Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Първоначално публикуван от manta2005 Преглед на мнение
    Браво че си прочел мненията.
    ...................повишен риск от "домашни любимци" и други такива.

това е моето лично мнение.
    Това за легионела ли се отнася?

Коментар

Не за влага във въздуховодите ти за всякакви гадости свързани с нея.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
        Има и друга беля - пуснал съм въздуховоди в окачените тавани + тръба с въздух отвън. Идеята е да поставя рекуператор. Тайната ми надежда е да куплирам към тази система едно вътрешно тяло от климатик, закачено към термопомпата. Цел - да дозагрява/доохлажда въздуха. Тези от фирмите, монтиращи ТП ме гледаха странно. Вие какво мислите?
        Aз мисля че с отопление чрез въздуховоди се доближаваш до идеалното отопление с централна климатизация.
        При добре сметнати въздуховоди можеш да зарежеш подовото .

Пиши в Гоогле "климатични камери" - имат и с рекуператор трябва им топла/студена вода за да топлят или охлаждат.
        Тази вода в твоя случай ще идва от термопомпата.

Конденз няма да имаш при добре изолирани въздуховоди.

Поздрави.
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Savov, моята система е така проектирана- Рекуператор и вентилаторен конвектор към въздуховодите ! Проектанта ми е от Бургас ( на лични контакти) . Засега все още изграждам
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ImageUploadedByTapatalk1446094634.014896.jpg
Прегледи:1
Размер:328.8 КБ
ID:5689187

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            ... той сума време не стигна да оправи неговата си, ...

Иначе когато човек има термопомпа става скептичен към пелетите. Колко мощен е котелът?
            Котела е 15 кв, но работи на пълна мощност само докато достигне зададената темп. в стаите, ако не е работил дълго време и когато ползваме интензивно топла вода от бойлера. В сегашния сезон дълго време работи на 20% мощност или е изключен. После пак първоначално тръгва на 60%, докато влезе в режим и в много случай още не влязал в режим и прави необх. темп и изключва.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
              Котела е 15 кв, но работи на пълна мощност само докато достигне зададената темп. в стаите, ако не е работил дълго време и когато ползваме интензивно топла вода от бойлера. В сегашния сезон дълго време работи на 20% мощност или е изключен. После пак първоначално тръгва на 60%, докато влезе в режим и в много случай още не влязал в режим и прави необх. темп и изключва.
              Сега остава да кажеш температурата на която работи и може да се мисли за термопомпа. Грубо казано под и над 50 градуса нещата са принципно различни.

Коментар

Сега остава да кажеш температурата на която работи и може да се мисли за термопомпа. Грубо казано под и над 50 градуса нещата са принципно различни.
                При +7С външна темп. към радиаторите върви 32-35С, а при 0С-42-44С. Бойлера го топля на 48-50С, а на котела вътрешния кръг не може да се настрои на по-малко от 60С. Миналата зима през преходните сезони гореше мин по 15 кг пелети на 24 часа. Сега го включвам с таймер от сутрин до обяд и вечер от 18ч. до 24 ч. От началото на месеца до сега съм изгорил м/у 250 и 270 кг. пелети. Но в много от дните се къпим с вода загрята от слънчевия колектор.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

При +7С външна темп. към радиаторите върви 32-35С, а при 0С-42-44С. Бойлера го топля на 48-50С, а на котела вътрешния кръг не може да се настрои на по-малко от 60С. Миналата зима през преходните сезони гореше мин по 15 кг пелети на 24 часа. Сега го включвам с таймер от сутрин до обяд и вечер от 18ч. до 24 ч. От началото на месеца до сега съм изгорил м/у 250 и 270 кг. пелети. Но в много от дните се къпим с вода загрята от слънчевия колектор.
                  Звучи като да е работа за един изостанал климатик 12 или 18 БТУ и един пластинчат топлообменник. Ако ще е само в преходните сезони.

Коментар

Звучи като да е работа за един изостанал климатик 12 или 18 БТУ и един пластинчат топлообменник. Ако ще е само в преходните сезони.
                    Ако си намеря климатик и си купя нов бойлер колко ще ми струва преправянето? Вие можете ли да го направите?
                    Търся евтина термопомпа въздух вода, за да се отоплявам през преходните сезони при външна темп от 0 до 15С, защото тогава котела ми гори по 15 кг пелети за 24 ч., трупа нагар и топли само плъховете в помещението където е монтиран.
                    Да, де това е и моята идея. Не ми се влагат много пари, а преди време много добър и компетентен хладилен техник ми каза, че живота на качествените компресори е до 20 000 часа докато налягането падне на 70-80% от номиналното, и 5 000 и 10 000 часа за ментета като Осаката на която сменихме компресор на петия летен сезон /работи само на охлаждане не по-вече от 2 месеца годишно/.

Коментар

То и бойлер не ти трябва в тая обстановка. Просто се закача топлообменникът в кръга на парното.

Коментар

А моята идея беше следната: Сега имам 2 бойлера по 80 литра вързани последователно към водопровода. Първия по близост до крана от който точа вода е само на ел и е на 40С настроен. Не е пипан от поставянето си през 1985-1986 г. Следващия бойлер е с 1 серпентина и топли от котела на 50С. При бързо къпане топлата вода от "котелния бойлер" влиза в ел. бойлера и той изобщо не включва да загрява, но като се охлади "котелния бойлер" в ел. бойлера вече влиза студена вода и той включва. Идеята ми беше да купя термопомпен бойлер в който да вградя серпентина свързана с котела и когато не паля котела да си топля къщата с енергията от термопомпения бойлер, но тези модели, които предлагат работят реално до 5С като термопомпа, а при по-ниски темп. са с обикновен нагревател. И за това сега сменям концепцията с външно тяло и може би топлообменник, но все пак този стар бойлер трябва да го сменя някога.

Коментар

Достатъчно голям буфер към котела няма ли да разреши повечето проблеми на преходния сезон? Питам заради себе си, умувам над същия проблем.
                          На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                          "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                            Достатъчно голям буфер към котела няма ли да разреши повечето проблеми на преходния сезон? Питам заради себе си, умувам над същия проблем.
                            Да, буфер би оптимизирал работата на системата, но ще внесе нови загуби в системата, защото не мога да си го сложа в хола, за да оползотворявам загубите. През тези преходните сезони в гаража, където е монтиран котела е най-топлото място в къщата. Гаража не е изолиран, вее вятър през вратата и за да има достатъчно въздух за горивния процес съм направил отвор Ф140 в стената. Въпреки това, заради загубите на котела там е най-топло. Освен това "достатъчно голям буфер" струва прекалено много пари.

Коментар

Ако си намеря климатик и си купя нов бойлер колко ще ми струва преправянето?
                              Перефразирано - "ако си намеря съд за буфер и си купя добра топлоизолация за него", май ще е по-изгодно. Доколкото прочетох тук там, котела ти е доста читав и сигурно в контролера му има и управление за буфер. Моя няма изобщо контролер и всичкото управление е самоделка, та буфера ми е още по-необходим, глася му 5 кубика съд, че е 100 kW. Не че термопомпата е лошо нещо, но не вярвам настоящата цена на тока да се задържи още дълго.
                              На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                              "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                                Не че термопомпата е лошо нещо, но не вярвам настоящата цена на тока да се задържи още дълго.
                                Едно е сигурно - никой от енергоносителите няма да поскъпва по-бавно от другите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X