за 5 тонен камион. Ако успееш да им уплътниш времето с добра организация, и разчет на действията, ще се отметне много работа. За същите пари и време, мангалите я свършат 1/4, я не. При това с много ръчкане и бой по канчетата...

          • #27
            Много евтино това. Явно има безработна техника в района.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

            Коментар


            • #28
              Уточнявам, че 40 лв. на час. Колко да е евтино - обезсмисля всякакви хамалски изпълнения и си свършваш работата за един ден, без да го изграеш надзирател на затворници. Все пак София не е България . Всичко зависи колко машини има в региона.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • #29
                абе наистина се върти около 40-50 лева на час... Но...
                За един час - никой няма да дойде... изобщо под 100 лв пак мисля че никой няма да дойде...Сиреч трябва да има достатъчно обем работа да оправдае разкарването на багера.Защото ако е по малко от една машиносмяна(8 часа) задължително вземат пари за транспорт...
                Сега друг е въпроса - ако наблизо има багер и просто да си уплътни времето между два обекта..

                Коментар


                • #30
                  Благодаря на всички за хубавите и полезни идеи относно камъните. Аз взера положих първия камък ей така символично, исках да е ръчно дялан но такъв хубав не намерих и положих един подбиран и може би леко подравнен, та вече се почна строежа с камъни )

                  Сега малко по-сериозно, тъкмо се върнах от Варна от иБаси'ейнова дирекция и нося не много радостни новини. Мацката ми обясни, че моя регион на Добрич май се води към БД Плевен, което не го повярвах но не ми се спореше.

                  Спор или по-скоро културна дискусия проведох когато ми предложи да подам за регистриране за стопански нужди понеже - имота не е в регулация, таксичката е около 250лв + водомер и т.н. Обясних на дамата, че това няма как да стане въобще и тя ми принтира формата за битови нужди, където няма такса, обаче имало нужда да се предостави документ който аз нямям понастоящем.

                  Трябва ми "Бележка от Кметстово/Общината" за наличие на кладенец(сонда), идея си нямам това какво е но ще опитам да го извадя, дано стане бързо.

                  Тъпото е, че вече няма мигновенно регистриране на кладенци, всички процедури отнемат до 30 дни, което е тъпо, преди ставаше мигновенно и издаваха документ веднага.

                  Хубава новина,може би е, че видях в Интернет на сайта си местното Енерго да предлага в една от бланките за включване на нови абонати - ток за нуждите на косене и паркоосветление, което аз мисля да изменя леко на "Косене, електрозахранване на Сигнално-Охранителна Техника (СОТ) и Видеонаблюдение" съмнява ме това да мине през лелките в Центъра за клиенти но съм готов за културна дискусия с ескалации стига да успея да подам документи и да започна процеса.

                  Сега си оправям застраховката, че сутринта тръгнах за Варна и на средата на пътя осъзнах, че ми и е изтекла застраховката на колата, та се върнах и с такси ходих и се върнах, което малко ме "позаболя в джоба" но случва се понякога и това, можеше да е и зле ако ме бяха спряли полицаи примерно, 2-3 пъти ги избегнах с отбиване преди тях, та явно минах на косъм.
                  Бъдете живи и здрави!

                  Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X