Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самардалата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Самардалата

Къде се бере това нещо - в гората или по ливадите? И може ли да се обърка с нещо друго.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
      Аз не искам готова,но да ми пратиш свежа нямам нищо против.Ако си съгласен,ще ти дам адрес на ЛС.
      Сложи в пакетчето и някоя примерна рецепта,че срам не срам,досега не съм ползвал тази подправка.
      ЧАКАМ АДРЕС

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
        Къде се бере това нещо - в гората или по ливадите? И може ли да се обърка с нещо друго.
        Бере се в гората ,най-често се среща, около водоеми или дерета.Обича сенчести места и да е влажно.Не може да се обърка заради специфичното листо "мерседес". Миризмата не я коментирам.Виж снимките на Вълков! Листото е тройка.Лонгозови гори има и около Варна . Това да ти е най - точният ориентир. Niger е чопнал о гювеча една статия ,която може да те обърка .Не търсиш растение от70до130см. ,а от15 до 30 см. и без цветове на този етап ,а само зелена листна маса от две ,три до десетина листа на куп .Ако в къщи имате пакетче шарена сол купена от магазина вижте съдържанието .Почти всички съдържат самардала и това е основният аромат ,ако не е произведено в родопския край .Там основата е друга.
        Последно редактирано от yanev65; 13-04-10, 18:54.

Коментар

Днес ходих до Приморско и за около 20мин събрах малко.

Прикачени файлове

Коментар

Червената чантичка от горния пост си смени адресната регистрация,за което съм благодарен на Вальо Вълков.
            Та,като собственик на прясна самардала,да попитам-как да я изсуша?
            Като всичко друго зелено и после да я смеся със сол на вкус или има нещо специфично при сушенето?
            Аз знам сенчесто и проветриво,после във винтови буркани да не овлажнява.
            Дайте насока,да не отиде зян армагана.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Червената чантичка от горния пост си смени адресната регистрация,за което съм благодарен на Вальо Вълков.
              Та,като собственик на прясна самардала,да попитам-как да я изсуша?
              Като всичко друго зелено и после да я смеся със сол на вкус или има нещо специфично при сушенето?
              Аз знам сенчесто и проветриво,после във винтови буркани да не овлажнява.
              Дайте насока,да не отиде зян армагана.
              Не съм сушил, но я разделям на малки снопчета, увивам ги плътно в полиетилен и ги съхранявам в камерата на хладилника.

По същия начин запазвам копър, магданоз и прясна мащерка. Че и на нея май й дойде времето. С Мащерка и босилек стават най-изискани манджи.

Макссс, всички ти завиждат за червената чантичка със зелен пълнеж. Вълков е набарал дамара на самардалата в Странджа.

Коментар

Първата самардала опитах в детските си години именно под формата на зелена сол. Донесе я майка ми от Стара Загора и понеже цялата фамилия полудя по нея на следващата година ни изпратиха луковици и така години наред вече расте в двора. Ако се остави едно от растенията да прецъфти обикновено образува доста семена, които могат да се посадят и готовият разсад да се пикира в последствие на подходящо място в градината. Първата година растенията са много малки и фини, когато заякнат луковичките им - обикновено втората година израства добре и вече си имате годна за употреба самардала. Ние я приготвяме по рецептата на старозагорчани и качеството наистина няма нищо общо с това на продаваните в магазините пакетчета. Та - нарязват се листата на дребно и се започва едно триене в дървен или порцеланов хаван заедно със ситна сол - лъжица листа - 2 лъжици сол - оцветява се в тревисто зелено, мирише ужасно силно докато се размачква в солта и общо взето излитащите фитонциди ти отпушват всички запушени места и ред сълзи, ред...да не казвам какво. След това мократа сол се разстила на хартия и се оставя да се суши на сянка и на проветриво място, защото цялата къща се усмърдява яко. Напоследък се изхитрихме и правим тази смес в блендера за минути, като спестяваме плаченето...Сушим на терасата. В процесът на сушене солта се разбърква и се разтрошават бучиците. Яркият зелен цвят избледнява, а ароматът се променя до положение да се усеща, само когато се консумира, а не просто да смърди из соленичките по масата. Прекрасна подправка е и май отива на всичко, което може да се посоли, всъщност аз я ползвам почти на 80 % вместо обикновената сол.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  Макссс, всички ти завиждат за червената чантичка със зелен пълнеж. Вълков е набарал дамара на самардалата в Странджа.
                  Основна причина,да уважа подправката и старанието на човека-не мундарската да я вкарам в кюпа по приготвянето на сушени подправки.
                  А и табиетлъка не ми е чужд,напротив.

Коментар

Прясна е фантастика.
                    Фрикасе с пилешки сърца,горска печурка,чер пипер,чесън на прах,идея босилек,1с.л. балсамов оцет.1 с.л. светъл соев сос.
                    Самардалата на края с босилека,да не си губят качествата от термообработката.
                    Гъбите ги подварих 10 мин. в микровелето с малко чесън,чер и 1/3 водна чаша бяло вино,сърцата предварително сварени в тенджера под налягане с лъжичка сол.

Коментар

Четох, четох...и се запалих
                      Дали някой ще може да ми копне малко луковички докато се разхожда в района ??? Много ми се иска да го захвана това чудо в моята градина !

Коментар

Не го знаех какво е докато не го донесе Бай Симо билофантастично за пържолиВерно е
                        К мирной жизни не пригоден.
                        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ако ви аресва утре ще ходим на разходка да ви набера.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                            Ако ви аресва утре ще ходим на разходка да ви набера.

Разбира се
                            А дали ще е възможно да се извадят малко луковици и да ми ги пратите с куриер за моя сметка?

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                              Разбира се
                              А дали ще е възможно да се извадят малко луковици и да ми ги пратите с куриер за моя сметка?
                              Ще пробвам.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                                Ще пробвам.
                                Луковиците имат свойството да се вкопават по на дълбоко, нужен е някакъв инструмент за изваждане. Ако стане-стане, ако не-здраве да е.
                                Благодаря за отзивчивостта

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X