Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дини,защо все по-лоши?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дини,защо все по-лоши?

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Ами в тази публикация се говори за неща, за които ти по-горе рипаш като заклана кокошка.
    Брях, къде по-точно ?
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Брях, къде по-точно ?

Ами като червена нишка през цялото интервю върви тезата, че интересите на бизнеса все повече налагат на потребителя да яде "пластмаса".
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Ами като червена нишка през цялото интервю върви тезата, че интересите на бизнеса все повече налагат на потребителя да яде "пластмаса".
        Да, и че например в Щатите първи се разбунтвали потребителите против това. Също, че такова нещо като уникален български домат - няма. Хубави домати все още могат да се намерят в много страни. По тук разискваната тема - хубава българска диня за продаване-купуване НЯМА. В нечия градина или в малък бостан за лично ползване може и да има. На пазара - не. Ни при Тато, ни при Боко. Ако някой твърди, че има, сигурно му харесват и "свежи хрускави доматки" като в статията. Просто на такива е свикнал (вече).
        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Да, и че например в Щатите първи се разбунтвали потребителите против това. Също, че такова нещо като уникален български домат - няма. Хубави домати все още могат да се намерят в много страни. По тук разискваната тема - хубава българска диня за продаване-купуване НЯМА. В нечия градина или в малък бостан за лично ползване може и да има. На пазара - не. Ни при Тато, ни при Боко. Ако някой твърди, че има, сигурно му харесват и "свежи хрускави доматки" като в статията. Просто на такива е свикнал (вече).
          Хубави домати и дини има. Лошото е, че хубавите сортове не са трайни, съответно производителите садят от тях, а от трайните. Но дори от тези сортове да са, ако се оставят да узреят на корена както трябва, стават горе-долу вкусни. Да ама производителят бере доматът или динята полу-зелени и те зреят по шайгите в камионите и складовете. Или пък ги пръскат с препарати за да добият цвят. После в магазина - вид имат, вкус нямат.

Тук до работата ми има един магазин с много зарзават. Докарали са праскови. Едри, красиви по лев и двайсет. Но вкусът им е отвратителен (точно като на Step-че праскова) - корави, никаква сочност. Гръцки са. На Борсата в Плодовитово са по 60-70 ст. килото от гръцкия ТИР. Един познат питал шофьора как им излиза сметката, да ги докарат от майната си да са на половин цена от нашенските. Общо взето се садят трайни гумени сортове. Взимат се високи субкидии на килограм произведена продукция, за която се съди само по външния вид. После се оттървават от продукцията за жълти стотинки и ги пращат насам.
          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Като стана дума за домати, една интересна публикация.
            Аз пък без да знам какъв е тоя професор, научих че има говеда които се хранят с домати.

п.п. като са се фиксирали всички в тоя американски зарзават дето у нас се отглежда от има-няма 100 години, ...

Коментар

Вземам 10 корена домати, от тези-едрите, селски дет им викат, от един приятел който съди 3 декара. Тези които засях единствено съм ги поливал с вода и торил със слънчева светлина, без пръскане и там подобни. Резултата, не ми е под ръка снимката. Неговите домати са по 300-600 гр., а моите са по 100 до 200гр. , а за вкус няма дума за сравнение ,моите са уникални, не че са мои.
              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Очевидно тук сме все големи и грамотни хора, видели две и двеста, дайте да се придържаме към темата и да оставим американците на мира. Хубави и лоши дини има и сега, имаше и преди. Аз уж ги познавам, но случвам и на шкарто, чат-пат. Иначе от памтивека та до преди десетина години в нашето семейство са се произвеждали дини - ами имали сме и хубави, имали сме и за прасетата. По въпроса за присаждането, отколешна и масова практика за ранното производство от Южна България
                http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1493587,
                кой казва че това означава по-лош вкус? Инжектиране с пикня и так дале градски легенди - има си научно наименование "фертигация" - всичко се подава с капковото, а нашите дядовци и баби му викаха "шербетуване". Еми всеки иска да изкара ранна и обилна продукция, нормално. По нашия край в Центр. Сев. България ги гледахме традиционно, никакви разсади и присади и без поливане. Като се стопли почвата, разнасяш оборски тор, хвърляш семките /ломски ямки, хаха/, едно две окопавания и като каже Началника, стават екстра. Като каже - йок - и ядем каквото е станало. Виж около Белене, в блатото и на острова, там беше царството на динята. На село, в ТКЗСто не се гледаше сериозно на дините, по-скоро съпътстваща култура, докато за грах, домати и захарно цвекло се докладваше всеки ден на Окръжния комитет. Дядо ми беше 30 години зеленчуков бригадир, та съм вътре в нещата. Е имали сме и години на свръхпроизводство на качество и на количество и с бордови КрАЗ /!/ сме ги карали на гара Левски, там на вагони и за Сточна гара, лично съм участвал в товаро-претоварната дейност, макар 12-13 годишен. Факт е, че за да стане динята страхотна си иска почвено-климатични условия, па и да и разбираш малко от малко, оттам нататък по правилата на свободния пазар, кой както иска да го тълкува.

П.п. Да ви напомня, не изхвърляйте семките - полезни са. Измити, подсушени и печени като слънчоглед. Има и разни рецепти за консумация сурови и смлени и били полезни за някои неща, но засега не съм пробвал.

П.п.п. А и още нещо. По-нагоре някой се изцепи, че сегашните зърнопроизводители вадели двоен добив от "текезесарския". Глупости на търкалета. В началото на 80те в наше село някои блокове пускаха над 700 кила жито /мисля беше Чародейка/, слънчоглед и царевица същите добиви като сега, само че тогава бяха сушави години и всичко беше на поливни площи, сега го докарват с яко химия и то небългарска. Масовата техника верно беше "Нива" и ЮМЗ, но от 82г имаме Клас Доминатор /даже май Бай Тошо щеше да прави завод на Клас/ и Фортшрит а и марката няма кой знае какво значение върху добива. Просто системата беше друга и въпроса дали тъпа и проста, май се разискваше в друг раздел.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                  ....

П.п.п. А и още нещо. По-нагоре някой се изцепи, че сегашните зърнопроизводители вадели двоен добив от "текезесарския". Глупости на търкалета. В началото на 80те в наше село някои блокове пускаха над 700 кила жито /мисля беше Чародейка/, слънчоглед и царевица същите добиви като сега, само че тогава бяха сушави години и всичко беше на поливни площи, сега го докарват с яко химия и то небългарска. Масовата техника верно беше "Нива" и ЮМЗ, но от 82г имаме Клас Доминатор /даже май Бай Тошо щеше да прави завод на Клас/ и Фортшрит а и марката няма кой знае какво значение върху добива. Просто системата беше друга и въпроса дали тъпа и проста, май се разискваше в друг раздел.
                  Баси майката... вашия претЦедател ако беше ударил една жица на партийния, оня пък в ОК, а те до "Химко" Враца да ви отпуснат с връзки един вагон амониева селитра.... ми вии щяхте да ударите в земята световната агрономия. Ахх язък...
                  В нашата околия пък работата е по-добре сега. А в моето село в момента не се сади и корен вече по полето поради небивалата крадливост на българите (!!) и неуважение към чуждия труд. За сметка на това сега животновъдството е по-развито отколкото през време на "светлото ТКЗС", за качество на отглеждане на животните съвсем няма да отварям приказка. Никога няма да забравя следната картина в ТКЗС-то (някъде 86-7 година): външни боксове за малки телета, едно успя да избяга и нагази в огромното море от редки говна в съседство. Така и го оставиха да се удави гледачите....
                  И другата - прибират сламата и 5-6 бали (малки) паднаха на сред стопанския двор (!!), там и си останаха към 2 години докато се саморазпаднаха!
                  Да ви с...а на системата отглеждаща само крадци и боклуци (зарзават).

Да се върна на дините и доматите: бригада за бране на домати, за износ към СССР. Берат се зелени като краставици. Сядаме на сянка за обед и един от старите звенари (фанатичен партиец) носи от съшите домати (зелени) и почва да си ги реже.
                  "Ко прайш бе, ти чалдиса ли се, та ще ядеш зелени домати бе?!?" ,
                  "Не мой да ме гламосвате бе, в СССРа да'н мислите че са гламари - така се ядат доматите!"
                  /така и никой не можа да го убеди, че докато пристигнат в съюза и те узряват.../

А като се избира диня трябва първо (по възможност) да е седяла точно на дъното си - бледата част да е откъм опашката, а не отстрани. Там е само жилки и аз поне го изхвърлям.
                  Следващият (но не задължителен, зависи си от сорта) фактор е "опашката" да е леко вдлъбната.
                  И последното (най-важно) - на мястото на скъсване на дръжката да се гледа за излезнал червен сок
                  За 10 години активно купуване (гледане по-малко) на дини според тези показатели, грешните избори не са ми повече от 20

Коментар

За избора на хубава диня от купчината на продавача има едно златно правило:

Изчакват се 1-2 дни "разбирачите" да изкупят зелените - с почукване, с разглеждане и тн. После се взема произволна диня.

Коментар

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
                      Баси майката... вашия претЦедател ако беше ударил една жица на партийния, оня пък в ОК, а те до "Химко" Враца да ви отпуснат с връзки един вагон амониева селитра.... ми вии щяхте да ударите в земята световната агрономия. Ахх язък...
                      Офф, верно, че ти беше оня специалист. Ще те замоля без излишни сатири и забави. Придържай се към темата, а тя не е за животновъдство.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                        Офф, верно, че ти беше оня специалист. Ще те замоля без излишни сатири и забави. Придържай се към темата, а тя не е за животновъдство.
                        Ест, доложить по порядку:
                        По первых: Аз "специалист" нито съм бил, нито ще бъда. ПроЗд аматьор съм си , и такОв ще си остана.
                        Во вторых: Ако пък искам ще си правя каламбури, ако ща - не .
                        Во третьих: По динята да няма наранявания - т.е. да е пробита от нещо. Тази година се случи да не догледам и изхвърлих една цяла заради това - или се беше вкиснала или беше "работена" (по незнайна причина) с нещо.

П.П.: Ясене - 100 точки за метода за избиране

Коментар

Господа, има хубави неща, не пишете глупости.
                          Домати, дини, чушки, абе всичко има, но не стига до масовия потребител. Причината-от доста години потребителя определя цената на това, което купува, а всъщност няма как да искаш да си купиш нещо вкусно и да накараш някой да ти го продаде на цена, която те "устройва".
                          ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
                            Ест, доложить по порядку:
                            По первых: Аз "специалист" нито съм бил, нито ще бъда. ПроЗд аматьор съм си , и такОв ще си остана.
                            Во вторых: Ако пък искам ще си правя каламбури, ако ща - не .
                            Во третьих: По динята да няма наранявания - т.е. да е пробита от нещо. Тази година се случи да не догледам и изхвърлих една цяла заради това - или се беше вкиснала или беше "работена" (по незнайна причина) с нещо.
                            Никой не ти пречи да си правиш каламбури, но не изопачавай думите на хората и не си измисляй неща, които никой не е казал. Никъде не съм те нарекъл "специалист" /в кавички/ и това в българския език означава много, руския съм го позабравил и не знам как е.
                            За пробиването е точно така. Понякога продавачите правят маалко прозорче да си похвалят стоката и ако купувачът вземе, че откаже и динката бързо тръгва оттам.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              За избора на хубава диня от купчината на продавача има едно златно правило:

Изчакват се 1-2 дни "разбирачите" да изкупят зелените - с почукване, с разглеждане и тн. После се взема произволна диня.
                              Винаги казвам на продавача: "Ти ми избери една." - засега няма грешка

Коментар

Хващаш динята с две ръце, долепяш до ухото и стискаш(не с всичка сила).
                                Ако чуеш пращене, зряла е. Ама дали е сладка, зависи от сорта.
                                Също и ако е изсъхнала "дръжката", пак трябва да е зряла.
                                Аз това знам и това практикувам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X