Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави ракия?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Как се прави ракия?

    само чиста ракия се преварва.иначе може да стане нещо нередно.

    Коментар


    • От: Как се прави ракия?

      Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
      .... Неръждавейка, не мога да намеря за това мисля да опитам с рифел.
      Каква неръждавейка търсиш? Рифел пръти и аз не съм виждал, но гладки има колкото искаш с размери от ф 2мм нагоре.

      Коментар


      • От: Как се прави ракия?

        Първоначално публикуван от zil131 Преглед на мнение
        само чиста ракия се преварва.иначе може да стане нещо нередно.
        Аз знам, че препоръчително е при преварка да има някаква част материал (вино, джибри и т. н.).
        За да придаде някакъв вкус и мирис все пак.
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

        Коментар


        • От: Как се прави ракия?

          Първоначално публикуван от Karushev Преглед на мнение
          spongi, сега като се замисля, знаеш ли че си прав. Дори се чудя, защо на 35 а не отделим лангера на 25 гр. примерно. Това са си още 15 литра от 500л. казан, пък и така няма да се наложи да я разреждаш с вода. За първак нищо не каза, но да разбирам че такъв не се отделя, та нали това си е най-силната ракия.
          Усещам сарказъм, но няма нищо........за задължителните неща не мислих, че трябва да се казват на колега който си има хал-хабер от варене или печене на ракия ! Иначе аз действам според моментната ситуация. Ако гроздето е с по-слаба захарност и сложа кило-две захар на 100 кг. грозде, на 450 л. казан, отделям около 2 литра първак, ако не сложа захар отделям 1.5 л. първак. Иначе всеки сам за себе си определя на колко градуса да започне да отделя т.н. патоки, нали така ? Ако материала ти е кофти, може да започне да мирише на патоки и преди градуса да падне под 40, като много хора слагат и компоти и сладка и всякакви други подобни щуротии, но като сложиш 500 л. вино, колко патоки мислиш, че ще изкараш ?

          Коментар


          • От: Как се прави ракия?

            Първоначално публикуван от spongi Преглед на мнение
            Усещам сарказъм, но няма нищо........за задължителните неща не мислих, че трябва да се казват на колега който си има хал-хабер от варене или печене на ракия ! Иначе аз действам според моментната ситуация. Ако гроздето е с по-слаба захарност и сложа кило-две захар на 100 кг. грозде, на 450 л. казан, отделям около 2 литра първак, ако не сложа захар отделям 1.5 л. първак. Иначе всеки сам за себе си определя на колко градуса да започне да отделя т.н. патоки, нали така ? Ако материала ти е кофти, може да започне да мирише на патоки и преди градуса да падне под 40, като много хора слагат и компоти и сладка и всякакви други подобни щуротии, но като сложиш 500 л. вино, колко патоки мислиш, че ще изкараш ?
            Колега моите уважения , но защо мислиш , че ако вариш само вино количеството паток ще е много по-малко ?
            Който търси , намира !
            Човекът е човек, когато е на път !

            Коментар


            • От: Как се прави ракия?

              Първоначално публикуван от spongi Преглед на мнение
              Усещам сарказъм...
              Правилно си усетил, трябваше по друг начин да го напиша, извинявай.
              Все пак 35% е прекалено късно, "боклуците", да не изброявам кои, отдавна са вътре.
              И един въпрос, защо когато заложиш захар, отделяш повече първак? С какво смяташ че тя допринася за това?

              Коментар


              • От: Как се прави ракия?

                Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
                Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
                * Ацетон 56.5 С
                * Метанол 64 С
                * Етил ацетат 77.1 С
                * Етанол 78 С
                * 2-пропанол 82 С
                * 1-пропанол 97 С
                Това какво практическо приложение има?
                На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

                Коментар


                • От: Как се прави ракия?

                  Първоначално публикуван от ag ro Преглед на мнение
                  Това какво практическо приложение има?
                  Може и да греша , но според мен като съм наблюдавал казанджиите пускат водата да охлажда около 75-80 градуса по Целзий .
                  От това съдя , че примерно ако започне охлаждане на парите по-рано , в течно състояние ще попаднат в кофата вредни фракции.
                  Който търси , намира !
                  Човекът е човек, когато е на път !

                  Коментар


                  • От: Как се прави ракия?

                    Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
                    Колега моите уважения , но защо мислиш , че ако вариш само вино количеството паток ще е много по-малко ?
                    А ти защо задаваш този въпрос ? Да не правищ ракия от захар ??????? Добре де, ще питам бащата на баджанака, той е технолог по вината и високите спиртни напитки............но не обещавам, че отговора ще ти хареса ако слагаш много захар...

                    Коментар


                    • От: Как се прави ракия?

                      Първоначално публикуван от spongi Преглед на мнение
                      А ти защо задаваш този въпрос ? Да не правищ ракия от захар ??????? Добре де, ще питам бащата на баджанака, той е технолог по вината и високите спиртни напитки............но не обещавам, че отговора ще ти хареса ако слагаш много захар...
                      Напротив захар слагам най-много до 5 кг на 100 кг материал. Патоките съдържат фракции предимно и най-вече от ферментацията на материала , т.е. самите плодове.
                      От самата захар се получава предимно етанол.

                      Един прост практичен пример ще дам който съм го изпитвал няколкократно .
                      Напиваш се до козирката с вино и друг път с ракия , на другия ден след виното се умирга...
                      Ха познай защо , защото ракията е дестилат и част от вредните съединения ги няма , отделил си ги , чрез първака и патоките.
                      Последно редактирано от cnc82; 11-09-18, 22:57. Причина: я
                      Който търси , намира !
                      Човекът е човек, когато е на път !

                      Коментар


                      • От: Как се прави ракия?

                        Къде си ги наблюдавал тези 75-80 гр.целзий? Смело твърдя, че поне 80, а бих казал и повече % от казанджиите не умеят да работят с колоните.
                        Останалите поназнайват, но процеса става по-дълъг, а в сезона времето е кът, следващия чака, та и те се правят на гръмнати.
                        Там където дестилирам, етанола кипи на 75.7 гр. Т.е, зависи от надморската височина, и в пренебрежими граници от атмосферното налягане в момента. Но това е за спирт. В ракията трябва да има и малко от "боклуците", колко, е въпрос на опита с годините.

                        Коментар


                        • От: Как се прави ракия?

                          Паток ще отделям под 50%, реших го. Инак на вторични намерих решетки от щампи на 3мм ламарина и взех едно парче за скара. От нея ще направя. Неръждавейка е!
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:received_267967047169514.jpeg
Прегледи:1
Размер:357.9 КБ
ID:5797845
                          Ако е машина, нека бъде немска!
                          XJR 1200
                          ETZ 150
                          Kawasaki Ninja ZX10R

                          Коментар


                          • От: Как се прави ракия?

                            Първоначално публикуван от Karushev Преглед на мнение
                            Къде си ги наблюдавал тези 75-80 гр.целзий? Смело твърдя, че поне 80, а бих казал и повече % от казанджиите не умеят да работят с колоните.
                            Останалите поназнайват, но процеса става по-дълъг, а в сезона времето е кът, следващия чака, та и те се правят на гръмнати.
                            Там където дестилирам, етанола кипи на 75.7 гр. Т.е, зависи от надморската височина, и в пренебрежими граници от атмосферното налягане в момента. Но това е за спирт. В ракията трябва да има и малко от "боклуците", колко, е въпрос на опита с годините.
                            Карам по спомени колега , може и да греша не знам.
                            Който търси , намира !
                            Човекът е човек, когато е на път !

                            Коментар


                            • От: Как се прави ракия?

                              Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
                              Паток ще отделям под 50%, реших го. Инак на вторични намерих решетки от щампи на 3мм ламарина и взех едно парче за скара. От нея ще направя. Неръждавейка е!
                              [ATTACH=CONFIG]968453[/ATTACH]
                              Честито Иво ! Много добри мезелъци ще прави , сигурен съм !
                              Който търси , намира !
                              Човекът е човек, когато е на път !

                              Коментар


                              • От: Как се прави ракия?

                                Първоначално публикуван от cnc82 Преглед на мнение
                                Може и да греша , но според мен като съм наблюдавал казанджиите пускат водата да охлажда около 75-80 градуса по Целзий ...
                                Това температурата в казана ли? Пари при тази температура ще има ли? За да има изпарение, материала трябва да заври, а при тази температура ще е просто горещ. По-напред е дадена таблицата с температурата, при която започва да ври материала при съответната концентрация на етанол. Поне на мен така ми изглеждат логично нещата, освен ако не греша нещо генерално. Не съм виждал какво се случва вътре в казана при разните му температури, но то няма и как. Затова се доверявам на литературните данни. Новия ми казан е с наблюдателно стъкло и осветление, но още не съм го монтирал. С него ще имам възможност да наблюдавам процеса.
                                На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                                "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X