Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подагра

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Подагра

    Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
    ---
    В ДРЕВНА ИНДИЯ не съществувало (директно) смъртно наказание. Осъдените имали избор между десетина ястия, три пъти на ден, само от месо. Те приемали, избирали, ядели и веселбата траела 7-10-15, рядко 20 дни. Към петия ден - сърбежи и пъпки, на десетия - непреодолими гнойни рани, на петнайсетия - гангрени с разпад на плътта по краката и ден-два след това - преселване в по-добрия свят.
    ---

    ---
    В КРАЯ:
    Изобилието е в света около нас, моженето - в движението, красотата - в очите на близкия, топлотата - в усещането, че някой мисли за теб, удоволствието - в споделения миг.”

    има още една статия. Но по-нататък
    Като цитирам само това не подлагам на съмнение цялата Ви статия, а само това за местните ясния. Познавам хора, които ядат само и изключително месо. И си имат болежките свързани с генната обремененост и възрастта.
    Имам приятел вегетарианец който е около 120-130 кг. Не е хапвал месо повече от 25 години. И е пример, че и от туршия се прави шия.
    Снощи ми моите гости ми разправяха за една възрастна жена, която след като била изгладувала гладните социалистически години си била обещала, че ще яде изключително и само месо. Нейните деца й казвали, че така твърде скоро ще се разболее сериозно и няма да изкара дълго само на месо.
    Есента като празнувала поредния си рожден ден /38-ми набор е/ казала на присъстващите: Догодина на юбилея пак ще Ви припомня как бързо ще умра..."

    Очаквам следващата статия.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • От: Подагра

      Сетльо, човекът, който цитира Пламен гравитира само по шапката на айсберга...говорили сме-направи своята отправна точка и...бачкай по въпроса.
      пп:всичко е философия...с правлино възприемане

      Коментар


      • От: Подагра

        Добър ден,

        Айде и аз да се запиша в отбора на "Аристоккратите". Не съм предполагал,че туканка има такваз интересна тема за подаграта, а пък и не бях влизал от годинки.

        Та така, не знам от каде да започна. Можеби с моята история и после с наблюденията ми и въпросите.

        През далечната вече 2009г. след едно неделно мачле ме заболя палеца на десният крак. Отдадох го на натоварването и новите чепици. С малко обезболяващо ми мина за 3-4 дена и после забравих.
        Междувременно продължих с гнятенето на мръвки (2 до 3 хранения с месо на ден) и пиенето на бира ( средно по 2-3-4 бири на ден).

        Покъсно през 2011-та получих нова криза но този път на другото краче. Жената веднага заподозря лукавата подагра, но аз не повярвах. Направих си изследване за ПК и резултата беше задоволителен- 323. Чак в последствие разбрах че по време на криза стойностите са ниски вследствие на вече натрупаната кристализация. Тогава пак с болко успокояващи се разминах за 4-5 дена. И всичко си продължи по старому - малко спорт и повечко бира с мезе.

        Докато дойде началото на 2017-та и подаграта ме потрети. Тогава вече изследванията сочеха 450 и за първи път ми беше поставена проклетата диагноза. Тогава не помня какво пих, но пак се разминах за 4-5 дена с куцане. През лятото дойде и кулминацията по време на екскурзия - кракът ми стана двоен и макар и трудно успях да си набавя колхицин и алуплуринол и се започна с едно тъпчене, едно посиране и т.н. Не можех въобще да стъпвам на крака. Така и се прибрах в БГ и след около 15-20 дена "болката отшуме" (както казваше Китодарчо). Чак тогава седнах и сериозно се замислих над нещата. Започнах да си правя сметка какво ям, след 2 месеца реших и напълно отказах алкохола (за съжаление с мръвката ми е доста по-трудно). Есента реших и си взех домашно апаратче да си меря ПК. Бих казал, че мери прилично. Ако има още някой който се интересува от къде на лично, че да не правим реклама. Като начало бях около 500 +/- 20-30 единици. Започнах по съвет на приятел който е от 10-тина, че и повече години с подагра да пия Милурит (алуплуринол) по 1 на ден като стойностите варираха около 460 +/- 20-30 единици. За съжаление така и не намерих време да си направя едни хубави кръвни изследвания както ме беше посъветвал другаря - липиден профил, уреа, креатинин, нито да отида на доктор. Карах си го на самолечение - алуплуринолче и чат пат разни чайчета - Демир бозан, Подагралин и др.

        Тази година (201 направих още 1-2 леки кризи, при условие, че вече не пия и намалих месото до 1 ядене на ден или през ден. И така един ден осъмнах при лекарката - Кръвни изследвания - ПК - 493, но поне вследсвие на ограничението и липсата на бира поне бях намалил холестерола от 6 и нещо на 5. Започнах с Аденурик-а и за няколко дена вкарах ПК в норми - средно около 300 +/-.

        Толкова с историята. Сега малко размисли и страсти:

        Като по млад спортувах доста и бях що годе в норма (винаги съм бил леко над), но общо взето 80 кг / 177 см. След като се ожених и се народиха децата се започна увеличение на яденето и пиенето и намаляване на спорта и така за няколко годинки се докарах до към 100 кг. За съжаление и в момента съм все още толкова въпреки ограниченията (не казвам диета защото никога не съм можел да спазвам такава). Това лято почнах да засилвам спорта - чат пат мачлета, чат пат ходене по бачкането с колело, чат пат тичане на разходка с домашният любимец - за съжаление видима промяна няма въпреки че и може би се чувствам "по-леко" както се изрази някой по-напред.

        Лятото наблягам на таратор и салатки, въпреки, че с барбекюто на двора чат пат не ми се изплъзва. Риба също доста хапвах. Определено от тази година засилих много пиенето на вода - 2-3л. на ден (не е панацея, но може би помага). Почнах редовно да си правя и лимонадка по 1-1,5 л. на ден, да се алкализирам :-).


        Сега да си дойдем на въпросчетата:

        На различни места пише различни работи за някои зеленчуци - в частност доматите - веднъж ги отричат друг път ги препоръчват. Също подобно нещо е и със зеленолистните - ужким ги отричат пък същевременно се водят алкализираща храна. Имах и спор с GP-то относно лимоните - според нея всички цитруси били силно противопоказни при подагра, аз обаче си продължавам с лимонадката и мисля че ми действа добре.
        Относно алкохолът имам приятели с подагра които пият като продънени дамаджани и не им се отразява по никакъв начин.

        Така че определено моето мнение, че подаграта си е изцяло метаболитна болест и при всеки се проявява по различен начин.
        • Toyota Hilux DLX, 05.2007 • MB E 320 CDI, 05.2007 • Mazda 3 BL 08.2011 • Punto 1,2 SPI 10.1998 •

        Коментар


        • От: Подагра

          Да се обърнем към специализираната литература.
          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572016/

          TL;DR
          Веганите имат най-голяма серумна концентрация на uric acid.

          Резюме:
          In both men and women, serum uric acid concentrations differed significantly by diet group (p<0.0001 and p = 0.01, respectively). The differences between diet groups were most pronounced in men; vegans had the highest concentration (340, 95% confidence interval 329–351 µmol/l), followed by meat eaters (315, 306–324 µmol/l), fish eaters (309, 300–318 µmol/l) and vegetarians (303, 294–312 µmol/l). In women, serum uric acid concentrations were slightly higher in vegans (241, 234–247 µmol/l) than in meat eaters (237, 231–242 µmol/l) and lower in vegetarians (230, 224–236 µmol/l) and fish eaters (227, 221–233 µmol/l).


          Коментар


          • Здравейте. Благодаря ви за приема. Нов съм във форума, и дано да не съм объркал къде публикувам. Темата ми е за подагра .
            От 2015 година получавам кризи , като си мислех от начало че е нещо друго и си правих други заключения , докато не навързах нещата и разбрах всъщност какво е. На 40 години ще стана август 2020г и много почна да ме мъчи тази болест. Лошото при мен е че имам метаболитен синдром (забавяне обмяната вещества) и това обостря болестта. Хапвам нормално и не предпочитам карантии и дреболии. Ям изчистено месо без мазнотии. Обаче си пийвам основно бира и то по 2 литра на ден , като в седмицата се случва 2 или 3 пъти.
            Обаче като ме удари кризата ме пере в ставите , по точно в колената, и става неописуемо. Вървя с патерици, болките са адски ,и се надуват колената с течност и стои така поне 5-7 дни. Някой имал ли е такива оплаквания, и как се справя? Ходим на лекар, но нещо не ми се получава като при другите. Възможно ли е да е в някакъв вид тази криза че да е хиперсилна и да не ме лекува както трябва. В болница ли трябва да лежа? Ако някой има идея , ще се радвам за информация.

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Димитър: Пенев Преглед на мнение
              Здравейте. Благодаря ви за приема. Нов съм във форума, и дано да не съм объркал къде публикувам. Темата ми е за подагра .
              От 2015 година получавам кризи , като си мислех от начало че е нещо друго и си правих други заключения , докато не навързах нещата и разбрах всъщност какво е. На 40 години ще стана август 2020г и много почна да ме мъчи тази болест. Лошото при мен е че имам метаболитен синдром (забавяне обмяната вещества) и това обостря болестта. Хапвам нормално и не предпочитам карантии и дреболии. Ям изчистено месо без мазнотии. Обаче си пийвам основно бира и то по 2 литра на ден , като в седмицата се случва 2 или 3 пъти.
              Обаче като ме удари кризата ме пере в ставите , по точно в колената, и става неописуемо. Вървя с патерици, болките са адски ,и се надуват колената с течност и стои така поне 5-7 дни. Някой имал ли е такива оплаквания, и как се справя? Ходим на лекар, но нещо не ми се получава като при другите. Възможно ли е да е в някакъв вид тази криза че да е хиперсилна и да не ме лекува както трябва. В болница ли трябва да лежа? Ако някой има идея , ще се радвам за информация.
              Здравей и добре дошъл! Като за начало - откъде си?
              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

              Коментар


              • За начало - лошата новина
                Бирата не е добрата напитка при подагра.....

                Сама по себе си подаграта не е толкова страшна, с подбран хранителен режим може да се хапва качествено месце, салатки, ракийка и винце почти на воля
                При комбинацията с метаболитен синдром (не че е някаква точна диагноза) може да се наложи повече внимание някой и друг месец. За артрит има ли изследвания?

                От мой опит, а и на доста колеги, храната почти няма значение за подагра и подобни. Но хранителния режим има голямо значение....

                Тук има доста хора с опит и познания, та накратко от мен:
                Разделното хранене
                Движение
                Течности - 2л алкална вода, лечебни чайове
                Примери:
                https://verbena-m.com/blog/magfarm/artrit
                https://verbena-m.com/produkti/chaio...podagra-filtar

                За здрави стави


                Show must go on!
                LZ1VES

                Коментар


                • Здравейте, и аз съм в бардака на старата развратница г-жа Подагра, в която се оказах една сутрин, събуден от непозната, но неистова болка в любимият "член" на г-жата - големия пръст на левия крак, без спомен да съм го завирал някъде неприлично, но с усещането за силна болка от стара травма, до която и допирът на чаршафа е неприятено болезнен...преди 10-тина години това. След консултация с мой приятел - лекар в чужбина, разбрах, че старата мръсница е накичила и мен...Овладях донякъде пристъпа с диклак/ само това имах вкъщи, и се зачетох яко в нета на всичко що докопах на Английски,Руски и Български, но подборно все пак...Веднага се запасих с Колхицин, Милурит и Бензбромарон от Германия,но доста по-късно, а След отшумяване на кризата, си пуснах изследване на пикочна к-на - 530 единици само. От тогава, та до сега съм на подържаща терапия 150мг Алопуринол/ генерик на Сандоз, от Турция - по-евтин е/ и 50мг Бенз. дневно. Последното ми изследване през Май т.г. е 230единици - мисля си, че доста съм я свалил к-ната, което не може да е добре - тя, доколкото знам е на-силният антиоксидант. Не спазвам никаква диета, но си правя изследвания на к-ната поне на 6 месеца, и е в интервала 230-380 един, но си правя и почивки, като спирам за месец, ту Алопуринола, ту Бенза. Изследвания и терапия си самонзаначавам, без да съм лекар, на база на прочетеното, защото в Бургас има само двама добри доктори по тази част и да се попадне при тях, за мен е мисия невъзможна, не е от "бабаитлък"...Говорил съм с познати консултирани от двамата д-ра, лечението е същото, общи познания почти никакви, а са интелигентни хора. Забелязах, обаче, че от доста време ми се появяват спорадично ранички/ афти, лезии в устната кухина - вътрешната страна на бузите и устните, които са доста болезненеи и храненето е мъчително/ които спонтанно изчезват, до последваща поява, та се зачетох за странични ефекти на фебуксостат и алопуринол - ами и при двата препарата се декларират, като Не чести, но имам и друга неблагоприятна симптоматика,описана там, вкл. и срамната дисфункция/ може и да е от егн-то, на 67 съм, а също взимам и Twynsta 80/5,Karvedil 12,5 предписани от кардиолог, но ефекта е 20-тина единици по малко R/R samo/ Тези ранички в устата, може да се дължат и на кандида албиканс, защото близо година си правих зъбите - минимум 10-тина коронки, яко стъргане и разраняване, споменах на зъболекаря, но той не обърна внимание, потърсих и второ зъболекарско мнение - същата работа...Така че, първо ще си направя една ударна доза Нистатин 500000 таблетки- една опаковка, да видя дали ще се повлияят, и ако да - пълен курс, плюс Дактарин гел локално. Не ми се занимава с посявки,джипита и др. на първо време.
                  Пиша този досадно дълъг пост-анамнеза, защото чета и разбирам, че освен страдалци, тук пишат и професионално грамотни люде, а медицината в Бургас е като ония лаф в Туин пийкс " Совите, не са това, което са, особено ако ги... няма...бих продължил, аз" - пиша го това и с болка, защото цялата ми прежна тайфа бяха доктори, и зная що за гилдия имахме в Бс тогава, за жалост...
                  Така че, за в бъдеще смятам да направя следното : Тук се споменава за уред за домашно изследвана на пик. к-на, но не видях отзиви: има ли ги, колко струват, "струват" ли като точност, надежност, наличие на реактиви и консумативи, цена и др. тъй като не са евтини - потърсих в нета, предлагат се, но там всичко е...пари, а морала се изпари. Ако някой има отговор за мен, може и да е на лични, според правилата на форума. Апаратчето ще ми е нужно, да прецизирам лечебния режим "ръчно", а не да ходя да ме бодат по няколко пъти, докато уцелят вена - та в тоя ход на мисли, в лабораториите взимат венозна, а домашния уред работи с капилярна - това отразява ли се на коректността на измерването ? Уредчета видях, че има и комбинирани: за кр,захар, холестерол и п к-на.
                  Благодаря на всички имали търпение да изчетат дългото ми писание, и бих се радвал, ако по някакъв начин съм помогнал така някому.
                  ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

                  Коментар


                  • Аз мисля, че някои лекари приписват болките в краката на дъртата вещица Подагра. Имал към няколко прегледа с подобни оплаквания, с кръвна картина, а веднъж - дори рентген. Находки - никакви. Накрая са сиктир-въпросите "ходите ли много пеша - да!", "вдигате ли често тежко - да!, "ама вие сте бил спортист - да!" ... Е, ами-и-и, така е. Докато един стар хирург ме посъветва да си кисна болния крак в студена вода - оказа се полезно.
                    Най-тежкото ми заболяване беше на дясното коляно, което продължи 2 години и щяло да ми мине като умра. Миналата година ходих в Тесалия (Лариса) и се отбих в Кокино неро (Червена вода, Κόκκινο Νερό). На северния вход на селото (39°49'52.5"N 22°47'49.6"E) има лечебни вани за такива болежки, които май са от времето на Византия. Газих в най-червената 2-3 пъти и ми мина. До днес нямам болки в това коляно.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                    Коментар


                    • @trapper

                      Шарлатани и некадърници има във всички професии, но в медицината са най-отвратителните, просто мародери...
                      Опитал ли си Поморийската кокино неро - лугата, и тя е червена ?
                      ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X