Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цена на проект

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цена на проект

Колега, това че не го разбираш или си много далече от тия неща, не означава че си чешем езиците!

Ние които си ги знаем, знаем за какво говорим...

И аз ако слушам китайски ще си мисля че трябва да минат на лични!

Но може би си прав, че няма смисъл въобще от приказки! Който си знае нещо си знае, който не знае - да ходи да го работят!

Поздрави!

Коментар

Интересна тема се заформя и няма нужда да се пресече като се мине на частен разговор.

Цялата история е дзоста комплексна, щото само с това се занимавам откакто пуснах темата и затова не съм писал, щото още асимилирам ситуацията. Обаче както е казал Пикасо - творецът копира, великият творец краде. Засега вървя към първия етап и затова с удоволствие ще внедря чужд изстрадан челен опит, който сметна за най-удачен.

Коментар

Ето и моето мнение, като архитект.

Първо, тези минималните цени, са ги определили една шайка мастити
        господа на достолепна възраст, и са почти уникални (мисля, че такова нещо има в много малко държави). Те трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро, защото уронват престижа на професията.

Второ - голяма част от колегите са влезли да учат с връзките на мама и тати, дипломирали са се чрез тях и т.н. Не очаквайте да знаят нещо за нормалните бизнес отношения.

Трето - Не слагайте всички под общ знаменател - от гледна точка на архитектите, инвеститорите са "задници" също токлова, колкото и те са такива, в очите на инвеститора (клиента). Шансът да попаднете на такъв е 50:50 и за двамата

Четвърто - това с взимането на обемното решение и т.н. се нарича кражба на авторски права и е подсъдно, ако проектанта си е написал добре договора. Все едно да купя от вас кола без гумите на половин цена, с уговорката после да купя гумите пак от вас за оставащата сума.

Пето - колегата, който казва за детайлите е много прав - повечето проектанти по част архитектура и конструкции не са способни да ги направят дори.

Методът за избор къща>проектант не е лош. Обикновено работи...

И нещо, което много архитекти си признават - проектирането е "стока" като всички останали, струва пари, има си качество, гаранция, опаковка и съдържание. А цената подлежи на договаряне и се определя от качествата на стоката и е функция на (търсене/предлагане).
        Александър

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
          По новия ЗУТ, който мисля, че не е влязъл още в сила, няма да може да се взима разрешение за строеж на идейна фаза. В Европа, като одобряват идеен проект пишат с големи букви not for construction.

А конкретно по темата. Проект за еднофамилна къща около 300кв.м. (вкл. гараж и тераси) ми излезе 6500лв. Включва следните части: геодезическа снимка, архитектура, конструкции, ВиК, електро, вертикална планировка, ОВК, геология. Цената е актуална. Правиха ми го пролетта.
          Ето това са реалните цени - по малко от тази , значи нещо някаъде не е наред. И аз искам лендкрузър за 5000 лева. ама няма...
          Александър

Коментар

Криза или не проектирането си има цена също като цената на сиренето и салама и явно не може да бъде по евтино. Цената за еднофамилна къща на колегата е наистина актуална !

Коментар

Първоначално публикуван от atanasovtr Преглед на мнение
              Криза или не проектирането си има цена също като цената на сиренето и салама и явно не може да бъде по евтино. Цената за еднофамилна къща на колегата е наистина актуална !
              За съжаление обаче, все по често има запитвания за цена 10-12 лева на квадратен метър - всички специалности. На мен не ми е ясно как бих могъл да я постигна, след като СК-то иска около 4 лв. на квадрат и всички специалности поне по 1- 1.50 лв. Като сложа ВиК, Ов, Ел, ВП и ПБЗ и за мен какво остава? 1-2 лева, което тъкмо ще ми покрие разходите за разпечатване, телефонни разговори и бензин. Наистина е жалко, че хората отиват и дават луди пари на "именити архитекти", а там се работи по древноегипетски начин - 5-6 гладни студента на края на силите си и един мастит "Архитект", който се появява вечер в 6:30 и най-вече в Петък, и накрая проектите се правят на "тагадък" за 1-2 Съботи и Недели - и после чакай качество. А да не говорим как се осъществява проектантския надзор след това... Незнам дали всички си дават сметка, че ако нещата се правят както трябва, с внимание към детайла и реалното изпълнение на нещата, могат да си спестят куп главоболия и пари при изпълнението и експлоатацията на обекта.

П.С.
              Ако вашият архитект ви покани на маса и започне да ви скицира на салфетка, бягайте далече и гледайте да не ви прекара да черпите вие.
              Александър

Коментар

За добро или лошо, сега е момента да се проектира!

Ситуацията е спокойна, даже изнервящо! Сега и архитектите са свободни и инвеститорите могат само да мечтаят, а не да правят поразии...

А в крайна сметка, проекта сам по себе си не е нито рискова, нито твърде голяма инвестиция!

Сега е приятно да се обсъждат детайли, офисите са спокойни, време - колкото искаш, поне 2 години! Кафенце с баш архитекта, обсъждане на това накъде да се отваря вратата на тоалетната! Иначе доскоро най-много да ти пусне някое амбициозно девойче.../от които понякога идват доста добри идеи/

Колкото по-малко се бърза, толкова по-хубави проекти ще се родят!
                Време е количеството да се прероди в качество!

В тази връзка, поне в София си има поколения при сградите -

- кооперациите от 30 - те по центъра - с високите тавани и просторни общи части
                - хрушчовките по 4 етажа покрай Цариградско - от 50-те
                - панелките 70 - те
                - "строежите на прехода" - уродливите полудостроени 4 етажни, измазани с пръскана мазилка и с дървена дограва
                - "строежите на бума" - триъгълно, ромбоидните РЗП рекорди и шедьоври, с горе-долу качествени материали

Сега ще следват "спокойните" строежи и най-накрая ще настъпи душевна и визуална красота!
                Последно редактирано от Volk; 30-11-09, 16:55.

Коментар

Изчетох всичко!
                  В момента търся ДОБРИ Архитекти за проект на 300 кв.м. къща в планината до София.
                  Сондирах цените и в крайна сметка разбрах, че цените почват от 10 евро на кв.м. до...
                  Едни познати, които са от маститите и проектират уникални къщи с всички детайли, подробни чертежи, съвети за материали и способи на строителство и т.н ми оферираха 30 евро на кв.м...? Даже малко се кърпаха и ме разпитваха дали имам пари да я построя..
                  Като за идеен проект искат 10% при започване и 10% при завършване на идеята в 3D. После ако ми хареса продължаваме със самите проекти, специалности и останалите 80%... 9000 евро
                  Знам, че са добри , но ми е скъпо....Чудя се какво да правя..?
                  Дайте идеи за добри, но по евтино..?
                  Или пък да карам по метода на Volk..? / Хрумна ми още преди да го видя тук.. /

Коментар

Метода на Volk ли беше да му направят идейния проект добри архитекти и да иде при някои изгладнели за другото? Това ако мен питаш е подсъдно и отвсякъде погледнато е неправилно. Заради такива изпълнения сме в това положение в нашата държава. Аз къща без детайли и визуализации досега не съм проектирал. Който няма пари за качествен проект по добре да не започва да строи. Проучи добре нещата, виж кой ще ти допадне като начин на работа и си работи с него. Маститите не винаги са най добрия вариант - има много, които за идеен проект ще ти вземат колкото за работен при други и ще си мислиш, че са ти направили уникален дизайн.
                    Последно редактирано от axlastro; 06-12-09, 22:27.
                    Александър

Коментар

Ела при моя - 6-7 Е/кв.м
                      [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

То и за 3-ри има, но после не гарантирам, че ще спори.
                        Не се съобразявай с мнението ми, Volk реши че не разбирам, добре ама греши!
                        ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от Jeep_bs Преглед на мнение
                          Ела при моя - 6-7 Е/кв.м
                          6-7 евро си е постижимо. Аз не бих дал по-висока цена, особено в тази криза. Колегите по специалностите също са свалили цените. За съжаление има и уникални "именити" господа, които ще ви кажат, че за по малко от 30 евро няма да е качествен проекта - нека да обяснят, в тези 30 евро какво включват - може би шпакловка + 3 ръце латекс. Работил съм и с американска фирма за проектиране - качеството на проектите там като документация, прецизност и внимание към детайла е с пъти по високо и то за съвсем незначителни обекти и преустройства. Когато у нас въведат единен стандарт за проектиране, тези които могат наистина да го спазват ще се броят на пръсти и 20-30 евро може и да си струват. Нека не се заблуждаваме - колкото и уникален да е един проект, все пак строим в България и се съобразяваме с недотам добрата инфраструктура и контекст на средата - няма как да избием инвестицията като надуваме цените на готовия продукт безкрайно, те просто реано са по-ниски от европейските.
                          Александър

Коментар

Колкото до начина на разсъждаване на Volk - той не е правилен, но напълно го разбирам защо той и може би много други правят така - не може някой да ви дере кожата за всяка фаза на проектирането а друг да работи за без пари по-качествено.
                            Ето и грешката според мен: Да кажем, че при именития целия проект струва 10 000 лева а при някой не толкова именит, но също способен проектант, струва 4000. Плащаме 2500 на този именития за някакъв уж много уникален идеен проект - без детайли, без всички разрези, без вертикална планировка, без монтажен план на покрива и армировки и т.н.
                            После отиваме при другия и той какво да ни прави, взима ни още 2000 за работната фаза, защото по малко не може - трябва да се плати на всички специалности като за работен проект, а и те трябва да живеят.
                            Дали сме общо 4500 лева, загубили сме ценно време и 500лв. Какво сме спечелили? Най вероятно изсмукан от пръстите "уникаен" проект или изкопиран от някое лъскаво списание.
                            Все пак, аз разбирам защо много хора правят така - не всеки е съгласен да даде пари, колкото за 30 кубика тухли или колкото за един покрив просто заради името му. Един проект само като идея не струва нищо без ноухау, без детайли които са приложими и без подходящите материали. Истинският архитект трябва да знае какви материали да ви предложи, така че сградата да са едновременно трайни и на достъпна цена. Иначе всички знаят да наслагат "trespa", клинкерни плочки и тухли и икачени фасади, но малко се замислят за цената на тези удоволствия.
                            Александър

Коментар

А аз не виждам за какво се занимавате с идейни проекти.
                              Все пак става дума за къща, което е 5 категория строеж.
                              Както съм писал и друг път, да се вземе разрешение за строеж на идейна фаза няма смисъл. Т.е. има смисъл, ако инженеринга в България беше разрешен.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                                А аз не виждам за какво се занимавате с идейни проекти.
                                Все пак става дума за къща, което е 5 категория строеж.
                                Както съм писал и друг път, да се вземе разрешение за строеж на идейна фаза няма смисъл. Т.е. има смисъл, ако инженеринга в България беше разрешен.
                                100% съм съгласен. Затова направо ТП. Имаше смисъл преди 2 години, когато всички бързаха и то за големи обекти.
                                Александър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X