Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вино, оцет или ракия?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Вино, оцет или ракия?

    Според мен си имаш съвсем добри джибри и ще изкараш хубава ракия ако ги свариш. Аз слагам доста повече захар в материала, защото съм лаком, ти ще извадиш по- малко, но много качествена ракия. За проба, за да не си играеш излишно и да си губиш времето на казана: Сипи в един чайник около 500 грама от сока на джибрите и ги заври на котлона. Като припуши от чучура- поднеси пламък към парата. Ако припламне- има алкохол в джибрите!
    Гори със синкав пламък, може и да не го видиш ако е много светло

    Коментар


    • #17
      До: Вино, оцет или ракия?

      Благодаря на всички за съветите. Моята асма е около 50 км.м (20х2,50 м) - само отел, че не се пръска. Гроздето е дребно и не е добро за ядене, но макар и млади, лозите раждат много. Ако и тази година има грозде, дайте съвет какво да го правя, как се обработва правилно (у дома се пие шира, вино, ракия и бира).
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

      Коментар


      • #18
        До: Вино, оцет или ракия?

        За да се получи добро вино трябва при смачкване на гроздето да се получи сок със захарност не по-малка от 22%,но не по-голяма от 24% при температура 20градуса на течноста, ако няма този процент трябва да се добави захар /1кг. захар на 100л. сок е един 1%/.В сока се поставя серниста киселина за да унищожи плесените и предпази ширата от вкисване /1мл. на литър шира/.Температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 10 градуса за да започне нормално ферментацията.Докато е в джибрите виното се претака поне веднъж на ден.След като потънат джибрите/мине бурната ферментация/ виното се източва и поставя в съдове за да премине и тихата ферментация.Съдовете трябва да са с малки отвори и покрити с торбички пълни с пясък за да няма открит достъп на въздуха с виното/има и друг начин,но по-сложен/. Чак след това се бутилира.Това е най-лесния начин за направа на вино.

        Коментар


        • #19
          До: Вино, оцет или ракия?

          Отела е от т.н. диви сортове и сока от него е гъст, съответно лъже захаромера (показва повече захарност отколкото е в действителност). За застраховка препоръчвам да се докара захарността до 25.
          JEEP CHEROKEE '98 XJ. 4.0 190 hp

          Коментар


          • #20
            До: Вино, оцет или ракия?

            От кисело вино става кисела ракия. Чри чри ти е казал най добре какво трябва да се направи. Ако питаш мен сипвай в казана + 10пакета сода бикарбонат и каквото излезе. Има такива дето работят за едно шише ракия, пък че била малко кисела не я търсят. Раздавай на тях.
            Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
            Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

            Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

            Коментар


            • #21
              До: Вино, оцет или ракия?

              Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
              От кисело вино става кисела ракия. Чри чри ти е казал най добре какво трябва да се направи. Ако питаш мен сипвай в казана + 10пакета сода бикарбонат и каквото излезе. Има такива дето работят за едно шише ракия, пък че била малко кисела не я търсят. Раздавай на тях.
              10 пакетчена сода са много,колега.Три до четири вършат перфектна работа.Слага се и едно кило сол-за избистряне.Също така,някои мажат балона на казана отвътре с мед.Или слагат един дамски чорап с малко сушени кайсии,или парче изсушено дърво черница-за цвят.

              Коментар


              • #22
                До: Вино, оцет или ракия?

                Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                Що така,бе хора...имате материалец,а не го "стопанисвате"както трябва, не е толкова трудно, с няколко думи може да се даде "рецептата".
                Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                10 пакетчена сода са много,колега.Три до четири вършат перфектна работа.Слага се и едно кило сол-за избистряне.Също така,някои мажат балона на казана отвътре с мед.Или слагат един дамски чорап с малко сушени кайсии,или парче изсушено дърво черница-за цвят.
                Благодаря за съветите, но тая работа с правенето на вино и ракия май не е толкова проста. От лани имам 5х10 л шишета киселок. Къде и кога да добавя содата и солта – в шишетата или в казана?
                Ако обера новото грозде на есен, трябва ли да го ороня от чепките преди смачкването, с какво най-лесно се мачка? Купих бидон 120 л. - син, пластмасов, висок, с голям плътен капак и в него не влизат мушици - това добре ли е, или да ги пускам вътре; как се претакат джибрите в такъв съд? Как се разбира кога точно да го прелея в шишета, може ли вместо с торби пясък, да ги запуша с пробити тапи и тръбички, които да влизат в буркан с вода? Ако виното не струва, как да го запазя, докато намеря казан за ракия?
                Май ще си хвана белята..
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                Коментар


                • #23
                  До: Вино, оцет или ракия?

                  Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  Благодаря за съветите, но тая работа с правенето на вино и ракия май не е толкова проста. От лани имам 5х10 л шишета киселок. Къде и кога да добавя содата и солта – в шишетата или в казана?
                  Ако обера новото грозде на есен, трябва ли да го ороня от чепките преди смачкването, с какво най-лесно се мачка? Купих бидон 120 л. - син, пластмасов, висок, с голям плътен капак и в него не влизат мушици - това добре ли е, или да ги пускам вътре; как се претакат джибрите в такъв съд? Как се разбира кога точно да го прелея в шишета, може ли вместо с торби пясък, да ги запуша с пробити тапи и тръбички, които да влизат в буркан с вода? Ако виното не струва, как да го запазя, докато намеря казан за ракия?
                  Май ще си хвана белята..

                  Содата и солта се слагат в казана след насипването на материала.
                  Хубаво е да се орони гроздето от чепките-в тях има танин и придават горчив вкус.
                  офтопик:в едно село до Свищов,Козловец,викат на роненето на чепките...ДРОНЧЕНЕ,ОДРОНЧВАНЕ...щях да падна от смях
                  Имах такъв случай-сложих гроздето в стара каца,"смачках" го с едно дърво,на което в края има набити гвоздеи-това,за да се разкъса външната обвивка на зърната.Оставих открито за два-три дни,после с маркуч от дъното на кацата извадих виното.Останалите джибри не покрих плътно.след година това беше станало на "кирпич".Обаче в казана,с добавяне на вода и другите неща,стана ракия...
                  Разказвали са ми също специалисти от винпром,че този"кирпич"може да го смелиш на прах и да си го прибереш някъде на сухо.И след пет години да го свариш-ще даде ракия.
                  Мачкането на гроздета става и в специално дървено корито с ботуши или в чувал от брашно.
                  А при ферментацията на виното,просто не трябва да стягаш/затваряш плътно съда-да не гръмне.

                  Бе то си е цяла религия колега.
                  Успех!
                  Последно редактирано от Мещера; 23-03-10, 11:17.

                  Коментар


                  • #24
                    До: Вино, оцет или ракия?

                    Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                    Ако обера новото грозде на есен, трябва ли да го ороня от чепките преди смачкването, с какво най-лесно се мачка? Купих бидон ...
                    Като стане време за бране, "свирни" и ще те упътим.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Вино, оцет или ракия?

                      Имаше стара тема но не си я набарал

                      #13
                      15-09-08, 15:56
                      Стария
                      Старши участник
                      | +ПЛ |
                      Дата на включване: Oct 2007
                      Местоположение: София
                      Публикации: 1,833
                      Точки (при гласуване): 7


                      До: Как се прави вино?
                      Аз си слагам всяка година в тези сините бидони от фармахим.В мазето изцяло под земята температурата е еднаква.Най важно е гроздето .Аз понеже го купувам от борсата в Дружба там карат от цяла България какво правя.Избираш топъл ден слънчев и тръгваш из редиците на търговците гледаш пробваш гледаш пробваш и най важното да видиш къде има най много оси .Тия твари са най много винаги на най сладкото грозде.Та къде са осите там и ти.Аз слагам винаги 60% памид той пуска повече сок около 15%каберне 15%мерло и задължително 10тина%та бяло ркацители димят или друго бяло за аромат .Какво вино става чудо ако сложа един бидон 140 литра за Коледа няма толко пивко толко благо а как влизаТюх покапах клавиатуратаА да се върна към темата колегата питаше как се действа:за 140литра купувам от борсата 200кг. грозде те там така лъжат мани после го смачкваш с машинката за мачкане нема да вадиш чепки и да се занимаваш с щуротии .Пълниш бидона четири пръста под ръба да има къде да се дига .Два дена го бъркаш по един път на ден и повече не го бараш че може да го расърдиш и спешно да го печеш на ракияСлед 15сетина дена почваш да го пробваш и пробването продължава докато спре да пуска.Като спре да пуска тураш 8 кила захар сипваш вода бъркаш и го оставаш да ври за ракия а ти се прехвърляш на другия бидон и пробването продължава по същия начин.Та това е колега в общи линии какви бурета какво чудо.Червеното вино не е пиене а лекарство и най важно рецептата си е пишеш сам



                      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...8+%E2%E8%ED%EE



                      е това е цялата тема дано ти е от полза и помни най важното за да не се развали виното е пиене му е майката!!!
                      Последно редактирано от Стария; 23-03-10, 12:51.
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                      Коментар


                      • #26
                        До: Вино, оцет или ракия?

                        Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                        10 пакетчена сода са много,колега.Три до четири вършат перфектна работа.Слага се и едно кило сол-за избистряне.Също така,някои мажат балона на казана отвътре с мед.Или слагат един дамски чорап с малко сушени кайсии,или парче изсушено дърво черница-за цвят.
                        Много са ама за читав материал, а тук става въпрос за полу вкиснато вино и изобщо не са много. Макар, че и те няма да помогнат кой знае колко, но .......................
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

                        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

                        Коментар


                        • #27
                          До: Вино, оцет или ракия?

                          Няма проблеми с излишъка от сода. При недостига стават проблеми. По народному содата се замества с дървесна пепел, която има подобен състав и същата функция в казана.

                          Коментар


                          • #28
                            До: Вино, оцет или ракия?

                            Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Няма проблеми с излишъка от сода. При недостига стават проблеми. По народному содата се замества с дървесна пепел, която има подобен състав и същата функция в казана.
                            Няма,ама шупва материала,та чак вдига капака и къса тестяната обмазка около гърловината на казана/140л./.
                            Разбрах го по трудния начин...

                            Коментар


                            • #29
                              До: Вино, оцет или ракия?

                              Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                              Няма,ама шупва материала,та чак вдига капака и къса тестяната обмазка около гърловината на казана/140л./.
                              Разбрах го по трудния начин...
                              Или е бил МНОГО кисел, или лошо си разбъркал.

                              Коментар


                              • #30
                                До: Вино, оцет или ракия?

                                Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Или е бил МНОГО кисел, или лошо си разбъркал.
                                Праскови без костилки,на две седмици материал.
                                Освен да е било от бъркането,сложих сол и сода-разбърках и като позагря казана,мани,отиде едно количество в земята...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X