Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самардалата

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    До: Самардалата

    Къде се бере това нещо - в гората или по ливадите? И може ли да се обърка с нещо друго.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

    Коментар


    • #47
      До: Самардалата

      Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
      Аз не искам готова,но да ми пратиш свежа нямам нищо против.Ако си съгласен,ще ти дам адрес на ЛС.
      Сложи в пакетчето и някоя примерна рецепта,че срам не срам,досега не съм ползвал тази подправка.
      ЧАКАМ АДРЕС

      Коментар


      • #48
        До: Самардалата

        Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
        Къде се бере това нещо - в гората или по ливадите? И може ли да се обърка с нещо друго.
        Бере се в гората ,най-често се среща, около водоеми или дерета.Обича сенчести места и да е влажно.Не може да се обърка заради специфичното листо "мерседес". Миризмата не я коментирам.Виж снимките на Вълков! Листото е тройка.Лонгозови гори има и около Варна . Това да ти е най - точният ориентир. Niger е чопнал о гювеча една статия ,която може да те обърка .Не търсиш растение от70до130см. ,а от15 до 30 см. и без цветове на този етап ,а само зелена листна маса от две ,три до десетина листа на куп .Ако в къщи имате пакетче шарена сол купена от магазина вижте съдържанието .Почти всички съдържат самардала и това е основният аромат ,ако не е произведено в родопския край .Там основата е друга.
        Последно редактирано от yanev65; 13-04-10, 18:54.

        Коментар


        • #49
          До: Самардалата

          Днес ходих до Приморско и за около 20мин събрах малко.





          Прикачени файлове

          Коментар


          • #50
            До: Самардалата

            Червената чантичка от горния пост си смени адресната регистрация,за което съм благодарен на Вальо Вълков.
            Та,като собственик на прясна самардала,да попитам-как да я изсуша?
            Като всичко друго зелено и после да я смеся със сол на вкус или има нещо специфично при сушенето?
            Аз знам сенчесто и проветриво,после във винтови буркани да не овлажнява.
            Дайте насока,да не отиде зян армагана.

            Коментар


            • #51
              До: Самардалата

              Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Червената чантичка от горния пост си смени адресната регистрация,за което съм благодарен на Вальо Вълков.
              Та,като собственик на прясна самардала,да попитам-как да я изсуша?
              Като всичко друго зелено и после да я смеся със сол на вкус или има нещо специфично при сушенето?
              Аз знам сенчесто и проветриво,после във винтови буркани да не овлажнява.
              Дайте насока,да не отиде зян армагана.
              Не съм сушил, но я разделям на малки снопчета, увивам ги плътно в полиетилен и ги съхранявам в камерата на хладилника.

              По същия начин запазвам копър, магданоз и прясна мащерка. Че и на нея май й дойде времето. С Мащерка и босилек стават най-изискани манджи.

              Макссс, всички ти завиждат за червената чантичка със зелен пълнеж. Вълков е набарал дамара на самардалата в Странджа.

              Коментар


              • #52
                До: Самардалата

                Първата самардала опитах в детските си години именно под формата на зелена сол. Донесе я майка ми от Стара Загора и понеже цялата фамилия полудя по нея на следващата година ни изпратиха луковици и така години наред вече расте в двора. Ако се остави едно от растенията да прецъфти обикновено образува доста семена, които могат да се посадят и готовият разсад да се пикира в последствие на подходящо място в градината. Първата година растенията са много малки и фини, когато заякнат луковичките им - обикновено втората година израства добре и вече си имате годна за употреба самардала. Ние я приготвяме по рецептата на старозагорчани и качеството наистина няма нищо общо с това на продаваните в магазините пакетчета. Та - нарязват се листата на дребно и се започва едно триене в дървен или порцеланов хаван заедно със ситна сол - лъжица листа - 2 лъжици сол - оцветява се в тревисто зелено, мирише ужасно силно докато се размачква в солта и общо взето излитащите фитонциди ти отпушват всички запушени места и ред сълзи, ред...да не казвам какво. След това мократа сол се разстила на хартия и се оставя да се суши на сянка и на проветриво място, защото цялата къща се усмърдява яко. Напоследък се изхитрихме и правим тази смес в блендера за минути, като спестяваме плаченето...Сушим на терасата. В процесът на сушене солта се разбърква и се разтрошават бучиците. Яркият зелен цвят избледнява, а ароматът се променя до положение да се усеща, само когато се консумира, а не просто да смърди из соленичките по масата. Прекрасна подправка е и май отива на всичко, което може да се посоли, всъщност аз я ползвам почти на 80 % вместо обикновената сол.

                Коментар


                • #53
                  До: Самардалата

                  Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  Макссс, всички ти завиждат за червената чантичка със зелен пълнеж. Вълков е набарал дамара на самардалата в Странджа.
                  Основна причина,да уважа подправката и старанието на човека-не мундарската да я вкарам в кюпа по приготвянето на сушени подправки.
                  А и табиетлъка не ми е чужд,напротив.

                  Коментар


                  • #54
                    До: Самардалата

                    Прясна е фантастика.
                    Фрикасе с пилешки сърца,горска печурка,чер пипер,чесън на прах,идея босилек,1с.л. балсамов оцет.1 с.л. светъл соев сос.
                    Самардалата на края с босилека,да не си губят качествата от термообработката.
                    Гъбите ги подварих 10 мин. в микровелето с малко чесън,чер и 1/3 водна чаша бяло вино,сърцата предварително сварени в тенджера под налягане с лъжичка сол.

                    Коментар


                    • #55
                      До: Самардалата

                      Четох, четох...и се запалих
                      Дали някой ще може да ми копне малко луковички докато се разхожда в района ??? Много ми се иска да го захвана това чудо в моята градина !

                      Коментар


                      • #56
                        До: Самардалата

                        Не го знаех какво е докато не го донесе Бай Симо билофантастично за пържолиВерно е
                        К мирной жизни не пригоден.
                        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                        Коментар


                        • #57
                          До: Самардалата

                          Ако ви аресва утре ще ходим на разходка да ви набера.

                          Коментар


                          • #58
                            До: Самардалата

                            Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                            Ако ви аресва утре ще ходим на разходка да ви набера.

                            Разбира се
                            А дали ще е възможно да се извадят малко луковици и да ми ги пратите с куриер за моя сметка?

                            Коментар


                            • #59
                              До: Самардалата

                              Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                              Разбира се
                              А дали ще е възможно да се извадят малко луковици и да ми ги пратите с куриер за моя сметка?
                              Ще пробвам.

                              Коментар


                              • #60
                                До: Самардалата

                                Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                                Ще пробвам.
                                Луковиците имат свойството да се вкопават по на дълбоко, нужен е някакъв инструмент за изваждане. Ако стане-стане, ако не-здраве да е.
                                Благодаря за отзивчивостта

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X