Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самардалата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Самардалата

Първоначално публикуван от KIKI55 Преглед на мнение
    Ляурда, Див чесън.
    Няма нищо общо с дивия чесън /левурда/. Това растение е естествено разпространено в Сливен и околносттите. Отглеждат го и по градините. Готовата подправка е смесена със сол и прилича на водорасли. Има специфичен запомнящ се вкус. Някъде съм чел, че се продава по големите магазини, имало и много ментета. Ако някой от Форума има количества, да дава насам!

Коментар

След като попитах чичкото(гугъла) най-обширно се обсъжда това в БГ мама, на 5 страници. Та оттам научих, че не леорда, тя е с широки листа, и аромата сие 1:1 на чесън. И за сечението на листата-тип мерцедес(или дамски прашки, гледани отзад), и за ястията за които е подходяща-картофи, домати, меса(особено агнешко, мммм), ама все не мога да си представя какъв е аромата. Ама така е-през компа не минават миризми...

А относно девисила-и у наше село му викаме лющян. Без него рибята чорба е гола вода. Та и затова писах по-нагоре-няма ли някакво друго име, може и да я знам, но да не се сещам. Но вече знам, че не я знам. Трябва да потърся. Който знае да каже-кога се бере, та да знаем кога да я търсим. И какви места обича-сянка, поляна, гора, и т.н...
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Самардала съм си купувал от сергиите пред Бачковския манастир - май още не са му намерили менте..
        Аз я използвам за месо и за боб - Мачка месото невероятно. Пътувал съм и по други места из България, но не съм я срещал на друго място.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
          Ами явно продават само при вас. Тук изобщо няма такова чудо... Чудя се в "Метро" дали ще има? Там поне има доста подправки.
          Тихомире, изпрати ми на "лични" адреса си да ти изпратя както прясна, така и сушена самардала. После ще разказваш.

Коментар

Има диворастяща в поморийския проход.
            Има и на други места, но в прохода е най-достъпна. След с.Баня, в посока Юг, преди чешмата на обратния завой, има на един ляв завой нещо като ловна хижа вдясно. Там, вляво има отбивка на пътя - оттам надолу поляната е пълна със самардала. Кога точно расте, да се изкажат другите, аз не съм и почитател и не си спомням.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
              Има диворастяща в поморийския проход.
              Има и на други места, но в прохода е най-достъпна. След с.Баня, в посока Юг, преди чешмата на обратния завой, има на един ляв завой нещо като ловна хижа вдясно. Там, вляво има отбивка на пътя - оттам надолу поляната е пълна със самардала. Кога точно расте, да се изкажат другите, аз не съм и почитател и не си спомням.
              навярно говориш за прохода Обзор-Несебър?расте почти навсякъде из прохода и точно сега и е времето

Коментар

Самардалъ, е разпространена в цяла източна България, но има много силен и специфичен аромат, от нея произвеждат лекарство за бъбреци, по точно антибиотик- приеха ме със болки в отделението и започнаха лечение, но антибиотика който ми прилагаха мускулно имаше много познат и специфичен аромат които оставаше и след поставянето на инжекцията, неможех да повярвам че ми мирише на самардалъ, аз лично много не я харесвам силна подправка е. След лечението съвсем не я харесвам,много ми е тежичка
                Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Солта я слагат още при сушенето, много е водниста и си трябва специфичен подход за да се изсуши натурално, без сол.

Коментар

обужавам тази сол-билка-подправка...... познавам я откк се помня, на дядо ми братовчедкаму произвежда големи количества, и я прави много добре смляна и ситна,смесена с много ситна сол я прави незаменима единственна по себеси..... за много ястия, дори и с топъл хляб и самардала можеш да се насладиш на уникалният бкус и аромат,.....
                    в заведението ми за бързо хранене съм я предлагал на много хора които не я познават.. и всички са останали очароване от вкусъ който придава... при нас се среща доста около язовир Жребчево..
                    лошите неща .. ме правят по добър човек...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнение
                      обужавам тази сол-билка-подправка...... познавам я откк се помня,
                      в заведението ми за бързо хранене съм я предлагал на много хора които не я познават.. и всички са останали очароване от вкусъ който придава... при нас се среща доста около язовир Жребчево..
                      Вчера ходих до едно находище - превала на пътя Бургас-Варна. До Горското Стопанство. Насреща ми идваха циганки с цели снопове самардала. -Айде, бате! По 50 стотинки връзката.
                      Аз, инатът, забих в гората и наскубах за един лев, като си изподрах ръцете.
                      Цигански момичета по-долу предлагаха на цена на 10 връзки други работи.
                      И едното и другото - тежка работа...

От два дни багажникът ми замириса на циганска колиба. Законната не ще да я види и чуе самардалата.

Коментар

А бе някой не може ли да качи снимка да го видим това чудо?!

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                          А бе някой не може ли да качи снимка да го видим това чудо?!
                          Ядеш ли днес дъха ти мирише една седмица- за друго да не говорим! Ужас!

Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнение
                          обужавам тази сол-билка-подправка...... познавам я откк се помня, на дядо ми братовчедкаму произвежда големи количества, и я прави много добре смляна и ситна,смесена с много ситна сол я прави незаменима единственна по себеси..... за много ястия, дори и с топъл хляб и самардала можеш да се насладиш на уникалният бкус и аромат,.....
                          При нас има колкото искаш. Ела в Приморско пътя за Писменово и събирай колкото ти душа иска.
                          Последно редактирано от cveti; 18-04-09, 11:55.

Коментар

От както се помня, тази подправка съм я виждал в кухнята на едни роднини от Казанлък. На масата им винаги имаше солничка със "зелена сол". Солничката им беше от порцелан с две отделения. Доста разпространени в миналото. Не се сядаше на масата за хранене без тази солничка. Освен за посоляване на храната, се ползваше и за потопяване на скилитка чeсън или върха на лютата чушка преди да отхапеш от нея. Всеки път като сме им ходили на гости сме си взимали и за у дома. Наскоро видях да продават самардала в Била. За последно видях да продават сол със самардала в един селски магазин в село Долно сахране ( на около 15 км. от Казанлък в посока Калофер)
                            Аз я ползвам за посоляване на пържени или варени яйца, топене на лютата чушка и чесъна (пресен или скилитка)
                            На мен ми доставя удоволствие да я ползвам защото освен вкуса, тя ме връща и във времето когато съм бил малък и съм си мислил, че тази "зелена сол" я имат само моите роднини от Казанлък.
                            Иван
                            ivanp98[at]mail.бг

Коментар

Първоначално публикуван от ivanp98 Преглед на мнение
                              От както се помня, тази подправка съм я виждал в кухнята на едни роднини от Казанлък. На масата им винаги имаше солничка със "зелена сол". Солничката им беше от порцелан с две отделения. Доста разпространени в миналото. Не се сядаше на масата за хранене без тази солничка. Освен за посоляване на храната, се ползваше и за потопяване на скилитка чeсън или върха на лютата чушка преди да отхапеш от нея. Всеки път като сме им ходили на гости сме си взимали и за у дома. Наскоро видях да продават самардала в Била. За последно видях да продават сол със самардала в един селски магазин в село Долно сахране ( на около 15 км. от Казанлък в посока Калофер)
                              Аз я ползвам за посоляване на пържени или варени яйца, топене на лютата чушка и чесъна (пресен или скилитка)
                              На мен ми доставя удоволствие да я ползвам защото освен вкуса, тя ме връща и във времето когато съм бил малък и съм си мислил, че тази "зелена сол" я имат само моите роднини от Казанлък.
                              Ако имаш път към морето обадисе ще ти дам да си солиш яйцата.

Коментар

А тази подправка ще я има ли през лятото? Като тръгна на море и мина през сливенско да си набера..?

Не че знам къде да я търся, ама какъвто съм чревоугодник - вие направо ме разбихте.

И никой не качва снимка на това чудо
                                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X