Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цена на проект

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цена на проект

Много зле става, когато проектантите започнат да се изживяват като художници, ама от скъпите.
    ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Когато строи къща, човек трябва мооооого да мисли!

Защото тая работа се прави веднъж!

Дори децата се правят повече пъти!

От старите архитекти знам, че къща без слънце не е къща! /и без въздух, което автоматично прави всички къщи с тавани под 3 метра неотговарящи на човешките естествени нужди за пространство/. Човешки нужди! В оборите се гони нисък таван, за да се пести топлината, тъй като се отопляват от телесната температура..

Още оттук започват проблемите - как да се вкара слънчева светлина поне във всекидневната! Затова се ходи на място, гледат се близки дървета и сгради, хълмове, следи се по часовника къде пада сянката и в колко часа../ за да грее сутрин в кухнята, следобед във всекидневната/Свалят се от градоустройството височините на съседните сгради и се смята височината и мястото на бъдещата висока растителност, която да закрива грозните гледки, но не и сантиметър повече...

Чертае се бъдещият проект с тебешир и реални размери на някой изоставен паркинг, за да се добие представа, дали има достатъчно място за дишане или ще си удряш краката в ръбовете на мебелите..

Необходимите неща са толкова много, че след като ги обмислиш отвътре - защото най-важното е функционалността на жилището, самият проект е като да ти ушият пантлони по мярка!

Отъде идва главния шум, за да обърнеш гърба на къщата натам, стъпалата достатъчно ниски ли са за да имаш сили да се качваш на дърти години до спалнята /защото има и вити стълби, непреодолими за възрастен човек/...

Къщата се мисли много години, проектира за месеци, строи бързо и ползва завинаги!

Така, че тук интересите на проектанта са последна грижа!
      Последно редактирано от Volk; 08-12-09, 17:08.

Коментар

Когато и да ви се наложи да ползвате услуги на проектант или архитект трябва да се сещате за двата основни принципа:

1. Архитекта се разделя с проекта в момента на последното плащане..
        2. Вие ползвате това, което той е направил, понякога - доживот..

Е, ако няма да го ползвате е лесно - един мой шофьор като види кола, която пуши казва - " А, тоя я продава!"

А тия приказки с "незаконността" на купуването на идейния проект и превъзлагането му на друг вървят пред прости хора,ако беше така отдавна архитектите щяха да дават договори с 50 страници , а не с 3 и с акцент върху банковата сметка...

Не се ловете на алабализми за това! Най-малкото щяха да искат 50 % за идейния проект, но явно разчитат на "тревопасни", дето ще захапят кукичката ....
        Последно редактирано от Volk; 08-12-09, 17:41.

Коментар

Общо взето къщата се състои от три неща - слънце , тишина и пространство...

Ако едно от трите липсва, хич не си правете труда!

Ще бъде поредната Хеопсова гробница!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            Общо взето къщата се състои от три неща - слънце , тишина и пространство...

Ако едно от трите липсва, хич не си правете труда!

Ще бъде поредната Хеопсова гробница!

Вальо, това трябва да отиде в златния фонд. По-точно описание на къща в която искам да живея, събрано в толкова малко думи не бях срещал до сега....
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
            Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Благодаря ти!

Нали това е идеята, да си казваме кой какво дърво е изял и как да предпази колегата да не затъне в блатото!

Никой от северния склон не се е преборил с мухъла и мрачната обстановка, колкото и пари да е вкарал там!

Бога е слънцето!

Коментар

Аз лично, не бих тръгнал да съдя някой за такова нещо - някак нечестно ми се струва. Има обаче и такива колеги, аз поне знам за един такъв случай. Много бих искал да ми посочиш къде в закона за авторското право е посочено това твое твърдение. То е вярно когато се прави обществена поръчка и проектантите са физически лица.

Не искам да се правя на юрист, просто ми се струва безмислено да се правят такива акробатики. По-добре отиди при някой който работи качествено и не взима космически суми. Един идеен проект сам по себе си не е достатъчен за да ти стане хубава къщата, а и нека не се залъгваме - архитекта не е художник и къщата не е платно. Тя преди всичко е предназначена за живеене. Аз винаги си правя симулация на слънчевото греене и се старая спалнята да гледа на Изток и това няма много общо с изобразителните изкуства.
                За съжаление част от колегите живеят и работят на принципа ден година храни и подтикват човек да спести от безумно високия им хонорар и да вложи парите в нещо, което да ползва реално. Затова напълно разбирам подхода ти. Просто не съм убеден на 100% че е правилния.
                Малко ми изглежда като да отидеш със снимка на пръстен Faberge при Иван златаря. Не, че няма да ти го направи - той е доста сръчен по принцип - но няма да е съвсем същото.
                Александър

Коментар

И още нещо - при оферта, поинтересувайте се какво точно ще влиза в проекта, защото после водопроводно отклонение, ел. табла (недай си боже траф) , геоложки доклад и проект за ограда олекваш с 1000-2000 лв. минимум.
                  Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                    Аз лично, не бих тръгнал да съдя някой за такова нещо - някак нечестно ми се струва. Има обаче и такива колеги, аз поне знам за един такъв случай. Много бих искал да ми посочиш къде в закона за авторското право е посочено това твое твърдение. То е вярно когато се прави обществена поръчка и проектантите са физически лица.

Не искам да се правя на юрист, просто ми се струва безмислено да се правят такива акробатики. По-добре отиди при някой който работи качествено и не взима космически суми. Един идеен проект сам по себе си не е достатъчен за да ти стане хубава къщата, а и нека не се залъгваме - архитекта не е художник и къщата не е платно. Тя преди всичко е предназначена за живеене. Аз винаги си правя симулация на слънчевото греене и се старая спалнята да гледа на Изток и това няма много общо с изобразителните изкуства.
                    За съжаление част от колегите живеят и работят на принципа ден година храни и подтикват човек да спести от безумно високия им хонорар и да вложи парите в нещо, което да ползва реално. Затова напълно разбирам подхода ти. Просто не съм убеден на 100% че е правилния.
                    Малко ми изглежда като да отидеш със снимка на пръстен Faberge при Иван златаря. Не, че няма да ти го направи - той е доста сръчен по принцип - но няма да е съвсем същото.

Хора, отръскайте се от тия неща и не забравяйте, че вие плащате на музикантите - не те на вас!

Дали им харесва не е важно, важното е преди да направите който и да е превод на финикийски знаци към "изпълнителя" на вашите идеи да имате пълно удовлетворение....

Всичко друго е прецакване...

Вероятно съм досадил на форума, ако има такъв момент, чакам сигнал да прибера чифте пищови!

Коментар

Хора, отръскайте се от тия неща и не забравяйте, че вие плащате на музикантите - не те на вас!

Дали им харесва не е важно, важното е преди да направите който и да е превод на финикийски знаци към "изпълнителя" на вашите идеи да имате пълно удовлетворение....

Вероятно съм досадил на форума, ако има такъв момент, чакам сигнал да прибера чифте пищови!
                      Продължавай.... Даваш бая цени идеи и сентенции Това с музикантите също ме наведе на определени мисли....
                      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Аз не мисля, че твърдя обратното. Мои близки се занимават със строителство и често си говорим (и спорим) за същите неща, за които говориш и ти. А колкото до цените (темата) - вървят надолу, като в София още не са паднали много, но колеги в моя роден град ми споделиха, че 6 евро на квадрат вече е постижимо и то при добрите проектанти. Ще проуча още и ще се опитам да направя по-подробна разбивка за да сверим с останалите.

ПП.
                        Пуцай куме, м.. им фашистичка.
                        Александър

Коментар

Споделям собствен опит:
                          -Къщата в която ще живееш трябва да ти харесва.
                          -Архитекта,ако не му стане ясно какво искаш прави каквото на него му харесва-не на теб.
                          -За да направя задание след като купих парцела изясних си колко стаи,квадратура,гаражи ми трябват(и мога да си позволя).
                          -Според изложението на парцела и идеи,заети от сайтове за продажба на проекти дадох на архитекта "идеен проект",който след наколко съгласувания се превърна в истински проект.
                          -Относно слънцето в къщата съм на мнение ,че слънце в прозорците е полезно само зимата;лятото е много вредно-особенно в Пловдив
                          -Затова всички прозорци с южно изложение си имат стреха(покрив),който пуска слънцето вътре само зимата...
                          -Най-полезното нещо в моята къща се оказа навеса в двора(барбекю;лятна кухня),в който прекарвам 8 месеца в годината...
                          0+

Коментар

Първоначално публикуван от Emil (0n4o) Преглед на мнение
                            Споделям собствен опит:
                            -Къщата в която ще живееш трябва да ти харесва.
                            -Архитекта,ако не му стане ясно какво искаш прави каквото на него му харесва-не на теб.
                            -За да направя задание след като купих парцела изясних си колко стаи,квадратура,гаражи ми трябват(и мога да си позволя).
                            -Според изложението на парцела и идеи,заети от сайтове за продажба на проекти дадох на архитекта "идеен проект",който след наколко съгласувания се превърна в истински проект.
                            -Относно слънцето в къщата съм на мнение ,че слънце в прозорците е полезно само зимата;лятото е много вредно-особенно в Пловдив
                            -Затова всички прозорци с южно изложение си имат стреха(покрив),който пуска слънцето вътре само зимата...
                            -Най-полезното нещо в моята къща се оказа навеса в двора(барбекю;лятна кухня),в който прекарвам 8 месеца в годината...
                            +1 - ето това е правилния начин да разсъжаваш - без крайности.
                            Съще така е много приятно, когато спалните с ана Изток и сутрин не те буди часовник а слънцето. После се чувстваш отпочинал целия ден.
                            Александър

Коментар

Аз правя веранди,барбекюта...старая се винаги да предложа поне два идейни проекта/аз му викам идейки /,никога не си позволявам да давам мнение кое е хубаво и кое не е - това е право на клиента. Наскоро аз бях в ролята на клиент /за един строителен проект/,в момента в който почнаха да ми обясняват какви били стандартите ,кое било хубаво и модерно ,просто си станах и си тръгнах. КЛИЕНТА ВИНАГИ Е ПРАВ - това е истината ,просто всички трябва да свикнем с това.

Коментар

На колегите, които правят сгради за еди колко си стотин хил. лв. и нагоре , но искат да спестят 0.ххх % от тази сума за проект ще им покажа какво влиза в цената на на един проект(copy/paste от КИИП):

Себестойността на проектантската услуга се състои от
                                :
                                1.
                                разходи за труд, включващи възнаграждения и задължителни осигурителни вноски за
                                персонала
                                , пряко ангажиран с проектирането;
                                2.
                                разходи за труд за обслужващ и административен персонал;
                                3.
                                разходи за социални осигуровки;
                                4.
                                разходи за материали и консумативи;
                                5.
                                разходи за комуникации (телефон, факс, достъп до интернет и други);
                                6.
                                разходи за поддръжка на офис (наем, електрическа енергия, отопление, вода и други);
                                7.
                                разходи за транспорт;
                                8.
                                разходи за хардуер и софтуер;
                                9.
                                разходи за механизация;
                                10.
                                разходи за амортизация на техника, софтуер и сгради;
                                11.
                                разходи за застраховки;
                                12.
                                разходи за командировки;
                                13.
                                разходи за обучение за поддържане и повишаване на професионалната квалификация на
                                персонала
                                ;
                                14.
                                други специфични (присъщи на услугата) разходи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X