Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лира или радиатор за банята

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лира или радиатор за банята

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
    ...Чудя се, обаче дали байпаса не трябва да се сметне, така че да създава по-голямо съпротивление от най-голямото в системата(всички радиатори са вързани паралелно)...

Не се чуди. Няма смисъл да се обатачваме в теория, формули и прочие: "А"-то и "Б"-то.
    Схематично:
    Ако разсъждението ти, че байпас, със по-малко съпротивление отколкото на произволен кръг (или няколко) от системата, би шунтирало въпросните е вярно - то директно следва, че от всичките ти кръгове фактически би работил само този със най-малко съпротивление (още повече, че инсталацията ти е със паралелни кръгове, т. е. напрактика, всеки може да се разглежда като байпас на останалите).
    Вече писах: Във инсталация със принудителна циркулация такъв проблем няма - Вервай ми
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ето два варианта на байпас, фабричен.
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM_0385.jpg
Прегледи:1
Размер:40.4 КБ
ID:5310944 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM_0384.jpg
Размер:70.9 КБ
ID:5310946
      Прикачени файлове
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
        Ето два варианта на байпас, фабричен.
        [ATTACH=CONFIG]371104[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]371106[/ATTACH]
        Дам, това е решението. Благодаря ти
        LZ1DWW

Коментар

Чета, чета и ето какво ще допълня. Роди ми се син преди 3 месеца, имам и дъщеря на 5г. Отоплявам се на печка с водна риза- 17 кв. Аз съм си правил инсталацията.
          Байпас, гледам доста се борави с него. Каква му е функцията? При положение, че помпата е към юпиес- никакво. При положение, че системата е отворена ( отворен разширителен съд)- пак никаква. При положение, че телата са вързани паралелно, а не последователно- пак никаква. Байпасът с белите тръби на снимката е за последователно свързване ако си икономисал тръби.
          Датчици, терморелета и ........ т.н По просто по здраво, това е принципа, както ще се съгласите.
          Колегата се притеснява, че ще е студено. Много зависи от банята, къде е, каква е. Алуминий е най добре заради ръждата най малко. Дали радиатор или лира, аз съм за лира защото е по функционално и прибрано с бебе зимата. Има и трети вариянт http://www.utilitiesbulgaria.com/konvektori.htm (Избрах произволно фирмата)КПД то е най голямо, монтират се и на таван и това ако не те стопли незнам
          Радиатор с вентилатор, най просто казано. По добро не знам да е измислено за сега. Гледаш колко ток харчи вентилатора и нивото на шум. Макар, че в банята никой не спи. Може и да не го пускаш и да си работи като обикновен радиатор. Няма нужда да е от най скъпите, повече топли от всеки радиатор.
          Последно редактирано от Гергин; 25-10-11, 12:32.
          Пийте червено вино! Дава здраве.
          А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

Първоначално публикуван от Гергин Преглед на мнение
            Чета, чета и ето какво ще допълня. Роди ми се син преди 3 месеца, имам и дъщеря на 5г. Отоплявам се на печка с водна риза- 17 кв. Аз съм си правил инсталацията.
            Байпас, гледам доста се борави с него. Каква му е функцията? При положение, че помпата е към юпиес- никакво. При положение, че системата е отворена ( отворен разширителен съд)- пак никаква. При положение, че телата са вързани паралелно, а не последователно- пак никаква. Байпасът с белите тръби на снимката е за последователно свързване ако си икономисал тръби.
            Датчици, терморелета и ........ т.н По просто по здраво, това е принципа, както ще се съгласите.
            Колегата се притеснява, че ще е студено. Много зависи от банята, къде е, каква е. Алуминий е най добре заради ръждата най малко. Дали радиатор или лира, аз съм за лира защото е по функционално и прибрано с бебе зимата. Има и трети вариянт http://www.utilitiesbulgaria.com/konvektori.htm (Избрах произволно фирмата)КПД то е най голямо, монтират се и на таван и това ако не те стопли незнам
            Радиатор с вентилатор, най просто казано. По добро не знам да е измислено за сега. Гледаш колко ток харчи вентилатора и нивото на шум. Макар, че в банята никой не спи. Може и да не го пускаш и да си работи като обикновен радиатор. Няма нужда да е от най скъпите, повече топли от всеки радиатор.
            Честито за малкия. Да са ти живи и здрави.
            Системата е затворена. Радиаторите са паралелно свързани. Помпата няма нужда от UPS, защото при отпадане на ел. захранването котлето гасне веднага. Идеята на байпаса е да не се тормози помпата при затворени всички термоглави.
            LZ1DWW

Коментар

Благодаря за поздравлението.
              Казваш затворени термоглави. Термоглави на какво? Щом ти спре захранването и байпасът ти отваря, така ли? Защото помпата спира да върти (без ЮПС) а котлето си загрява известно време и през байпасът работи гравитачно. Аз така те разбрах. Аз също съм си направил байпас, но ръчен с два сферични крана на помпата. На мен ми спира често тока, а и по лесно мога да сваля помпата ако има проблем. Отварям двата крана и заобикалям помпата.
              Е това с термоглавите не го разбирам и помпата, която се твари. Затворени термоглави, а работеща помпа. Обикновено термостатът е вързан към помпата и като дигне температура я пуска да върти.

Коментар

Благодаря за поздравлението.
                Казваш затворени термоглави. Термоглави на какво? Щом ти спре захранването и байпасът ти отваря, така ли? Защото помпата спира да върти (без ЮПС) а котлето си загрява известно време и през байпасът работи гравитачно. Аз така те разбрах. Аз също съм си направил байпас, но ръчен с два сферични крана на помпата. На мен ми спира често тока, а и по лесно мога да сваля помпата ако има проблем. Отварям двата крана и заобикалям помпата.
                Е това с термоглавите не го разбирам и помпата, която се твари. Затворени термоглави, а работеща помпа. Обикновено термостатът е вързан към помпата и като дигне температура я пуска да върти.
                Термоглавата е кранче, което отваря/затваря притока на топла вода в радиаторите в зависимост от температурата в помещението. Като се затопли термоглавите затварят и циркулация в системата няма. В момента, в който температурата в цялата система падне под зададената котлето пали и я загрява до зададената. Помпата обаче върти през цялото време и ако имаме ситуация на затворени глави, това я тормози. Този ефект искам да избегна с байпаса.
                Като спре тока котлето също спира. Така е конструирано. Понеже е на газ и в момента, в който спре температурата в системата не се повишава, така че не е необходима принудителна циркулация.
                LZ1DWW

Коментар

Разбирам, но мислех че когато котлето изгасне (спре) помпата изключва. Отговарям за една много голяма фирма в Бизнес парка в Младост и всички конвектори (200-300бр.) са с термоглави, но те са електрически. И имам постоянно проблеми с тях. Накрая ги махнах. Та когато спре токът, те просто не работят. Да не говорим колко точно и вярно отчитат, зациклят и прочее.

Коментар

И ние сме в същото положение - малко шефче , отопление с котел на газ и т.н., та да споделя как е при нас :
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1050949.jpg
Размер:56.0 КБ
ID:5315382

Държим го пуснат на max, защото банята трябва да е топла, когато къпем малкия, а в момента всички останали радиатори са спрени. За първа година ползваме тази баня и сме доволни от отоплението.
                    Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

Коментар

Да попитам и аз в тази тема - бебока идва скоро и трябва да стопля банята. Нямам парно и разчитам на ток за отоплението. Спрях се на алуминиева лира, заради изтъкнатите предимства в мокро помещение като баня. Обаче остават 2 неща - с какво да се напълни и откъде да се вземе ел. нагревател. Преди бях видял в един от строителните хипермаркети да се продават но в момента нямат никъде и не дават информация изобщо дали ще получават. Също така различни хора ми говорят различни неща - едни казват че се пълни със вода (+ малко течен сапун), други казват антифриз, трети казват масло? Молбата ми е ако има някой с ел. нагревател и лира да сподели какво има вътре и откъде е взел нагревателя (ако не се счита за реклама).

Коментар

Казваш на ток си. Значи климатици. Което ако е сметнато и направено грамотно е добре.
                        За банята една духалка, затваряш вратата, пускаш и за 3мин. е жега. Цялото къпане докато е малък е 2 мин. По бърз, евтин и лесен начин няма да я стоплиш. За дъщерята все се суетях и чудех, ама да не е студено, ама да не е това, ама да не е онова. Майка ми само се подсмихваше като гледаше. Не е да не знае (има четири сина) Сега със сина баш обратното. Не топля баня или друго такова. МИ кеф си му е като го къпем, а на едно момче като погледнеш на долу и веднага можеш да познаеш дали му е студено А къщата си е студена, няма изолации, на 100г. само външни стени, плочки, па и студено мазе отдолу. Две стай имам. Повече от 22 градуса, зимата ако бухам дърва не може да стане, даже е много. Сутрин е 13-14градуса в стаята. Какво да кажа, ми добре сме си. А децата като ги гледам даже им топло Каляване братче. Студът сплотява семейството.

Коментар

Студът сплотява семейството.
                          Да де, но топленето с кожения нагревател, поне 40 дни след раждането, е табу.
                          Иначе за баня с лира на ток - разсипия - бавно и скъпо. Духалка, както е писал колегата по-горе. Има и такива стенни , специално за баня.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

На ток, с електрически конвектор.
                            Един от добрите варианти в съотношението цена-качество.
                            Ползвам такъв на adax 5-та година и съм доволен.
                            Норвежки са, има модели специално за мокри помещения.

Коментар

Благодаря за отговорите. Останалото е на климатик, но в банята и коридора няма нищо, та затова гледам и тази тема. А като отзиви имам и от роднини, които си купиха миналата година лира с ел. нагревател за банята и са доволни - термостата на 1-2 го слагат (от 5) и си топли без да хаби много ток. Единствения проблем им е, че нагревателя е изгорял по някое време лятото и сега и те търсят откъде да вземат нов. Може би е трябвало да източат водата след зимния период, когато не се ползва лирата.

Коментар

Мите, слагай една алуминиева лира на момчето да има къде да му съхнат гащите и си свиркай.
                                Като гледам малкото шефче, как се е нахилило на снимката, няма да му е студено.
                                За лирите няма кой знае какъв избор на големини и мощност. Отиваш в Рувекс и взимаш която ти хареса, алуминиева и край. Само не забравяй да и дадеш лек наклон при монтаж за да може обезвъздушителя да е най високо, че няма къде да мърдат много- много. Ти си знаеш.
                                Последно редактирано от Гергин; 02-11-11, 17:17.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X