Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Икономия от осветление?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Икономия от осветление?

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
    Volk, а дали в случая ще ти свърши работа някаква система за управление на осветеността - в смисъл да свържеш контролерите на лампите със сензори за осветеност - виждал съм такива луминисцентни лампи - променя се яркостта или броя светнати пури в зависимост от необходимото осветление.
    То става, ама само като си помисля какви кинти струва само един баласт от тая система, ме полазват едни буби навсякъде.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А ако просто според данните от датчика за осветление му се изгасят някои лампи - тогава няма да е толкова скъпо предполагам. Аз не съм се задълбал много в темата, но нали става дума за осветяване на помещение със смесена светлина. Тогава има смисъл да се ползва такава система - просто дневната светлина е променлива. Ако осветяваш помещението само вечер ,тогава смисъла от такова нещо го няма.
      Александър

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        То става, ама само като си помисля какви кинти струва само един баласт от тая система, ме полазват едни буби навсякъде.
        Луминисцентните лампи от обикновения вид (с два нагреваеми електрода в двата края) са крайно неубедителни на мощност под около 60% от написаната на тях, каквито и претенции да има баластът. При понижена мощност живеят по-кратко. Включването и изключването на групи от лампи е определено по-добрата стратегия. И всичко това е само за изключително редкия случай, когато дневната и изкуствената светлина са в съизмеримо количество. Рядък, рядък, колко да е рядък - по половин час сутрин и вечер за повечето сгради. Във всички други моменти дневната светлина е или десетки пъти по-силна от всякакви лампи, или я няма хич.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Луминисцентните лампи от обикновения вид (с два нагреваеми електрода в двата края) са крайно неубедителни на мощност под около 60% от написаната на тях, каквито и претенции да има баластът. При понижена мощност живеят по-кратко. Включването и изключването на групи от лампи е определено по-добрата стратегия. И всичко това е само за изключително редкия случай, когато дневната и изкуствената светлина са в съизмеримо количество. Рядък, рядък, колко да е рядък - по половин час сутрин и вечер за повечето сгради. Във всички други моменти дневната светлина е или десетки пъти по-силна от всякакви лампи, или я няма хич.
          Всъщност, има системи дето при понижена мощност (а то е с PWM на висока честота), подават допълнително подгряване на електродите, тъй че живота им си е все тоя. Ама са скъпи, пущините. То един обикновен OSRAM баласт с топъл старт е 25 кинта, а се брои супер базов клас. От там нагоре не ми се мисли.

Друг е въпроса че при понижена мощност се случва да не светят точно с цвета, дето е написан върху тях.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            ... подават допълнително подгряване на електродите, тъй че живота им си е все тоя.
            Не съвсем. В работен режим, електродът се нагрява само частично - от единият край. Когато крайчецът се изтощи, зоната на емисията се премества и имаш вече една дължина от нагрята жица, която не изпуща електрони. Когато цялата жичка се опече, имаш не-запалваща лампа. Ако топлиш целия електрод, той целият ще старее - не е съвсем същото, но проблемът си го има.

А цветът е отделна тема - за съжаление, и при диодите е така. При това, по съвсем същата причина.

Коментар

Това, което аз съм чел че скапва тия лампи, е студената емисия, почти като във вакуумните радиолампи. Затова и почерняват в двата края. А разликата между топъл и студен старт при домашна употреба с често светкане и гасене, в живота на лампата е в пъти, при това мног пъти, примерно 5. Преди със студен баласт на лампата в банята сменях пура 2 пъти годишно. Сега с топъл баласт от 2 години съм забравил че я има, а в двата края все още няма следи от почерняване.

Отделно, не съм имал пура с неизгорял електрод (разбирай непрекъснат), дето да не пали. Всичките досега са сравали багажа точно заради прекъснат електрод, включая и "енергоспестяващите".

Коментар

За паленето съм съгласен. А иначе, по-съвременните ги оптимизират и откъм основата на електрода (освен от емисионния слой). Поради което, като свърши той, от студената емисия прегаря и жичката.

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                  А икономичният вариант за непретенциозно помещение е множество дупки в покрива и в тях пъхнати прозрачни бутилки от безалкохолно.Бутилките пълни с вода + съвсем малко киселина или белина за да не зеленясват.
                  Аз говоря абсолютно сериозно.Подобен вид изказване ме навежда единствено на мисълта къде можеш да си завреш тези бутилки.
                  Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                  Това е положението.

Коментар

Аз говоря абсолютно сериозно.Подобен вид изказване ме навежда единствено на мисълта къде можеш да си завреш тези бутилки.
                    ИКОНОМИЧНО......НЕПРЕТЕНЦИОЗНО ПОМЕЩЕНИЕ
                    http://www.youtube.com/watch?v=_zMAWztZ6TI
                    Последно редактирано от Goblin; 26-01-11, 00:05.
                    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от Karlos Преглед на мнение
                      ...Подобен вид изказване ме навежда единствено на мисълта къде можеш да си завреш тези бутилки.
                      Имаме участник познал грешният отговор на въпроса "Какъв език мога да си позволя във форума и какъв - не". На печелившите - честито.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                        ИКОНОМИЧНО......НЕПРЕТЕНЦИОЗНО ПОМЕЩЕНИЕ
                        ....
                        Привет,
                        за бутилките трябва да се помисли и за факта, че покрива може да има изолация. Както и при нашите условия зимата е възможно да замръзнат след това ще имаш прекрасни дупки на тавана . Иначе от клипчето е видно, че изобретателя живее в по топлите страни където може да го притеснят само мусоните ако не е уплътнил хубаво бутилките.

Реле превключвател със сензор за осветеност може да се намери за 30-40 лв. Другото си е дърпането на кабелите за разделяне на кръгове през един,два реда. В работата мислих да слагам реле за осветлението в коридорите ама като прочетох документацията се оказа, че лампите са по 18W и общо консумацията е около 10-15кW на ден. Не си струва икономията, в сравнение на цената на една изгоряла крушка от енергоспестяващите при постоянното включване и изключване. Всичко е въпрос на сметки, проектантите гледат луксове а собственика икономии от експлоатационните разходи накрая се търси разумния компромис.
                        LZ1VWW

Коментар

Не твърдя че е най-ефективният вариант. Просто е вариант за 1 лев. Изолацията и тя се разпробива. Има антифризи,спирт, а пък за празни пластмасови бутилки не говорим изобщо. За една седмица само от познати можеш да събереш за 2 покрива.

Коментар

Първоначално публикуван от vesowarworld Преглед на мнение
                            Привет,
                            за бутилките трябва да се помисли и за факта, че покрива може да има изолация. Както и при нашите условия зимата е възможно да замръзнат след това ще имаш прекрасни дупки на тавана . Иначе от клипчето е видно, че изобретателя живее в по топлите страни където може да го притеснят само мусоните ако не е уплътнил хубаво бутилките.

Реле превключвател със сензор за осветеност може да се намери за 30-40 лв. Другото си е дърпането на кабелите за разделяне на кръгове през един,два реда. В работата мислих да слагам реле за осветлението в коридорите ама като прочетох документацията се оказа, че лампите са по 18W и общо консумацията е около 10-15кW на ден. Не си струва икономията, в сравнение на цената на една изгоряла крушка от енергоспестяващите при постоянното включване и изключване. Всичко е въпрос на сметки, проектантите гледат луксове а собственика икономии от експлоатационните разходи накрая се търси разумния компромис.
                            Да, но в случая колегата, въпреки че не иска да подели точно колко, очевидно има доста по-голяма консумация. Така погледнато, дори и един час на ден лампите му да работят на половина, може да се окаже, че в края на месеца е спестил 1000 лева. Въпросната преработка не е чак толкова сложна и не може да струва повече от 3-4000 лв. Като за начало може да се направят проби, като през един час се мери осветеността и се спират част от лампите до получаване на минималната такава на 5-6 внимателно подбрани места от помещението. Накрая се прави една проста таблица, в която се пише колко лампи не са работили в дадения период от време. Това се прави 10-тина пъти за месеца, по възможност в дни с различно греене - облачно, ясно, разкъсана облачност. Да, вярно е че имаме и сезонност на греенето, но в който и сезон да се намираме, слънцето изгрява от изток с отклонение 30 градуса и залязва на запад със същото.

Колкото до колегата с неправилният език - трябва да се съглася с него, че това с бутилките крие доста непредвидени рискове за цялостта на изолационните слоеве на покрива на нашата географска ширина и далеч не е най-удачното решение. Не биваше да го казва по този начин - мисля, че може и по интелигентно и възпитано да се обясни.
                            Александър

Коментар

Пак ви го казвам че е елементарен вариант за барака,гараж,склад и т.н. В момента пак се говори за производствено помещение. Колко халета сте виждали с изолация на тавана бе хора? Ако не е изоставена сграда от соца чисто нова Л-Т ламарина, е върха на космическите технологии.
                              Четете предишните постове! Той тоя защото не чете затова взе да ми се зъби! Цял роман му бях приготвил в отговор за кръстоските между родовете, ама Гоблин бързо ме редактира.

Коментар

Темата започна да ми харесва ....

Да попитам и аз:
                                Някой пробвал ли е да постигне ефекта на "бутилките" ама .... със светловоди?
                                Така няма да е нужно да пробиваме покрива, а ..... някъде отстрани по стената и .... вкарваме светлината вътре.
                                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X