Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Иде зима, с какво ще се топлим?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Иде зима, с какво ще се топлим?

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    Да не дойде някоя изравнителна с една нула вповече ?

Сигурно сме с различни електромери... При мен, това е тока през лятото.. Крива работа..

Магнити?
    Никакви магнити, просто добра техника с висок COP.
    Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Истината Волк я каза най хубавото отопление е безплатното. Парното го плащаш когато поискаш. След 3 години минават давност ,а след 5 не могат да ги търсят.
      Аз го плащам два пъти годишно и ми струва по около 700-800 лв на година.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
        Моето решение (доста премисляно) беше геотермална термопомпа и подово отопление навсякъде в къщата. И добра изолация, разбира се. Понеже не съм си сложил отделен електромер на термопомпата не мога точно да я изведа като отделен разход за сравнение. Сумарно разхода на елекроенергия през зимния период миналата година беше около 270 лв/месец. Отопляемата площ е около 220 кв.м., обема - около 590 куб.м. (позволих си "лукса" да имам по-голяма височина в дневната). От този разход следва да се изключи около 80 лв./месец чисто битов разход - пране, готвене, осветление и т.н. (толкова е грубо през неотоплителните месеци). Интересен факт е, че приблизително толкова (180лв ТЕЦ + 70лв ток) ми бяха енергийните разходи в предишното жилище със скромните 56 кв.м. "огрято" от ТЕЦ-а. "Огрято" на 18-19 градуса... тука машината е настроена на 22 във времето в което сме вкъщи и на 19 като не сме. Още по-интересен факт е, че по-предишното ми жилище с още по-скромните 40 кв.м. и значителни скосявания (подпокривен етаж) харчеше през зимата 200 лв/месец (общо) на ел.конвектори. Така че: ТЕЦ - Не, благодаря!!! (евентуално при истински индивидуален топломер може и да е изгодно, но в общия случай е само и единствено набутване).
        Много хубава система. Отхвърлих я заради първоначалната инвестиция. Излизаше , че ако не давам тези пари за сондажи помпи и т.н. а ги вложа в срочен влог с лихвите ще си плащам тока за духалки и радиатори.

Спрях се на подово отопление с газово котле. Обаче всички по веригата /продавачи , монтажисти, община, Овергаз .../ са наточили такива брадви , че май накрая ще изравниме резултата.

А за да не си помислите , че всичко е цветя и рози , в гаража е инсталирана "Розичка" , която е персонифицирано турско кафяво кюмбе със собствен не много добронамерен характер. Не че я обвинявам кой знае колко. Бутам в нея всякакви форми на въглеводороди и тя от време на време изригва в негодувание. Около самата Розичка и кюнците и съм "издялкал" едни въздуховоди в които принудително навентилирвам пресен въздух от вън и го отвеждам към хол, трапезария и кухня. Има и въздуховод към спалнята , но малко се пресушава въздуха и там не го пускам.

Статистически данни и да дам , ще е безпредметно.
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

В момента правя газификация на няколко сгради във Павлово. Там ТЕЦ няма, няма и да има, но затова пък "минава" газ. Околните сгради преимуществено са също на газ. Общата картинка, която рисуват хората е следната: При положение, че всички се отопляват и няма изявени спестовници, комфорта е същия като при "конвенционален" ТЕЦ, даже съвременните "котлета" позволяват много повече откъм регулировки, настройки и автоматика. Разходите обаче, определено надвишават тези при ТЕЦ-а, макари и изобщо не с особено много. Там има доста едно/дву фамилни къщи, но интересно, отоплението с дърва не е масово, явно удобството на парното и енергоносителят пристигащ по тръбичка са преимущества, успешно компенсиращи по-високата цена за сметка на по-малко хамалогия.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
            Много хубава система. Отхвърлих я заради първоначалната инвестиция. Излизаше , че ако не давам тези пари за сондажи помпи и т.н. а ги вложа в срочен влог с лихвите ще си плащам тока за духалки и радиатори.
            При мен системата не е със сондажи, а със серпентина закопана в двора, пълна с фреон. Термопомпата също не е "готова", а изчислена и събрана специално за моя случай. Инвестицията възлезе на около 14к лева. Газът тук е на две улици надолу от мен. Преди няколко дни един комшия, който е по-средата м/у мен и Газът се "похвали", че за да му го докарат до оградата (около 60м) са му поискали 12к.
            Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Цените на газифицирането и на газта са наистина голяма "брадва".Неотдавна разговарях с познат ОВиК проектант за един модел термопомпи и той сподели, че електрическите са по-ефективни от газовите .Това доста ме изненада-очакванията ми бяха за обратното.Едно обаче е сигурно-поддръжката на газовата машина е по-скъпа, верочтно и цената.
              Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

При мен системата не е със сондажи, а със серпентина закопана в двора, пълна с фреон. .
                Нещо такова ми предстои и на мен. Можеш ли да кажеш ориентировъчна площ на серпентината (дължина и Ф на тръбата)?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Нещо такова ми предстои и на мен. Можеш ли да кажеш ориентировъчна площ на серпентината (дължина и Ф на тръбата)?
                  Само да вметна...

Мисля,че правиш грешка!

Тази сметка е изключително прецизна и то най-вече заради характеристиките на компресора!

Въобще всякакви експерименти с техника на директно изпарение, водят до изгаряне на компресора и сериозно набутване!

За да не съм голословен, в един склад с картофи монтирах нов сплит и му заврях термосондата при платката, за да работи до дупка...

Работи!

2 месеца... Нищо, че се смазва с фреономаслена суспензия!

Коментар

Bullet, разкажи нещо за акумулиращата си бъдеща печка..

Откъде ще я купуваш и какво ще представлява?

Като дете имах щастието да спя върху руска печка и знам за какво става въпрос!

Принципа е същия..

Тоталитарните никой не си ги продава а нови - никой не произвежда!?

Коментар

• От: Иде зима, с какво ще се топлим?

Никъде не съм казал, че ще на директно изпарение.
                      Интересува ме площта на топлообменника му, защото е дал данни и за отопляемия обем/площ, за да си правя някои сметки за междинен топлоносител в серпентината.

Коментар

Опа..

При термопомпа, стандартна от тези които отопляват двуетажна къща в Щатите за 50 долара на месец, площа е колкото стадион..дълбочината - 1 метър..

Ако имаш езеро наблизо - става лесно..

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                          Никъде не съм казал, че ще на директно изпарение.
                          Интересува ме площта на топлообменника му, защото е дал данни и за отопляемия обем/площ, за да си правя някои сметки за междинен топлоносител в серпентината.
                          Отвън серпентината е 330кв.м, на средна дълбочина 1,7м. Разделена е на два кръга. Като дължина на тръбата мисля че беше някъде към 2.5м/кв.м, но не съм съвсем сигурен. За мощностите на термопомпата не съм 100% сигурен, затова по-добре да не кажа някоя глупост.

Коментар

Отвън серпентината е 330кв.м, на средна дълбочина 1,7м. Разделена е на два кръга. Като дължина на тръбата мисля че беше някъде към 2.5м/кв.м, но не съм съвсем сигурен. За мощностите на термопомпата не съм 100% сигурен, затова по-добре да не кажа някоя глупост.
                            Сега си представи 330 кв.м. изкопани на 2 метра дълбочина?!

Минимум 15 бона!

Ако ще копаш подобна дупка и ще я заравяш, този разход влиза в цената и се превръща направо в " Кралска термопомпа" !

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Сега си представи 330 кв.м. изкопани на 2 метра дълбочина?!

Минимум 15 бона!

Ако ще копаш подобна дупка и ще я заравяш, този разход влиза в цената и се превръща направо в " Кралска термопомпа" !
                              Всъщност не 15, а 5. Заедно със самата тръба. И още 9 за машината. Все пак съм ги плащал, та знам.

Коментар

Volk, имам колега, компетентен по всички теми като теб..... Ама ти си по-стар и по-печен, та да ми дадеш съвет. Като съм на квартира, аджеба, с какво да се отоплявам, като нямам мазе за да слагам дървата, ТЕЦ няма, защото няма, а да слагам климатик на квартира никак не ми е изгодно.....климатика после остава за хазайката. Та духалка или конвектор....с какво да се набутам. Изобщо....битието определя съзнанието, или с две думи омръзна ми от дървени философи...........

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X