Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко думи за еспресото и „специалните“ кафета…

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    ...Аз да си призная като съм навън, почти никога не пия кафе... Обикновено избирам чай...
    А вероятно някой почитател на чая се подсмихва ехидно и си мисли: Да, два чая пиеш... Пиеш изплакнат чайник и си мислиш, че пиеш чай...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
      Венцислав Петров коментира
      Редактиране на коментар
      Възможно е да се усмихва някой разбира се :-) какво лошо има :-) Аз много си я харесвам тази напитка, Имам си един конкретен любим от Moon palace, който е труден малко за доставка но си заслужава... Него предимно пия в къщи... Малко съм променил технологията за запарка, мисля че е по-добър резултата от общо приетата... която е отлична, но не отчита надморската височина на приготвяне, откъдето пък температурата е доста различна... Вярно, за Китайският император освен когато е на поход, това не му е пречело ама...

А иначе да, като кажа чай, си вземам нещо там билково... каквото ми хване око... Моля изрично разбира се, водата да не е от еспресо машината..., на който му е интересно ще обясня защо... И си го запарвам сам...

Вярно е, всичко това е инфузия някаква..., ако искаме да сме точни, но може пък да имам късмета някой да се усмихне като кажа чай и да си поговорим :-)

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    А вероятно някой почитател на чая се подсмихва ехидно и си мисли: Да, два чая пиеш... Пиеш изплакнат чайник и си мислиш, че пиеш чай...
    Оооо, не отваряй тази епична сага с "чая".
    Да пиеш кафе е като да слушаш джаз.
    А чаят е като класическата музика...

Коментар

• trav
      trav коментира
      Редактиране на коментар
      Еспресо чай…

Като заговорихме за чалга – модата на прегорелите кафета и свръхналягането в еспресо машините може спокойно да мине именно за това.
      Истинското възраждане на кафе културата тръгва не от Италия, а от Япония, после стига до Ню Йорк – със специалните филтърни кафета, приготвяни с внимание и ритуал.

Кафето като плод е изключително тероарно – сортовете, почвите, климата и обработката раждат огромно разнообразие от вкусове. Когато към това се прибавят методът на приготвяне и степента на изпичане, резултатът е цял букет от аромати и нюанси. И точно тук еспресото често „отрязва главата“ на кафето – превръща богатия му профил в силен кофеинов шот. Неслучайно истинските бариста избират Хемекс или V60, където кафето диша и показва характера си.

За пример – „сингъл ориджин“ кафета на Дъбов, състезателен клас, светло изпечено. Ако го пуснеш на еспресо при висока температура и налягане, ще получиш напитка по-кисела и от оцет. И после идва логичният въпрос: „А защо този скъп кисельоч?“

Добре, хайде да смекчим – не чалга, а по-скоро италианска естрада.
      Съвременните кафеавтомати вече имат термоблокове, които поддържат почти идеални температури, а някои дори предлагат и нещо като „градиент на налягане“

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      За налягания от над 9 бара, съм съгласен, че нищо не биха дали или поне аз не се сещам за какво биха били полезни...
      Колкото до това дали V60 е "истинското" кафе, мисля да оставя този въпрос като личен избор. Аз не го намирам за пълноценно... никак даже. Това че най-добрите баристи избират този метод като най-правилен не е вярно. Постоянно правим кафе, тестове и пием заедно с най-добрите специалисти у нас... Няма такова нещо. Всеки метод си има преимства и недостатъци...

Да интересните кафета имат изключителни букети и аромати и за да може това всичко да не бъде "убито" от еспресо методът... нещо за което съм съгласен, че е много лесно, се изискват много познания и опит... Освен това пълноценното еспересо изисква много време и бавна подготовка за да се получи, нещо, което никъде не могат в комерсиална обстановка да направят по чисто практични съображения...

Колкото до специалните кафета продавани в България, ще си замълча... Не заради друго но никакво обобщение не бих направил има общо взето и така и иначе... Това с което съм напълно съгласен е, че всяко кафе, изпечено по съответен начин си иска и конкретен метод за екстракция... Да си купи някой светлоизпечено, високопланинско кафе и да си го направи на автомата в къщи..., е това наричам чалга...

Имам отлична представа какво има на нашият пазар, личният ми избор напоследък са няколко десетки кафета от Етипия които са купувани от малки селца в микро количества. Трудна работа е доставянето им тук, нито една от големите световни фирми не се занимава с такива дреболии, но пък някои, повтарям някои от тях са уникални... Нещо като да се сравняват боровинките набрани над язовир Белмекен и тези от магазина. Разбира се, говоря за реколта 2025 година, пристигнаха преди месец и половина тук... Пекат се с предварителн уточнен профил, съобразен с моята по-нататъшна практика. И се пият между десетият и двадесетият ден от изпичането. Тогава става интересно еспресо...

Държа да отбележа и големите проблеми с типичното еспресо в България. Въобще не отварям дума за препечените боклуци, аз лично съм виждал как 500кг. плесенясало кафе беше добре изпечено и замина към доволните клиенти... Дори и в Европа, примерно Германия, която е голям фактор в кафето над 50% от консумираното в момента е реколта 2022/23 година...

Колкото до температурният профил и профилът за налягане на автоматите по-добре е разбира се с тях но въобще не решават основните въпроси. На първо място меленето, което е конкретно за всяко конкретно кафе, на второ място изборът на "цедка" филтър, който също е конкретен за всяко конкретно кафе, изпичане и т.н.

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      И да добавя още малко към написаното от колегата trav по-горе...

Всъщност реално погледнато модата на прегорелите кафета си тръгва от Етиопия. На тиган ги препичат яко, после смилат и кипват с вода... Иха...

Но за първите еспресота е още по-хеви метъл работата. Техният изобретател ги е направил да се екстрахират с... пара забележете... водата идва по-късно. Не съм сигурен, че мога да си представя каква ще да е била тази епична горчилка...

Но пък има и "добра" страна, така препичайки и приготвяйки можете да продадете най-големият вселенски боклук като кафе...

Всъщност сега като се замислям, точно Италия и Турция поради чисто исторически причини са много назад в съвременното разбиране на качествено специално кафе...

Аз, ако разрешите, по темата.
    Цедката, или кошница, както я нарича Венци:
    Дупките не са кръгли а конусни. Върха на конуса е обърнат срещу кафето и е щампован. Вътрешната част е шлайфана, така, че само върха на конуса да стане на дупка. Не помня колко трябва да е голяма дупката. Така направената цедка не понася чистене с лъжица или друг метален предмет. Това е повод да има контейнер с място за удар. Старите бармани използваха дървени лъжици за да пазят цедката и да могат да оставят малко от старото кафе. Защо оставят, е друга тема.
    Направена по този начин цедката не се запушва, или се запушва по трудно. Налягането се запазва еднакво. Кафето се мели така, че да не минават парченцата през дупките. Лошо смляното кафе има по-малки и по-големи частици. Едните минават и правят тиня в чашата, другите не дават добър екстракт.
    Една истинска цедка струва почти колкото домашен автомат и е консуматив!
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Вальо. О888 557Ч7Ч
    Silverado 1.3 i

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Абсолютно вярно, благодаря за добавеното! Кошницата е точно толкова важна, колкото и машината!

Малко допълнение, напоследък се появиха кошници с т.н. висока екстракция, които са с много повече отвори, примерно 1800. Тези отвори са с по-малък диаметър и се правят с лазер, това не може да се щампова. И те не са конусни. Което прави работата с такива кошници "тегава". Чистят се трудно, факт. Има и кошници с различно, несиметрично разположени отвори, включително такива с различни диаметри. Те обикновено са предназначени за контролирани екстракции на по-тъмно изпечени кафета.

Типичните масови кошници на IMS са с диаметър на отворите 0.3мм при това е важно отворите да са с правилна форма.

На няколкото лични въпроси за това кое кафе и къде може да се пие хубаво кафе, ще отговоря тук! Първо, за да не пиша едно и също няколко пъти, пък и съм сигурен, че още такива ЛС ще получа...

Не искам да давам мнения кое кафе, къде и как го правят, става или не... Не защото нещо ме притеснява, а защото съм наясно, колко много неща може да са различни за всяка една отделна чаша и съвсем несправедливо да споделя отрицателно мнение за място или кафе за което да не съм прав. И затова единственото, което бих написал са общи правила, които и аз самият следвам, когато избира кафе, пекарна, място и т.н.

Ако искам да пие някъде кафе, какво бих гледал за да се опитам да не сбъркам...

Първото е съвсем добронамерено да попитам какво кафе предлагат? Още от самият отговор става ясно този който ще го прави наясно ли е, или просто ще натисне там едно копче както са му показали... Ако чуя нещо адекватно, ще попитам какъв ми е изборът... Сега това е въпрос уловка. По принцип много хора биха се радвали ако им предложат много кафета и те да си изберат... Това добре, ама как точно ще да стане? Всички те приемаме, че са наскоро изпечени (това е също въпрос кога е печено едно кафе). Което ако са много кафета значи, че заведението трябва да е доста оборотно... иначе ще пиете кафе от преди няколко месеца.

Ще погледна и как се съхраняват кафетата... На много места ги слагат в едни атрактивни стъклени високи съдове... Ако е така, не става, изглежда добре, но вътре има много кислород и кафето си "заминава" за дни... Следващият въпрос е как ще го смелят? Защото то хубаво имат да речем избор от десетина кафета, ама мелачките им да речем са две, пък те настроени за кое точно от тези кафета? При това, обикновено са мелачки за заведение, които са характерни с това, че са големи, здрави и с много задържане... тоест всяко поредно мелене съдържа 1+ грама от предишното мляно кафе... Тоест пием какво? Не че не съм попадал на заведение, където девойката най-съзнателно първо пусна 2 грама да почисти мелачката, после ми смля моето кафе... И въпреки това дори, меленето за всяко кафе трябва да е различно, включително се променя с всеки ден в който кафето отлежава...

Общо взето предпочитам да си избера нещо заредено вече в бункера, за което са ми обяснили, какво е...
    След това, гледам как го приготвя. Първо мелене, задължително измерване на теглото с везна. Ама тя мелачката сама мерела по време там или другояче... Оставете тази работа, мери се с везна. Разбира се, грешките при мерене се маскират лесно на голяма професионална машина, като просто мелите винаги по-едро, а машината си има контрол на потока, тоест ще изтекат точно колкото трябва милилитри... Да, ама не... След това гледайте как подготвя питата... Внимателно се изравнява със съответният инструмент и се пресова с тампер... Като тампера е най-добре или да е електрически автоматичен или да гледате бариста майстора да е наистина добър... Всъщност си личи...

Сега няколко думи за това ако си купувате кафе как да го изберете? Първо забравяте за смлени кафета, въобще. След смилане имате да речем десетина минути в които кафето е във върхова форма... нататък много бързо деградира. Да не говорим за опаковки, не могат да спасят положението. За кафета на зърна. Не купувайте нищо на което не е ясно отбелязано кафето реколта коя година е и кога е печено. Това са двете задължителни информации. Ако ги няма върху опаковката бъдете сигурни, че пиете нещо безопасно, не е отрова, но не е кафе, даже е възможно никога да не е било...

Следващото, което следва да съобразите е, какво кафе всъщност вие имате технологичната възможност да си приготвите. Ако искате да пробвате светлоизпечено, високопланинско кафе прекрасно, но както споменах мелачка, след това машина с реален конктрол на температура и налягане, желателно с възможност за преинфузия и пауза за цъфтеж. Ако нямате така машина, по-добре не си харчете парите, ще пиете тръпчив киселаж...

Накрая, не се заблуждавайте от цените. Понякога е възможно много скъпо кафе да е тотално сбъркано. Я по време на брането, печенето, съхранението и прочее. От друга страна много евтино кафе няма реална причина да е хубаво или поне аз не съм попадал на такова. Ще обясня защо. Евтините кафета за да са такива се гледат в промишлени условия, в страни като Бразилия (гигант в областта на кафето). Там огромни площи се обработват с машини, често без учаастие на хора, бере се машинно кафето и прочее. Какви са проблемите. Първо кафето като растение се чувства най-добре високо, където през деня температурите са високи, през нощта обаче спадат рязко. Кафето не обича слънцето. Най-хубаво му е под сянката на други растения. Не случайно ендемичен район за кафето като разстение е Етиопия, малко Кения, Руанда... Всички останали кафета гледани някъде по света са изнесени оттам и понеже са разпространявани с идеята за използване на робски труд и големи реколти, са на практика само няколко вида... В цял свят. Докато само в Етиопия се срещат сега над 5000 отделни под видове кафеени растения. Защо сега не се садят различни по цял свят? Много просто, фермерите не обичат различни растения, искат една технология, едни торове, пестициди и методи.
    Да се върна на промишленият добив. Комбайна минава и обира всичко наред. Да, обаче кафето зрее различно. Всяко отделно растение има и узряли и зелени плодове. Ако ги бере човек и е старателен, бере само узрелите, ще се върне друг път за другите. Ако ги бере комбайна всичко накуп. После за да не правят голям проблем при печенето, повечето фирми ги сортират на зелени и червени, съответно две различни качества и цени. Е хубаво, за да може зелените зърба да имат някакъв вкус, какво се прави? Еми изпичат се здраво...

По принцип, най-важното е, да не забравяте, че кафето е плод. Примерно като вишните. Ако е добре приготвено има естествена сладост, балансирана киселинност, много аромати и балансиран вкус. Ако е просто черна горчива течност не е кафе...

И към истинското хубаво кафе захар и мляко се добавят точно толкова, колкото в хубаво вино... ;-)

VPetrov.photography

Коментар

Есенцията на темата: Не е важно да пиете най-хубавото кафе, а кафето което ви харесва.

Оставете залитанията в областта на кафефилите. Те по нищо не се различават от аудиофилите, тия които са "затънали" във фотографията, в пушкалата, в ножарските мурафети, оптичен или перформънс тунунг на автомобили и още куп други.
      Общото на всички изброени е, че те са някакво хоби с което хората се забавляват или практикуват просто "щото е модерно" или е "много яко".

Хубаво е човек да има хобита, но когато започне да се вманиачава, ако успее да погледна общата картинка, ще установи, че все е недоволен от нещо.
      То мелчаката, то клампата, то цедката, то терморегулатора, помпата, кафето...

Затова не прекалявайте с детайлите и пийте кафето което ви харесва.

Хубавото е, че това хоби поне е относително евтино. Питате ли ги аудиофилите...

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Напълно подкрепям! Важно е всеки да пие това, което му харесва. И за останалото съм съгласен, с дребната подробност, че на различните хора, различни неща им харесват. Също така, харесването е въпрос на разбиране, култура, знания и т.н.

И всичко това е добре, защото ако всички хора бяхме еднакви, то още щяхме на малки групички да ядем малинки, спим си в пещерата и се надяваме на някой бизон...

Все на някой, някъде нещо не му е харесало и е искал по-добре, повече, по-високо, по... Тук ще цитирам Събин с неговите мотори. Той разправя, аз казва като си избирам мотор първо преглеждам какви тунинги има, после избирам модела... :-)

Сега гледайки съвременният свят докъде е стигнал, вероятно много биха си казали, че май е трябвало да си стоим в пещерите... Има аргументи в двете посоки :-)
        Последно редактирано от Венцислав Петров; 05-09-25, 12:33.

Не че не съм попадал на заведение, където девойката най-съзнателно първо пусна 2 грама да почисти мелачката, после ми смля моето кафе... И въпреки това дори, меленето за всяко кафе трябва да е различно, включително се променя с всеки ден в който кафето отлежава...
      Това го виждам вече на няколко места, нямам идея защо професионалните и хубави мелачки нищо не задържат,
      Предполагам че се прави за да изглеждат по ПРО

Също единичните шотове ги пускат в двойна цедка (слага се двойно кафе, като събират само едно а другото се хвърля.
      Боже колко сме ексклузивни.

Еспресото дава сила (не съм сигурен ) и горчивина. Българския вкус е възпитан с новабразилия , очаква се нещо черно и горчиво.
      Пия еспресо и ползвам кафеавтомат вкъщи - по причина че е просто и бързо. Новите модели се справят доста добре .
      Да се направи хубаво кафе в къщи, е доста скъпо..... И отново трудно постижимо. С хемекса и светло кафе почти не можеш да сбъркаш

ЗА любителите на чая, това е кафето което може да ги обърне.

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Няма как голяма професионална мелачка да не задържа кафе... Първо защото е технологично трудно да се направи, второ и по-важно когато са ги конструирали не са имали въобще такава задача. Тези мелачки обикновено са с един голям бункер отгоре и в него килограм два, кафе, които ще се изразходват за деня... Мели се често, кой ще се занимава с това да оскъпи двойно и тройно конструкцията само за да задържа по-малко... Да не говорим, че спешълти кафетата на практика са познати от десетина години. Чак сега има достъпна технология за да може да се прави еспресо с тях не в лабораторни условия. И разбира се, чак последните години започнаха да се появяват мелачки т.н. single dose които са конструирани така, че да задържат минимално количество кафе, примерно под 0,2 грама...

Въобще ако говорим за истинско еспресо от спешълти кафе, то е почти непостижими в промишлени условия... имам предвид извън вкъщи... Преди години е било обратното, сега ако някой наистина иска да пие еспресо направено по най-добрият начин е по-лесно да си го направи в къщи... Не казвам, че не може да се намерят такива места и навън, но са изкючителна рядкост и цената е такава, че няма голям смисъл бих казал...

За българските вкусове да, факт, българинът типично пие нещо горчиво, което нарича кафе... Но от друга страна това въобще не е нещо специално, повсеместно е така... По-горе писах, едно от най-масово лошите кафета пият в Италия примерно... За САЩ въобще да не отварям въпрос...

Само като куриоз, споменавам следната случка. Един много сериозен експерт по кафето, в голяма (много голяма) верига в САЩ прави проблем с това, че поднесеното му не е еспресо... Случаят ескалира и стига до съд. То в Щатите комай за всичко там си говорят... Той разбира се е напълно сигурен, че може да докаже, че това не може да е еспресо... Е, загуби делото... От отстрещната страна ясно и с документи доказаха, че никога и никъде не са твърдяли, че продават еспресо... те продавали кафеени напитки... ;-)

Не мога да се сдържа да попитам: Как да се приготви наистина добро оффроуд кафе, без да се налага да се използва ремарке за необходимите припаси, уреди и аксесоари?

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Е, сега ако не гоним някакви висоти с точно профилиране и температури, еспресо ще се направи... Има разни не лоши уреди, при които налягането се прави ръчно, така че не е толкова страшно. Заедно с ръчна мелачка и всичко останало предполагам ще може да се събере в малка прибрана чанта... Всичко това обаче пиша наизуст, само по описания които съм слушал, гледал... Аз не съм пробвал лично!

Имам някакви планове да пробвам да събера един сет, ако не разбере Жена ми, може и някой ден да стане. Ако разбере, че още джаджи за кафе съм накупил ще помислите всички каква епитафия да ми напишете... гледайте да е нещо яко... :-)

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Ей този тук прави ревю на най-популярните решения за офроуд еспресо... Пък и Хофман винаги си заслужава гледането... :-)

https://youtu.be/JT5Rz3QV74g

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:487600622_1065310365624561_1930336394357408418_n.jpg
Прегледи:444
Размер:38.2 КБ
ID:7009699

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        То и аз ако се постарая ще си събера джаджите на едно колело..., сигурно ще мога и да го бутам... :-)

• mdim
        mdim коментира
        Редактиране на коментар
        KinGrinder K6 и Wacaco Picopresso се събират в джобовете на панталона (пробвано). А вода всеки може да измисли как да си подгрей. Има ревюта, вкл. и на Ланс Хедрик, при желание (и малко тренировки) можеш да постигнеш флоу профайлинг.

• drukman
        drukman коментира
        Редактиране на коментар
        Тази машина ми харесва. Ако се окаже, че е с воден нагревател и читава помпа, искам да знам къде се продава.

Ето го линка към фирмата, която е измислила технологията за "еспресо чай". Произвежда се от IMS, вероятно ще го има и в техният каталог скоро.

https://wildenherbals.com/en/shop/he...copia-copia-4/

Не знам този малък отвор, който е мисля, 0,3мм колко време ще издържи, затова ще си викна още за всеки случай. Всъщност това, което основно продават са различните смеси за чай, но аз установих, че стига в чая да няма смлян джинджифил на прах или канела, всичко става. Ако има и запуши цедката, отпушва се но си е занимавка... На мен ми помогна Стефан, като веднага извади отнякъде комплект специални бургии започващи от 0,3мм нагоре ;-)

Впрочем понеже съм голям любител и на зеленият чай, след няколко проби установих, че и с него постигам резултати, които по никаква друга техника не съм успял...

VPetrov.photography

Коментар

Зелен чай в еспресо машина? АнАтема!!!!

Коментар

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Аз от такива неща не се плаша. Първо с години съм изучил внимателно всички древни китайски "императорски" техники после хич не се притеснявам да се пробвам да ги подобрявам... Пък и ако някой си мисли, че "Императорът" би се посвенил да пробва някоя супер нова технология, подценява любопитството на китайците... ;-)

• ezhko
          ezhko коментира
          Редактиране на коментар
          Кого го интересуват китайските филистери? Става дума за онези дестилирани плагиати втора ръка - японците...

...Ако има и запуши цедката, отпушва се но си е занимавка... На мен ми помогна Стефан, като веднага извади отнякъде комплект специални бургии започващи от 0,3мм нагоре...
        Свредла от 0.1 мм нагоре продават в магазините за металорежещи инструменти.
        Нито са екзотични, нито са скъпи.

И коментаторите...

Коментар

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Стефан вече мен уреди, така че ще чакам...

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          ПисАх, че дупките трябва да са конусни.

ПП в съвремието може и с лазер да ги гравират

• Венцислав Петров
          Редактиране на коментар
          Добре че са коментарите, че съвсем ще се объркаме. Свредлата са ми за почистване на една специална цедка за еспресо чай... Не съм тръгнал да си правя аз цедка :-) Тя на тази цедка дупчицата е само една... Можело и със парче струна от китара... Имало с подобен диаметър... ама ме домързя да ходя по музикалните магазини...

Понеже по-горе стана на въпрос за специлна цедка (филтър) с висока екстракция, показвам как изглежда за който не е виждал. И специално подчертавам, че не е панацея, "вади" много неща от кафето, което в някои случаи не е предимство, а недостатък...

Най-скъпите са тук, разправят всички дето са ги пробвали, че са страхотни, аз толкоз пари нямам:

https://www.wafoespresso.com/

Ето една разумна алтернатива, която пробвано работи отлично, продава се тук на нормална (за каквото е) цена:

https://mhw3bomber.com/products/mhw-...46145213202570
        VPetrov.photography

Коментар

Световна марка, пил съм в чужбина и не ми хареса. Взех си да пробвам вкъщи и... пак така. Уж средно изпечено, но е препечено до нагарчане и мога смело да кажа, че съм пил по-добро от уличен автомат.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cb-starbucks-450g-pike-place-roast-0001.jpg
Прегледи:284
Размер:135.2 КБ
ID:7011682

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Точно от Starbucks мисля не си заслужава и опитването... Но с много мляко, захар и разни други неща вероятно може и малко нафта да се изпие... Чисто едва ли :-)

Аз съм привърженик на теорията, че всяко нещо трябва да се опита във вида в който са го ползвали тия които са го измислили и ми е интересно как всъщност е започнало пиенето на кафе.
          Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Вальо. О888 557Ч7Ч
          Silverado 1.3 i

Коментар

• Венцислав Петров
            Редактиране на коментар
            Историята на кафето е много силно преплетена с най-бурният период на развитие на цивилизацията... Обещавам щом ми остане малко време, ще понапиша...

Някой може ли да каже дали разликата в кафето между цедка с 0.27 и 0.2 мм е голяма. Виждам че повечето китайци предлагат 0.27 за 51мм цедка и 0.2 за 58мм. Иначе в момента съм с IMS Precision DL2TH26E (499 дупки, 0,3мм) и разликата между обикновенната и нея е голяма. Преди изобщо не можех да спра "чанелинга" и пръскането оттук-оттам, докато с тази всичко става лесно и дори със сравнително обикновена мелачка постигам прилични резултати.
          Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
          Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X