Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газифициране на еднофамилна къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Газифициране на еднофамилна къща

Здравейте Форум!
    Преди два месеца се газифицирах на природен газ.Отопление,приготвяне на топла вода и готвене/не съм го включел още ,че имам още газ в бутилката/.За отоплението използвам газов двуконтурен кондензационен котел Юнкерс със стаен програматор по външен датчик за температура.Котела го подвързах към съществуващата система на парно успоредно на другия котел за въглища и дърва.
    Дотук добре,даже много добре!Но производството на топла вода /за краткост БГВ/може да се осъществи по два начина:на проточен принцип/много дразнещо бавно,енергоемко/и с напълване на бойлери със серпентина/каквито имам и на двата етажа-денивелация 8 метра/в определено време в денонощието с отделна циркулаторна помпа.
    Та молбата ми е :Първо: мнения по въпроса с БГВ-то.Как би било най-ефективно?
    Второ:Някой има ли за продажба циркулаторна помпа с напор 8 метра за циркулация на топла вода.Питам евентулно ако някой е решил да минава на климатици и му е останала помпата сирак!
    Благодаря предварително!
    Ако пък стане някоя дискусия ,още по-добре!
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

От: Газифициране на еднофамилна къща

Циркулационните помпи много, много не ги брига височината до към 40 - 42м. Не за друго, а защото са циркулационни, а не напорни.
    Определено време от денонощието има смисъл при двутарифен електромер, при газа не съм сигурен , че тарифирането е по две скали.
    Термореле към помпата пък може да поддържа непрекъснато топла водата в бойлерите.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
      Циркулационните помпи много, много не ги брига височината до към 40 - 42м. Не за друго, а защото са циркулационни, а не напорни.
      Определено време от денонощието има смисъл при двутарифен електромер, при газа не съм сигурен , че тарифирането е по две скали.
      Термореле към помпата пък може да поддържа непрекъснато топла водата в бойлерите.
      Имам двойнотарифен електромер.Газа не е двойнотарифен.За контактния термостат ми даде идея!
      Само предложи оферта ,Майсторе!
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Колега Михов, колко квадрата ти къщата, защото имам приятели в Костинброд. Те са в еднофамилна газифицирана къща 200 кв.м с изолация 8 см и троен стъклопакет дограма. Плащат около 400 лв месечно за газ. Мен лично ми се струва множко, но за тях тези пари не са проблем. Все пак зависи и от зимата.
        Последно редактирано от белята; 06-11-15, 15:03. Причина: кривопис
        Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Не знам как и колко топла вода ползваш за къпане, но аз не бих се ограничил с бойлер, освен ако не е нещо поне 200литра. Имам в домакинството човек с дълга и почти руса коса, на когото не му стига час и половина в банята/ваната всяка вечер.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

Е, чак оферта не мога да предложа, но виж акъл безплатно - да.
            За помпи - Вило и Грундфос бих препоръчал, най-добре виж кой в района е дистрибутор на една Хасковска фирма за котли, там ще намериш всички чаркалъци на нормални цени.
            подаръци за мъже от FACOM
            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Газифицирах еднофамилната си къща в Пз през 2004. Разполагам с климатици и камина. Две или три години вече не ползвам газ, защото излиза колкото каза колегата в пост №4, а пък външната температура през зимата е много подходяща за инверторни климатици. Разликата в парите е четирикратна.
              LZ1AIV

Коментар

С проточен бойлер и циркулационна помпа имай предвид ще имаш големи топло загуби от тръбния път.

При мен отоплявам бойлер 300 литра с термо помпа.
                2 етажа с 3 бани и една кухня около 35-40 метра тръби за топлата вода изолирани с най дебелото.
                При включена циркулация на всеки час по 15 минути и изключване по температура без да ползваш топла вода има разход 30 лв. месечно отчетен по отделния електромер за термо помпата .
                При изключена циркулация разхода е 10 лв. само за дозагряване на бойлера.
                При теб долу горе умножи по 3.

Загубите зависят и от температурата на водата при мен 50 може да се пробва и с по малко.
                Последно редактирано от rosen_offroad; 06-11-15, 17:34.
                Land Rover Discovery II, V8 4.0
                VW Golf VI variant
                Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                  Не знам как и колко топла вода ползваш за къпане, но аз не бих се ограничил с бойлер, освен ако не е нещо поне 200литра. Имам в домакинството човек с дълга и почти руса коса, на когото не му стига час и половина в банята/ваната всяка вечер.
                  С 200 л. бойлер захранвам с БГВ 14 хотелски бани, кухня към ресторант, баните на 3 апартамента /едната с доста голяма вана. 100 kw газов котел. парното отделно.
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                  Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                  В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                    С проточен бойлер и циркулационна помпа имай предвид ще имаш големи топло загуби от тръбния път.

При мен отоплявам бойлер 300 литра с термо помпа.
                    2 етажа с 3 бани и една кухня около 35-40 метра тръби за топлата вода изолирани с най дебелото.
                    При включена циркулация на всеки час по 15 минути и изключване по температура без да ползваш топла вода има разход 30 лв. месечно отчетен по отделния електромер за термо помпата .
                    При изключена циркулация разхода е 10 лв. само за дозагряване на бойлера.
                    При теб долу горе умножи по 3.

Загубите зависят и от температурата на водата при мен 50 може да се пробва и с по малко.
                    Дилемата е следната:БГВ на проточен принцип /и сега го имам /или да прикача втора помпа към кръга и да пълня бойлера когато си поискам.Дали цената на помпата-около 200 лв ще оправдае икономията от газ.Пениза е следния-котела е кондензен и е икономичен когато е в кондензен режим.Когато се ползва БГВ котела започва да работи на мах-26 кв. като обикновен и отоплението спира/щото БГВ е приоритет/.Дотук добре ,ама като се пличкат моите на мивката за една чаша и чиния става голям разхода на газ и топлозагубите по тръби.Мисля че два бойлера по 80 литра с 60 градуса загрети от програматора за един час между 4 и 5 сутринта ще стигне за 4 маймуни да се хигиенизират!
                    В момента харча по 4 кубика на ден за да стопля до 21 гр.два етажа при външна температура сутрин 2-3 гр.Това чини 3-4 лв,което безкрайно ме устройва.Дори до 20-25 лв на ден пак ще ме устройва!

Коментар

И аз имам газ , отоплявах се така 4 години и преминах на климатици , окзаза се по-евтино . Къщата ми е 340 кв. Никога не съм ползвал газ за топлене на вода , само с бойлер .

Коментар

При мен .. лятото готвене и БГВ разход около 30-40 лева На газ.
                        Зимата .. според зависи ... може и 300 и 400 да стигне.
                        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

А да питам всички дето от газ/парно и т.н. минават на климатици не ви ли е малко по-студено. Останал съм с такова впечатление че хора отоплявали се на печка трудно се "стоплят" с климатик. За мен важното е да се постигне комфорт не само цената . Как с колко климатика колега стопли къща 300 квадрата и като сложиш цената за закупуването им не излиза ли същата щото живота на сегашните климатици е кратък.

П.п отоплявам се на климатици просто не съм на принципа мойто е най-добро
                          088455338две
                          "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                          Джамбазов 2010г..

Коментар

Всичко е много относително и специално за икономията е важен тъпа на системата, както и самата и дължина.
                            Принципно да се захранват отделни бойлери с серпентина е най-изгодно, но всичко зависи от нуждите.
                            Имах преди случай, поради завъртяна архитектура, да е по лесно и удобно да се монтира във всяка баня отделен проточен бойлер (и/или на две бани един) и се оказа добро решение.
                            Имах и клиент който поиска тритръбна система с рециркулация на топлата вода към огромен бойлер който се топлеше и от слънчеви панели.... оказа се че охлаждането на топлата вода само за рециркулация коства огромно количество енергия която се отдава за отопляне на всичко около тръбите.
                            Land Rover Defender 110SW 300tdi

Коментар

Ще следя темата с интерес, мисля догодина живи и здрави и аз да газифицирам. Сега съм с котел дърва и въглища, ама ми писна вече. Колеха mihov_1969 , каква ти беше предишната инсталация на парното, какво преправя. И аз искам да оставя сегашния котел за всеки случай. Колко квадрата ти е къщата, изолация, дограма? Благодаря предварително.
                              Ford Maverick II 2.3 XLT
                              Ford Mondeo MK5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X