Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хищник или тревопасно?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Хищник или тревопасно?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Ифчон, извинявай, но според мен вегетарианството е психично заболяване. Не искам да кажа, че си луд, пази Боже, но в съвременния свят има доста мании по здравословно хренене които са плод на изкривеното мислене на хората. Природата е определила, че човек ще яде и месо, наравно с картофите и зелето, и това, че някои хора им е гадно да гледат как колят животните и после ги разфасоват на порции-не означава, че трябва да се отказваме от месото.
    Има една теория, че маймуните са започнали да стават човеци именно когато от банани са преминали към всеядството. Просто в месото има незаменими аминокиселини(акцента е на "незаменими") които помагат за развитието на мозъка. Тези "тухлички" ги няма в растенията, и храненето само с растителна храна не е добро. В растенията пък има витамини (например) които ги няма в месото, и поради тази причина също са незаменими в храната на човека. Например скорбутът се причинява от недостиг на витамини. Не си спомням на кой витамин точно, но лечението с пресни плодове дава отлични резултати.
    Така, че нито едното, ното другото са за препоръчване. Важна е умереността. Както и навсякъде другаде разбирасе.
    Което не ми пречи аз лично да харесвам много повече пържолите от пипера, ама това си е за моя сметка.
    Дай ми всеки ден по кило пържоли и литър вино, па ме чакай да Умра
    Моя лична теория е, че хищниците като цяло са много по интелегентни от тревопасните по простата причина, че за да ловуваш трябва повече мозък от колкото за да пасеш. И аз не мога да разбера вегетарианството, и според мен са леко озлобени хора като гладно куче в клетка при вида на сочна пържола. Но не мисля, че е добре да се прикалява с месото тъй като организмът ни не е пригоден само за месо.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

О да, и аз съм за умереността и това е правилното, нито само салати Слънце (кюфте с кебапчета), нито пък само на марулки. Има хора, които прекаляват и в двете посоки, но на едните в България се гледа като странни, а на другите като истински българи (примерно) (горният пост, който го нямаше докато писах това, го потвърждава), но това няма голямо значение всъщност, който каквото го кефи, стига да не го натрапва прекалено на другите. М/у другото в Индия има 800 милиона вегетарианци. Живеят си хората и там това е нещо нормално.

Веганството - което може би визираш - никаква консумация на животински продукти и според мен е твърде крайно, а и нездравословно и в противоречие с естествения начин на хранене.
      За мен така съм си решил, нагъвам си кашкавал и сирене. А витамин Б12 е това, което го има в месото и няма как да си го набавиш само с растителни храни. За чистите вегани, затова са задължителни хранителните добавки с Б12. Или им инжектират веднъж годишно...

п.п. мойто започна като експеримент, който направих със себе си, но взе че ми допадна. Ако забележа проблеми със здравословното си състояние затова, или пък много ми се доядат мръвки, ще ги почна отново.

п.п.п Иван Жоров, дайте да спрем с обобщенията. Хора има всякакви, вегетарианци има всякакви, станали такива по различни причини, слагайки ги под общ знаменател нищо не казваш. Всякакви такива твърдения - българите това, швабите онова, софиянците такива, майните онакива са твърдения без никаква стойност. А за гледането - като отидем някъде на къмпинг примерно, мръвкоядните, се в мойте храни гледат и само се опитват да докопат тва онова
      Последно редактирано от ifchon; 06-07-10, 22:50.

Коментар

Първоначално публикуван от ifchon Преглед на мнение
        О да, и аз съм за умереността и това е правилното, нито само салати Слънце (кюфте с кебапчета), нито пък само на марулки. Има хора, които прекаляват и в двете посоки, но на едните в България се гледа като странни, а на другите като истински българи (примерно) (горният пост, който го нямаше докато писах това, го потвърждава), но това няма голямо значение всъщност, който каквото го кефи, стига да не го натрапва прекалено на другите. М/у другото в Индия има 800 милиона вегетарианци. Живеят си хората и там това е нещо нормално.

Веганството - което може би визираш - никаква консумация на животински продукти и според мен е твърде крайно, а и нездравословно и в противоречие с естествения начин на хранене.
        За мен така съм си решил, нагъвам си кашкавал и сирене. А витамин Б12 е това, което го има в месото и няма как да си го набавиш само с растителни храни. За чистите вегани, затова са задължителни хранителните добавки с Б12. Или им инжектират веднъж годишно...
        Сещам се за един такъв спор в някое предане по телевизията в което човекът който беше против вегетарианството попита от къде ще си набавят неоходимите за организма желязо и цинк например, ще ядат поцинкова ламарина ли?
        Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
        Телефон - в профила!

Коментар

Ами аз спор не виждам, просто казвам какво е от другата страна, тъй като повечето тук са по мръвките.
          Различавайте веганство и вегетарианство. При първото ги има проблемите с някои хранителни вещества (и то всъщност само с B12, всичко друго се намира, по малко или по много и в немесни храни), при второто тези проблеми са на заден план (затова и не съм се интересувал, кое къде и колко), тъй като се консумират животински продукти, без месо, на корем.

Коментар

След анализ на кокаляците в гладиаторските гробища се оказва, че всички са набивали плодове, зеленчуци и зърнени храни и почти никакво месо. Явно на арената са тракали табла и са решавали кръстословици...

Коментар

Първоначално публикуван от ifchon Преглед на мнение
              . М/у другото в Индия има 800 милиона вегетарианци. Живеят си хората и там това е нещо нормално.
              Това прави над 70 % от населението... Нещо не ми се вярва. Освен ако е по принуда, но тогава случая е друг. Никой нормален човек, особено пък поставен на мястото на гладен и беден индиец няма да откаже мръвка.
              Всъщност най-бедната и мизерстваща каста в Индия се нарича "Ловци на плъхове". Не ги ловят само заради спорта, нали... а винаги имат възможността да напълнят тумбака с разни треви, поне в Индия ги има в изобилие.

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
              След анализ на кокаляците в гладиаторските гробища се оказва, че всички са набивали плодове, зеленчуци и зърнени храни и почти никакво месо. Явно на арената са тракали табла и са решавали кръстословици...
              Обере, това не ми се врва.
              Въобще поставям под съмнение методите на изследване на западната наука. От един незначителен факт правят генерални изводи, и го обявяват като неоспорима истина. Пример за това са различните виждания за това какво са представлявали динозаврите. Преди 50 години например се е смятало, че даденото животно е било едикаквоси, а сега всичко се обръща наопаки-заради"нови, значими открития"...
              Вярно, че динозаври и гладиатори са много далеч едни от други, но принципите по които се правят заключенията са сходни.Никой не може да ме убеди, че по костите и натрупаните в тях вещества може да се познае с какво са се хранили преди 2000 години.

Да добавя-никой не оспорва, че гладиаторите са яли много растителна храна. Тя е източник на витамини, и е много важна за физическото здраве на човек. А болнав гладиатор-става само да го хвърлят на лъвовете за забавление на публиката.
              Но пък и никой не може да ме убеди,ч е веществата доказващи, че гладиаторите са набивали здраво и месо не са се разпаднали за тези 2000 години.
              Просто такъв експеримент не е правен за последните 20 века.
              Разните опити в лабораториите не могат да ме убедят, и те са като примера за динозаврите.
              Последно редактирано от Кольо; 06-07-10, 23:46.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Чел съм в някаква булевардна литература, че хората на бизнес-преговори се впечатлявали от събеседник, стръвно нагъващ полусурово месо или риба. Книжлето беше пълно с практически съвети, така че темата явно е нещо повече от леееееко разминаващи се криви в нечия научна статистика.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Това прави над 70 % от населението... Нещо не ми се вярва. Освен ако е по принуда, но тогава случая е друг. Никой нормален човек, особено пък поставен на мястото на гладен и беден индиец няма да откаже мръвка.
                  Всъщност най-бедната и мизерстваща каста в Индия се нарича "Ловци на плъхове". Не ги ловят само заради спорта, нали... а винаги имат възможността да напълнят тумбака с разни треви, поне в Индия ги има в изобилие.

Обере, това не ми се врва.
                  Въобще поставям под съмнение методите на изследване на западната наука. От един незначителен факт правят генерални изводи, и го обявяват като неоспорима истина. Пример за това са различните виждания за това какво са представлявали динозаврите. Преди 50 години например се е смятало, че даденото животно е било едикаквоси, а сега всичко се обръща наопаки-заради"нови, значими открития"...
                  Вярно, че динозаври и гладиатори са много далеч едни от други, но принципите по които се правят заключенията са сходни.Никой не може да ме убеди, че по костите и натрупаните в тях вещества може да се познае с какво са се хранили преди 2000 години.
                  В това последното ще те убедя за около 25 минути на чаша бира, зер схванал си и по-сложни неща или поне така изглежда от писанията ти тук. Засега приеми на доверие, че храненето на гладиаторите е изяснено в подробности - както с исторически сведения, така и с химически анализи.

Индия - значим % от населението (20? 30? не помня) са строги вегетарианци по силата на религия и традиция. Иначе, чисто медицински и икономическ, храненето с растителна храна с мааааалко животинска прибавка изглежда най-ефективно. Поне в по-плодородните земи. В Норвегия е малко по-различно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    В това последното ще те убедя за около 25 минути на чаша бира, зер схванал си и по-сложни неща или поне така изглежда от писанията ти тук. Засега приеми на доверие, че храненето на гладиаторите е изяснено в подробности - както с исторически сведения, така и с химически анализи.

Индия - значим % от населението (20? 30? не помня) са строги вегетарианци по силата на религия и традиция. Иначе, чисто медицински и икономическ, храненето с растителна храна с мааааалко животинска прибавка изглежда най-ефективно. Поне в по-плодородните земи. В Норвегия е малко по-различно.
                    Чашата бира е от мен, а мястото -на събора с Пловдив. Само дано остане време, че с този бар "наздраве" няма да имам такова...

А лично за мен идеалният вариант за хранене е: пържола(разбирай месо) с гарнитура от сурови зеленчуци( при топлинна обработка се забравя за повечето витамини), хляб(за въглехидрати), и после бира или вино( за удоволствие).Колкото и да се стараем-няма да изкараме повече от 70-80 години. Може и повече, ама на мен лично не ми трябват, като виждам какво става с хората над 80...

Иначе ако можехщях да закусвам, обядвам и вечерям с месо, и да поливам с биричка. Ма не може. Затова-по-умерено...
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Мда, на закуска и на обед - без биричка....
                      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                      Неизвестен мъдрец

Коментар

Към заглавието:

"Хищниците" ядат само прясно месо, преди да започне да се съсирва кръвта. Тези, които ядат престояло са по-скоро "мършояди". "Тревопасни" са тези, които се хранят единствено със зелена листна маса. Хората не са нито едното, нито другото. Всеки лекар или биолог знае, че храносмилателната система на човек е на "растителноядно" и не е устроена за консумация на месо.

Само до преди 80-90г., в България (и не само) се е консумирало месо едва 3-4пъти в годината, поради простата причина, че е нямало хладилници. По принцип човек е проял месо в ситуация на крайна нужда. Ако дете не бъде насила захранено с месо, никога в зрялата си възраст няма да прояде по собствено желание - доказано! Че е вкусно месото - вкусно е! Да ви убеждавам в обратното, е все едно да убеждавам хероинов наркоман, че да се друса не е приятно. Относно въпроса, кое е най-вкусното месо, всеки опитвал и човешко е категоричен. Няма по-вкусно месо от човешкото...

Относно твърденията, че в месото има незаменими аминокиселини - факт, само че те са излишни (и вредни) за човешкия организъм. Относно твърдението, че неядящите месо имали недоразвит мозък съм абсолютно съгласен. Някои представители на човешкият род с недоразвит мозък са Айнщайн, Нютон, Питагор, Конфуций, Буда, Леонардо Да Винчи ... Не съм сигурен, но мисля, че в първите сто най-значими личности за човешката цивилизация, няма такъв който да не е бил вегeтарианец! http://vegetarianstvoto.hit.bg/VIPs.html

Алберт Айнщайн:
                        “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Относно агресията - незнам! Хитлер и Наполеон са били вегетарианци, но не са се славили, като много "хрисими".
                        Последно редактирано от Kamen13; 07-07-10, 05:26.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                          Към заглавието:

"Хищниците" ядат само прясно месо, преди да започне да се съсирва кръвта. Тези, които ядат престояло са по-скоро "мършояди". "Тревопасни" са тези, които се хранят единствено със зелена листна маса. Хората не са нито едното, нито другото. Всеки лекар или биолог знае, че храносмилателната система на човек е на "растителноядно" и не е устроена за консумация на месо.

Само до преди 80-90г., в България (и не само) се е консумирало месо едва 3-4пъти в годината, поради простата причина, че е нямало хладилници. По принцип човек е проял месо в ситуация на крайна нужда. Ако дете не бъде насила захранено с месо, никога в зрялата си възраст няма да прояде по собствено желание - доказано! Че е вкусно месото - вкусно е! Да ви убеждавам в обратното, е все едно да убеждавам хероинов наркоман, че да се друса не е приятно. Относно въпроса, кое е най-вкусното месо, всеки опитвал и човешко е категоричен. Няма по-вкусно месо от човешкото...

Относно твърденията, че в месото има незаменими аминокиселини - факт, само че те са излишни (и вредни) за човешкия организъм. Относно твърдението, че неядящите месо имали недоразвит мозък съм абсолютно съгласен. Някои представители на човешкият род с недоразвит мозък са Айнщайн, Нютон, Питагор, Конфуций, Буда, Леонардо Да Винчи ... Не съм сигурен, но мисля, че в първите сто най-значими личности за човешката цивилизация, няма такъв който да не е бил вегeтарианец! http://vegetarianstvoto.hit.bg/VIPs.html

Алберт Айнщайн:
                          “Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”

Относно агресията - незнам! Хитлер и Наполеон са били вегетарианци, но не са се славили, като много "хрисими".
                          Не съм специалист, но мисля, че бъркаш...Всички хишници, когато плячката е по-голяма, се връщат да я дояждат. Какво, един ден са хишници, следващия мършояди?...Човек за пръв път чувам че храносмилателната му система е на "разстителноядно". По-скоро е вярно, че има белези на растителноядно(кътници) и на хишник(очите са ни разположени отпред). А това за незаменимите аминокиселини дето са излишни (и вредни), просто ме разби. За Айнщайн, Нютон, Питагор, Конфуций, Буда, Леонардо Да Винчи ...няма да коментирам, че не съм им на нивото.

Коментар

Заинтересувайте се дали някой от столетниците в България ще каже че е ял месо освен на големите празници-Гергьовден,Великден и т.н.,еми няма такъв.Старите са мачкали здраво хляб,мляко,сирене,лук и тук таме някой домат,може и малко сланинка до някое време на годината.Ако яде основно месо не виждам как ще изкара човек повече от 55-60 години,да не кажа и по-малко.

Коментар

...

Коментар

Самият аз съм вегетарианец (не веганец) от 15 години. Всичките ми близки, след като ме чакаха да умра известно време без месо, също станаха вегетарианци. Синът ми не е хапвал никога месо, а е от най- едрите момчета в класа, пълен отличник. Преди 1 година в отчаяни опити да се справя със странно заболяване, по препоръка на доктори се върнах към месото. Ефекта, разбира се бе нулев. Всъщност, по- скоро бе крайно негативен, защото спортувам активно и почти веднага усетих разликата. По много начини, и то все с отрицателен знак. Целият този избор, обаче е въпрос на лична мотивация.
                                Най- фундаменталната грешка на вегетарианците е, че се опитват да убедят този или онзи, колко е хубаво да не си пълниш корема с трупове. Абсолютна глупост, водеща до противоположни на очакваните резултати. Ако някой не е гледал, нека погледне филма "Земляни"- има го в замундата. Може пък да преосмисли някои положения...
                                08седемшест5едно513четири

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X