Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малко електричарски въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Малко елеткричарски въпроси

Първоначално публикуван от Сианга Преглед на мнение
    Във връзка с подмяната на захранващия кабел от електромера до апартаментното табло не е лошо новото да е с три жила. Независимо дали е направена специална връзка земя в таблото с електромерите. Аз лично използвам третото жило като непрекъсната нула/земя/. Имал съм доста случаи в практиката - поне 4 когато работната нула се прекъсне/изгори/ всички занулени консуматори остават без защитно зануляване. Най-добре е да сложиш и дефектнотокови защити в апартаментното табло.
    Ей това го подкрепям с две ръце, ако ти се занимава.
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

Коментар

А импеданс мерен ли е?
      ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
      Е250 1998-продаден
      Субару Пустош

Коментар

Във връзка с подмяната на захранващия кабел от електромера до апартаментното табло не е лошо новото да е с три жила. Независимо дали е направена специална връзка земя в таблото с електромерите. Аз лично използвам третото жило като непрекъсната нула/земя/. Имал съм доста случаи в практиката - поне 4 когато работната нула се прекъсне/изгори/ всички занулени консуматори остават без защитно зануляване. ...
        Как по точно разбираш при кабел с 3 жила кое е "непрекъсната нула/земя/" и кое е работна нула, при положение че с цел изравняване на потенциялите и необходимо двете жила да се обединят в електромерното табло и в началото на апартаментното табло?
        С други думи се получава едно жило в повече .. трасето едно и също, обвивката на жилата обща ... . С какво подобрява положението едно такова трето жило? Според мен това са излишни пари.

Коментар

За да не се получава "изгаряне" на нулата е необходимо:
          - да е пресметнато правилно сечението на кабелите;
          - да се прави периодична визуална проверка на връзките, мин. на една година според наредбите;
          - задължително да се пристегнат връзките една година след монтаж /ремонтни дейности;
          - и други ако се сещате..

Коментар

Прекарваш си кабелите от електромера до таблото с бушоните и викаш ЕРП-то да дойдат да ги свържат.
            И аз съм за 3 кабела: фаза, нула и заземяване. Дори и да няма главното табло заземяване за момента, можеш да го свържеш към нулата. Но ако някой ден главното табло се сдобие със заземяване, няма да ти се налага да сменяш кабели.
            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
              Прекарваш си кабелите от електромера до таблото с бушоните и викаш ЕРП-то да дойдат да ги свържат.
              И аз съм за 3 кабела: фаза, нула и заземяване. Дори и да няма главното табло заземяване за момента, можеш да го свържеш към нулата. Но ако някой ден главното табло се сдобие със заземяване, няма да ти се налага да сменяш кабели.

Три кабела е хубаво, ама и вътрешната инсталация трябва да е трипроводна. Иначе няма да има смисъл от дефектнотокова защита.

Коментар

Дори и двупроводна да е вътрешната инсталация, пак е хубаво да имаш дефектнотокова защита.
                Защо? При двупроводно свързване тази защита няма да може да хване вътрешна утечка на консуматора, защото тока иска-не иска ще се върне по същите проводници.
                НО ще реагира при външна утечка към земя, т.е. ако човек тръгне да го хваща тока от консуматора, той ще протече към земя и част от него няма да се върне по същите проводници, при което защитата ще сработи. Това е само един от случаите в който защитата сработва.

В случай, че човек го лови ток между фазата и нулата от същия контакт, защитата НЯМА ДА СРАБОТИ.

В кратце:
                Ако бръкнеш с двата пръста (или двете ръце) в контакта - защитата няма да сработи. Тока може да те умори.
                Ако бръкнеш с единия пръст в контакта и има условия да те хване тока (уцелил си фазата и си бос по земята/плочките) - защитата ще сработи.
                Последно редактирано от Радослав Райчев; 09-10-13, 15:06.
                Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Или съответно броят изключвания на индуктивни товари(двигатели).
                  Това е нещо ново (за мен де).Би ли казал, като пише 6 кА(например),колко броя изключвания може да направи даден автоматичен прекъсвач?
                  Че и индуктивни товари си споменал.........

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                    Три кабела е хубаво, ама и вътрешната инсталация трябва да е трипроводна. Иначе няма да има смисъл от дефектнотокова защита.
                    Да си прекараш 3-проводна инсталация от електромера до таблото винаги има смисъл - дори и в апартамента цялата инсталация да е 2-проводна. Просто всичко трябва да се прави с перспектива. Някой ден ще решиш да смениш 2-проводната инсталация в жилището, и? Какво ще сложиш? Ако си сложил 2-проводна инсталация от електромера до таблото? Ще кажеш: "Ми то няма смисъл да слагам по 3 жици! Така или иначе надолу са само 2!"
                    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                      Да си прекараш 3-проводна инсталация от електромера до таблото винаги има смисъл - дори и в апартамента цялата инсталация да е 2-проводна. Просто всичко трябва да се прави с перспектива. Някой ден ще решиш да смениш 2-проводната инсталация в жилището, и? Какво ще сложиш? Ако си сложил 2-проводна инсталация от електромера до таблото? Ще кажеш: "Ми то няма смисъл да слагам по 3 жици! Така или иначе надолу са само 2!"
                      Това със жиците до таблото е малък проблем. Винаги може да се изтегли още една. А вътре си е голям проблем, ако не е в широки гофрета, иначе си е голямо разкъртване. Да не говорим, че и отделно земно трябва да има. А дали има смисъл, също е под въпрос защото вече почти няма уреди без двойна изолация, за да е необходима трипроводна инсталация.

Коментар

Първоначално публикуван от krasimir.n Преглед на мнение
                        Това е нещо ново (за мен де).Би ли казал, като пише 6 кА(например),колко броя изключвания може да направи даден автоматичен прекъсвач?
                        Че и индуктивни товари си споменал.........
                        Броят е относителен, само казвам, че влияе. Индуктивните товари(двигатели), предполагам знаеш, при изключване дават много по голяма дъга заради напреженията от самоиндукция и по този начин скапват по-бързо контактите, отколкото да кажем активен товар(нагревател) с аналогична мощност.

Коментар

А дали има смисъл, също е под въпрос защото вече почти няма уреди без двойна изолация, за да е необходима трипроводна инсталация.
                          Не знам пералня, съдомиялна, електрическа фурна, хладилник, бойлер и други ел уреди особено кухненски с изключение на някои аспиратори да са с двойна изолация. Точно за тях, а и за някои други с метални корпуси са предназначени ДТЗ. Особено е важно за тези в контакт с вода. Имал съм случай, когато брокерска агенция за недвижими имоти при отдаване под наем държи да има задължително монтирани ДТЗ. А прекарването на трето жило при положение, че вече са прекарани другите две на захранващия кабел си е цяло приключение. В общия случай малко презастраховане при работа с електричество не е излишно. Една малка икономия може да се окаже с фатални последици.
                          Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Не знам пералня, съдомиялна, електрическа фурна, хладилник, бойлер и други ел уреди особено кухненски с изключение на някои аспиратори да са с двойна изолация. Точно за тях, а и за някои други с метални корпуси са предназначени ДТЗ. Особено е важно за тези в контакт с вода. Имал съм случай, когато брокерска агенция за недвижими имоти при отдаване под наем държи да има задължително монтирани ДТЗ. А прекарването на трето жило при положение, че вече са прекарани другите две на захранващия кабел си е цяло приключение. В общия случай малко презастраховане при работа с електричество не е излишно. Една малка икономия може да се окаже с фатални последици.
                            Така де, ама за да работи си трябва трижилна инсталация вътре. Което е доста по- скъпо и цапащо от изграждане на ново заземление отвън.
                            Ама това е в общия случай. За конкретния - не знам. Инфото е малко.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              За конкретния - не знам. Инфото е малко.
                              Конкретно зададох два конкретни въпроса. На единия получих отговор.

Е и празни приказки имаше също, ама то нормално, нали сички разбират от сичко
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Конкретно зададох два конкретни въпроса. На единия получих отговор.

Е и празни приказки имаше също, ама то нормално, нали сички разбират от сичко
                                Това е хубаво, ама като не е ясно какви и колко са консуматорите - малко е трудно да познаем. За цех със стугове и пещи ли иде реч, или за апартамент/къща за живеене.
                                Конкректно какъв е обекта?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X