Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Иде зима, с какво ще се топлим?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Иде зима, с какво ще се топлим?

И тази зима ще е на дърва.
    Преди само преди 5 дни пренесох 10 кубика на 20 метра и на 14 стъпала - още ме болят кокалите.
    Остава "само" да ги нарежа, нацепя/които имат нужда от това/ и да ги кача още 25 стъпала нагоре.
    Добрата новина е, че последните две операции ще се изпълняват на части.
    Това, докато все още мога ... , а и с дървата май наближава края.
    Камината с водна риза "хапва" 10-12 кубика на зима.
    Отказах се от котел за твърдо гориво, защото не ми се живее цяла зима в мазето/колегата с въпроса "Кой е огняра?" е прав/.
    Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
    ... turn on your A/С !

Коментар

Къща 70м2, отоплявам на въглища и дърва, каквото има. Догодина ще добавя още един етаж. Иначе спаред мен климатик е едно добро решение комбинирано с локално парно което се ползва като стане яко студ и климатика издиша. При +10С климатика е най-доброто решение.

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
        И ...........
        Отказах се от котел за твърдо гориво, защото не ми се живее цяла зима в мазето/колегата с въпроса "Кой е огняра?" е прав/.
        Е, има такива на гранули, икономични били казват(6,лв./ден), имали си шнек и таймер и терморегулатор, пълниш сутрин, "казваш му" пали в 16:00 или на минимум 5С* стайни и отиваш на работа, аз на там съм се засилил, ама пусти им пари не ми стигат да си довърша "бивака".
        Око за око и светът ще ослепее

Коментар

В нашата къща аз съм на кюмур, а комшиите отдолу (тъщата ) са на Дайкин, аз им го избрах. Резултатът е 1:1...

Коментар

Първоначално публикуван от Radoslav Преглед на мнение
            Къща 70м2, отоплявам на въглища и дърва, каквото има. Догодина ще добавя още един етаж. Иначе спаред мен климатик е едно добро решение комбинирано с локално парно което се ползва като стане яко студ и климатика издиша. При +10С климатика е най-доброто решение.
            Аз съм на обратния принцип-основно се топля с парното, а ако стане нужда-пускам климатика. Още не ми се е налагало. Ако ми стане студено-отварям малкко повече клапата на печката и слагам повечко дръвца...
            А при +10 аз не питам за отопление, в апартамента е поне 20...
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

ТЕЦ, поради невъзможност да се отърва от него и газ, защото ТЕЦ-а не насмогва. Изолацията и вкарването на ТЕЦ-а в пода пропаднаха поради слаба организация. Volk, не подценявай инверторните климатици.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                Гушкай, гушкай! По-тънко НЕМА. За сега.
                Има,има,ама информацията е скъпа!
                Иво (таксито) Андреев
                0988 91 80 50
                Каджива Елефант 750 Лъки Експлорър 89-та

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                  За съжаление, природен газ при нас няма, кЮмюра трови, условия за "модерно" парно няма, да ни е читава гората незнам до кога ще ни издържа ..климатиците замръзват.
                  Защо така де,аз мойта кола е на природен газ,и съм зареждал в несебър,и не само там!
                  Иво (таксито) Андреев
                  0988 91 80 50
                  Каджива Елефант 750 Лъки Експлорър 89-та

Коментар

Момци, само на дърва съм зимата, голям кеф!
                    Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                    Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от suzuki team Преглед на мнение
                      Защо така де,аз мойта кола е на природен газ,и съм зареждал в несебър,и не само там!
                      За битови нужди филма е голям а нямаме ц.захранване, то са едни комисии, едни отстояния, едни експертни мнения...
                      Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                        За феновете на инверторните климатици - колкото и да се пънете, ще платите повече от ТЕЦ-а !
                        Volk, не съм съгласен-като бях на ТЕЦ плащах с около 30-40% повече пари за отопление(и пак не беше мн.топло) отколкото с климатик+една духалка(това при цена на тока сега,а за преди разликата ще е още по-голяма в % отношение).На ТЕЦ-около 20 градуса,до 170 лв+30-40 лв. за ток(до2006г), с клима+духалка в детската около 24-26 градуса, вкчително и когато имаше на няколко пъти по -20 - 21 градуса навън - до 120-130 лв.(от зимата на 2006 да сега).Така че за мен сметката е ясна.На дърва обаче със съгурност е по евтино, но ТЕЦ-благодаря!
                        Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Аз ако ви кажа с какво ще се отоплявам тази зима - сигурно ще ми се смеете. Особено в предвид че съм с бебе, сега на 5 месеца.

Решил съм тази зима да съм с акумулираща печка...

Положението при мен е следното:

Живея в кооперация на 10 години, на четвърти етаж. Няма топлоизолация. Но пък всички стени са от газобетон. Дограмата - дървена, със стъклопакет и гумени уплътнения. Съседите отгоре и отдолу стоят по къси гащи през зимата - абе хора с възможности. В резултат на това, зимата без никакво отопление в апартамента е 13-15 градуса. Та мисля да отоплявам хола и кухнята (те са преходни) с акумулиращата и да спим в тях с малкия. Място има, цяла нощ ще работи, а през денят ще отдава. Така се отопляваха нашите до миналата година,в същия апартамент и сметките не са били повече от 100 лв общо потребление.

Но за следващата година трябва да мисля нещо друго, понеже малкия ще си ходи в неговата стая ... Та имам 2 вариянта - два климатика - 9-ка в детската и 12-ка в хола или централно парно ... Инсталация за парно имам, но нямам топломер (централен, щото съм с новия тип инсталации) и радиатори. И в двата случая инвестицията ще е около 1500 лв ... Въпросът в кой вариянт ще са по-ниски сметките ... Разбира се че климатиците лятото ще духат и хладно

Та ако някой иска може да сподели мнение ...
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                            "Инверторен", по отношение на разхода значи нищо повече от това, че може при натоварване да премине на по-висок разход и да си вдигне мощността... Електрическата мощност!

Не ми се влиза в детайли за да не отлоним темата, но една 12 - ка инверторна при ниски температури, харчи толкова колкото и 18 - ка неинверторна!
                            Да, инвертора при натоварване може да вдигне оборотите на компресора над номиналните при 50 Hz, обаче в повечето случаи работи в другия режим който ти не споменаваш-ниски обороти и по-малка мощност.Това е смисъла на инверторната машина, от там идва и икономията на енергия.Далеч съм от мисълта обаче че с тези "икономии" ще си избия парите от ивестицията за около 1700 лева-просто исках надеждна машина която топли добре и при ниски температури.
                            Според мен няма как да стане 12 инверторна да харчи колкото конвенционална 18 при -20 градуса да речем(ако 18-ката изобщо работи)-тока и на твете при еднакви условия ли си мерил или имаш други наблюдения.Вероятно си гледал таблиците за COP-а при ниски градуси-по принцип на по-голямата машина е по-малък.Сподели какви са впечатленията ти.
                            Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                              Аз ако ви кажа с какво ще се отоплявам тази зима - сигурно ще ми се смеете. Особено в предвид че съм с бебе, сега на 5 месеца.

Решил съм тази зима да съм с акумулираща печка...

Положението при мен е следното:

Живея в кооперация на 10 години, на четвърти етаж. Няма топлоизолация. Но пък всички стени са от газобетон. Дограмата - дървена, със стъклопакет и гумени уплътнения. Съседите отгоре и отдолу стоят по къси гащи през зимата - абе хора с възможности. В резултат на това, зимата без никакво отопление в апартамента е 13-15 градуса. Та мисля да отоплявам хола и кухнята (те са преходни) с акумулиращата и да спим в тях с малкия. Място има, цяла нощ ще работи, а през денят ще отдава. Така се отопляваха нашите до миналата година,в същия апартамент и сметките не са били повече от 100 лв общо потребление.

Но за следващата година трябва да мисля нещо друго, понеже малкия ще си ходи в неговата стая ... Та имам 2 вариянта - два климатика - 9-ка в детската и 12-ка в хола или централно парно ... Инсталация за парно имам, но нямам топломер (централен, щото съм с новия тип инсталации) и радиатори. И в двата случая инвестицията ще е около 1500 лв ... Въпросът в кой вариянт ще са по-ниски сметките ... Разбира се че климатиците лятото ще духат и хладно

Та ако някой иска може да сподели мнение ...
                              Може би акумулиращата печка за сега ще ти върши работа, ще поддържа горе-долу равномерна температура, но за бебе дали ще е достатъчна-особенно вечер когато го къпете.Дали двете стаи ще са добре отоплени.Може да се наложи да си "помагаш" вечер с допълнителна печка/радиатор-при мен беше така когато дъщеря ми беше бебе(бяхме обаче в панелка на 1 ет.-голям студ).За сметките за отопление - ТЕЦ срещу климатици - писах по-нагоре.Аз твърдо съм за климатиците, с ТЕЦ-а имам лош опит.Струва ми се обаче че за тази сума няма да намериш добри климатици-по-добре дай повече пари но си вземи надеждни машини.Две зими изкарах в Пловдив(в казармата) и спомените ми са за големи студове и вятър.Добре е обаче и други да споделят впечатления и опит, така ще е по-лесно в избора за твоя случай.

Коментар

Аз съм на дърва. Голяма камина без водна риза, със стъкло отпред. Много топло и уютно става. И как само ми върви вечер ракийката на този жив огън..
                                Хамалогия има, ама и без това имам нужда от отслабване..
                                П.П. Последните две години горях талашитени изрезки от един мебелен цех. Изкарвах цялата зима със 150лв. Ама цеха вече го няма....
                                Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                                -----------------------------------------------
                                Питието определя съзнанието....
                                -----------------------------------------------
                                0887770735

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X