Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да изберем качествен матрак

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Как да изберем качествен матрак

    Хрумна ми тази тема от перипетиите на балдъзата . Наскоро реши да си поръчва нов матрак, подматрачна рамка, възглавница и т.н. и се наложи да и давам съвети. Да уточня, че до преди година и половина съм работил във фирма Магнифлекс – Бългрия, вносител на италиански латексови матраци и мнението ми е донякъде пристрастно. Работих една година време, едно от задълженията ми беше да обучавам персонала на мебелните магазини “що е то латексов матрак и има ли почва у нас”
    Та въпреки съветите ми, балдъзата си поръча хубав матрак, но от калпава фирма и се наложи да чака цял месец, накрая и донесоха сгрешена подматрачна рамка и възглавници, та се наложи да се връщат и т.н. Като се поразрових из Интернет открих доста форуми с въпроси “какъв матрак да си купя?” и затова реших да драсна тук няколко реда.

    Та по темата малко терминология:

    Според начина на изработка биват: еднолицеви и двулицеви
    1- Еднолицевите представляват една дървена рамка (най-често от топола или чам за по евтино) и върху нея е същинската част на матрака която е ипълнена от пружини или дунапрен. Поставят се в отвора на спалнята върху хоризонтални летви. Еднолицевите матраци могат да бъдат само пружинни или дунапренови.
    2 - Двулицевите както се разбира от името им имат две лица. Т.е. в процеса на използването им могат да се обръщат от едната и от другата страна. Например ако се захаби дамаската, ако се изтърбушат пружините и т.н. При еднолицевите тази възмоност я няма, което означава, че двулицевите матраци имат по подазбиране 2 пъти по-дълъг живот.
    Двулицевите матраци обаче не могат да се сложат директно в отвора на спалнята, трябва да се използва подматрачна рамка (скара), което е допълнителен разход. Двулицевите матраци могат да са пружинни, дунапренови и латксови.

    Според материалите биват: с пружинен пакет, пружини с “джоб-система”, дунапренови, латексови

    1 – С пружинен пакет: пружинния пакет е изобретен някъде около 1860 г. в Америка. Принципа е останал същия и до днес. Много пружини свързани една за друга, отгоре се слагат допълнителни материали: мебелна вата, иглонабит филц, кокосови влакна, изкуствена вата, дамаска и т.н.

    Недостатъците идват от факта, че пружините са свързани помежду си. Получава се една не особено еластична повърхност. Самият матрак може да е мек, или твърд, но самата повърхността не е особено еластична. Всяко движение в единия край на матрака се предава по конструкцията до другия край и затова, когато спят двама души, единия като се завърти, другия го усеща.
    Други недостатъци: неизбежно след време пружините омекват и матрака се изтърбушва. Ако са сложени по-твърди пружини за по-голяма здравина, матрака пък е много твърд. Ако производителя е спестил от дамаска и пълнеж, след време започваш да усещаш пружините в гърба си. Пружините ръждясват, скърцат и т.н.


    2- Пружини с “джоб-система”: По-съвременна система изпълнена от много на брой пружини, като всяка пружина е сложена в джоб от текстил и е независима от другите . Целта да се избегне донякъде недостатъците на пружинния пакет и да се получи по-голям комфорт. С този система се прави опит да се избегне предаването на движението по конструкцията както е при обикновенния пружинен матрак.


    3 – Дунапренови: изработени са от един или повече пласта дунапрен, някои от пластовете може да са гофрирани, с цел по-голяма еластичност и да се получи донякъде пружиниращ ефект.
    Недостатъците са, че след време неизбежно дунапрена се сляга в местата с най-голям натиск. При стареенето на дунапрена се получава канцерогенен прах. Ако сте виждали стар дунапрен – има жълто-кафяв цвят и се рони на прах. Ето това го има в стария ви дунапренов матрак



    4 – Латексови (пенолатексови) – Най-съвременния материал за матраци. Пенолатекса представлява изкуствен каучук. Има много предимства пред пружините и дунапрена.
    Много по-траен материал. Например седалките на колите се правят от пенолатекс, защото е достатъчно издръжлив на дълга употреба! Много по-еластичен, предлага по-голям комфорт. Основното предимство пред пружините и дунапрена обаче е, че понеже е аморфна материя, много по-добре успява да се нагоди по формата на тялото.

    Резултата е че тежестта на тялото е разпределена по-равномерно и върху по-голяма площ. Точките на контакт са много повече.

    Пенолатекс(изкуствен каучук) се произвежда в България още от времето на социализма. В момента пенолатксови матраци се произвеждат в Бяла, Русенско от фирма ЕКОН. Останалите български производители използват белгийски пенолатекс за матраците си.

    По-съвременните модификации на латекса за матраци се произвеждат с комбинация на естествен и изкуствен каучук. Резултата е по-лек материал, по-качествен и по-траен. Според различните пропорции се получава латекс с различна твърдост и се нарича с различна търговска марка. Този тип материали се използват в италианските матраци на Магнифлекс, където работех и аз.

    И последното поколение материал от категорията на латекса е Memory foam. Това е естествен каучук обработен по такъв начин, че в най-голяма степен се моделира по формата на тялото (запомня формата докато лежиш). Характерно за материята е, че има известна инертност. Не е пружинираща като пенолатекса. При натиск оказва известно съпротивление и след това те обгръща. Усещането е малко странно при първо лягане, но се свиква бързо.


    По сайтовете на фирмите вносители ще прочетете разни неща че е космическа материя, че е създадена от НАСА и пр. и пр. Връзката с космоса е следната: използвали са материала в скафандрите на астронавтите, за да ги пази от претоварване при излитане, защото ги обгръща плътно. Дали е било така не знам и не мога да го гарантирам, но според мен има логика в този тип употреба (ако има военни летци във форума те могат да кажат какви са усещанията при претовараване и как се справят с претоварването).
    Като материал за матраци се използва от няколко години. Към момента това е “върха на сладоледа”. Единствен недостатък: свикнеш ли да спиш на такъв матрак после навсякъде другаде ще ти е неудобно Казвам го от личен опит, в къщи спим на такъв матрак.
    Този тип материал в най-голяма степен те обгръща и по тази причина тежестта на тялото е разпределена на максимална площ.

    Няколко думи върху спокойния сън.
    За да се наспи човек, трябва да спи без да се буди през нощта. Тогава сънят е пълноценен и организмът си почива. Ако се будиш през нощта сънят ти се накъсва и на сутринта се чувстваш изморен. По тази причина човек трябва да спи на удобен матрак. Удобен за него лично. Някой харесва по-твърди матраци, някой по-меки. Не може да се каже кой е хубавия матрак. Хубав е ако ти е удобен на теб! Общото правило обаче е повърхността на матрака да е достатъчно еластична. Именно това е нещото, което НЕ може да се постигне с пружинните матраци. Дори матрака да е достатъчно мек, там повъхността е твърда. Когато лежиш върху таква повърхност точките на контакт са главата, рамената, ханша и краката и цялото тегло се концентрира в тези точки.

    При голям натиск в една точка има задържане на кръвообращението в тази зона и се получава едно характерно “отмаляване” в тази точка. Сънят се нарушава, човек се събъжда и сменя позата си на сън и когато няколко пъти на нощ се събуди по такъв начин на сутринта се чувства изморен и недоспал!

    Матраците от Латекс и особено от Memory foamпомагат тежестта на тялото да се разпредели равномерно по време на сън. Няма концентриран натиск в една точка, следователно няма нарушаване на кръвообращението и съня е дълбок и пълноценен.


    Още едно предимство на латекса - понеже е аморфна материя, не се усеща движението, когато човек се движи в леглото. Т.е когато двама души спят на двоен матрак, ако единия се завърти, другия няма да го усети.



    Няколко думи за материалите в матраците:
    В пружинните матраци пълнежът над пружините се състои от мебелна вата, филц, кокосови вложка, изкуствена вата, дамаска и пр.
    Искам да ви обърна внимание на мебелната вата (т.нар. дреб) и на филца.

    Хората не се замислят, че тези материали всъщност се произвежат от текстилни отпадъци, изхвърлени дюшеци и одеала и пр. буклуци. Така че замислете се какво има в чисто новия ви пружинен матак, който са ви обяснили в магазина колко е “екологичен” и “антиалергичен”!!!

    Кокосовата вложка се състои от преплетени кокосови влакна.

    Обикновено се използва при дунапреновите матраци. Някъде по магазините ще ви изтъкват като голям плюс, че еди-кой си модел матрак имал кокосови влакна. Всъщност функцията на кокосовата вложка е да придаде твърдост на повърхността и да пази дунапрена да не се деформира твърде бързо. Само това, нищо повече.

    Дамаската: много е важно дамаската да НЕ бъде от изкусвена материя. Ако е от изкуствена материя дамаската запарва и чаршафа се плъзга много неприятно по нея. Именно по тази причина, за да не ви се плъзгат чаршафите по някои магазини ще ви предложат да си купите протектор за матрак. Протектора е хавлиен калъф, който задържа чаршафите да не се пързалят. Хубавия матрак трябва да бъде с памучна дамаска!

    Митове за твърдия матрак:
    В българина е наложено едно клише: Хубавия матрак е твърд.
    Истината е, че това се е наложило от времето на пружините с дюшеците. Ако спиш на увиснала пружина, главата и краката ти са на високо, а кръста ти е ниско.



    Естествено че при това положение е по-добре да спиш на дъски отколкото в подобна безумна поза. Но по отношение на матраците не е важно колко твърд или мек е матрака, важното е повърхността му да е еластична. По-горе обясних какво се получава при твърда повърхност.

    Ортопедичен и анатомичен матрак:
    Много се спекулира с тези понятия. Най-общо ортопедичния матрак е твърд. Говорил съм с посетител-лекар на едно от мебелните изложения, който ми обясни следното: на хора, които имат проблеми с кръста, дископатии и т.н. се препоръчва да спят на твърдо, защото тогава прешлените на гръбначния стълб застават в такава позиция, че не изпитват болки в кръста.
    В останалите случаи обаче, трябва да се спи на по-мек матрак, защото гръбначния стълб си заема естествената S-образна форма.


    Обобщено – ортопедичния матрак е твърд, анатомичния матрак е по-мек и комфортен.

    Разлика между пенолатекса (изкуствения каучук) и латекса на Магнифлекс
    Пенолатекса е изкуствен каучук, т.е. вид гуместа материя. Сред всичките плюсове има и един минус. Доста е тежък.
    При латекса на Магнифлекс се използва естествен каучук, което прави материала доста по лек.
    Пенолатексът колкото и да е пореста материя, все пак си е гума и през лятото има запарване. За да се избегне това са направени едни перфорации за вентилация. Но понеже пенолатекса е тежък материал, перфорацииите не се правят по цялата деблина на материала, а дупките стигат от повърхността, само до определена дълбочина.



    И понеже отворите не минават по цялата дебелина на материала вентилацията е доста символична. По тази причина навсякъде ще ви препоръчат периодично да си обръщате пенолатексовия матрак, за да не хваща мухъл.
    При латекса и Memory foam на Магнифлекс го няма този проблем, защото материала е по-лек и позволява да се направи перфорация през цялата дебелина. По този начин матрака не задържа влага и прах.

    Що е то Memory foam
    По горе обясних какви са качествата на Memory foam. В момента в България има 2 фирми които предлагат оригинален материал. Това са Магнифлекс и Темпур.
    Магнифлекс е италианска фирма, имат представителство в България и въпреки че съм работил там една година се опитвам да бъда безпристрастен. Всичките матраци се предлагат вакуумирани и навити на руло. След разопаковане матраците си възстановяват обема, за няколко минути. Това не е нещо което касае крайния потребител, но пък е показателно за качествата на материала. Не всички модели са с Memory foam, а само високия клас.

    Темпур е шведска фирма, която предлага Memory foam в България. Представители са им Хепи Дриймс. Материала е същия като на Магнифлекс, но понеже е шведско производство, цените са по-високи.

    Предлагат се разни подобия от Вискоеластична пяна, Висколатекс и пр. но са български и турски дунапренови имитации, които се опитват да наподобят истинския материал.

    За подматрачните рамки
    За всеки двулицев матрак ще ви е нужна подматрачна рамка. Търсете рамки с широки и дебели ламели. Ламелите е хубаво да са по-нагъсто, за да издържат по-голяма тежест. Хубаво е ламелите да се свързват с рамката с гумени или пластмасови държачи, за да няма скърцане. Две от големите фирми производители в България са Рос-Мари и Спидо. На СПИДО са по-скъпи, но са и по-стабилни рамките.



    Има варианти рамката да се повдига от към главата, да се повдига от към краката. Тази функция е удобна когато се слага багаж в спалнята под матрака. Но пък може дасе ползва само с латексови матраци. Пружинните не са достатъчно гъвкави за тази цел.

    Матракът vs. Спалнята
    Интерсното е, че повечето хора са склонни да платят доста пари когато си купуват спалня, но като стигнат до матрака без да се замислят хващат най-евтиния модел. А всъщност матрака е най-важната част от леглото. Леглото може и да страшно скъпо, но си е просто една обвивка на матрака! Осем часа в денонощието тялото ни лежи върху матрака – една трета от живота ни!
    СПИМ ВЪРХУ МАТРКА, НЕ ВЪРХУ ЛЕГЛОТО!
    Това обаче в много малко мебелни магазини ще ви го обяснят. Причината е прозаична – продавачите имат за цел да си продават мебелите собствено производство, а матраците не винаги са им приоритет.

    Класация
    Ако сте издържали с четенето до тук ето и моята класация
    1 – Ако можете да си позволите вземете си модел с Memory foam. Най-хубавото винаги е скъпо, но пък излиза по-евтино. Матрците с Memory foam наМагнифлекс се предлагат с 15 годишна гаранция срещу деформация. Т.е. ако в рамките на 15 години има повече от 2 см деформация по дебелина, матрака се подменя. Цената на един подобен матрак разпределена във времето за 15 години ползване излиза на цената на 2 кутии цигари на месец. От същия материал е и Темпур, също толкова качествен матрак, но е малко по-скъп.

    2- Ако Memory foam ви се струва скъпо изберете си латексовите модели на Магнифлекс.
    Предлагат се с 10-12 годишна гаранция против деформация. Материала е достатъчно траен, еластичен, не запарва, много класи над пружинни и дунапренови матраци.

    3 – На трето място поставям българския и белгийския пенолатекс. Много еластичен и траен материал. Единствения малък недостатък е че в топло време може да ви запарва и се налага обръщане на матрака. Но е много по-добро решение сравнен с разни измислени дунапрени и скърцащи пружини.

    Тествайте
    Задължително е когато си купувате матрак да легнете върху него и да усетите дали ви е удобен! Матрак не се купува по телфона или по Интернет. Трябва да легнеш върху него с по-леки дрехи, да се отпуснеш, да полежиш, легни в позата в която спиш, обърни се няколко пъти и прецени дали ще ти е комфортно цяла нощ върху него. Не се притеснявайте да го правите, в крайна сметка плащате доста пари за нещо, което ще ползвате 8 часа в денонощието и ще си го ползвате вие лично. Не се поддавайте на внушенията на търговците, важното е матрака да ви е комфортен на вас.
    Повечето големи магазини имат легла с различни модели матраци върху тях и прелагат възможнстта клиентите да легнат върху матраците. Възползвайте се.

    Фирмите в България
    -Магнифлекс – България http://magniflex.bg/bg/ – представител на Магнифлекс Италия http://www.magniflex.it/eng/sottovuoto.htm Поддържат складова наличност от всичките модели, матраците се предлагат в повечето мебелни магазини. Доставката е безплатна и се доставя до апартамента!
    -Хепи Дриймс http://www.happydreams-bg.com/main.php внасят матраците на ТЕМПУР http://bulgaria.tempur.com/page2467.aspx в България, произвеждат матраци от белгийски пенолатекс
    - ЕКОН http://www.ekon-bg.com/latex/menu3.html - произвеждат български пенолатексови матраци
    -ТЕД http://www.ted.bg/ - известни са с некачествените си еднолицеви матраци, но произвеждат матраци от белгийски пенолатекс, които единствено си заслужават от тяхната продукция.
    -Паралел – Севлиево http://nanny-bg.com/ - завод за дунапрен в Севлиево, произвеждат дунапренови матраци, но внимание заслужават моделите им с пенолатекс от ЕКОН
    -Дормео http://www.dormeo-bg.com/ - това е една странна словенска фирма, която продава разни неща с TV-реклама. В завода на Магнифлекс-Италия се прозивеждат за Словения матраци, които обаче не носят марката Магнифлекс, а се наричат Дормео. Та въпросната фирма ги внася от Словения и ги продава у нас по телефона, но предлагат само 3 модела и то не всички размери.


    Та това е накратко, надявам се да съм бил полезен.

  • #2
    До: Как да изберем качествен матрак

    Изключително полезен материал, благодаря ви за труда уважаеми колега!
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      До: Как да изберем качествен матрак

      При летците претоварването се компенсира с панталон с въздушно обемни джобове.За космоса -незнам.Но от опита ми с два матрака от пенолатекс,единият произведен в Русе а другият мисля че бешеДормео или нещо от този род/И двата бързо се озоваха на боклука/е направо трагичен.За хотела използвам от дълго време дунапренови и няма нито един който да е деформиран .Изглежда че е въпрос на качествени материали и изработка.За матраци с пружини не ми се и мисли ,за мен това си е утопична технология.Тези последните -не съм ги пробвал.Звучи интересно.
      Последно редактирано от derhunter; 17-06-08, 15:39.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

      Коментар


      • #4
        До: Как да изберем качествен матрак

        Матраците на Happy Dreams са много добри !
        Спи се като на облак

        Коментар


        • #5
          До: Как да изберем качествен матрак

          Много трудно се пазарува директно от "Магнифлекс". А вече май е невъзможно. Поръчката трябва да е през някой от дилърите на вносителя, което води до някои неудобства.

          Коментар


          • #6
            До: Как да изберем качествен матрак

            Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
            ...Към момента това е “върха на сладоледа”. Единствен недостатък: свикнеш ли да спиш на такъв матрак после навсякъде другаде ще ти е неудобно Казвам го от личен опит, в къщи спим на такъв матрак...
            Същото твърдят и хората които ползват "водни матраци", които не знам защо не бяха засегнати в иначе така обстойната тема.
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

            И коментаторите...

            Коментар


            • #7
              До: Как да изберем качествен матрак

              Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              ...Но от опита ми с два матрака от пенолатекс,единият произведен в Русе а другият мисля че бешеДормео или нещо от този род/И двата бързо се озоваха на боклука/е направо трагичен.За хотела използвам от дълго време дунапренови и няма нито един който да е деформиран .Изглежда че е въпрос на качествени материали и изработка.За матраци с пружини не ми се и мисли ,за мен това си е утопична технология.Тези последните -не съм ги пробвал.Звучи интересно.
              Не споменаваш причината поради която са отишли на боклука. Ако причината е деформация на матрака, ако са били в гаранция не би трябвало да е проблем да ти го подменят.
              Ако причината обаче е била, че не са ти били удобни, означава, че си ги купил без да ги тестваш.

              Първоначално публикуван от Ivanov
              Много трудно се пазарува директно от "Магнифлекс". А вече май е невъзможно. Поръчката трябва да е през някой от дилърите на вносителя, което води до някои неудобства.
              Това е политика на фирмата, която започна да се прилага още докато аз работех там. Целта е да се насочат клиентите към магазините(дилърите), а не да ходят в офиса. Работата на служителите в офиса е да приемат поръчките от магазините, да организират логистиката по доставките на адреси за деня и просто няма кой да се занимава с продажба на единични бройки. Офиса има логистични функции, не е магазинна площ. А и не на последно място по този начин се защитават интересите на дилърите, които са спокойни че клиента си остава техен.
              А неудобствата може би се получават от не добре информирани продавачи в някои магазини.

              Първоначално публикуван от ittso
              Същото твърдят и хората които ползват "водни матраци", които не знам защо не бяха засегнати в иначе така обстойната тема.
              Истината е, че не съм запознат с подробности за водните легла. Знам само, че не са пълни с вода, а с по-специална течност. За 1 година работа в този бранш никъде не съм видял водно легло. По мебелните изложения също не съм виждал. Иначе от професионален интерес бих легнал да усетя какво е. Може би се внасят единични бройки по поръчка.

              Коментар


              • #8
                Матраци за легло.

                Ако някой реши да си купува матраци "Тед", нека мине първо у дома да види какво става след два месеца с тях. Сутрин на гърба ми има следи от пружините.

                Коментар


                • #9
                  До: Матраци за легло.

                  Аз съм с пенолатексови на екон91 и съм доволен.
                  Николай Папазов

                  Коментар


                  • #10
                    До: Матраци за легло.

                    Показаха ми го това преди да се набутам и аз.

                    В крайна сметка отидох при един стар Майстор - цял живот е работил по мебелните заводи като тапицер и производство на матраци. Човекът ми направи нестандартен размер матрак. Всяка пружина я завърза с тапицерско въже (нещо като конопено въже 5 мм) в 4 посоки. Гарантира ми поне 20 години без проблем. За сега от 2 години се търкаляме със жената и няма никакви забележки. За 1,78х2,00 м. матрак ми взе 180 лв, като тапицерията беше от мен.

                    Явно само рекламата на ТЕД им е голяма.
                    Nissan Terrano 2,7 TDI

                    Коментар


                    • #11
                      До: Матраци за легло.

                      Повече никога Тед, не се лъжете!Не са качествени, споделям го от горчив опит!
                      Ferrum dum ignis candet cudendum est.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Матраци за легло.

                        И аз съм чувал такива неща за Тед. Затова си взехме Магнифлекс и вече две години нямаме оплаквания. Препоръчвам ги.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Матраци за легло.

                          Привет!
                          А...ааа много добре, че споделяте...безмалко да се набутам...
                          Ама кажете кои са хубавите, че да не изядем друго по голямо дърво...
                          Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
                          .................................................................................................
                          Е. Абу

                          Коментар


                          • #14
                            До: Матраци за легло.

                            Happy dreams са много хубави с скоро гледах по телевизията че ще правят намаления

                            Коментар


                            • #15
                              До: Матраци за легло.

                              Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
                              Привет!
                              А...ааа много добре, че споделяте...безмалко да се набутам...
                              Ама кажете кои са хубавите, че да не изядем друго по голямо дърво...


                              http://magniflex.bg/bg

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X