Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газифициране на еднофамилна къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Газифициране на еднофамилна къща

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
    Ще следя темата с интерес, мисля догодина живи и здрави и аз да газифицирам. Сега съм с котел дърва и въглища, ама ми писна вече. Колеха mihov_1969 , каква ти беше предишната инсталация на парното, какво преправя. И аз искам да оставя сегашния котел за всеки случай. Колко квадрата ти е къщата, изолация, дограма? Благодаря предварително.
    Здравей колега!Първо подмених всички тръби с ППР,направих системата затворена,сложих група за автоматично допълване и допълнителен мембранен разширителен съд.Газовия котел го подвързах успоредно към колекторите за топла и студена вода така че и двата котела могат да работят едновременно/има лек пениз-когато работи газовия котел,помпата на другия котел е добре да се спира защото бърка работата на помпата на газовия котел/.Стария котел си има помпа,контактен термостат и автоматика.Къщата е мазе,два етажа и висок таван.Не е санирана,дограмата е алуминий,ПВЦ и дърво,Квадрати на етаж 80.
    Зидарията е с плътни единички.Отвън не е измазана!!!Като хвърлях кюмюр горях 50 кг.донбас и малко дърво в нй-студените дни/стойност около 20-25лв на ден/.Мисля да се доближа до тези стойности особено при сегашните намалени цени на газта.В бъдеще предвиждам подвързване на соларен панел към системата и икономията ще нарастне.Само че инвестицийката е колкото досегашната ми система-панела,бойлер с послойно пълнене и съответната автоматика отива към 4-5К.
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Благодаря за отговора. При мен също са два етажа по 80 м2, но съм с изолация и ПВЦ дограма. Сега съм с отворена система, май ще трябва да мина на затворена(не съм им фен, ама...). Интересуваше ме дали ще мога да ползвам инсталацията на парното, в момента е с метални тръби, ама ми се струва, че ще ме карат да правя нова. Иначе разхода ти на газ е доста добър.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Благодаря за отговора. При мен също са два етажа по 80 м2, но съм с изолация и ПВЦ дограма. Сега съм с отворена система, май ще трябва да мина на затворена(не съм им фен, ама...). Интересуваше ме дали ще мога да ползвам инсталацията на парното, в момента е с метални тръби, ама ми се струва, че ще ме карат да правя нова. Иначе разхода ти на газ е доста добър.
        Нищо им няма на стоманените тръби/от тях по-хубаво няма-нищо се чупят като пел ал пекс,нито се гънат като ППР/,и аз бях скептичен към затворената ,но е по-добра/освен това газовия котел не работи при отворена система/,има достатъчно защити против високо налягане и температура-изпускателни клапани, допълване с хладка вода и т.н. Тенденциите в топлотехниката е в комбинациите от различни източници -котел,солар и газ.В зависимост от това в кой крачол е 21 пръст на Путин като стане сабахлян.
        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Като поработил някоя и друга година като водопроводчик съм правил инсталации от полипропилен и определено не съм му фен. Предпочитем полиетилен с алуминий, тъй наречената парнаджийска тръба, но много менте фитинги последно време срещам. Та затова, ако не е на живот и смърт, предпочитам да си оставя старата инсталация, тръбите са в доста добро състояние. Газовите котли и аз четох, че не работят с отворена система, та там избор няма. Иначе топлата вода мисля да вържа втория кръг директно към всяка чешма - 4 бр. вкъщи(2 бани и 2 кухни), без бойлери със серпентини, че много ще ми се усложни задачата с монтажа.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

Като поработил някоя и друга година като водопроводчик съм правил инсталации от полипропилен и определено не съм му фен. Предпочитем полиетилен с алуминий, тъй наречената парнаджийска тръба, но много менте фитинги последно време срещам. Та затова, ако не е на живот и смърт, предпочитам да си оставя старата инсталация, тръбите са в доста добро състояние. Газовите котли и аз четох, че не работят с отворена система, та там избор няма. Иначе топлата вода мисля да вържа втория кръг директно към всяка чешма - 4 бр. вкъщи(2 бани и 2 кухни), без бойлери със серпентини, че много ще ми се усложни задачата с монтажа.
            Точно в това е въпроса!Когато е на проточен принцип е голям разхода на газ!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
              ...бойлер с послойно пълнене ...
              Какъв е този бойлер?
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                Какъв е този бойлер?
                Бойлер с няколко серпентини-най-често 2.В едната ходи чорба от отоплителната инсталация-обикновено в долната част на бойлера.В другата серпентина /най-често най-горната/ходи флуид от соларния панел.В средната циркулира супа от газов котел.Всичко това се автоматизира от диференциален термостат и четирипътни вентили.Когато слънцето заспи,топлото идва от котлите.Като се съмне солара работи и осигурява топла вода.Самия бойлер служи като буфер и подпомага доста отоплението ч/з така наречените хидравлични изравнители и т.н.Послойно е защото бойлера е разделен...малко или много на различни слоеве.

Коментар

Точно в това е въпроса!Когато е на проточен принцип е голям разхода на газ!
                  Това го научих от тази тема, но при мен е много тегаво, трябва да пръсна къщата и да правя инсталации. А колкото и висок да е разхода, все ще е съизмерим и по-нисък от моментното положение с бойлер на ток. Лятото един бойлер, загрят през ноща ми върши работа за деня, изключва се сутрин. Мисля си, че трябва да е по-икономично, ще ползвам колкото ми трябва и на момента, нямам загуби от изстиване на бойлера.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Бойлер с няколко серпентини-най-често 2.В едната ходи чорба от отоплителната инсталация-обикновено в долната част на бойлера.В другата серпентина /най-често най-горната/ходи флуид от соларния панел.В средната циркулира супа от газов котел.Всичко това се автоматизира от диференциален термостат и четирипътни вентили.Когато слънцето заспи,топлото идва от котлите.Като се съмне солара работи и осигурява топла вода.Самия бойлер служи като буфер и подпомага доста отоплението ч/з така наречените хидравлични изравнители и т.н.Послойно е защото бойлера е разделен...малко или много на различни слоеве.
                    Само, че кръга на слънчевия колектор е най-долния, където е най-студена водата в бойлера.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Само, че кръга на слънчевия колектор е най-долния, където е най-студена водата в бойлера.
                      Така е и има логика,щото прави най-гореща вода!

Коментар

Аз от пролетта минах на газ, първо за БТВ сега и за парното. Не мога да изразя задоволството си. Топлата вода я ползвам проточно и мисля че това е правилният режим, но това което чувам е че много зависи от качеството на котела, как може да работи в проточен режим. Работата в този режим по лични впечатления е сложен процес и котела трябва да е скъп модел може би за да се справя успешно. Моят за сега го прави идеално. Сметките за ток след изключване на ел. нагревателя на бойлера паднаха с 45лв месечно, а сметката за газ лятото беше около 15 до 17лв, тоест директна печалба от 30лв/м. Сега с работа и на режим парно доволството ми нараства още повече. Събрах доста опит защото всичко с изключение на газовият път (където по правилник трябва други да го правят с камара документация и пари) съм правил лично така че ако някой има въпроси мога да споделя опит.

Към колегата Михов, за мен проточния вариант е по добър защото първо произвеждаш водата в момента на нужда, второ лятото я поддържах на 43 сега е на 46гр. което дава възмойност на котела да работи нискотемпературно и да използвам максимално кондензният ефект на работа. Това което направих е да изолирам с двойна изолация тръбата за топла вода след котела за да не изстива бързо.
                        Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

И аз мисля да заложа на скъп котел с идеята за по-добра ефективност. Би ли споделил с какъв котел си и ако не е тайна каква е цената му. Иска ми се да си направя груба сметка колко ще ми излезе котел с монтаж и преправянето на системата от отворена към затворена. Мисля да си оставя старата инсталация, както писах по-горе. Тръбният път за БГВ ще си го правя сам, както и ремонтите след него ги изключвам от сметката.
                          Ford Maverick II 2.3 XLT
                          Ford Mondeo MK5

Коментар

Всички съветвам следното, купете възможно най високия клас котел от не случаен производител който можете да си позволите. Разликата в цената от няколко хиляди ще бъдат заличени още първият сезон, от икономия на иначе скъпия газ. За всички останали предимства в процеса на ползване няма да споменавам. Това го виждам лично. Моят котел го купих от Англия, по стечение на обстоятелствата много изгодно и е малко непозната марка за България-BAXI, но е най-висок клас. Качествени те котли според мен са над 3000лв., а може би и повече. По думите на англичанина моят го е купувал 2000 лири, но за мое щастие не беше го ползвал. За системата много има да си говорим, изпълнението и в режим газ е много важно.
                            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

И аз мисля да заложа на скъп котел с идеята за по-добра ефективност. Би ли споделил с какъв котел си и ако не е тайна каква е цената му. Иска ми се да си направя груба сметка колко ще ми излезе котел с монтаж и преправянето на системата от отворена към затворена. Мисля да си оставя старата инсталация, както писах по-горе. Тръбният път за БГВ ще си го правя сам, както и ремонтите след него ги изключвам от сметката.
                              Котел кондензен Юнкерс-3-26 кв.-1500 лв/тази цена е наполовина-за мене....иначе са 3000/,стаен програматор по външен датчик 400 лв.,800 лв.подвързване на котел,140 лв технически надзор и такса за 1 год.
                              Това при условие че аз съм си поставял котела,правил комина,подвързвал към системата,поставял програматора и свързвал.Т.е.някъде към 3000.
                              Мога да ти ходатайствам за хубав кондензен котел на атрактивна цена!
                              П.С.Няма никакъв смисъл от конвенционален котел-разхода е огромен.
                              Също така инсталацията е по-особена и най-вече трябва да е преоразмерена и интересното е че се предпочитат панелните радиатори с термоглави.Това го научих от фирмата която е м/ународна!!!

Коментар

Благодаря и на двамата за отговорите.Котела задължително ще е кондензен, възможно най-скъпия, който може да си позволя, колега Михов, като дойде време ще се възползвам от предложението. За монтаж и настройка ще трябва да търся човек, няма да се оправя. При нас газ има от почти две години, не знам има ли вече местни добри специалисти по настройки и монтаж. Хубаво е да от Габрово човека, да може да реагира бързо при нужда. Радиаторите ми са панелни, нямам термоглави, но ако се наложи ще монтирам.
                                Ford Maverick II 2.3 XLT
                                Ford Mondeo MK5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X