Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лира или радиатор за банята

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Лира или радиатор за банята

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Топлото си е все негово.
    Ми да си прокара тогава инсталация без радиатори изобщо. Помпата ще си върти водата, без дори при това тя да се охлажда (или почти де) и котлето даже ще работи много икономично баси.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Цифрите казват следното: един радиатор с 3 глидера(Н600) отдава толкова мощност колкото стандартна алуминиева(тя отдава топлина с около 40% повече от стоманената) 450/1000 мм. Такъв размер е достатъчен за отопление на баня с описаните по-горе размери. Сега остава да видим, кое би било по-добре от функционална и естетическа гледна точка.

Митко е прав, че основната функция на радиатора е да топли, би бил по-компактен, а също така и по евтин(което при тези порядъци не е от значение). "Лирата"(наричам я така, за да избегнем обърквания) е по-голяма и може да се използва и за простор. Остава да го измислим кое бихме предпочели.

Тук, може би, трябва да вметна още нещо. Ще е хубаво каквото и да избера да работи възможно най-много време отворено. Котлето, колкото и да ме убеждаваха, че е много хубаво има един недостатък. Когато затворят всички термоглави на радиаторите нищо не изключва помпата и тя започва да се мъчи. Не че тя се оплаква, обаче имам някакви опасения относно дължината на живота и в този режим. Ако тялото в банята е постоянно отворено би решило и този проблем.

PS. Пенчо, линка от първия ти пост или нещо съвсем съм изтрещял и не съм го видял или не се беще появил, когато писах. Извинявай.
      Последно редактирано от Митко (smile); 05-10-11, 17:24. Причина: добавка
      LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Ма ти нали си инженер - и то строителен! На теб ли трябва да ти казвам, че радиаторът е отоплително тяло и да бъде простор му е "амнайста" функция (при това в разрез със основната) и съвсем не задължителна!
        Мисля, че по-горе написах - с теб няма да споря. Пък и форумът не е създаден с тази цел, а с цел обмен на мнения и опит. Аз споделих моя.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
          Когато затворят всички термоглави на радиаторите нищо не изключва помпата и тя започва да се мъчи.
          Този проблем се решава с елементарен байпас. Който все едно би трябвало да имаш. А ако отоплителното тяло, каквото и да е то, постоянно е отворено, то и постоянно и неконтролирано ще топли. Което ще струва едни киловатчаси, защото през отдушника на банята можеш да губиш наистина много енергия, даже и да не ти пука, че е много горещо.

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
            Когато затворят всички термоглави на радиаторите нищо не изключва помпата и тя започва да се мъчи.
            Няма ли възможност да направиш някакъв "байпас" за такива случаи.

Коментар

Една алуминиева лира е напълно достатъчна. Банята е затворено помещение, и при денонощна работа на отоплителната инсталация, значителна топлина се поема от стените. За да е по-топло в банята зависи от обема на циркулиращата топла вода. Когато ще къпете детето, можете предварително да завишите температурата и обема на циркулация.

Коментар

Миналата зима си мислех, че като сложа отоплително тяло в банята ще реша този проблем. Ясен, обаче е прав, че колкото и да е има загуби. Единствената идея(като изключим къртенето), която ми идва в главата е да поставя байпаса паралелно на отоплителното тяло в банята. Чудя се само дали няма да го шунтира лекичко...
                LZ1DWW

Коментар

Байпасът шунтира всичко. Но не е задължително да е много проходим.

Коментар

А това за байпаса трябва да ти го снимам, направен е така, че като затвори термоглавата, тогава се отваря байпаса.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Байпасът шунтира всичко. Но не е задължително да е много проходим.

При инсталация със принудителна циркулация (каквито са практически всички съвременни), а не термосифонна такава - байпасът не е проблем от тази гледна точка.

Коментар

Мнение на Митко (smile) > може би, трябва да вметна още нещо. Ще е хубаво каквото и да избера да работи възможно най-много време отворено. Котлето, колкото и да ме убеждаваха, че е много хубаво има един недостатък. Когато затворят всички термоглави на радиаторите нищо не изключва помпата и тя започва да се мъчи. Не че тя се оплаква, обаче имам някакви опасения относно дължината на живота и в този режим. Ако тялото в банята е постоянно отворено би решило и този проблем.
                        Това може да се реши с няколко термодатчика. При мен имам две помпи и се включват едната при температура 70 градуса, а другата при 90.Първата е към малкия кръг - котел - бойлер, втората на големия кръг към къщата, и на нея имам направен байпас - ако спре тока се включва юпиеса. Ако, нещо се случи с него помпата спира да работи, налягането което създава към клапана на байпаса пада и той се отваря. Отоплението се осъществява единствено по гравитачен път.
                        Байпас на помпа се прави в зависимост от начина на избор на разпределение и циркулация на топлата вода

Коментар

При инсталация със принудителна циркулация (каквито са практически всички съвременни), а не термосифонна такава - байпасът не е проблем от тази гледна точка.
                          А от каква е проблем тогава, че все го пропускат?

Коментар

Смятат го за несъществен елемент. В повечето случаи, изпълнението на инсталациите е на ТНТМ-ейско равнище (нищо, че може изпълнител да е някоя бомбастична фирма). Предполага се ("наголо" - без сметки), че така и така няма да се стигне до такъв режим. И др. под.

Коментар

Слагай лира и си свиркай!40 см са точно.С обикновенно кранче/не термо глава/ на подаващата и секретно на връщащата.Щи си имаш и свободна точка на системата.Не се вкарвай в приключения с байпаси и датчици.
                              Подово на 60С ми се струва прекалено.
                              Гледай да не пробиеш водопроводна тръба при монтажа на лирата
                              Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
                                Това може да се реши с няколко термодатчика. При мен имам две помпи и се включват едната при температура 70 градуса, а другата при 90.Първата е към малкия кръг - котел - бойлер, втората на големия кръг към къщата, и на нея имам направен байпас - ако спре тока се включва юпиеса. Ако, нещо се случи с него помпата спира да работи, налягането което създава към клапана на байпаса пада и той се отваря. Отоплението се осъществява единствено по гравитачен път.
                                Байпас на помпа се прави в зависимост от начина на избор на разпределение и циркулация на топлата вода
                                Системата е по различна. Бойлер нямам изобщо. Всички кръгове са паралелни. Котлето пали при падане на температурата в системата под определена, която е въпрос на настройка. Твоето е класическо изпълнение на парно в къща, в която има как да се направи разлика във височина от няколко метра.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                А от каква е проблем тогава, че все го пропускат?
                                Смятат го за несъществен елемент. В повечето случаи, изпълнението на инсталациите е на ТНТМ-ейско равнище (нищо, че може изпълнител да е някоя бомбастична фирма). Предполага се ("наголо" - без сметки), че така и така няма да се стигне до такъв режим. И др. под.
                                Ей това е интересно. Защо го няма Ако адаша е прав работата е ясна слагаме го и толкова. Чудя се, обаче дали байпаса не трябва да се сметне, така че да създава по-голямо съпротивление от най-голямото в системата(всички радиатори са вързани паралелно). Ако съпротивлението на байпаса е най-малкото се чудя дали КПД-то на цялата система, както и времето за реакция на промяна на температурата няма да се влошат.

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                                А това за байпаса трябва да ти го снимам, направен е така, че като затвори термоглавата, тогава се отваря байпаса.
                                Ей това май е истинското решение. Ще съм благодарен ако споделиш как е изпълнено.

Благодаря Ви на всички!
                                LZ1DWW

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X