Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тема за дърти родители..

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Тема за дърти родители..

Темата не е формулирана правилно, и някои от колегите са я разбрали по неправилния начин
    Всъщност, и аз първоначално се подведох.

И да внеса яснота - става дума за децата ни, а не за престарелите ни родители.

Аз лично съм много лесен, все още - макар и на почти 47, синчето е първокласник, а щерката е само на 3!

Обаче.

Обаче..

Обаче........................

Ако нямах огромния късмет и добро стечение на обстоятелствата, младото ми семейство да живее по диагонала на града спрямо родителите ми, вероятно щяха да прескачат едни искрици, дето стават на искри, а оттам на огън, който пък става на пожар!!!

Та си живеем четиримката, както дал Господ, и когато ни е на сърце, посещаваме родителите, и сме си взаимно драги.

Родителите на жената живеят на 400 м от къщи, ама там сме на гости, винаги когато ни поканят, и винаги сме добре дошли - на гости.

Лошото е , че аз не съм уверен, че ще мога да осигуря по апартамент или къща на наследството, както беше реда навремето..
    По-скоро, съм уверен, че няма да мога..

и оттам насетне - какво - да им предложа американската мечта - и да им бия шута?
    на децата ми?

или да се свием с жената в една стая, с право на ползване на кенеф?

а сега де?

Ми те като застанат на старта на житейското състезание, ми аз ще съм пенсионер...

Е, и тогава - ще съм морука, дето ....

баси..

не знам какъв е верния отговор..

времето ще покаже - дотогава може да има много промени..

странно
    и страшно..

това е..

Коментар

Рецепта има и не съм я измислил аз, така са правили нашите заможни сънародници поколения наред, бащата дава заем на сина си за започване на собствен бизнес, /така нареченият бизнес план е обсъден и одобрен/ но в договорът има клауза ако начинанието е успешно парите се смятат за дарение ако е неуспешно за заем с лихви.

Лично аз смятам да се оттегля на село и да си гледам бабичката и старините. Какво ще стане е божа работа!

С момчетата си имаме един знак правя кръг с палеца и показалеца и после бавно го отварям, това е илюстрация на свободата, която им се дава, а тя пък нила функция на отговорностите, които поемат
      Последно редактирано от Танасе; 19-01-10, 21:30.
      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

абе, тя твоята рецепта - хубава е рецептата..

ама по стечение на обстоятелствата, ще я пробваш първо ти, и после ще разправяш за лихвените проценти, или, дай Боже, за дарението...

ще поживеем, дано сме живи, да си хортуваме ...
        на по ракийка, и на гюлбара в пенсоклуба...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
          Гаврата на живота е че получаваш всичко, когато вече не ти трябва!

В този смисъл, ако се работи прецизно, може да се прехвърли силата на опита на стария, за да се събере с атомната енергия на младия...

Обикновенно младите започват сами и щастливи, работят 10 години за да си купят гарсониера, после още 10 за да се стабилизират и мандата отече...

За чий са тия крайности, ако може някой да надстроява основите, както Пиетро Берета вече 500 години са фамилна фирма?!

В Европа имат и друга практика... За съжаление си от нашата кръв и ще трябва да си тука...
          Няма как да отречеш,че изключенията потвърждават правилото.Доста малко домакинства тук се прехранват с фамилен бизнес,посят и зад океана.Те,младите няма какво да надграждат,като граденото преди тях е една тухла и 0,5дка по 35 ПМС.
          Това в доста голям аспект касае и нас,родителите на обсъжданото поколение и нарицателни в темата,създадена от теб.
          Не приравнявай ситуациите-няма база.
          Последно редактирано от maxxx; 19-01-10, 21:40.

Коментар

По въпроса до кога да 'гледаме децата' - лично според мен е по-добре да бъдат самостоятелни. Не става въпрос да бъдат изхвърлени или забравени... Просто като се отделят от родителите си децата се научават на много неща - самостоятелност, отговорност, започват да се замислят за неща, които са приемали като даденост, докато са били при мама и тате..
            А когато става въпрос за това дали едно младо семейство да живее с родителите на единия или другия.. ми те умните хора са го казали отдавна - две жени нямат работа в една кухня!
            По-добре отделно, за да има мир, любов и разбирателство!
            п.п. А че винаги едните помагат на другите- това е ясно. Просто няма начин.. поне засега, тук в милата ни родина. Важното е да има кой да помага и на кой да се помага!
            Поздрави
            Когато не знаеш какво да правиш, придай си угрижен вид и върви забързано!

Коментар

Не може ли въпросът да се решава на момента и за всекиго поотделно? Има случаи, когато децата приличат на родителите си - сходни интереси, занимания, подход към нещата от живота. Тогава сицилианската схема е възможна.

Коментар

Разбира се, че за всеки поотделно. Няма правило, има само изключения.

Коментар

Според мен трябва да се действа според обстоятелствата, а именно....
                  Докато учи и не работи, детето ми ще живее при мен. Вземе ли си хляба в ръцете, да си търси дом и да си го купува ако иска, ако не-квартира, щом иска отделно.
                  Докато си намери работа обаче и си изтегли заем, ще живее при мен, но щом живее в къщи, ще знае кой командва парада, т.е. ще важат правилата, които определям аз. Като си създаде дом, да се оправя, няма да му се меся и ще му ходя на гости. Но отдели ли се-да забрави за финансова помощ и гледане на внуците, докато те двамцата бачкат. А сега какво???? отделили се, ама......мамо, ела да гледаш детето, че няма места в детската, пък сме на работа, мамо, дай 100лв заем, че не сме получили заплати......па искаме кола, па джип, па мотор......Щом са отделно-напълно отделно.
                  А, и още нещо, има голяма разлика дали имаш момче или момиче. Момичетата са по-лесни-щипнеш го да подскочи и му биеш шута, да си троши мъжа му главата с него. Момчетата обаче........на тях ляга всичко-те търсят дом, те бачкат повече да изкарват пари, те осигуряват семейството. Между другото-живял съм в чехия, там, ако бабата гледа детето на дъщеря си, се смята за напълно нормално тя да и плаща, смятайте къде са ония хора.....

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Не може ли въпросът да се решава на момента и за всекиго поотделно? Има случаи, когато децата приличат на родителите си - сходни интереси, занимания, подход към нещата от живота. Тогава сицилианската схема е възможна.
                    В наше време дори и там преходността на интересите при поколенията е проблем. Може би това е в природата на човека, а стремежът на децата да са различни от родителите е в основата на еволюцията.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Ей....намери ключа за бараката и опропасти потенциала на темата ...

Точно там бях заровил кучето, защото когато носехме ключовете на ластик на врата си през 70-те бяхме еднакви, а сега вече не...

Обаче сме си едно поколение, исках да разбера как виждат нещата по-заможните ни връстници!

Коментар

В нашия случай намерихме горе-долу баланса... Живеем в голямафамилна къща (кооперация) с родителите не жена ми. Когато ни трябват са близо, когато не - всеки си е с ключа на апартамента. И за тях важи същото... Така си помагаме без да си пък пречим. нонаистина - зависи от конкретния случай. Ако бяха мойте родители, нямаше да сме в една къща. Въпрос на отношения...

Коментар

Нали темата е за дърти, ще рече на мноого години - като моите родители? Защото думата на английски значи друго, ама то сигурно е случайно.
                          Та... Много лесно сега някои ги гонят и изхвърлят като боклук, ама утре иде и нашият ред. Българска е поговорката "Ако имаш старец в къщи го утрепи, ако нямаш си купи". Незачитането на старите иде от м@нг@лск@т@ "култура", защото те по принцип рядко доживяват до старост. Същото е и с мъртвите, няма по-грозна картина от българско гробище. Говоря така, защото си имам 83-годишен инвалид на легло в къщи и стара майка. Мноого ще ми е по-удобно да не ги поглеждам защото някога са ме били обидили с нещо, само че очите не са ми достатъчно дебели.
                          Не всичко опира до сметки около кантара...

Коментар

Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
                            В нашия случай намерихме горе-долу баланса... Живеем в голямафамилна къща (кооперация) с родителите не жена ми. Когато ни трябват са близо, когато не - всеки си е с ключа на апартамента. И за тях важи същото... Така си помагаме без да си пък пречим. нонаистина - зависи от конкретния случай. Ако бяха мойте родители, нямаше да сме в една къща. Въпрос на отношения...
                            Звучи много добре...
                            Разкажи практиката..

Примерно кои неща са ви общи проблеми и кои самостоятелни, като семейна единица...
                            Не става въпрос за детайли, а за стратегии../ детайлите са ясни/...

Изглежда " Имаме участник, познал правилният отговор!"

Да му се не види и правилното заглавие - така влизат като бичета в обора.... Чели, недочели, но откровенни и енергични, таман се вижда и другата страна..

Коментар

Ей....намери ключа за бараката и опропасти потенциала на темата ...

Точно там бях заровил кучето, защото когато носехме ключовете на ластик на врата си през 70-те бяхме еднакви, а сега вече не...

Обаче сме си едно поколение, исках да разбера как виждат нещата по-заможните ни връстници!
                              Да беше казал, да си трая. Аз съм роден във втората половина на 70-те, но пък съм се чудил известно време на ключовете на другарчетата в началото на 80-те. У нас просто стоеше отключено. После в карикатурите на Бидструп видях, че и в Дания по това време са ходили с ключове на врата.

А това съм го преживял като дете - баща ми беше твърд привърженик на въпросния сицилиански модел и много нещастен, че синовете му сме много различни от него. Но какво да правя, като никой от нас не пожела да стане пройдоха, пияница, поет и спортист. Заприличахме на дядовците си. И за добро.

Коментар

За това ще идваш да си говорим
                                Има стара поговорка "Всички щастливи семейства си приличат, при нещастните - всяко по своему".
                                Като цяло, Ясен е прав - за всеки случай, по отделно
                                0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X