Диаметрите на отворите нямат абсолютно значение. Те трябва да са сметнати заедно с общият им брой, съответно обща отворена площ. Абсолютно значение имат за това колко голями частици могат да пропуснат и затова имат различни вкусови профили. Също така има значение един отвор колко близо е до края на цедката, затова и напоследък излязоха много модели на които диаметъра и/или растоянието между отворите се променя в зависимост от това колко е отдалечен от центъра. Тези цедки са предназначени за тъмно изпечени кафето и с цел повишаване на сладостта и шоколадовият привкус. Не работят добре за светлоизпечени кафета, за които се предпочитат цедки с висока степен на екстракция (такива с много отвори с по-малък диаметър - равномерно разположени на максимално голяма площ). Има и трети хибриден вид, при който основните отвори са стандартни но над тях има мрежичка с диаметър 150 микрона...
Общо взето има смисъл да се работи само с добре и качествено направени филтри като да речем на IMS, VST за стандартните цедки и 3bomber, Pesado и т.н. за висока екстракция...
Хубаво е да се прочете на сайта на производителя как и за какво позиционира определена цедка... И няма универсални...
Общо взето има смисъл да се работи само с добре и качествено направени филтри като да речем на IMS, VST за стандартните цедки и 3bomber, Pesado и т.н. за висока екстракция...
Хубаво е да се прочете на сайта на производителя как и за какво позиционира определена цедка... И няма универсални...
Коментар