Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цена на проект

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цена на проект

Не знам дали ви прави впечатление, че обера откак е пуснал темата не е обелил и дума.
    http://forum.offroad-bulgaria.com/%5...g%20%5B/img%5DFreelander 1.8, 16 v

http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg
    http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictu...rget=_blank%3E

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Няма такъв филм..

Схемата е пробвана многократно и работи перфектно!

Единственото което не се вписва в нея е наивното очакване на архитекта, че е заобиколен само от шарани!

Изпълнения договор е напълно достатъчен за да си коректен..

Има и опция за разумния архитект!

Да влезне в час със цените на пазара...или да си види сградата като страничен наблюдател!
      А знаеш ли когато кажат"Той не плаща"за какво става дума тогава плащаш като поп и то предварително.Това че е криза не оначава че всеки е съгласен да работи за без пари

Коментар

Плащането навреме е абсолютно задължително условие!

И казват ,"тоя е голяма гад, но плаща навреме".

Защото в строителството вече има отдавна наложена взаимна измама : "Ти си товари цените двойно, пък ще видиш аз кога и как ще ти платя"!
        Ето, даже колегата казва "той не плаща" в смисъл че не си оправя сметките, а не че сваля цените!

Като казвам "недоволни", имам впредвид не прецакани колеги, а такива на които не им харесва крайния финансов резултат.

Моето скромно мнение че в строителството трябва да се пази всяка стотинка, не за да натрупаш богатство, а за да имаш резерви да посрещнеш всякакви събития и в крайна сметка да дадеш на клиента това, за което е пестил 20 години...

А не да плащаш като Тръмп и после да обясняваш на хората, че заради кризата незнаеш кога ще влезнат да живеят!

Имате ли представа колко народ си е отишъл от болести свързани с притеснения, покрай покупка на имот в строеж, от такива "широкоскроени" предприемачи с размах?

Коментар

изместихте темата от смисъла и.....
          [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от Jeep_bs Преглед на мнение
            изместихте темата от смисъла и.....
            Ако постовете ми нямат смисъл, нека модераторите да ги махнат!

Има си горе нанесена тарифа, какво повече? Вероятно смисъла на темата е да се убедят всички, че толкова трябва да платят, иначе къщата ще падне!

Много такива "твърди тарифи" съм ги поразчупил и са станали доста по-меки и гъвкави, ама хайде да не си разваляме настроението!

Между другото и доста скъпи проекти са били боклук в сравнение с техническия проект на изгладнели проектанти! Да им се чудиш, работят с една програма, ама величието е наел студенти за да вдигне печалбата, а проектанта си ги прави сам... Явно там се къса връзката и се обръщат нещата с краката нагоре!
            Въобще няма да коментирам смешната стуация, как инвеститор с лачени обувки, преценява дали проекта е добър!
            Май по обзавеждането на офиса и парфюма на архитекта!
            Поздрави и успех!
            Последно редактирано от Volk; 16-07-09, 14:26.

Коментар

Сетих се и още нещо...

Господата архитекти промениха основите на икономикса и пазарната икономика, като за пръв път от римско време въведоха със закон минимални цени!

Някой друг в България да има такъв закон, освен държавните монополисти?!
              Още не мога да разбера как успяха да го направят и все стигам до извода, че такъв норматив има силата да прекара единственно истинската мъжка любов! Демек е имало от двете страни гейове, с властови лостове!

Само че се оказа, че той пазара пак си остана, сега официално се правят договори на "законните" цени, а остатъка от реалните се връща на ръка!

Но някои от нас не го забравиха и това ни даде стимул да върнем жеста обратно, ефективно, гадно и безкрупулно, както се опитаха да го направят те!

И не се връзвайте на заплахите за калпав проект! Проектанта носи пълна отговорност, има си и застраховка, а и ако има проблем, рискува да отнесе сериозен иск...Винаги бързо си оправят бакиите!

Така че страшно няма!
              Последно редактирано от Volk; 16-07-09, 18:52.

Коментар

Сетих се и още нещо...

Господата архитекти промениха основите на икономикса и пазарната икономика, като за пръв път от римско време въведоха със закон минимални цени!

Има, на айдукатите!

Коментар

Мисля, че тези тарикатлъци са противоконституционни!

А ако адвокатите вече са успяли да ги узаконят, да знаят че в моята лична конституция не важат!

И там минимални задължителни цени по закон ще има, когато ме видят в тяхната хомотроица!

Или когато приемат закон за минимални продажни цени на доматите и телешкото!

Да ме извиняват колегите за тона, както и свестните адвокати и архитекти, но каквото повикало - такова се обадило!

Ако прецакаш народа, не очаквай любов, поне не в романтичния й вид!
                  Последно редактирано от Volk; 16-07-09, 20:23.

Коментар

Сетих се и още нещо...
                    Още не мога да разбера как успяха да го направят и все стигам до извода, че такъв норматив има силата да прекара единственно истинската мъжка любов! Демек е имало от двете страни гейове, с властови лостове!
                    Само че се оказа, че той пазара пак си остана, сега официално се правят договори на "законните" цени, а остатъка от реалните се връща на ръка!
                    Но някои от нас не го забравиха и това ни даде стимул да върнем жеста обратно, ефективно, гадно и безкрупулно, както се опитаха да го направят те!
                    И не се връзвайте на заплахите за калпав проект! Проектанта носи пълна отговорност, има си и застраховка, а и ако има проблем, рискува да отнесе сериозен иск...Винаги бързо си оправят бакиите!
                    Така че страшно няма!
                    Вълчо, не знам защо ти отговарям още, но не съм съгласна да хвърляш помия върху свястната част от колегията, наравно с другата, защото лично аз се причислявам към първата и се чувствам отвратително от гадостите, които пишеш.
                    Или не си наясно с нещата, или си живееш в някакъв странен твой свят, или нарочно заливаш аудиторията с помия или незнамкаквоподяволите целиш!
                    Историята с "минималните цени" беше изцяло в наш ущърб! Главозамаяните "баш архитекти", дето управляват КАБ (не искам да давам примери за начина им на мислене) толкова не са наясно с нещата и хвърчат в облаците, че предложиха едни абсолютно нереалистични цени. Вярно, че имаше нужда да се направи нещо, но те го направиха по най-баламския или по най-йезуитския начин, така че след първоначалния шок у пазара, цените на практика се сринаха съвсем за известно време. В момента всичко е на договорка и се получава така, че архитекти с име (вече без покритие, за съжаление) ловят в мътната българска икономическа реалност шарани, хванали се на Името и готови да Му платят свръхвисока цена с отчаяната надежда, че "всичко ще ти уредя, брато!". На другия полюс са общинските служители, които зад чуждо име проектират на ненормално ниски цени. Истината е, че нуждаещият се от проектанти трябва добре да проучи, да пита и намери Човека, който коректно (във всяко едно отношение) ще му свърши работата. А не да се хвърля и после да скимти наляво и надясно... Честни и свестни проектанти има доста, но ако някой не е внимавал в избора си, той сам си е виновен!
                    За неосведомените (като Вълчо) - винаги е имало минимални цени за проектиране. Доста отдавна у нас (все още в останалия свят) се работи на процент от строителната стойност. НО! Това изисква цялостни и подробни проекти, каквито у нас почти не се правят. Единствената причина за това е, че всеки се мисли за строителен гений, не иска да плати за пълен проект ( и логично не получава такъв ), освен това на никого не му дреме за авторските права и прави всякакви простотии след получаване на 1.строително разрешение и 2.акт16.
                    В самото начало на трудовия ми стаж САБ (тогава, слава богу, нямаше КАБ) излизаше с бюлетина за минималните цени в проектирането. Аз работех в Русе, където бяхме под 150 човека архитекти. Всички спазвахме тези минимални цени, с изключение на 2-3 колежки, които бяха известни, правеха калпави проекти и се ползваха с всеобщото неуважение. Разликата със сега е, че тези цени бяха съобразени с пазара и не е имало проблеми с плащанията!

Малко дълго стана, но реших, че е нужно да се изнесат малко факти "от кухнята", защото някои са се сблъсквали с частни случаи в проектирането и строителството, много малко са добре запознати и повечето само са чували разни слухове. Дано който има интерес, да е малко по-наясно сега!
                    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                    Omnia vincit amor !

Коментар

Като каза авторски права, ме подсети за една друга неграмотност...

Преди години патентовах фасади на мои сгради.. Шока беше, че освен мен, единствения друг патент в България беше на френска винарна!

Никой от великите ни архитекти не е прежалил 500 лв. за едно дребно патентче!

На запад няма списания с фасади, защото трябва да плащаш за снимките!

Но аз ти благодаря ,че вкара информация от извора, вие тая тема не я обичате много...

/отивам да забъркам следващата помия/

А ти Петя, някога регистирала ли си в Патентно Ведомство фасади?

И какво ще кажеш на ядосания клиент, който види същата сграда на съседната улица?

Спирам за да не ви вадя и други неща и успех на всеки, който си е сложил главата на дръвника със строителството!
                      Там няма минимални продажни цени!
                      Последно редактирано от Volk; 16-07-09, 21:22.

Коментар

Да споделя с вас моята скромна практика с преборването на минималните цени в проектирането:
                        Пишете договор с архитекта за срок с огромни неустойки. Естественно, архитекта просрочва договора, и при крайното плащане се удържа сума за неустойка, като се получава крайно плащане - толкова за колкото сте се били разбрали предварително.... или иначе казано - пазарната цена.
                        Така хем архитекта не е погазил своите си нормативни актове, хем клиента е доволен....

Всичко това е с цел да се заобиколи глупавите регулаторни органи......
                        Това е както случая със строителната забрана - при липса на инвестиционни намерения(инвеститори) кому е нужна? Създава се само изкуственна безработица...... абе пази боже от умни управници....

Дано съм бил полезен
                        [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Става, но е малко грозничка тая мома...

Остава едно усещане за прецакване, а и архитекта има безброй оправдания!

Има още един вариант... Всеки архитект си има колектив от специалисти, които отдавна вече са като на конвейр! Копи-пейст-фактура-кеш-следващия моля!

Та номера е - отиваш при архитекта и казваш - имам човек електро, човек ВиК, човек вентилация и т.н....

И водиш проверени и точни хора, колкото по-малко се познават, толкова по-добре!

Оттам нататък всички започват да доказват колко добри са и да търсят грешки в другите и ставаш най-чопления проект!

И естественно всички започват да ти снасят и най-малкия проблем, така че си наясно с всички недоглеждания...

Разделяй и владей!

И плащаш на всяка специалност, по-малко, по-контролирано и си запазваш възможността да отрежеш метастазата преди да е дала разсейки по целия проект...

Да не говорим, че когато са в екип срещу тебе си в ръцете на архитекта..

П.С. Вероятно всички тия методи звучат много неприятно на колегите проектанти... Ако преценят че форума трябва да мирише само на рози, нямам нищо против някой модератор да ги изтрие...

Така да се каже, те са директно от "фронта" !
                          Последно редактирано от Volk; 17-07-09, 16:23.

Коментар

И Волк и Петя са прави. Защото го има и едното и другото. Архитектите понякога (винаги!!) хитруват като в работната фаза не дават детайли. Без тях строителят може да прави каквото си иска и красивото 3D не важи. За да има качествени детайли, архитектът трябва да е силно запознат с новостите в материалознанието. И да положи досаден труд за прилагане на детайли (тяхната мама!). Задължително да е ясно при договориране на проектирането цената С детайли ли е? Или БЕЗ.

Коментар

Точно!

Освен това дали е с количествени сметки и дали са истински, дали площообразуването ще е от лицензиран ценообразувател и т.н. и т.н...

Има и още нещо...

Вече се питам, дали аз съм перко или почти всички около мен!?

Човек ако е късметлия, може да построи в живота си една къща, една сграда или нещо такова...

Това е общо взето единственото, което ще остане в рамките на няколко поколения. Затова някога хората са искали тяхната къща да бъде уникална!

Затова имаме истинска архитектура в центъра на София, Русе, Варна, Пловдив и т.н.

Ние обаче здраво забиваме чалгата на строителството в земята и голяма заслуга за това имат архитектите!
                              Дай ми РЗП, дай ми един етаж повече, нищо че ще се навеждат като си влизат в къщата, мани я тая градинка и най-вече, виж брато ползвай нещо от старите проекти, да минем тънкана...

И тогава се ражда имот-мутант, заченат от еднаквите интереси на страните, единия - "тънкана", другия "сладък проект"!

Това за което говоря е как веднъж останах слисан от мераците на градостроителя и архитекта, които ме "отвориха", че за да вдигнем РЗП-то ще нарежем парцела на 4 отделни, оттам КИНТ е за ъглови парцели и ето ти още 3000 кв. м. и за мен и за тях! Все пак са на кв.м.!

Та това е положението господа, инвеститорите нямат техническата грамотност, как да презастрояват, това го правят архитектите!

"Негово величество Квадратен Метър" съсипа архитектурата на градовете, но пък ще отвори много работа за взривни фирми след едно поколение!
                              Всъщност те вече едвам смогват. Хотел Амбасадор на Симеоновско шосе живя 14 години, крехка възраст за сграда!

Ех Венеция....

Коментар

Аз, досега, свестен проект, по който да може реално да се работи, не съм срещала /говоря по нашата част - "слаботокови"/. Или е правен на принципа copy-paste /срещала съм даже проекти за промишлена сграда, явно изкопирани от проект за хотел и са забравили да изтрият SOS-бутоните в баните/, или пък е правен от някой, дето е спрял да чете преди 20 години и изобщо не е разбрал, че пишещите машини вече са заменени от компютри /образно казано/. Явно е масова практика и се възприема за напълно в реда на нещата, на обекта никой да не се ръководи от проекта. Най-честият израз, когато ни поискат остойностяване на даден обект е: "направи го както трябва, а не по проекта, защото, нали знаеш, че той няма почти нищо общо с действителността". Сигурно за някои от другите елементи на строежа си върши работа, но в нашия случай - почти никаква.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X