Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Саниране на сгради - тема за информация.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Саниране на сгради - тема за информация.

Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
    ....
    Подготвени са официални документи без ясна представа как ще се равият нещата.

Бързали са !
    Не споря....
    Обаче не ми е приятно да ме убеждават, че съм червена бабичка и че саботирам нещо. А в същото време не могат да ме убедят, че дадената програма е добра....
    Като гледам всичките в нашия вход са 'червени бабички', защото решихме да не се възползваме от безплатното финансиране, а да продължим да си поддържаме жилищата без да разчитаме на 'помощта' на държавата.
    Дори без височайшата 'помощ' на държавата, нашия вход е що годе наскоро боядисан, с картини по стълбището и т.н.
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Според мен,каквито и неуредици да има покрай документите и неясноти,тази програма има няколко огромни плюса.
      1. Ще ти направят изолация.
      2. Ще ти сменят дограмата.
      3. Ще оправят общите части.
      4. и най-големия според мен... сградата ще получи сертификат за енергийна ефективност и ще бъде освободена от данък сгради за период между 7 и 10г.

Коментар

Въпросът, който ни интересува нас, е с парите, които ще се взимат назаем от банка, да се направи гарантирано качествено саниране за удължаването на живота на конструкцията на сградите (в частност панелните блокове). И не знам как ще стане това без добра документация и без контролът да е в ръцете на собствениците.

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
          Според мен,каквито и неуредици да има покрай документите и неясноти,тази програма има няколко огромни плюса.
          4. и най-големия според мен... сградата ще получи сертификат за енергийна ефективност и ще бъде освободена от данък сгради за период между 7 и 10г.

Мдааа и всичко това напълно безплатно! 100% без да давате нито лев!
          Ами кажете тогава,КОЙ ще охранява (имуществото )цели блокове,когато хората отидат на работа и оставят "самостоятелните си обекти" отворени, за да осигурят достъп на работниците от фирмата изпълнител?
          КОЙ ще осигури складови помещения за материалите,и ако се окаже ,че нещо липсва,КОЙ ще го плати?
          КОЙ ще осигури захранване за машините с които ще се работи? Можеби работят само с чук и тесла?КОЙ ще плати изразходваната вода? Може да забъркват в локвите при дъждовно време.
          На КОЙ са нужни,и защо масово трябва да направят сдужения,при факта че няма пари за всички?
          Затова не вярат комунистическите бабички,когато гръмогласно се тръби 100% безплатно.
          Май единствената цел ,е да се направят дружествата,които да бетонират с едни одобрени проекти и всичко остава до там.Защото при създадено сдружение и одобрен проект,дружеството неможе да се развали докато не завършат ремонтните дейности и изтече гаранцията(минимум 5 години след завършване на обекта)А кога ще започнат и ще започнат ли ремонтни дейности?

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение

И един огромен минус. Както е показала практиката у нас, когато държавата/общината плаща, обикновено се плаща скъпо и прескъпо за работа, свършена 5 за 4 с некачествени материали. Поради което подозирам, че и тук ще е така. Работата ще се възложи на правилните фирми, които ще използват най-евтините материали и работна ръка, които могат да намерят. В резултат на което направеното ще трае до малко след като отговорните другари срежат лентите и отшумят фанфарите от ТВ репортажите. Примери - с лопата да ги ринеш. А сдруженията на собствениците няма да имат думата относно избора на материали и качеството на работата, щото нали всичко е безплатно, а на харизан кон зъбите не се гледат.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Май не сте ме разбрали правилно за червените бабички, аз съвсем нямах предвид, че който не е съгласен е червена бабичка или изобщо червен ... Дразни ме факта, че не се интересуват , не четат (или по-скоро четат неправилните неща), не си мърдат и пръста дори, всичко чакат наготово, и просто казват не искам и толкова, без да може дори да обясни защо, тъй като грам не знае за какво става въпрос, за саниране означава да й сложат стиропор отвън и толкова ...
              Да, също много живо се интересуваха кой щял да плаща тока и водата, които ще изразходват строителите - ами ако си извикаш самостоятелно да ти правят изолация (както направих аз преди година), кой ги плаща?
              Отговора е ясен. И в крайна сметка колко ток и вода ще изразходват?
              А замисляли ли сте се, че парите, които ще платите за въпросните ток и вода после ще си ги избиете от разликата в разхода на ел енергия (я,водата няма да може да се избие, хаха)? На мен лично сметките за ток зимата ми паднаха между 50 и 80% грубо казано, а пък всичко ми е на ток (два климатика, работещи постоянно, бойлер, конвектор, гатварска печка). Ако само това са разходите, мисля не е проблем? ;-)

Гледам сложили една бележка, в понеделник пак ще има срещй с представители на общината по този въпрос, ако мога ще отида, би трябвало с още 10-ина срещи и да се поизяснят нещата
              Hristo Draganov
              http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                И един огромен минус. Както е показала практиката у нас, когато държавата/общината плаща, обикновено се плаща скъпо и прескъпо за работа, свършена 5 за 4 с некачествени материали. Поради което подозирам, че и тук ще е така. Работата ще се възложи на правилните фирми, които ще използват най-евтините материали и работна ръка, които могат да намерят. В резултат на което направеното ще трае до малко след като отговорните другари срежат лентите и отшумят фанфарите от ТВ репортажите. Примери - с лопата да ги ринеш. А сдруженията на собствениците няма да имат думата относно избора на материали и качеството на работата, щото нали всичко е безплатно, а на харизан кон зъбите не се гледат.
                Нали това е идеята на сдружението. В предмета на споразумението в него,няма пречка собствениците да упълномощят изрично управителя или др. лице,което да следи за качеството на извършваните ремонти. При констатиране на нередности,незабавно да сигнализира на възложителя (кмета на общината),който като съдоговорител,ще трябва да извършва инвеститорския контрол. В крайна сметка участието е доброволно. Което означава,че всички които искат да участват,ще се нагърбят с определени задачи, а не само да питат (кой,кой,кой!?)за да се ползват от тая благинка. А предполага се,че преди да започне проекта,материалите които ще се влагат,ще бъдат одобрени от министерството.. Никой няма как да ме убеди,че фирмите ще влагат материали по свой избор. Идеята е да се постигне еднакъв клас на енергоефективност,а с различни материали,това няма как да стане. Потърсете,даже съм сигурен че има изготвена методика,както за начина на полагане,така и за използваните материали. Иначе от само себе се е ясно,че би било безумно да се почва. Лично тоя проблем не ме касае,за това не съм за задълбал и нямам намерение да влизам да ровя по Нормативни документи и методики,да си доказвам каквото и било.Който го интересува ще търси,но е тъпо да се подхожда към идеята първосигнално.

Коментар

Именно за първосигналното говоря, тъпо е, да.
                  Не знам споменах ли, министърката казала, че няма да се избират най-евтините оферти, а най-изгодните като съотношение цена-качество. Също така предпочитали повече, но по-малки фирми, отколкото няколко големи. Абе на думи всичко е много розово :-)
                  Честно казано, мен ме притесняват главно юридическите въпроси относно създаването на сдружението и последващата му съдба, такива работи ... Качеството не ме притеснява толкова, все ще е по-добре от грозния към момента блок ...
                  Hristo Draganov

Коментар

По принцип няма пречки и парите да се дадат директно на сдружението от собственици. Нали си има установени норми, които трябва да се постигнат. Ми давайте парите, хората ще намерят кой да свърши работата с добри материали, технология и стриктен контрол. Кмета ако иска след това да обиколи и да провери дали всичко е наред (стандартите са постигнати).

Коментар

И тогава злоупотребите по общините ще ни се виждат, като бял кахър.

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                        ...все ще е по-добре от грозния към момента блок ...
                        Което ми напомня за нещо важно – кога ще бъде изготвян и одобряван (и от КОЙ ) архитектурният проект за фасада и вътрешна част на всяка една сграда? Не съм чул нищо да се споменава за това, а такъв проект е задължително да има. И как стои въпроса с узаконяването в тоя случай на разни балкони, закрити, остъклени, и други направени промени по блока? Да не изгорят хората дето са си дали парите за тях . А пък ако от общината кажат спокойно, ще ви ги узаконим/включим в проекта, то тогава виждам как ще има "чекай малко със санирането, че първо ще си направя вентилацията, климатиците, пристройката на допълнителната стаичка до стената" . Крайният резултат на едно такова узаконяване няма да е красив пак, да не говорим, че всяко несъответствие с нормите (включително архитектурните, и то тези на ЕС, а не нашите, заобиколени със "затваряне на очите") е повод за ЕС да откаже изплащането на парите и така заема остава непогасен.

И изобщо, представям си как някой отива в банка да кандидатства за финансиране с програма, в която още от пръв поглед се виждат толкова много липсващи отговори, неясноти и противоречия. Направо ще му посочат вратата и няма да чакат никакви бъдещи срещи с представители.
                        Последно редактирано от jkd; 05-02-15, 16:47.

Коментар

...накрая,тогава ще е най-интересното,като дойдат отчетите,сега всичко е прекрасно...аз живея в къща,това не ме вълнува и не го казвам от завист,примерно,а просто ми омръзна от тая "грижа"за народа...Дано греша...
                          HUSGVARNA 630 SMR
                          PEUGEOT PARTNER 2,0 HDI

Коментар

Напротив, и ти ще участваш...в плащането. И аз съм на същия хал.
                            HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Тъй-като последните 5-6г правих основни ремонти на 3 апартамента (може да се каже саниране - пълна подмяна на ВИК, ел-инсталация, дограми, врати, изолации и т.н.) що годе имам опит от контакт с майстори и контролиране на сериозен ремонт...
                              Панелка и два тухлени, като единия тухлен апартамент бе 1964г...
                              Да, разликата е огромна...
                              Обаче по време на ремонтите имах сериозни конфликти с конкретни изпълнителни (например дограмаджиите)... Тъй-като държах парите и от там - изпълнителя бе в ръцете ми, след седмично мотане се принудих да извикам собственика на фирмата, да му покажа дефектите, които ежедневно предъвквахме със служителите му.
                              Накрая дойде, демонтира дограмите си, смени им механизмите с друг вид, и ги монтира отново от тогава нямам проблем вече 5 години...
                              Ама този процес да стане, когато друг държи парите? И този другия е податлив на корупция, защото ще му предлагат суми, а решението му дори и да не е правилно, не би го засегнало лично....
                              Абе общо взето - опита показва, че евтиното излиза скъпо...
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                                Тъй-като последните 5-6г правих основни ремонти на 3 апартамента (може да се каже саниране - пълна подмяна на ВИК, ел-инсталация, дограми, врати, изолации и т.н.) що годе имам опит от контакт с майстори и контролиране на сериозен ремонт...
                                Панелка и два тухлени, като единия тухлен апартамент бе 1964г...
                                Да, разликата е огромна...
                                Обаче по време на ремонтите имах сериозни конфликти с конкретни изпълнителни (например дограмаджиите)... Тъй-като държах парите и от там - изпълнителя бе в ръцете ми, след седмично мотане се принудих да извикам собственика на фирмата, да му покажа дефектите, които ежедневно предъвквахме със служителите му.
                                Накрая дойде, демонтира дограмите си, смени им механизмите с друг вид, и ги монтира отново от тогава нямам проблем вече 5 години...
                                Ама този процес да стане, когато друг държи парите? И този другия е податлив на корупция, защото ще му предлагат суми, а решението му дори и да не е правилно, не би го засегнало лично....
                                Абе общо взето - опита показва, че евтиното излиза скъпо...
                                Прав си, така е.
                                Но не ме бърка толкова, всички дограми съм си сменил отдавна, имам са качествено направена външна изолация -е, с 5 см стиропор, защото имам и 2см вътрешна изолация, пълен ремонт на банята (тръби, щрангове, тръбите за мръсната вода), така че няма да дам никой нищо да пипне. Върху външната изолация, че ще добавят още 5см (евентуално, щото нищо чудно и целия блок да направят с 5см), все ми е тая, важното визията да е еднаква.
                                Така че притесненията ми за качеството на материалите са сравнително малки, спрямо чисто юридическште въпроси.
                                Ма кво се впрягам, няма да участваме, защото има и несъгласни.

П.п. мой познат преди около 2години се нанесе в апартамент ново строителство, дограмите са под всякаква критика, по-точно механизмите, включително сега ги е олепил с тиксо, защото иначе духа, все едно, че си със стара изкривена дървенапдограма, та сега ще сменя механизми минимум, дано поне самите профили да са ок. Механизмите е ходил майстор после да ги настройва, пооправил ги е, ама вече и той е безсилен, и пак духа.
                                Hristo Draganov

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X