Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преминавам на старите крушки с нажежаема жичка.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Преминавам на старите крушки с нажежаема жичка.

Джартов, в Габрово добър магазин за ел. материали е бараката до входа на новият Lidl, до контейнерите. Там рекламация не са ми отказвали. Не са супер запасени с крушки, но имат няколко марки все пак.
    Гаранциите на енергоспестяващите ги описват на крушката, кутийката и прикачват към нея и касовата бележка. За крушки не съм ползвал гаранция, но за ключове и контакти - да. И няма никакъв проблем.
    Обаче крушките им с нажежаеми жички не струват - карат по макс 300 часа, даже и това им е много, обаче ги купувам, защото поддържам осветлението на входа, т.е. няма избор.

Проблем с фасунгите наистина има, но основно с новите, дето сега се продават, особено с керамичните. Да се чуди човек, как може нещо толкова елементарно да го пре@бат, ама може. Търсете стари, от соц време, неползвани - мази, гаражи - навремето бащите ни са се запасявали като за трета световна война.

Коментар

Обикновената крушка е 0,75 лв и изкарва 1000 часа.LED крушката е 20-25,и не се знае колко точно ще изкара.Ако на 25-тият месец цъфне-ще имам ли икономия?CFL крушка изкарва 3-5 години и за цената си има много добър живот.Другото е въпрос на късмет-коя колко точно понякога производителите описват продължителността на светене както им падне.20000,30000,50000 часа-и това не ги задължава по никакъв начин.Продуктовото остаряване не е измислено от китайците,и ако изкарват по 50000 часа реално,би трябвало да затворят фабриката за 15 години

Коментар

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
        Имало едно време крушки с нажежаеми жички,които изкарвали по 3000-4000 часа.
        ...ама светели като фас и каквото си спестял от крушки, си го изхарчвал с лихвите за ток. Скъсяването на живота на крушката се осъществило по едно направление - повишаване на работната температура на светещата волфрамова жица. Това обаче вдигнало ефективността.

Вечни крушки и ти можеш да си направиш - свържи ги по две последователно и ще живеят по 100 хиляди часа.

Ако има зловредно споразумение между производителите, то е в не-въвеждането на халогената технология в обикновените осветителни крушки докато не почнаха да ги забраняват. Тя почти нищо не струва в производството, но за еднакви параметри увеличава живота на лампата има-няма 5 пъти.

Коментар

Първоначално публикуван от Vitku Преглед на мнение
          поддържам осветлението на входа, т.е. няма избор.
          Аз като поддържах осветление на вход им слагах халогенни. От тях не смених нито една и сега като ги видях (след 3г) - още са си там.

Тука на входа осветлението никой не го поддържа ама като изгори някоя от тия които ме интересуват слагам от тия които са ми изостанали откакто вкъщи сложих диоди - халогенни, спестяващи - каквито има. Работят, изгоря само една "спестяваща" на която и се падна да свети в мазето. Ама тя си беше калпава.

Коментар

Не разбирам за какви цени говорите.
            Най-скъпата ЛЕД крушка която съм купувал е 8,50лв.
            И защо ги купувате от сайтове, като ги има във всеки ел магазин?
            Какви 25-30лв!?
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Защото са различни.

Тебе щом те устройват тези които си купил - всичко е наред.

Коментар

Еми, и на V-Tac има за толкова.
                Ако търся същите ватове като на енергоспестяващите, каква е файдата?
                За тези пари-6W.
                Свети колкото поне 75.

ПП:
                Тия дни им гледах кутийките.
                На всички пише CRI>80.
                Доколко е вярно, не знам.
                Ще снимам и крушки от икеа.
                И при тях са такива данните.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Средностатистическа китайска читава крушка (V-Tac например) е между 8 и 10лв. След година ще са по 5-6 сигурно. Диодите на някои са като на марковите (Samsung например, макар че май от Самсунг преди няколко месеца се отказаха от производството на диоди).

Та, специално спрямо кви да са енергоспестяващи са отвсякъде по-добър вариант.

И не на последно място - диодна крушка се слага там, дето не можеш да сложиш друго, в смисъл че тялото е такова че иска крушка. Вкъщи по плафоните крушки нямам - я ленти, я COB-ове. А при тия варианти човек има пълен контрол над това какви диоди, на каква мощност и при каква температура ще работят. Например в сайта на 2R има кръкли алуминиеви платки за лепене върху корпус на осветителн тяло. Дирекно за връзване към 220V
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

...
                    но за еднакви параметри увеличава живота на лампата има-няма 5 пъти.
                    На халогенките пише-2000часа,и аз съм склонен да им вярвам.Не знам каде ти намирате тези LED крушки със 150-170 lm/W,аз по онлайн магазините гледам и уж качествени-около-70-80

Коментар

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
                      На халогенките пише-2000часа,и аз съм склонен да им вярвам.Не знам каде ти намирате тези LED крушки със 150-170 lm/W,аз по онлайн магазините гледам и уж качествени-около-70-80
                      Крушки с около 100 се намират. Е, не са от най-евтините. В общи линии за крушки 90 и нагоре е приемливо. Пак е почти 2 пъти повече от CFL.

По-горе писах - яко тялото не изисква крушка, имаш пълната свобода да го напълниш с каквото искаш. Точно крушката по ред причини не е най-удачното място за диоди. Правят ги, защото лесно се слагат на мястото на старите, пък човек не си сменя лампите през ден. Ако някой хубав ден си купя ново жилище или правя тотален ремонт, просто ще си напазарувам подходящи за диоди осветителни тела. То и сега вкъщи са останали всичко на всичко 3 тела с крушки.

Халогенните ще изкарат 2000 часа само ако захранващото им напрежение е каквото пише на кутията, тоест освен че крушката трябва да е качествена, ако е нисковолтова и захранването и трябва да е качествено и да не зависи от мрежовото, за предпочитане с плавен старт.

Вкъщи е целогодипно около 230 волта. Не съм мерил какво отиваше до халогенките над барплота, но бяха захранени с прост траф. Не вярвам и 1000 часа да изкарваха. Сега съм ги напълнил с диодни платчици по 2 вата пак на V-TAC. Въпросните 2 вата светят на 80% спрямо 25 ватовите халогенки.

Общо във въпросната дневна с кухненски бокс с размери грубо 4x7 метра има 3x2 (въпросните халогенки) вероятно с нещо като 80 лумена на ват, 1x12W V-Tac крушка с нещо като 90 лумена на ват ефективност, и 8 10 ватови COB-а, пуснати на по 4.5 вата, които със сигурност докарват нещо като 120 лумена на ват, а може и малко отгоре. Така имам варианти за 6, 12, 18, 36, 42, 48, 54вата светеща мощност. Естествено при 54 вата със средна ефективност над 100 лумена на ват в помещението може да се бродира без допълнително осветление, понеже освен всичко и стените и тавана са в светли тонове. Само тая инсталация, предвид часовете светене особено в тоя сезон, за 2 години ще ми избие всичката инвестиция, а със сигурност ще живее повече.
                      Последно редактирано от sparkybg; 06-01-15, 20:27.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Само тая инсталация, предвид часовете светене особено в тоя сезон, за 2 години ще ми избие всичката инвестиция, а със сигурност ще живее повече.
                        Няма как да не се съглася ама.....
                        Проектирана и изпълнена от теб!
                        А аз като обикновен потребител като се изправя пред "жената зад щанда"?
                        Как мислиш ще се върже сметката накрая?
                        Читавите фирми не става да ги ангажираш за малко жилище. Само техните "режийни" нямат избиване в обозримо бъдеще.
                        А принципа проба-грешка в случая явно не е ефтин. Та освен на елемента "късмет" май обикновеният потребител на друго не може да се надява все още. Ма поне ще осигурим оборот и директно ще подкрепим обемите и респективно падането на цените при производството и търговията с LED ламБи.
                        Надам се а....
                        GPS системи https://www.easytracking.bg/
                        Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
                          Няма как да не се съглася ама.....
                          Проектирана и изпълнена от теб!
                          Ти какво? Не можеш да залепиш една кръгла платка с диаметър 12см ли? И после да свържеш 2 жици? Като ги правих тоя вариант го нямаше.

Ако пък вярно не можеш, купуваш си тяло с вече сложени диоди. И такива има. Има и фирми дето могат да ти одиодят всичко.

То аз и в автосервизи почти не ходя. Това не ги прави по-евтини или по-скъпи.

Коментар

Ти какво? Не можеш да залепиш една кръгла платка с диаметър 12см ли? И после да свържеш 2 жици? Като ги правих тоя вариант го нямаше.
                            Откровено казано... мога. Писах от позицията на "средностатистическия домакин" базирана на споделена информация от приятели.
                            Темата вълнува доста хора и представеното от теб е изключително полезно.
                            Признавам, понякога пиша абстрахирайки се от собствени умения/неумения с цел проверка на знания и надежда за по-активно споделяне на добри практики от знаещи колеги. От темата ти за преработеното домашно осветление някои остават с впечатление, че избора на кръгла платка като вид и диаметър и последващото правилно монтиране е функция на сложни сметки и техники. Това, лекинко ги стресира, и естествено отказва.
                            Та така...

То аз и в автосервизи почти не ходя. Това не ги прави по-евтини или по-скъпи.
                            Това че не ходиш по сервизи за такива като мен е полезно. От прочетеното, признавам, се повлиях при покупката на Тераното.
                            Тааа... май вече имам и да черпя
                            GPS системи https://www.easytracking.bg/
                            Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Гледам сайта на V-tec България за E27 - LED крушка, която да е около 600 лумена топла бяла светлина. Няма. Най-близка е тази, на 810 лумена - "LED Крушка - 10W E27 G95 Глобус Топло Бяла Светлина" за 15,25лв.
                              Това е три пъти на цената на CFL лампа около и малко над 600 лумена!

Също така проверих един от SMD диодите -Epistar SMD5630, който се ползва на крушка "LED Крушка - 7W E27 A60 Термопластик Топло Бяла". Според спецификацията на производителя диода е 110-120 лумена на ват. Обаче при V-tec 7W лампа е обявена като 410 лумена, което е 59 лумена на ват, т.е. на половина и далеч от цитираните горе стойности за LED. Също така и не много по-добре от CFL крушки (но все пак - по-добре от тях).

Накрая излиза, че най-добре сам да си подбереш диодите и да си ги направиш, особено като сега има такива полуфабрикати, но понякога е въпрос на време, което нямаш. Иначе поялник и знание как се работи с него - имам...
                              Аз затова и исках препоръка за магазин и марка.
                              Ще попитам след година, явно е рано още.

Коментар

....Халогенните ще изкарат 2000 часа само ако захранващото им напрежение е каквото пише на кутията, тоест освен че крушката трябва да е качествена, ако е нисковолтова и захранването и трябва да е качествено и да не зависи от мрежовото, за предпочитане с плавен старт....
                                От доста години в коридора съм с халогенни лунички, като им подбрах хубави импулсни захранвания... Тъй-като са вързани за сензори за движение, а котките и кучето щъкат постоянно, тези крушки светят доста (и денем, защото коридорите са тъмни), че и имат доста чести цикли на старт. В единия апартамент от над 5г не съм сменял крушка (в коридора светват 2 отделни секции х2 лунички х50Вт)... В другия обаче захранванията са малко леви и там горят крушки... Така, че явно халогенките се пазят доста добре от добрите захранвания...
                                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X