Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се прави ракия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се прави ракия?

Първоначално публикуван от deian02 Преглед на мнение
    ...намерих рецептата...
    Каква пък рецепта си търсил, та си я намерил?
    Дървените трици, в съда (пластмасов; стъклен; метален и т. н.) за съхраняване, имат функцията на имитация истински (дървен) такъв за отлежаване. Елементите на дървените съдове, не се варят, печат, пастьоризират, парфюмират, не се третират със сода, киселина, нито физиологичен разтвор. Всичко, което е нужно/достатъчно, е да се раздробят (триците) максимално, за да имат максимална повърхност (и така да имитират най-близко повърхността на съда).
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Елементите на дървените съдове....... не се печат......

Изпичане
      Традиционният метод е свързан с използването на открит огън от дървени трупчета, като бъчварят се осланя на ароматите, които се отделят от обгорените дъги, за да прецени желаната степен на опичане. Използват се и по-модерни методи, като температурата на бъчвата, времето за обгаряне се следят от компютри. По време на изпичането, когато бъчвата се нагрее до определена температура, се оформят различни аромати, тъй като топлината, проникваща в дъските, освобождава компоненти, които се намират на различна дълбочина в дървесината. Повърхностната температура на дъските, времето и степента на изпичане се влияят от продължителността на сезонирането. Изследванията потвърждават, че танините са най-чувствителни на нагряване и лесно се разграждат. С последващото повишаване на температурата, захарите, съдържащи се в дървесината, започват да карамелизират, така ароматът на дъб се трансформира в сладък аромат на подправки. Следва разграждане на лигнина, при което се получава ванилен аромат. При по-високи температури и степени на изпичане се постигат богатите аромати на бадем, шоколад, кафе и т. нар. “опушени” аромати.
      Степени Co Времетраене Таблица
      LT Слабо 200 40 min
      MT Средно 250 50 min
      MT+ Средно плюс 250 55 min
      HT Силно 300 60 min
      Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
      VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

Коментар

Първоначално публикуван от boro07 Преглед на мнение
        Има ли проблем ракията да отлежава в пластмасови съдове?
        Вижте какво представлява бисфенол А. В 99% се съдържа в пластмасите които ни заобикалят. Ако не ви настъхнат косите, и смятате, че новите пластмаси с надпис BPA free, са безопасни, то при тях са открити синтетични естрогени, по-мощни от него. Поредната заблуда за безвредните полимери.

Коментар

Първоначално публикуван от Ивайло Александров Преглед на мнение
          Традиционният метод...
          Много силно казано (за традиционен), поскоро принудително наложена практика за частни случаи. Това са разни фатки от уйдурдисването на уискитата и особено царевичните. Не е лесно от зърнен дестилат да се направи нещо като за пиене и зор виждат хората. Но ние тук си имаме доволно нормална суровина, за да не ни се налагат тези еквилибристики и сме извън въпросните частно случаи.

Коментар

Първоначално публикуван от Karushev Преглед на мнение
            Вижте какво представлява бисфенол А. В 99% се съдържа в пластмасите които ни заобикалят. Ако не ви настъхнат косите, и смятате, че новите пластмаси с надпис BPA free, са безопасни, то при тях са открити синтетични естрогени, по-мощни от него. Поредната заблуда за безвредните полимери.
            Нищо и няма на пластмасата. Колко ракия и вино сме изпили от такова, а колко храна се е изяла от пластмасови съдове...

Тези страшните химични наименования си звучат страшно, и може би наистина имат страшни прояви, но ако се прекалява с тях.
            При обикновената, ежедневна употреба-не се наблюдава никаква лоша проява.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Много силно казано (за традиционен), поскоро принудително наложена практика за частни случаи. Това са разни фатки от уйдурдисването на уискитата и особено царевичните. Не е лесно от зърнен дестилат да се направи нещо като за пиене и зор виждат хората. Но ние тук си имаме доволно нормална суровина, за да не ни се налагат тези еквилибристики и сме извън въпросните частно случаи.
              Точно така е.
              Ама нали е модно да се пие уиски-това се приема за връховръх на производството на спиртни напитки.
              А до началото на ХХ век почти никой по света не е чувал за уиски, дотогава е царил коняка, и разбира се рома.
              А нашата си ракия е направо еликсир, и ако се подложи на такова обгрижване като уискито-ще е много по- добро питие, ама на, тя си е питие на дивите балканци.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Уискито /и водката/ са от високопречистен спирт, минал обработка преди да бъде разреден до питейна концентрация. Съответно, има аромат на спирт и на нищо друго. Как ще бъде овкусен е въпрос на вкус. Нашата ракия е пивка, вкусна, но е с високо съдържание на странични вредности /отрови/, защото ароматът и ще се изгуби, ако се пречисти. Затова трябва да се пие в малки количества, иначе ....
                На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Изминете ме, но от пост 920 вкл. до 923 също, само глупости!

Коментар

Ми ко да прайм, шта извиним, ма и ти не упорствай...

Коментар

Може ли да знам какъв синтетичен естроген има в полиетилена?

Коментар

Изминете ме, но от пост 920 вкл. до 923 също, само глупости!
                        Само малко трябва да поразрови човек относно състава на ракията, например това:http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/ne...ashnata-rakiya
                        С ракия, правена от майстори, бива и да се напиеш, но това съвсем не означава, че само съвестни професионалисти варят ракия. Като знам как я правят, домашна пия не повече от 50 грама, после гледам да обърна на нещо друго.
                        На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                        "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Ясене, предполагам мен питаш. Прочети пак как съм го написал. Но ако почнат да ти растът цици,не е от бозата която евентуално си пил, помисли дали не ползваш от известно време BPA free бутилки и подобни. Фотоестрогени, фитоестрогени, мукоестрогени, бе може нещо да ти расте, но не това което искаш като мъж.
                          Информация за това има много.
                          ag ro, ако се заинтересуваш, как да си направиш нещо в домашни условия, много по- качествено от скъпите боклуци в магазините, ще те ориентирам къде и как, но на платени журналистически подлоги, не вярвай, сериозен съм.
                          Последно редактирано от Karushev; 14-08-17, 03:19.

Коментар

Много силно казано (за традиционен)...............
                            Това беше цитат, но нещо се обърка публикацията. Поради проблеми с отварянето на форума нямаше как да оправя поста.
                            Иначе ракията по технология на производство най-много се доближава до производството на коняка. От ферментацията до дестилацията. По напред в темата публикувах методите на дестилиране на две известни френски дестилерии. Никой не им обърна внимание, а там има полезни неща и отговори на много въпроси. Събрал съм доста литература по въпроса. Въобще за вино, ракия, спирт. Ако се понасяш с руският език и имаш желание за четене, прати ми мейл на ЛС.
                            Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
                            VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

Коментар

Първоначално публикуван от Ивайло Александров Преглед на мнение
                              Ако се понасяш с руският език и имаш желание за четене, прати ми мейл на ЛС.
                              По-добре публикувай това, което имаш предвид във форума. Ще свърши много повече работа, за много повече хора.

Коментар

Ясене, предполагам мен питаш. Прочети пак как съм го написал. Но ако почнат да ти растът цици,не е от бозата която евентуално си пил, помисли дали не ползваш от известно време BPA free бутилки и подобни. Фотоестрогени, фитоестрогени, мукоестрогени, бе може нещо да ти расте, но не това което искаш като мъж.
                                Информация за това има много.
                                "Информация" има и повечето информация която има публикувана по въпроса са кръгли глупости.

Не че нещо ама съм химик.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X