От: Как се прави ракия?
Това как и да е, но мен ме тормози друг въпрос. То не е точно въпрос, а мои си лични разсъждения,с които не обременявам никого. Та гледам последните години стана много модерно да се използват буренца за отлежаване на ракията. Нали да сме като хората решихме да си вземем и ние(Сашо, Мустафа, Асен и аз). Та купихме две от различни "майстори", едното 60, другото 80 литра. На въпросът - колко са изпечени, отговорът беше единодушен - колкото трябва. Хубаво, нови бурета, сода, миене, киснене, както там си му е реда. Отначало "действат" бързо, после по - бавно, това не е важно сега. Слагахме вътре гроздова и Сливова ракия за няколко месеца. Резултатът - алкохолна напитка с мирис на Уиски и вкус на нещо средно между уиски, коняк и ракия - Отврат! Опитвал съм ракия от други бурета, ако не същият резултат, то много сходен! Та стоя и се чудя, ракията, не трябва ли да бъде ракия, а не нещо средно между - уиски-бренди-коняк с вкус на шоколад, ванилия, бадеми, халва, бонбони хрус-хрус, крем карамел, малиби и още куп пумии? Пил съм цялата гама плодови дестилати на винпром Троян, които твърдят, че дестилатите им отлежават n на брой години в дъбови бъчви, но такова нещо, няма там. Ракията си има мирис и вкус на ракия. На плода, от който е направена. При другите винпроми също, независимо плодови или гроздови/мускатови ракии - там ясно е изразен ароматът и вкусът на плода или сортът грозде - няма вкус и мирис на дъска, буре, бадеми, акация, черница, салкъм и каквито се сетите още. Та как аджеба? Хем лежи в бурета, пък хем няма и "следа" от буре? Инак за мен това с буретата си е осакатяване на ракията, ама отвсякъде... ракията трябва да е ракия!
Това как и да е, но мен ме тормози друг въпрос. То не е точно въпрос, а мои си лични разсъждения,с които не обременявам никого. Та гледам последните години стана много модерно да се използват буренца за отлежаване на ракията. Нали да сме като хората решихме да си вземем и ние(Сашо, Мустафа, Асен и аз). Та купихме две от различни "майстори", едното 60, другото 80 литра. На въпросът - колко са изпечени, отговорът беше единодушен - колкото трябва. Хубаво, нови бурета, сода, миене, киснене, както там си му е реда. Отначало "действат" бързо, после по - бавно, това не е важно сега. Слагахме вътре гроздова и Сливова ракия за няколко месеца. Резултатът - алкохолна напитка с мирис на Уиски и вкус на нещо средно между уиски, коняк и ракия - Отврат! Опитвал съм ракия от други бурета, ако не същият резултат, то много сходен! Та стоя и се чудя, ракията, не трябва ли да бъде ракия, а не нещо средно между - уиски-бренди-коняк с вкус на шоколад, ванилия, бадеми, халва, бонбони хрус-хрус, крем карамел, малиби и още куп пумии? Пил съм цялата гама плодови дестилати на винпром Троян, които твърдят, че дестилатите им отлежават n на брой години в дъбови бъчви, но такова нещо, няма там. Ракията си има мирис и вкус на ракия. На плода, от който е направена. При другите винпроми също, независимо плодови или гроздови/мускатови ракии - там ясно е изразен ароматът и вкусът на плода или сортът грозде - няма вкус и мирис на дъска, буре, бадеми, акация, черница, салкъм и каквито се сетите още. Та как аджеба? Хем лежи в бурета, пък хем няма и "следа" от буре? Инак за мен това с буретата си е осакатяване на ракията, ама отвсякъде... ракията трябва да е ракия!
Коментар