Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

    А, по въпроса за боя- баща ни отива на родителска среща, ние го чакаме в колата. Срещата свършва, бащата сяда в колата и мълчи /това е кофти, ама много кофти/. Качваме се в асансоьора, асансьора тръгва, бащата натисна копчето СТОП, и кротко си свали шлифера. Драскаш като коте на джам, ама... Бушоните ми бяха най-малкия проблем. От много глупости ме е отървал боя.
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

    Коментар


    • #47
      От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

      Прегледах по "диагонал" така да се каже. Моите са още малки 4 и 6г. но наскоро си купих няколко книжки от разни психолози за подходи и как да разбираме децата си по-добре.
      Та не е късно човек да научи и нови неща, посещение при психолог също може да помогне да промени някои възгледи пък и вие да разберете къде бъркате.

      Това че материално е осигурен, добре нахранен и добре облечен, не означава че си добър родител, понякога имат нужда и от други неща и грижите не свършват с новия айфон.
      Подхода е много важен и със сигурност ще трябва време да промените някои неща.

      Нямам особено време и не ми се пише на дълго, но това е основно на което трябва да обърнете внимание, още повече в тази възраст са трудни за разбиране.
      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

      Коментар


      • #48
        От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

        Първоначално публикуван от piper Преглед на мнение
        Няма да е полезно моето мнение за автора на темата,но за другите може да е полезно.
        Когато синът ми стана на 7 години купих къща в планината.Умишлено търсих започната,но недовършена къща с голям двор.Всяка събота и неделя бяхме там.Тази седмица ще правим порта-това е зеге,това винтоверт,тесла и пр.Аз правя до някъде,и подавам и казвам"я отрежи този ъгъл,завий тази вида" и т.н. Научих го на всички базови умения-елементарна ел.техника,строителство,градинарство,захванахме се с пчеларство,сложих го на сергия на пазара да продава няколко седмици и пр. Говоря с него като голям/сега на 19/,всички събития от деня се обсъждат на вечеря/присъствието на всички е задължително, независимо колко късно се събираме за вечеря/.Жената,аз и детето споделяме (той по рядко)проблемите си и се изслушваме.Всеки е запознат с ежедневието на останалите и се плануват предстоящи събития-пътувания,ремонти по вилата и пр.
        Поради това ,че нашата образователна система не обръща внимание на обучението по домашните финанси заедно обсъждаме бюджета в къщи и всеки знае с какви пари разполагаме и какви са целите в бъдеще.
        Бой никога не е ял от мен.
        Резултатите:Тази година кандидатства за студент в Англия,два дни след бала замина за Люксембург да работи и за 3 месеца успя да спести пари с който да учи до следващата си ваканция.Знае ,че може да разчита на мен на 100%,както и аз на него.
        За сега съм доволен,за напред само мога да стискам палци.
        Формула няма,всеки действа както му идва от вътре.

        Като бях ученик баща ми почти всеки уикенд ме водеше на село при прадядо ми, тогава постоянно майсторехме нещо, ограда, вратника, по градината, косене на тревата, всякаква работа, също и готвене, отделно ходехме по планината за гъби, за риба, всичко това ми е повлияло много добре и до ден днешен съм му благодарен.

        Благодарение на родителите ми, обичам излетите по планини, язовири и от там първата ми джипка и досег с този форум, аз готвя основно в къщи покрай баща ми от ученик, умея да върша домашни ремонтни дейности и много други плюсове, благодарение на родителите ми за което съм им много благодарен.

        И до ден днешен се чудя как нашите са ми разрешавали у нас да празнувам рожденните ми дни, като съм канил целия ми клас, нашите си седяха все в кухнята, баща ми правеше сандвичите а аз в стаята с три усилвателя и цели 8 тонколони с музика до дупка, честно казано, как са ме изтърпявали не знам, имам страхотни родители и до ден днешен много се уважаваме

        Коментар


        • #49
          От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

          Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
          ...
          Тия неща не си ги и помислям да прилагам, просто съм благодарен на олд-скул възпитанието, което имам и начина, по който съм го придобил: бачкане, бачкане и бачкаане!
          - Младия човек трябва да бъде включван системно в трудови дейности през всичките години. Нищо не трябва да бъде съвсем на "готово",защото оформя "консуматорски нагласи". Включването в труда и трудоподобни дейности формира друга преценка за "стойността" .
          Промените в нагласите на обществото (родителите) се отрази негативно на развитието на младото поколение.
          Само активното включване(съобразено с възможностите) е условие за отговорно отношение.
          (така се отнасяха към мен ,такова беше и отношението към синовете )

          Коментар


          • #50
            От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

            Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
            Моите са още малки 4 и 6г. но наскоро си купих няколко книжки от разни психолози за подходи

            посещение при психолог също може да помогне да промени някои възгледи пък и вие да разберете къде бъркате.
            Точно ти нямаш нужда от посещения при психолог да ти каже как е да се държиш с децата си. Това е от приказките с психолог.Причината е много проста.Психолага е жизненонеобходим когато няма родители или няма родителско внимание - доста деца са така-нямат родители или те отсъстват.Тогава психолога е полезен.
            Щом бащата се е заинтересувал от тази тема и търси някакъв подход към децата си значи - родителя е налице. Подход все ще се намери.Тогава психолога е безполезен.Даже вреден.Защото той дава клиширани рецепти а бащата най си познава детето.
            Що се отнася до боя - още в самото начало имаше условие- да биеш веднага да е ясно за какво и защо.Тези бащи не са насилници.Те не обичат да бият или им доставя удоволствие.Те са принудени. Това е.
            Ще дам един друг реален пример:
            Моето дете говори с едно друго.
            Моето пита.Тебе бият ли те?
            Другото отговаря: Не никога- наказват ме да си седя в стаята с дни не ми говорят - да осмисля какво съм направила
            Моето казва: Ей че гадно- по добре да те набият и да минава.
            След няколко месеца другото дете беше избягало от къщи. Причината. Вместо да бие родителите го наказвали да си ходи в стаята и да учи.Детето го изтълкувало че не го харесват не го искат и... абе изоставено...
            Това при интелигентни и нормални родители...
            Май има някаква истина в думите на оная цигънка
            Щом мъ бий значи ме обичъ

            Темата е много важна за мен - щото и аз съм яко в филма

            Коментар


            • #51
              От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

              Хахаха---
              Сетих се в един от най важните принципи за довода да го убиеш с труд.
              Масова практика е облече не облече и се хвърля за пране.В резултат пране винаги има и по много и жената не смогва.Съответно изнервена и аз също страдам
              Често се случва просто обува едни чорапи ама след 5 минути решава че няма да са те и ги хвърля за пране.А те изобщо не са носени (5 минути за мен не е носене).
              И въведох правилото да си перат те половината дрехи.
              Хахаха-- коренна промяна. Чорапи носени 2-3 дни-- само свалят помирисват и констатират - абе ще изкарат още седмица
              Ако се купува яке да речем и струва 50 лв.Спирам им джобните за 2 дни.Съответно якето се спонсорира от тях -една минимална част.После си го пазят.Слага се на закачалката като отидат да ядат на стола - якето не влиза в стола че да има петна.Ако го скъсат няма проблеми.Спирам джобните да седят гладни няколко дни и ще купим ново.
              Гледах една майка - една нещастна женица купила супер яке на дангалака си - същото яке се търкаляше по земята в училище. Защо дангалака да го закача?! Той не е давал пари за него? Мама ново ще купи или ще го изпере!
              Та това е личното участие на детето - така действа

              Коментар


              • #52
                От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                Децата са различни , родителите също - видно от отговорите . Смятам подхода с насилие за абсолютно недопустим и грешен . Не прави на другите това , което не искаш сам да получаваш . Ето ти пример като твоя спрямо детето - отиваш на работа 5 мин. закъснял - шефа и охраната ти теглят един бой , ей тъй да запомниш и да не закъсняваш . По някое време се поврежда примерно нещо с което е свързана работата ти - ще ти го удържат от заплатата - да запомниш и да не чупиш . А в края на работния ден си изцапал служебни дрехи , ще ги платиш - за да ги пазиш . Заради причинените неудобства на фирмата да платиш неустойка - да си знаеш . Насилието ще създаде липса на самочувствие , увереност и сила в детето . Такъв човек ли искаш да бъде като е голям ?
                Баланса е в правилния подход . Разговори , внимание , разбиране към младежа - макар и трудно понякога . Моите също попадат в графа презадоволени . Но разговори и примери за виждания , кое е правилно и кое не се дават ежедневно . Това поднесено по начин , с право на личен избор . Така не е заповед или позиция на по силния .

                Това за първите седем години от възпитанието , и приключила кауза след това = Един голям мит !
                Човек учи и се променя цял живот , дали към по-добро или по лошо зависи от всички нас .

                Коментар


                • #53
                  От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                  Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                  Чорапи носени 2-3 дни-- само свалят помирисват и констатират - абе ще изкарат още седмица
                  "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                  Коментар


                  • #54
                    От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                    Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    Има я и другата крайност...
                    Ако лично имам телефон за 2 бона, малко ще ми е трудно да отстоявам позицията как на него не му трябва. Айде за лаптопа не толкова - с това си изкарвам хляба, ама телефон за 2 бона си е чиста гъзария по абсолютно всякакви критерии.

                    Не че съм идеален родител - то такива няма. Поне по отношение на лъскави играчки си е точно като нас обаче - нула стремеж точно към това. Нищо по отношение на комуникации не му е забранено. Нищо по отношение на хранене съшо не му е забранено. Забранени са му крайностите. Например от време на време като тръгне да се зомбира да му се напомни да остави телефона на радиус миниум 2 метра от себе си в следващите 2 часа. И след училище, телефон след като си напише домашните. Мрънка по малко понякога, бунтува се понякога, ама по-добре така, отколкото първо ларж, а после конфискация.
                    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                      Съгласен съм с Пламен...
                      Не, че и мен не са ме били - баща ми ме е хвърлял от кея във водата с шамар, ама не го смятам за правилен подход...
                      Какъв е резултатът - дистанциране....
                      Дали децата ми са били презадоволени - едва ли... Да, при завършването купих на сина лаптоп за около 3х.лв - все пак учеше за IT Лаптопа издържа 3г - тази зима му сменях дъно, клавиатура и т.н., щото сина го бе смлял (и сега пиша на него )... П.С. лаптопа също бе със 'самоучастие' - бях сложил някакъв лимит, а той си доплати над него, но бе малка сума...
                      За спора дали ученето или труда е по-важен - всяко нещо с времето си...
                      Когато трябва да се учи - се учи здраво, дори с компромис към труда (то и ученето е труд).. Като не се учи - се труди...
                      И щерката и сина (родени първата половина на годината) имаха възможност да си избират едно от летата след навършване 18г дали да го почиват или да работят... Сина избра да работи второто лято - след завършване на училище.. Щерката избра лятото между 11 и 12 клас... И двамата сами си намериха работа (не че не можех да ударя рамо, но в такъв случай щяха да са 'татковите деца' и отношението към тях нямаше да е като към обикновен служител....
                      Точно тази работа им вдигна самочувствието - че и сами могат да изкарват пари. А и че парите не се появяват случайно в портмонето...
                      След което - отидоха да учат във Великобритания... Първата година - без работа - само учене докато свикнат. От там нататък - сина почна да си докарва допълнително с работа през лятото (по специалността - вече няма смисъл да се губи време в 'обща' работа). А щерката като избута първата година - и тя ще мине по този път - Лондон е скъп град
                      Затова не смятам за коректно да се противопоставят ученето и работата... Самоосъзнаването е свързано и със знания, и с труд...
                      Просто трябва желязно спокойствие
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                        Учението също е труд, умствен труд!
                        Вече, че трябва и физически да се полага е друга тема.....
                        Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                          Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Ако лично имам телефон за 2 бона, малко ще ми е трудно да отстоявам позицията как на него не му трябва.....
                          Все пак ти изкарваш парите за този телефон, а вероятно на теб ти й трябва такъв за 2000, иначе май имаш и джип.
                          При нас е според нуждите....моя телефон е по-добър от на сина, но при компите е обратното.......
                          Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                            Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
                            ...
                            Моето казва: Ей че гадно- по добре да те набият и да минава.
                            ...
                            И с това твърдиш, че боят помага? Решава моментни проблеми, но възпитание в дългосрочен план - забрави. Даже детето ти го е осъзнало вече.

                            Коментар


                            • #59
                              От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                              Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                              И с това твърдиш, че боят помага?
                              А-а-а-а, много помага. Имах съказарменик който се хвалеше как пребивал баща си "докато спре да мърда говедото". "Шо он знайш ли кво ма прайше кат бех малък?"
                              Ходѝ в "полагаема" отпуска, като се върна се хвалеше с нови подвизи - как отпрал таков шамар на майка си, че она си ударѝла глъвътъ у вратнико и припаднАла.
                              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                              Коментар


                              • #60
                                От: Как да се справим с разглезени и презадоволени тинейджъри

                                Отговорът на проблема е в заглавието!
                                На теб ако ти дават на готово всичко, което искаш, дали ще си даваш зор, за да го постигнеш?
                                Ти си направил детето си такова, каквото е. Ако не ти харесва, защо очакваш някой друг да ти каже какво да правиш?

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X