Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Урбанизиране на земеделска земя с намерения за строеж на нов дом - много неясноти?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Челен товарач за 60-70 лв без ДДС, малко багерче 40 лв -приятелска цена без документ, среден багер с гребло отпред и кофа отзад 50-60 лв без ДДС. Всичко това стафка за 1 час. Отделно се плаща за транспорт. Ако се работи в рамките на града и работата е за повече от 1 ден, не се заплаща за транспорт.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • gy6ter
      gy6ter коментира
      Редактиране на коментар
      Да попитам ли човек ,който има и багер и малък самосвал дали е свободен ?

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси много за предложението, но ми е много рано. Още не съм почистил парцела. Гущер, ти местен ли си, питам защото за на патро оки имам и други питания, които не са за публичното пространство?

    • gy6ter
      gy6ter коментира
      Редактиране на коментар
      Не съм местен ,но ако искаш ще ти пратя телефона на човека ,може да дойде да види за какво става въпрос и евентуално да го попиташ за това което те интерисува .Говорих с него ,правил е такива ,,дребни " работи .Не знам дали не може да почисти с багера и парцела ,което за мен е добър вариант ? Ще ти пратя моя телефон на лични ,за да се чуем ,ако желаеш ,защото имам и друг познат там .

  • #32
    Днес ходих до ВиК, защото намерих в имота си шахта в прекрасно състояние и не една а две чешми, подозирам едната е за мен другата за съседа по парцел.

    ВиК обаче не успаха да намерят номер на партида по нито едно от половин дузината имена, които опитах на предишни собственици.

    Една жена много мило се съгласи да помага, звънна на някакви стари инкасатори те да помагат също, та утре и по този парараф ще опитаме.

    Трудността идва от липсата на водомер с уникален номер и т.н., липсата на адрес защото местата не са в регулация и многото години бездействие на предишни собственици.

    Един приятел обаче и даде страхотна идея, от Агенция по вписванията или новия Електронен Регистър, който заработи днес да се поиска Справка за имота. Тази справка трябва да покаже всички предишни собственици, тъпото е, че още не съм си подновил УЕП а днес е вече късно.

    Ето още едно малко препятствие за преодоляване
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #33
      Днес отидох до Агенция по вписванията.

      Извадих имотна справка за всички парцели граничещи с моя + копие от Нотариалния акт на жената на чиито имена се водят партидите на имота, всичко става бързо, лесно и чудесно и само за 12.30лв, супер.

      Извадих си и УПИ дано за в бъдеще мога такива неща да ги правя от дома отдалечено.

      Малко трябва да поработя и после мисля да пробвам във ВиК да пусна водата ако всичко е наред и открием партидата.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        какво включва тази имотна справка? и как идентифицираш имота, за който я искаш?
        какво е това УПИ, с което ще работиш отдалечено? да не е КЕП

      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Иване, справката съдържа всички сделки, идентифицира се по номер на имота по кадастър, вещни права и промени по имота през годините, съдържа имена и ЕГН на хората упоменати в следките. Освен това извадих копия от всички Нотариални актове за последните 70-80 години, имота е бил раздробяван и прехвърлян много пъти, но поне извадих повечето имена през годините.
        УПИ няма, има Идентификатор на имот по кадастрален план, код на града.октет_квартал.отктет_парцел_номер.

      • IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        аз нямам такъв идентификатор и мога да правя справки само по ЕГН на собственик. То за имота не е и имало документи, 2005г. е съставена т.н. констативка, с който НА едни хора - наследници са обявени за собственици на имота.

    • #34
      С ВиК за момента дърво, не успях да открия партида по имената на предишните собственици за последните 40тина години.

      Искат ми над 700 лева да ми пуснат партида и водата, а шахта имам, чешмата ми е в двора, просто им е тъпа системата и там моя имот не е нанесен или по-скоро е нанесен като пустеещ парцел без партида.

      Ще опитвам още начини защото не смятам за редно да дам една торба пари за 25см цолова тръба и един водомер + половин час работа на техника, щото точно това е нужно.

      П.П. Сега проверих, искат да ме цакат с топла бира, 700лева е такса за изграждане на водпроводно отклонение с Ф40 до 10 метра, а аз това го имам, имам и изградена шахта и спирателен кран, нужни са водомер, пломба и 25см цолова тръба.

      Някой има ли идеи как да се опитам да си постигна целта - да намеря партидата, да я сменя на мое име и да си пусна водата?
      Последно редактирано от BatGeorgeone; 28-07-20, 15:36.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Да, нещо не е така с цената, а и по спомен нормалното отклонение е с по-малък диаметър тръба(освен ако не е за някой жилищен блок или подобни).
        Освен това, те няма просто да ти узаконят нелегалното отклонение, ако хептен не ги насилваш да го направите по този начин, а ще си ти пуснат ново отклонение, по новите стандарти, което включва и спирателен кран извън пределите на имота.
        Незаконното отклонение ще ти го отрежат и затапят, ако им кажеш за него, или ако го намерят(Може новото да не го искаш в тая шахта).
        А новото отклонение си е ново, и за тях и за теб е добре да не създава ядове в бъдеще, докато старото на незнайни години, не се знае дали въобще ще го бъде.
        Просто проучи по внимателно ценоразписа, от близък човек знам, че около София цената е под 200лв.

      • santaclash
        santaclash коментира
        Редактиране на коментар
        На 200-те лева сложи отзад още 2 нули. София-област, цена от миналата година, края на лятото. Точно така- 20,000 лева ми поискаха.

      • cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Говорим за отклонение десет метра, а не ако си някъде, където водопровода е далече.

    • #35
      Относно партидата. Опитай се да намериш/разприказваш с човека който е взимал параметрите на водомера преди. Някъде имат стари тетрадки /данни за предишния номер на партидата.

      Коментар


      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Мерси за съвета, опитах, от едни 20тина години май не е плащано нищо и никой нищо не знае.

      • IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        аналогично, във ВиК Перник ми казаха, че нямат база данни с номер на водомер или адрес, само трите имена на титуляра и кое от село е. За разлика от тях в ЧЕЗ намериха партидата и по адрес на имота и по име на собственика и то при положение че последните 16г. никой не е живял там

    • #36
      Има голям шанс въобще да е нямало открита партида. Не си ли чувал за незаконно отклонение?

      Коментар


      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Чувал съм. Ще посъбера още малко съвети и ще реша как да процедирам.

    • #37
      Там по Добруджа цената за кубик вода не е ли доста висока? А правене на сондаж? А иначе ако е имало място за водомер или някаква шахта би следвало да не е незаконно присъединяването.

      Коментар


      • santaclash
        santaclash коментира
        Редактиране на коментар
        Има доста съоръжения, които в ония години са били към Напоителни системи. Снабдявали са цели махали, без отчитане на потреблението, предимно вилни зони. Такива времена са били...

      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        На времето е било малко тъмна Индия, но сега нещата са други и без становище от ВиК или без легална партида от ВиК мога да забравя за виза за проектиране и строителство, аз за това и се мъча, щото водата и тока са едни 70-80% от причината за получаване или отказ за Виза за проектиране и последващи Въвеждания в ескплоатация (т.н. Акт 16).

    • #38
      След малко тръгвам за НАП, до снощи не знаех, че като нов собственик трябва да си регистрирам имота в НАП, мислех, че нотариуса върши това.

      Сигурно може и по електронен път да се направи, но ще ида на место да видя как се вади ПИК от НАП и дали не искат нещо лично да се прави.

      ВЪПРОС:

      Как да тълкувам текста на закона по-долу когато в първия параграф попадам в графа "дължи данъци" защото по ОУП съм във вилна зона а в следващия втори параграф попадам в графа "не дължи данъци" защото съм мноооого под 1,680.00лв като данъчна оценка?


      Данък върху недвижимите имоти




      Режимът на облагане с данък върху недвижимите имоти е регламентиран в чл.10 - чл.28 от Закона за местните данъци и такси.
      Обект на облагане
      С данък върху недвижимите имоти се облагат разположените на територията на страната сгради и самостоятелни обекти в сгради, както и поземлените имоти, разположени в строителните граници на населените места и селищните образувания, и поземлените имоти извън тях, които според подробен устройствен план имат предназначението по чл. 8, т. 1 от Закона за устройство на територията (за жилищни, общественообслужващи, производствени, складови, курортни, вилни, спортни и развлекателни функции, за озеленени площи, за декоративни водни система, за движение и транспорт, включително за велосипедни алеи и за движение на хора с увреждания и други) и след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон.
      Не се облагат с данък
      • поземлените имоти, заети от улици, пътища от републиканската и общинската пътни мрежи и железопътната мрежа до ограничителните строителни линии;
      • поземлените имоти, заети от водни обекти, държавна и общинска собственост;
      • земеделските земи и горите, с изключение на застроените земи - за действително застроената площ и прилежащия й терен;
      • недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително.


      Последно редактирано от BatGeorgeone; 29-07-20, 06:11.
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • #39
        Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        След малко тръгвам за НАП, до снощи не знаех, че като нов собственик трябва да си регистрирам имота в НАП, мислех, че нотариуса върши това.

        Сигурно може и по електронен път да се направи, но ще ида на место да видя как се вади ПИК от НАП и дали не искат нещо лично да се прави.

        ...
        Трябва да подадеш декларация по чл. 14 от ЗМДТ. Не знам да може по електронен път. Към нея искат и нотариален акт, скица и каквото още е хрумнало на съответната община.

        Ние не сме неутрални!

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси, ще прочета подробно по този член какво се изисква.

        • Чавдар (V93)
          Чавдар (V93) коментира
          Редактиране на коментар
          По-добре питай в общината. Че често пъти има творчество на местна почва.

      • #40
        Декларация може по пощата, препоръчано, после ще получаваш известие какви данъци и колко дължиш, а за ПИК искат само лична карта и става за минути, извади си.
        ________________________________________________
        Subaru OUTBACK 2,5
        Hyundai TUCSON 2.0

        Коментар


        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси за съвета, ти говориш за хартиен носител, аз обаче вече имам УЕП и остана да си извадя ПИК и смятам всичко каквото мога да го пускам по електронен път, защото инак за всичко се ходи лично, виси се по гишета и т.н.

        • stefsab
          stefsab коментира
          Редактиране на коментар
          Най-често с УЕП става навсякъде. Алтернативно само за НАП, НОИ и още няколко администрации става с ПИК, за да не плащаш подръжка на УЕП примерно към банксервиз или другаде.

      • #41
        Кога е закупуван имота?
        Ако е земеделска земя данък не се дължи. Дължи се само за постройките.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

        "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

        Коментар


        • IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          2 месеца е срока за деклариране на имот, и почти съм сигурен че не може да се подаден декларацията електронно, попълваш, подписваш и пращаш с обратна разписка - важна е датата, за да не те глобят да неподаване, а ако има грешка, те ти звънят

        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси Иване, и аз така знам, набавих си хартийките за подаване, ще ги погледна и ще подам в идните дни, и аз предпочитам да играя на сигурно и да съм изряден.

        • stefsab
          stefsab коментира
          Редактиране на коментар
          От началото на седмицата има нова визия търг. регистър и имотния регистър. Може да има някакво обединяване на базите. Пробвай през портала дали ще стане.

      • #42
        При мен миналата година нотариуса уведоми общината за закупения имот, и ми го зачислиха без да ходя в данъчното.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • #43
          Токущо ми звънна човек от Общината да ме уведоми, че е огледал имота, съгласен е с искането ми да премахна двете опасни черници и ми обеща да издаде Заповед за премахване.

          А днес сутринта видях как един камион с кран-кофа товареше камарите боклуци за които сигнализирах миналата седмица в Еко отдела на Общината.

          До момента мога да отбележа, че нещата се случват, може би малко по-бавно от колкото ми се иска но се случват.
          Бъдете живи и здрави!

          Коментар


          • #44
            Според мен се движиш с доста прилична скорост. Като знам какви са чудеса по държавните институции и монополите. Но понякога и мен са ме изненадвали приятно.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

            Коментар


            • #45
              Цялата процедура ще е към две години и то ако няма извънредни избори, че тогава всякаква администрация умира. Без таксите ще ти излезе между 2 и 4 евро за квадрат. Както сам си се убедил, няма значение какво има построено около теб, а какво е по документи. На геодезиста му трябва пряка видимост до всяка една точка за трасиране, тоест нищо по-високо от метър.

              Коментар


              • ak101
                ak101 коментира
                Редактиране на коментар
                До преди година се занимавах професионално, сега може да са се променили цените бюрокращината е същата. 6 месеца виза за проектиране, ако имаш УПИ, ти в случая имаш ПИ и трябва да го направиш УПИ. Трабва да минеш през един куп институции, да докажеш, че не си в НАТУРА 2000, че земята не е поливна, коя категория е, съгласувания с експлоатационните предприятия. Най-добре си намери човек, който се занимава с това и има връзки по съответните министерства, дирекции и агенции. Сам дори и да успееш, което е съмнително, ще е много по-скъпо, бавно и изнервящо.
                Последно редактирано от ak101; 31-07-20, 14:21.

              • BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                И аз това чувам масово от хора участвали в този филм, аз нямам и избор, не съм наблизо и няма как физически да се занимавам, за това просто исках да съм много наясно с процесите, с цените и т.н. преди да наема някой и да му дам една торба с пари.

              • ak101
                ak101 коментира
                Редактиране на коментар
                Няма как да си наясно с процесите, защото постоянно се изменят наредби и правилници. Отделно зависи калинката зад гишето дали и е обърнато внимание тая сутрин.

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X