Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко думи за еспресото и „специалните“ кафета…

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Диаметрите на отворите нямат абсолютно значение. Те трябва да са сметнати заедно с общият им брой, съответно обща отворена площ. Абсолютно значение имат за това колко голями частици могат да пропуснат и затова имат различни вкусови профили. Също така има значение един отвор колко близо е до края на цедката, затова и напоследък излязоха много модели на които диаметъра и/или растоянието между отворите се променя в зависимост от това колко е отдалечен от центъра. Тези цедки са предназначени за тъмно изпечени кафето и с цел повишаване на сладостта и шоколадовият привкус. Не работят добре за светлоизпечени кафета, за които се предпочитат цедки с висока степен на екстракция (такива с много отвори с по-малък диаметър - равномерно разположени на максимално голяма площ). Има и трети хибриден вид, при който основните отвори са стандартни но над тях има мрежичка с диаметър 150 микрона...

    Общо взето има смисъл да се работи само с добре и качествено направени филтри като да речем на IMS, VST за стандартните цедки и 3bomber, Pesado и т.н. за висока екстракция...

    Хубаво е да се прочете на сайта на производителя как и за какво позиционира определена цедка... И няма универсални...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #32
      Венци, преди малко четох тема за кафетата у ФБ група за висок клас кафемашина с два бойлера, единия е само за пара и другия бойлер само за вода и е с ръчно подаване на съответното по желание налягане, тази кафемашина няма пластмаса никъде, само инокс и дръжки от истинско орехово дърво, интересно ми е какво ти е мнението за тази машина, питам от чисто любопитство и дискусия да става: Lelit Bianca V3 PL 162 T- EU - https://tvoetokafe.eu/produkt/lelit-...3-pl-162-t-eu/

      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Lelit-Bianca-500x500-2.jpg Прегледи:0 Размер:60.5 КБ ID:7012850

      Коментар


      • Тропчо
        Тропчо коментира
        Редактиране на коментар
        Само като знам, че съм дал 4500 кинта за тая машина, едва ли ще ми е кеф да пия кафе от нея.

      • Венцислав Петров
        Венцислав Петров коментира
        Редактиране на коментар
        Отлична машина, в добрите стари традиции направена е от метал и в много ремонто пригодна, вътре няма нищо супервисоко технологично. Скоро такива машини няма да се произвеждат... Все повече нещата вървят към капсулните машини, както повечето или почти всичко около нас...

        Аз все пак съм фен на еднобойлерните HX топлообменници по следните причини:

        Кафето винаги се прави с току що преминала през машината съвършено чиста вода. При двубойлерните конфигурации водата се преварява стотици пъти, особено ако машината е стояла дълго време включена и след това не е източена достатъчно вода... Разбира се, HX топлообменникът си има своите проблеми, най-вече много трудна работа с него и въобще рядко ще се намери някой който да го харесва... Но пък има и още едно предимство, температурата на водата, при правилна работа не е постоянна а се колебае по време на екстракцията, което прави (ако някой успее да го използва) уникални и неповторими вкусове...

        Но накратко, машината е отлична!

      • Венцислав Петров
        Венцислав Петров коментира
        Редактиране на коментар
        И още нещо важно да добавя. Последвах линка, машината е отлична, цената и обаче не... ;-) Ако потрябва такава машина, ще намерим на по-добра цена...

        И важно допълнение. Тази машина е за хора, които добре разбират, какво и защо ще правят... Без знания и то доста всъщност най-вероятно ще прави супер посредствени кафета... Няма как иска си знание...

    • #33
      Накратко: Ти си новият бъдещ любим клиент на производителите на екзотично (супер-дуперско) оборудване за джуркане на кафе...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • #34
        Точно тази сутрин, докато си пиех кафето, се замислих над фундаменталния въпрос. Кой всъщност, определя какво трябва да е на вкус кафето? Защо истинското и качествено кафе да не е точно с тази непогрешима нотка на прегоряло велпапе, с тънък нюанс на котешка урина и загадъчен остатък от пожар в химичен склад на дъното на езика, съвсем примерно?
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

        Коментар


        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          Накратко казано адаш, незнанието е ГОЛЯМА СИЛА!

          За да можеш да оцениш, трябва да знаеш. За да знаеш, винаги е добре да си осведомен, какво са открили и вече знаят тези преди теб..., чак после да тръгнеш нататък ако не намираш, че са прави...

          За теб съм спокоен, време само трябва... ;-)


          За по-любопитните, все пак да отбележа, че адаша задава много смислен въпрос... И да, повечето да не кажа почти всички хора не са в състояние да определят правилно на какво мирише едно кафе... Ако някой си мисли, че е роден с тази дарба да се обади... Аз не съм виждал такъв...

          За целта си има едни набори от аромати, с които се научава човек да разпознава и анализира миризми... Чак тогава може уверено да каже на котки ли му мирише или на кучета :-)

          Генерално за вкусовете пък най-отдолу ще прикача един пост с "колелото" на вкусовете... ;-)

      • #35
        Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
        Точно тази сутрин, докато си пиех кафето, се замислих над фундаменталния въпрос. Кой всъщност, определя какво трябва да е на вкус кафето? Защо истинското и качествено кафе да не е точно с тази непогрешима нотка на прегоряло велпапе, с тънък нюанс на котешка урина и загадъчен остатък от пожар в химичен склад на дъното на езика, съвсем примерно?
        Този, който определя, че черният квадрат на Малевич е изкуство, а черната плочка в тоалетната на гарата - не.

        ПС Ако пак те подкара на философия, мини на водка. Или поне на зелен чай, за да съответстваш на образа

        Коментар


        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          Този който разправя такива работи за "Черният квадрат" единственото което показва е, че нищо не знае в тази област... Спокойно повечето хора са така, даже голяма част от тях се и гордеят с този факт... И това с нищо не им пречи да са добри "плочкаджии" да речем...

          Иначе за любопитните, "Черният квадрат", който всъщност не е точно черен, е предизвикал революция не с цветът си, а с друго, но това е вече дълъг разговор, извън настоящата тема... При това изисква много съпътстващи знания... ;-)

        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          И още малко житейски наблюдения...

          Да обясниш на плочкаджия дилемата с "Черният квадрат" обичайно е равно или поне толкова трудно, колкото да обясниш на експерт по история на изкуството как се редят плочки...

          И да не фаворизираме никой, много е вероятно в отделни житейски епизоди единият и другия да са еднакво важни за "оцеляването"... ;-)

      • #36
        Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
        Този, който определя, че черният квадрат на Малевич е изкуство, а черната плочка в тоалетната на гарата - не.
        Може би е по-правилно да се каже "някой като тоя който определя, че черният квадрат...".
        Щото може всъщност да е друг човек. Или гавраджия...

        Преди години имаше един юнак - самопровъзгласил се гуру в аудио областта. И твърдял, че ако на диска се пробие отвор ф5 в неактивната част (около отвора) звукът ставал... на елхичката клончето...

        Не е истина колко народ беше перфорирал дисковете си...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

        И коментаторите...

        Коментар


        • ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Имах предвид рогатия 😀
          Или "дявэл го знае кой"

      • #37
        За любопитните...


        Натиснете снимката за да я уголемите  Име:FlowerWheel_RussianAnnotations.jpg Прегледи:0 Размер:542.0 КБ ID:7014416
        Прикачени файлове
        VPetrov.photography

        Коментар


        • mdim
          mdim коментира
          Редактиране на коментар
          М'да. И кат' цяло научаването става не като се мъчиш да откриеш някой от ароматите, а като душиш нещо познато (котешката урина виждам е актуален пример в темата) и после, с вече притъпени рецептори виждаш че ти липсва този аромат като подушиш кафето. Така успяваш да определиш аромата който липсва и разбираш дали е котешка или кучешка урина.
          Доста време ми отне, да разбера че аромата, който ми допада е на нектарина.

        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          Методът е правилен, но ще е труден ако няма подходящи инструменти... То и с реденето на плочките е така :-)

          Ето тук един добър набор, за отрицателно време се добиват добри умения:

          https://www.lenez.com/en/aroma-kits/coffee/

        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          Впрочем обикновено като ми дойде някой на гости дълго си обясняваме кое и как... Веднъж обаче приятел беше довел сестра си, която само помириса отпи и направо ме "застреля" с най-точният анализ за това кафе, по-добър от тези експерти, които му бяха писали дегустационните бележки... Тя всъщност дамата се занимава с парфюми..., внася есенции и прави всякакви готови аромати... Нямаше нужда нищо да си обясняваме с нея, слушах я с удоволствие...

      • #38
        Интересно е защо няма вид с привкус на бамя или пържени тиквички...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

        И коментаторите...

        Коментар


      • #39
        Този който разправя такива работи за "Черният квадрат" единственото което показва е, че нищо не знае в тази област... Спокойно повечето хора са така, даже голяма част от тях се и гордеят с този факт... И това с нищо не им пречи да са добри "плочкаджии" да речем...

        Иначе за любопитните, "Черният квадрат", който всъщност не е точно черен, е предизвикал революция не с цветът си, а с друго, но това е вече дълъг разговор, извън настоящата тема... При това изисква много съпътстващи знания... ;-)
        Приеми в името на взаимното разбирателство, че насреща нямаш съвсем филистери. И че за да ги разбереш е нужен контекст. Например "Яков и дяволът" на Андрей Гуляшки. Както е нужен контекст за разбирането на различните "черни квадрати".
        А може би оценката на кафето (и не само) зависи повече от контекста? Както на чая в чайната церемония? При която изповядват зен принципа на същия Гуляшки от "Трите живота на Йосиф Димов" - "Човече, живей просто! (но не просташки, бел. авт.)"
        Не залитаме ли прекалено в една определена посока, използвайки все по-сложни, скъпи и обемисти устройства?

        Коментар


        • Венцислав Петров
          Венцислав Петров коментира
          Редактиране на коментар
          Ако ще обобщаваме, то животът като цяло е малко информация и повече контекст... И да, всичко е относително...

        • ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          ...и за това - да не усложняваме излишно нещата, че иначе за да се разбираме взаимно, аз ще трябва да се разведа с жената, след като похарча едни пари за еспресо-оборудване, а други ще трябва да четат соц-автори

      Активност за темата

      Свий

      Тук са 5 потребители онлайн. 3 потребители и 2 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X